Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal la catafalcul lui Mihai Șora

Ziarul de Vrancea
28 feb 2023 721 vizualizări

Soția omului de cultură a răspun ieri acuzațiilor aduse de fiul acestuia la slujba de înmormântare

„Tom Șora a mințit spunând că nu a fost lăsat să vorbească la telefon cu tatăl lui. Tom Șora, ca și sora lui, Sanda Șora, nu i-au telefonat, pur și simplu, lui Mihai Șora ani la rând - nici chiar de Sărbători sau de ziua lui, când a împlinit o sută de ani”, a scris pe Facebook Luiza-Palaciuc Șora, soția filosofului, după acuzațiile fiului Tom, la slujba de înmormântare, prin care a susținut că a fost „împiedicat” să ia legătura cu acesta și că a aflat „întâmplător” de moartea filosofului.

Luiza Șora a spus ieri că poate fi verificat acest lucru „examinând istoricul apelurilor intrate, prin Telekom, la cele două numere active ale lui Mihai Șora: 0213186348 și 0213186349. Cel dintâi avea mereu robotul activat, unde oricine putea lăsa un mesaj, în caz că nu eram acasă. La care se adaugă numărul nostru de mobil, neschimbat de peste 20 de ani, și pe care Tom Șora, ca și dumneavoastră, de altfel, îl cunoașteți. Și unde pot fi trimise sms’uri ori mesaje pe WhattsApp, atunci când este pus pe silențios. De asemenea, nu i-au trimis nicio scrisoare, carte poștală, mesaj prin vreo altă persoană”.

Marți, fiul scriitorului, Tom Șora, venit din Germania la comemorarea tatălui său, a ținut să spună câteva cuvinte. „Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător. O cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu, Sora mea, seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru. Deci, nu am fost înștiințat că a murit. Relația noastră, a familiei noastre cu tatăl nostru, a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin email, eram cenzurat. Acum trei ani am venit neanunțat, spontan, la demonstrațiile din Piața Victoriei. Și în Piață am vorbit cu tatăl meu și, printr-o minune am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă, și a fost cred că destul de bine. Am sperat că relația se va normaliza”, a afirmat acesta.

Luiza Șora a răspuns: „Tom Șora nu a fost prevenit de moartea Tatălui său pentru că el nu a fost niciodată o prezență activă, afectuoasă și grijulie. Când spun niciodată nu mă refer doar la ultimii ani, ci și la deceniile dinainte de anul 2000, copiii lui Mihai Șora fiind stabiliți în străinătate de la sfârșitul anilor ’70, începutul anilor ’80. Or, în momentul decesului, în noaptea de 25 februarie, sprijinul - de orice natură ar fi fost el, inclusiv cel logistic, ținând de detaliile înmormântării - nu avea cum să vină de la Tom Șora, iar eu l-am căutat în altă parte, printre apropiații lui Mihai Șora, prietenii noștri intimi, oamenii care ne-au însoțit permanent și pe care puteam conta. În vârtejul organizării înmormântării, cu multe drumuri, proceduri, formalități, nu m-am gândit, efectiv, la Tom Șora. Probabil că ar fi trebuit să fiu mai pragmatică și să-i telefonez. Nu sunt o ființă pragmatică, iar, pentru mine, ceea ce conta era, întâi de toate, Mihai Șora: gândul ca totul să decurgă impecabil, să fie la înălțimea omului înmormântat”.

Luiza Șora confirmă că „Tom Șora a venit în august 2019 la București, însă el nu și-a anunțat tatăl de vizita respectivă în niciun mod – telefonic sau în scris. L-a căutat în Piața Victoriei și l-a găsit la Girafă”, și publică o fotografie făcută în timpul acelei veniri neanunțate, în ziua de 14 august 2019. „Și este făcută de mine”.

„Ieri, 28 februarie, după momentul de la cimitir, în jurul orei 15, l-am invitat pe Tom Șora la restaurantul unde ne-am strâns mai mulți prieteni să-l evocăm pe Tatăl lui. O doamnă i-a propus să-l ia cu mașina până în Calea Moșilor, unde urma să ne întâlnim cu toții. Tom Șora a spus că va veni cu un taxi. L-am așteptat până la ora 22h00, când s-a închis restaurantul”, a scris Luiza Șora.

