Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal în PNL, din cauza PSD

Ziarul de Vrancea
20 feb 2022 628 vizualizări

Mai mulți lideri liberali i-au reproșat premierului că nu reacționează la criticile tot mai frecvente venite din partea social-democraților n șefii PNL s-au plâns și de faptul că partenerii „pesedizează” tot în teritoriu n Ciucă i-a scos vinovați tot pe liberali, pentru că anunță măsuri înainte de a fi discutate în Guvern

Mai mulți lideri PNL s-au declarat nemulțumiți ieri în ședința conducerii PNL față de colaborarea cu PSD și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îi sancționeze pe miniștrii PSD care critică PNL, printre cei mai vehemenți fiind Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Gheorghe Flutur. În replică, premierul le-a cerut liberalilor ca nici ei să nu mai anunțe măsuri înainte de a fi decise în Coaliție.

“Suntem atacați la televizor. Trebuie discutat în coaliție să nu mai fim atacați”, a spus Gheorghe Flutur. La rândul său, Raluca Turcan a acuzat că Marcel Ciolacu și ministrul PSD al Muncii Marius Budăi că mint în fiecare seară la televizor legat de creșterea pensiilor și modificarea PNRR, ea susținând că “din astfel de lovituri scade PNL”. Alina Gorghiu a intervenit și ea cerându-i premierului să ia măsuri pentru ca ministrul Muncii să nu mai vorbească fără să se consulte. “Există o situație la Alba. Ministrul economiei (Florin Spătaru, PSD - nr.) a ras oamenii noștri, pesedizează tot”, a afirmat și Florin Roman în ședința PNL. “Secretarii noștri de stat se plâng că nu au atribuții. De asemenea, e o situație gravă în PNL care ține de cum ne comportăm. Nu trebuie să anuntam pe Instagram soluții, trebuie stabilite în partid din coalitie, pentru că nu ne mai crede lumea”, a spus la rândul său Robert Sighiartău, conform surselor citate de site-ul hotnews.ro.

Ciucă: “Trebuie să sprijiniti Guvernul”

Ciucă le-a spus liberalilor că va face tot ce este posibil să se delimiteze de soluțiile prezentate de PSD care nu au fost discutate în Guvern. “Trebuie să sprijiniti Guvernul, prezentarea unor măsuri fără a fi discutate înainte nu ajută la nimic. E nevoie de coerență în soluții pentru popor. Nu am nici o reținere să mă detașez dacă se emit măsuri care nu au fost discutate în Guvern”, ar fi spus premierul.

Discuțiile au loc în contextul în care între PSD și PNL se poartă un război mediatic iar lideri ca Florin Cîțu și respectiv Marcel Ciolacu se întrec în a anunța măsuri fiscale neacceptate de către Guvern. Liderii PSD și PNL se întrec în propuneri fiscale cu impact electoral, dar fără finalitate.

PSD, susține public subvenționarea prețului la alimentele de bază, suprataxarea averilor, majorarea pensiilor și a salariilor în timp ce liberalii pledează pentru scăderea TVA-ului și a CAS-ului. În practică însă, toate măsurile anunțate de liderii PSD și PNL nu au studiu privind impactul bugetar și nici nu au fost discutate în coaliție.

Cîțu: Anticipatele le stabilește președintele

Florin Cîțu a afirmat ieri, întrebat cum comentează faptul că Marcel Ciolacu i-a transmis că, în cazul în care PSD iese de la guvernare vor fi alegeri anticipate, că ar aprecia ca pe viitor să îi dea un telefon dacă are ceva să îi spună. „Noi am făcut un compromis pentru stabilitatea României. Nu vom face niciodată un compromis care să ducă România în comunism. Vrem să menținem această coaliție, vrem să mergem mai departe”, a spus Cîțu.

Liderul PNL a adăugat că decizia privind declanșarea alegerilor anticipate aparține președintelui Klaus Iohannis. „Noi nu am anunțat pe nimeni că plecăm de la guvernare. Susținem toate măsurile care îi ajută pe români, nu măsuri care distrug economia. Vă aduc aminte că în 2020 am luat măsuri care acum se dovedesc a fi bune, dar la vremea lor au fost criticate. Eu zic să stăm cu înțelepciune, să analizăm și să adoptăm cele mai bune soluții. Este o restanță în programul de guvernare, dar nu am criticat pe nimeni. Cei 7% pentru investiții trebuie puși la loc la rectificarea bugetară”, a adăugat Cîțu.

