Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariu: Peste 9.000 de infectări zilnice și în ianuarie

Ziarul de Vrancea
25 nov 2020 842 vizualizări

Studiul european arată că dacă România ar fi luat aceleași măsuri drastice impuse în primăvară, numărul cazurilor și al deceselor asociate Covid-19 ar fi scăzut puternic până în prima lună din 2021

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în această săptămână, o proiecție a modului în care va evolua epidemia de COVID-19, ținând cont de valorile care se înregistrează acum și de restricțiile în vigoare în prezent în statele europene.

În cazul României, proiecția ECDC arată că, menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor vor crește în continuare. Inclusiv în luna ianuarie vor fi în jur de 9.000 de noi cazuri și peste 250 de decese zilnice. În plus, ECDC a realizat și un scenariu privind evoluția epidemiei în cazul în care ar fi aplicate restricțiile dure din luna aprilie, când toate statele europene erau în lockdown total. Fiind în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au respins în repetate rânduri posibilitatea revenirii la carantină națională. Graficul arată însă că dacă s-ar fi luat aceleași măsuri ca în aprilie, numărul noilor cazuri zilnice ar fi scăzut la sub 3.000 până în ianuarie iar cel al deceselor s-ar fi stabilizat în jurul cifrei 100.

Pentru nouă țări, între care și România, ECDC preconizează că măsurile aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a duce la o scădere a incidenței cazurilor confirmate. Agenția estimează că aceste state vor vedea o reducere a numărului de cazuri noi și, implicit, a spitalizărilor și a deceselor dacă se întorc la măsurile aplicate în aprilie.

Agenția europeană estimează că, în cazul statelor care au impus măsuri stricte la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, eficacitatea va fi la fel de puternică ca în cazul lockdown-ului din primăvară. Pentru douăsprezece țări, se preconizează, de asemenea, că numărul cazurilor noi, al spitalizărilor și al deceselor va scădea la niveluri mici, cu măsurile în vigoare acum în aceste țări, însă declinul va fi mai lent decât în aprilie.

ECDC apreciază că, dacă țările care au impus restricții în octombrie și noiembrie, vor renunța la acestea înainte de sărbători, va crește numărul pacienților din spitale. Astfel, dacă se renunță la toate restricțiile în 21 decembrie, acest lucru se va vedea în creșterea internărilor începând din prima săptămână din ianuarie 2021. Dacă restricțiile sunt ridicate din 7 decembrie, atunci numărul internărilor va crește încă înainte de 24 decembrie.

Număr record de internări la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 9.739 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 168 de persoane au decedat, numărul total fiind de 10.541.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.402. Dintre acestea, 1.205 erau internate la ATI, o cifră record de la începutul pandemiei.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.974.996 de teste. Dintre acestea, 35.575 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.524 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.051 la cerere.

Iohannis îi pregătește moral pe liberali pentru un guvern cu USR PLUS

n în condițiile în care liberalii pierd tot mai multe procente în sondaje, iar din spate se apropie USR-PLUS, președintele le-a cerut liderilor PNL să se aștepte la un guvern împreună cu Barna și Cioloș

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat marți seară la o ședință la Vila Lac pe mai mulți miniștri (Florin Cîțu, Nelu Tătaru și premierul Ludovic Orban) și lideri ai conducerii PNL (Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Robert Sighiartău sau Alina Gorghiu) pentru a discuta despre campania electorală, alegerile din 6 decembrie și posibila formula de guvernare.

Surse din conducerea PNL au precizat pentru ziarul „Adevărul” că partidul aflat la guvernare a fost afectat de mai multe decizii luate în ultimele luni, cele mai importante fiind închiderea piețelor (când până la urmă Guvernul a găsit o soluție de mijloc), gestionarea situației la nivelul școlilor (acolo unde în continuare sunt probleme cu tabletele, dar unde și ministrul Monica Anisie a comunicat defectuos), însă și recenta tragedie de la Piatra Neamț. Pe scurt, a fost o reuniune de criză, în condițiile în care de pe urma problemelor întâmpinate la guvernare, fie generate de liberali, fie imprevizibile, partidul care profită este USR-PLUS, în estimările din sondaje aceștia fiind în prezent peste PSD. „Noi ne-am trezit cu o problemă, cum a fost Piatra Neamț, care ne-a afectat, deși nu am avut nici vinovăție. În schimb ei (n.r. – cei din USR-PLUS) au făcut zgomot iar pe corupție din sistem, pe numiri politice și ne-au atacat mai rău ca PSD-ul”, au explicat surse din conducerea liberală.