Consiliul Național al Elevilor: Examenul de admitere la liceu riscă să devină realitate

n încurajarea meditațiilor private, inechitatea din sistem, limitarea accesului în învățământul liceal și un nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14, sunt problemele care vor apărea prin reintroducerea acestui concurs, susțiun reprezentanții elevilor

Consiliul Național al Elevilor a subliniat, miercuri, că examenul de admitere la liceu riscă să devină realitate și va aduce cu sine o mulțime de probleme. “În data de 27 februarie 2023, a fost prezentată o nouă formulă a examenului de admitere la liceu. Astfel, liceele care își doresc acest lucru pot să organizeze concurs de admitere pentru maxim 60% din numărul de locuri. Micșorarea procentului numărului locurilor ocupate prin concurs cu siguranță că nu rezolvă problemele pe care acest tip de admitere le aduce: încurajarea meditațiilor private, inechitate, limitarea accesului în învățământul liceal și nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani”, au transmis, ieri, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Aceștia reclamă faptul că punctele de vedere ale celor două structuri reprezentative - Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților - nu au fost luate în considerare de către Ministerul Educației. “Încă din vara anului 2022, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, a fost (re)introdus termenul de admitere diferențiată pentru colegiile naționale care își doresc acest lucru. Pe parcursul ultimelor luni, asupra acestei propuneri inițiale din pachetul legislativ, au fost aduse în spațiul public de către Ministerul Educației, numeroase modificări, precum perioada de susținere a acestei admiteri, modul în care vor fi redactate subiectele și modul general de organizare a întregului proces de admitere la liceu, inclusiv oferirea oportunității tuturor liceelor de a desfășura acest concurs. În acest sens, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților solicită eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Națională, din proiectul de lege a învățământului preuniversitar”, au transmis elevii.

Aceștia afirmă că “promovarea meritocrației în paralel cu valorile echitabile poate fi realizată prin sprijinirea financiară a centrelor de excelență constituite la nivel județean”. “Totodată, Ministerul Educației trebuie să aibă în vedere și caracterul obligatoriu al învățământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată), bazat pe standarde clare de evaluare, care să se desfășoare într-un mod non-competitiv. Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme, precum diferențe între elevi, segregare școlară și o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învățământul liceal”, mai susțin elevii.

Reuters: Andrew Tate a încercat să-i recruteze pe Diana Șoșoacă și George Simion

Andrew Tate a încercat să lupte împotriva acuzațiilor de viol și trafic de persoane în timp ce se afla în custodia poliției, îndrumându-și asociații să-i recruteze pentru cauza sa pe Diana Șoșoacă și George Simion, doi parlamentari români de extremă dreapta, scrie Reuters, menționând că informațiile apar în înregistrări telefonice ale convorbirilor sale prezentate de procurorii români în fața instanței.

Influencerul a dat instrucțiuni către doi asociați de-ai săi să le spună politicienilor români Diana Iovanovici-Șoșoacă și George Simion că este victima unei înscenări și că dacă l-ar susține, ar fi “foarte bine pentru carierele lor”, potrivit interceptărilor.

“Așa că spuneți-le clar: Veți obține multe voturi când Tate va spune că le-ați luat apărarea”, a spus fostul kickboxer într-o convorbire din 28 ianuarie cu doi dintre asociații săi. Transcrierile convorbirilor interceptate sunt incluse într-un document judiciar datat 21 februarie, întocmit de oficiali ai Tribunalului București și analizat de Reuters.

George Simion a declarat pentru Reuters că nu a fost niciodată contactat de Tate sau de asociații săi și că nu l-ar susține public pe Tate dacă i s-ar cere acest lucru. Un purtător de cuvânt a senatoarei Diana Șoșoacă a declarat că discuțiile interceptate sunt “minciuni” menite să o discrediteze.