Marcel Ciolacu l-a anunțat duminică pe Florin Cîțu că, în cazul în care PSD iese de la guvernare, vor fi alegeri anticipate. „Avem doua concepții diferite, chiar despre lume și viață. Sunt și probleme de fond, dar domnul Cîțu ar trebui să recunoască că dacă PSD nu intra la guvernare nu știu cum ar fi arătat acum România. Îl anunț acum oficial pe domnul Cîțu, dacă PSD iese de la guvernare, vom avea alegeri anticipate. Nu cred că România își permite să aibă acum alegeri anticipate. Mai sunt trei ani până la alegeri. Nu este vorba de o armă. Eu am vrut să fiu foarte clar înțeles și de către domnul Cîțu și de către telespectatorii dvs că nu mai există – în moment ce ai încercat să faci guvern cu USR și nu ai reușit, a intrat apoi PSD la guvernare și vedem miniștrii PSD ce fac”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică la Antena 3.

Primarul Robert Negoiță, anchetat pentru corupție

prejudiciul în dosar este de jumătate de miliard de lei

Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, și mai mulți directori și funcționari din Primărie sunt urmăriți penal de DNA, pentru prelungirea ilegală, prin 54 de acte adiționale, a contractului de salubrizare cu Rosal Group, prejudiciul fiind de peste 500 de milioane de lei. Conform DNA, în cazul lui Negoiță, este vorba despre două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave.

“Faptele reținute ar fi constatate în contextul în care, în perioada anilor 2000-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat 54 acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia. La nivelul Sectorului 3 nu s-ar fi respectat prevederile noii legislații aplicabile actelor adiționale începând cu anul 2001 și până la finalizarea derulării contractului”, afirmă procurorii DNA.

Ei susțin că, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 a fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A. (operator nelicențiat din anul 2013 pentru Sectorul 3), prin acte adiționale care au determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

În plus, la 15 mai 2014, Robert Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-au crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

“Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A le avea la Primăria Sector 3”, mai arată DNA, care afirmă că s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.

Procurorii au solicitat Consiliului Local Sector 3 București să comunice dacă Sectorul 3 se constituie parte civilă în cauză.

Zeci de mii de lei, câștigați de polițiști la jocurile de noroc. ANI a sesizat procurorii

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat parchetele sau instanțele în cazul a șase foști sau actuali polițiști, unii dintre ei având funcții de conducere în MAI, pentru averi nejustificate și nedeclararea veniturilor obținute din jocuri de noroc.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Timișoara, după ce au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 99.104 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Sorin Bărdan, polițist în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

ANI a sesizat PICCJ și în cazul lui Daniel Patrianu, șef serviciu la Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, deoarece acesta nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc în cuantum de 142.617 lei.

O sesizare la PIICJ a fost depusă și pe numele lui Silviu Costinel Nicola, inspector de poliție în cadrul IPJ Sibiu, acuzat că nu a declarat venituri încasate din jocuri de noroc în cuantum de 40.724 lei.

Un alt caz trimis la PICCJ este cel al unui agent șef de poliție în cadrul Formațiunii Rutiere a Poliției orașului Pantelimon - IPJ Ilfov, Ion Eliodor Epure, care nu a declarat venituri realizate din jocuri de noroc, dobânzi, dividende și salarii în cuantum de 35.604 lei. De asemenea, polițistul de la Rutieră nu a menționat în declarațiile de interese calitățile și funcțiile deținute în cadrul a două societăți comerciale.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Ion Bogdan, fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Formare Inițială și Continuă, a infracțiunii de fals în declarații, întrucât acesta nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc în cuantum de 13.211 lei.

ANI a trimis o sesizare la PICCJ și în cazul lui Adrian Florișteanu, agent de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, întrucât acesta nu a declarat venituri încasate din jocuri de noroc în cuantum de 3.160 lei.