Prin urmare, Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor că trebuie să se pregătească pentru a guverna alături de USR-PLUS, fie că le place sau nu, au precizat surse participante la ședința cu șeful statului.

Prioritățile Maiei Sandu: Politica externă, bugetul de stat pentru 2021 și lupta anticorupție

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, își propune pentru începutul mandatului acțiuni pe trei direcții esențiale: politica externă, bugetul de stat pentru 2021, justiție corectă și lupta anticorupție, informează Agora.md. În deschiderea unei conferințe de presă susținute miercuri, Maia Sandu i-a îndemnat pe locuitorii Republicii Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus, să se protejeze și să fie solidari cu cei mai vulnerabili. “Vă rog să purtați mască, inclusiv pentru a-i proteja pe oamenii în vârstă, cu probleme de sănătate, să amânați petrecerile și alte evenimente pe mai târziu. E important să ne solidarizăm pentru că doar așa putem depăși această perioadă dificilă”, a spus ea.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se află într-o situație de criză pe toate dimensiunile și că lucrurile ar putea fi soluționate prin acțiuni treptate, pe trei direcții prioritare: o politică externă pozitivă și benefică pentru cetățeni, pentru a scoate țara din izolare; un buget de stat pentru 2021 care să asigure resursele pentru susținerea economiei; acțiuni ferme pentru combaterea corupției.

Referitor la politica externă, Maia Sandu a spus că a planificat deja întrevederi cu președinții țărilor vecine - Ucraina și România. În plus, mesajele de felicitare din partea instituțiilor internaționale, a oficialilor din UE, Rusia și SUA arătă deschiderea țărilor străine pentru susținerea Republicii Moldova, a subliniat Maia Sandu.

“Voi depune toate eforturile ca Republica Moldova să aibă relații bune și cu Estul, și cu Vestul. Voi solicita ajutoare medicale - echipamente, utilaje, teste și medicamente pentru COVID-19. Voi pune în discuție asigurarea țării cu vaccinuri anti-COVID” în viitorul cel mai apropiat posibil, a declarat Sandu.

În ceea ce privește bugetul de stat pentru 2021, președintele ales solicită guvernului să prevadă bani pentru sistemul de sănătate, atât pentru finanțarea tratamentelor împotriva COVID-19, cât și pentru alte boli, precum cele oncologice, și pentru intervenții chirurgicale. Sandu solicită să fie prevăzut tratamentul gratuit la domiciliu pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, iar personalul medical să fie stimulat financiar.

De asemenea, Maia Sandu cere ca bugetul pentru anul viitor să includă finanțe pentru ajutorarea sectorului agricol și a agenților economici. În acest sens, colegii deputați urmează să propună măsuri în parlament.

Referitor la justiție și măsurile anti-corupție, Maia Sandu promite că va aproba o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii și va întreprinde măsuri pentru modificarea modului de activitate a respectivei instituții. Ea a declarat că trebuie întreprinse măsuri pentru soluționarea dosarelor ce țin de furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internațional de la Chișinău și finanțarea partidelor. În plus, consideră Maia Sandu, trebuie aplicate mecanisme ce ar împiedica magistrații compromiși, care au aprobat “decizii dubioase”, să fie promovați în funcție.

Președintele ales Maia Sandu a promis că va veni cu inițiative legislative ce ar înăspri pedepsele pentru fraude ce țin de finanțări ilegale.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova s-au desfășurat în două tururi cu opt candidați înscriși. În urma primului tur, pe 1 noiembrie, cele mai multe voturi au fost obținute de Maia Sandu și Igor Dodon. Cei doi au luptat pentru funcția de șef al statului în turul doi din 15 noiembrie, iar după procesarea tuturor rezultatelor Maia Sandu a întrunit 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.28%.

Tânăr, reținut în cazul femeii ucise într-o scară de bloc din Săcele

Un tânăr de 24 de ani, din municipiul Săcele, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind bănuit că ar fi ucis-o pe femeia de 65 de ani, găsită decedată duminică, în scara unui bloc, a informat, ieri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brașov.