Interceptările au fost efectuate între 28 și 31 ianuarie, potrivit procurorilor, adică la aproximativ o lună după ce Andrew Tate, în vârstă de 36 de ani, a fost reținut împreună cu fratele său Tristan, în vârstă de 34 de ani, fiind suspectat de viol, trafic de persoane și constituirea unui grup de crimă organizată. Cu cetățenie britanică și americană, Andrew Tate, care se află în România din 2017, este un influencer online și un misogin autointitulat, care are milioane de fani, în special în rândul tinerilor bărbați atrași de imaginea sa hiper-macho. Convorbirile interceptate sunt un exemplu al încercărilor sale multiple de a se apăra în timp ce se află în detenție, eforturi care se extind dincolo de sala de judecată, pe tărâmul politicii și al rețelelor sociale, explică Reuters.

În plus, în convorbirea din 28 ianuarie, detaliată în documentul instanței, Tate îi ordonă asociatului său Luke să publice “clipuri de la petrecere” pe rețelele sociale care, potrivit lui, ar arăta-o pe cel puțin una dintre presupusele sale victime ale traficului de persoane dansând în București.

Botoșani: Un tânăr de 29 de ani a murit într-un accident rutier

Un tânăr în vârstă de 29 de ani și-a pierdut viața, în urma unui accident rutier produs, miercuri dimineață, la intersecția dintre DN 29 și DJ 294, în localitatea Unțeni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Potrivit acestora, în eveniment a fost implicat un singur autoturism, care s-a răsturnat, iar șoferul a fost prins sub caroserie. “La fața locului au ajuns două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, precum și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că șoferul era prins sub mașina răsturnată pe o parte și au acționat pentru a-l extrage. Din nefericire, echipajul medical aflat la fața locului nu a putut decât sa constate decesul”, au precizat oficialii ISU.

Gorj: Directoarea Bibliotecii Județene, găsită spânzurată în biroul său

Directoarea Bibliotecii Județene “Christian Tell” din Târgu Jiu a fost găsită marți seara spânzurată în biroul său din instituție, echipajul medical sosit la fața locului constatând decesul acesteia.

Potrivit IPJ Gorj, polițiștii au fost sesizați despre faptul că în incinta unei instituții publice din municipiul Târgu Jiu a fost găsită o femeie spânzurată. Echipajul deplasat la fața locului a stabilit că este vorba despre o femeie în vârstă de 52 de ani. “Femeia nu mai prezenta semne vitale, echipajul medical sosit la fața locului constatând decesul. Trupul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei”, au transmis reprezentanții IPJ Gorj. Conform unor surse, femeia a lăsat un bilet prin care își explică gestul.

Iași: O suceveancă și-a recăpătat vederea cu ajutorul tratamentului Gamma Knife

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au reușit să salveze vederea unei femei, în vârstă de 33 de ani, din Suceava cu ajutorul tratamentelor Gamma Knife.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, dr Lucian Eva, a declarat că femeia și-a pierdut vederea la un ochi în urma unui accident din copilărie, iar în urmă cu trei ani vederea i-a fost afectată la celălalt ochi din cauza unei tumori.

“Cazul doamnei este un caz mai particular. În copilărie a avut un traumatism ocular și ochiul stâng și l-a pierdut. Acum are o proteză oculară. Ghinionul a făcut ca în timpul vieții să dezvolte și o tumoră, ceea ce se numește adenom hipofizar, pentru care a suportat o intervenție chirurgicală minim invazivă. Este o intervenție chirurgicală endoscopică de rezecție trans-sfenoidală, prin nas, a acestei tumori. Urmare a acestei intervenții chirurgicale a mai rămas un rest care era localizat lângă nervul optic al ochiului drept”, a declarat dr. Lucian Eva.

Potrivit sursei citate, scopul acestei iradieri a fost salvarea vederii la ochiul sănătos. “Celălalt ochi fiind compromis, era singura șansă a acestei paciente pentru a mai vedea lumina. Echipa medicală a preferat să recurgă la un tratament Gamma Knife, terapie așa zisă fracționată, adică o doză mai mare este împărțită în doze mai mici pe parcursul mai multor zile, astfel încât doza, radiația, pe care o primește nervul optic să fie suportabilă și să nu aibă efecte secundare asupra nervului optic. În același timp, trebuia ca doza biologic activă care să distrugă tumora respectivă sa fie cea optimă”, a explicat dr Lucian Eva.

De la înființarea sa, Laboratorul de Radiochiurgie de tip Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie a salvat vieți și a redat funcționalitatea unor pacienți care nu mai aveau nicio speranță la o șansă de viață în limite normale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.