A tăiat cu flexul bariera de intrarea pe drumul care urcă spre Cota 1400 din Bucegi

Un bărbat din Sinaia este cercetat penal pentru infracțiunea de distrugere după ce a tăiat cu un flex bariera montată la intrarea pe drumul care duce din stațiunea Sinaia către Cota 1400 din Bucegi, drum care pe timp de iarnă este închis circulației publice. Oficialii administrației locale au anunțat că vor depune plângere penală pe numele bărbatului, care a intrat pe un drum închis circulației publice.

Incidentul a avut loc duminică după amiază pe drumul 134, care face legătura între stațiunea Sinaia și Cota 1400 și care pe timp de iarnă este închis, accesul pe acest tronson fiind permis doar la ora 8:00 și la ora 16:00 celor care lucrează în unitățile turistice de la Cota 1400. Un bărbat care a intrat dimineață pe acest drum a tăiat cu un flex bariera atunci când, vrând să coboare, a constatat că aceasta este lăsată. Imaginile au fost surprinse de un martor.

„În urma verificărilor efectuate de către polițiști, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ca fiind un bărbat în vârstă de 60 de ani, domiciliat în stațiune”, a transmis, luni, Poliția județeană Prahova.

Tomac respinge orice alianță cu AUR: Un partid antieuropean

Noul președinte al PMP, Eugen Tomac, a respins orice alianță cu AUR, variantă susținută de fostul lider al Mișcării Populare, Cristian Diaconescu. Tomac califică AUR drept “un partid xenofob, un partid antieuropean, un partid extremist prin definiție, prin comportament și prin mesajele pe care le transmite”.

Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP, la Congresul din week-end. Anterior, fostul lider, Cristian Diaconescu, anunțase discuții privind o apropiere de formațiunea extremistă AUR, pentru o eventuală revenire a Mișcării Populare în Parlament. Eugen Tomac respinge acest scenariu: “Este exclus să am orice fel de dialog cu un partid xenofob, un partid antieuropean, un partid extremist prin definiție, prin comportament și prin mesajele pe care le transmite. Deci nu înțeleg care a fost raționamentul pentru care domnul Diaconescu și-a dorit foarte mult o apropiere de acest partid extremist. Niciodată nu am încurajat un asemenea tip de comportament, niciodată nu am discutat cu domnul Diaconescu despre un asemenea proiect. Regret că a intrat în această logică politică, nu mă așteptam să aibă o asemenea abordare. Este exclusă orice formă de asociere”.

Întrebat dacă-și dorește o fuziune a PMP cu PNL, președintele Mișcării Populare a răspuns: “Nu avem în agenda noastră nici un fel de proiect de fuziune cu nici un fel de partid”.

Ciucă: România poate primi un număr destul de mare de refugiați din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, ieri, că România poate primi un număr destul de mare de posibili refugiați din Ucraina. Întrebat ce număr de refugiați ar putea primi România, el a răspuns: “Un număr destul de mare”.

Premierul a arătat, cu privire la situația din Ucraina, că încă nu există o analiză cu instituțiile de specialitate. “Toate aceste informații le primim din surse deschise și în acest moment când discutăm nu am reușit să avem încă o analiză cu instituțiile de specialitate”, a spus Ciucă la Parlament.

El a susținut că nu există solicitări de repatriere din partea românilor aflați în Ucraina. “Nu avem această solicitare. Există doar comunicatul MAE și în funcție de solicitări suntem pregătiți să acționăm ca atare, există pregătite măsuri astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiați, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment nu avem nicio solicitare”, a afirmat premierul.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina și a transmis că “recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând”.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va continua să fie mai caldă decât în mod normal pentru perioada de calendar, dar se vor înmulți zilele cu precipitații în toate regiunile, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 21 februarie - 6 martie.

În zona Moldovei, pe parcursul intervalului de prognoză vremea va avea două procese de răcire, care se vor resimți în 24, 27, 28 februarie și 1 martie. Astfel, pentru aceste date, mediile maximelor vor fi între 6 și 8 grade, iar ale minimelor între -3 și -2 grade. În restul timpului vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei, cu maxime mediate regional ce vor varia între 6 și 12 grade și minime între -2 și 2 grade. Pe arii restrânse, temporar, se vor semnala precipitații în aproape toate zilele, cu o probabilitate mai ridicată ca acestea să fie în extindere pe 26 și 27 februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.