Inițial, după primele cercetări, în cazul femeii a fost deschis un dosar pentru “ucidere din culpă”, însă, după efectuarea autopsiei, polițiștii au schimbat încadrarea faptei în “omor”, constatându-se că decesul persoanei s-a produs din cauze violente.

A murit încă un pacient după incendiul din spitalul din Neamț

Încă un pacient care se afla în Secția ATI a Spitalului Județean Neamț în momentul izbucnirii incendiului din 14 noiembrie a murit la spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, unde fusese transferat. Din cei șase bolnavi aduși la Iași de la Spitalul din Piatra Neamț, doar unul se mai află în viață, starea acestuia fiind una gravă. “Până acum am îngrijit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași aproape 4.000 de pacienți, iar 500 dintre ei provin din alțe județe. Din nefericire unii au decedat, așa cum s-a întâmplat cu încă un pacient adus de la Neamț. Mai îngrijim doar un bolnav din acest grup de pacienți transferat la noi. Nici unul nu avea arsuri, erau infectați cu COVID, fiind în stare foarte gravă”, a spus medicul Carmen Dorobăț.

În 14 noiembrie, în Secția ATI de la Spitalul Județean Neamț a izbucnit un incendiu, iar zece persoane au murit. Șase pacienți aflați la ATI au fost transferați la Lețcani, întrucât secția nu mai putea fi folosită.

 Ulterior, la Lețcani au decedat în total cinci dintre pacienții care se aflau în secție, fără să fi fost răniți în incendiu.

Ponta spune că își face un site care se va numi „puiemonta”

​Victor Ponta susține într-un interviu pentru site-ul hotnews.ro că în perioada în care a fost prim-ministru a fost una bună pentru România, însă a „făcut și o mulțime de lucruri rele”. El a adăugat că a făcut un site „puiemonta”, după haștagul care i-a marcat campania prezidențială din urmă cu șase ani. „Am făcut un site #puiemonta pe care o să pun toate lucrurile rele și să pună oamenii toate lucrurile rele”, a precizat el.

Pelerinajul din Constanța de Sfântul Andrei, respins de magistrați

Tribunalul Constanța a respins ieri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel. CJSU Constanța a interzis evenimentul odată cu instaurarea carantinei în municipiu, după ce rată de infectare cu coronavirus a urcat la peste 6 cazuri la mia de locuitori.

Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul s-a remarcat pe durata pandemiei ca un contestatar al regulilor stabilite atât de autorități, cât și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, el a repetat slujba de Inviere.

De duminică, la catolici, se schimbă rugăciunea Tatăl Nostru

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația “Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu “Nu ne abandona în ispită”. Din 29 noiembrie 2020, prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin, Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, mai precis, invocația “Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu “Nu ne abandona în ispită”.

Teologul Bruno Forte a subliniat că noua traducere a textului biblic este mai aproape de intențiile lui Isus. “Substanțial, modificarea este foarte limitată. Nu cred că ar trebui să existe probleme deosebite. Trebuie să ajutăm persoanele să înțeleagă că nu se vrea o schimbare cu orice preț, ci de a schimba ceva ca să ne rugăm într-un fel mai conștient și mai apropiat de intențiile lui Isus”, a explicat el într-un interviu pentru vaticannews.va.

O slujbă oficiată de IPS Teodosie s-a lăsat cu 39 de amenzi

Treizeci și nouă de persoane au fost amendate, ieri, de polițiști pentru că au participat la o slujbă religioasă la o biserică din municipiul Constanța, fără a purta mască de protecție sau a respecta regulile de distanțare fizică. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Constanța, miercuri, polițiștii Secției 2 au fost sesizați cu privire la faptul că, în interiorul unui lăcaș de cult din municipiul Constanța, ar fi oficiată o slujbă la care participă mai multe persoane care nu respectă măsurile de protecție sanitară.

Acolo au ajuns polițiștii și jandarmii constănțeni, care au constatat că faptele sesizate se confirmă. Forțele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecție și nu respectau măsurile de distanțare socială. Acestea au fost sancționate contravențional, valoarea totală a amenzilor fiind de 4.500 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.