Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sasul Iohannis, atacat de la Budapesta

Ziarul de Vrancea
19 sep 2020 1005 vizualizări

La 1848, sașii s-au aliat cu dușmanii maghiarilor, se plânge un înalt oficial maghiar n “Nu m-am așteptat la ceva mai bun nici de la Iohannis”, a adăugat , secretarul de stat ungar

Iohannis a ajuns președintele României și cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naționale, într-un interviu pentru ziarul Kronika din România. Klaus Iohannis ar trebui să știe că sașii au fost invitați în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii și autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare – a mai adăugat secretarul de stat. Cu toate acestea, în timpul luptelor din cadrul Revoluției Maghiare de la 1848, sașii din Transilvania s-au aliat cu dușmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România. “Eu nu m-am așteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis”, a subliniat Potápi, criticile la adresa președintelui român fiind făcute cu referire la declarațiile acestuia de acum câteva luni, că “PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”. Pe de altă parte, relația dintre Ungaria și România este una „corectă și politicoasă”, chiar dacă mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că Guvernul de la Budapesta poate desfășura activitățile prin care ajută comunitatea maghiară, a spus înaltul oficial ungar. Potápi și-a exprimat speranța că, mai devreme sau mai târziu, în România se va forma o nouă situație în care și UDMR va face parte din coaliția de guvernare, iar politicienii săi vor ocupa funcții în care pot face mai multe pentru comunitatea maghiară. Cu privire la alegerile locale care se apropie, oficialul ungar a spus că este important ca maghiarii să aibă o reprezentare puternică la toate nivelurile. “Pentru noi, UDMR este un partener strategic. Ei sunt cei pe care îi sprijinim, pentru că ei sunt cei mai puternici. Fără ei, viitorul politicii maghiare din Transilvania este inimaginabil”, a punctat Potápi.

Declarație “bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei”

Ministerul român de Externe a transmis Ungariei, într-o reacție acordată pentru Digi24 cu privire la afirmațiile făcute de secretarul de stat ungar că „partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români”. „Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.”

Consiliul Național al Elevilor: Peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet

Consiliul Național al Elevilor a transmis, ieri, că nu se poate face educație online, fără acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet. “Pe data de 19 septembrie, Ministerul Educației și Cercetării a transmis, către inspectoratele școlare județene, o adresă prin care solicită ca toate unitățile de învățământ să fie conectate la platformele digitale de învățare, puse la dispoziție de către Google și Microsoft, pentru a facilita învățarea în mediul online a elevilor. Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că această măsură este insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităților de învățământ preuniversitar la platforme educaționale nu garantează accesul elevilor la educație de calitate, deoarece la momentul de față peste 800 de mii de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet”, a transmis, duminică, Consiliul Național al Elevilor. Potrivit elevilor, succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educație este achiziționarea, în primă fază, a device-urilor conectate la internet, distribuirea acestora către elevii și cadrele didactice care le solicită, și ulterior conectarea unităților de învățământ la platformele educaționale. “Aceste măsuri pot fi realizate concomitent, însă această modalitate de acțiune presupune management eficient din partea Ministerului Educației și Cercetării, management care a lipsit cu desăvârșire încă de la începutul epidemiei. Solicităm, așadar, Ministerului Educației și Cercetării, atât inventarierea necesarului de dispozitive conectate la internet din teritoriu și realizarea achizițiilor publice pentru acestea, în regim de urgență, cât și acordarea de asistență autorităților publice locale, pentru a putea realiza aceste achiziții pe cont propriu”, au mai transmis elevii. Potrivit MEC, vineri, 12.953 de unități de învățământ erau în Scenariul 1 (S1), 4.391 în Scenariul 2 (S2) și 312 de unități de învățământ în Scenariul 3, respectiv ore online.

Orban, la Iași: În Moldova bate un vânt de schimbare

n într-o vizită la Iași, premierul a promis că liberalii vor construi trei autostrăzi în regiune

Liderul PNL, Ludovic Orban, susține că în Moldova “bate un vânt de schimbare”, iar cei mai mulți dintre “baronii roșii” vor fi învinși în alegerile locale. Întrebat într-o conferință de presă la Iași care sunt șansele PNL în Moldova la alegerile din 27 septembrie, Orban a spus că ultimele analize arată că liberalii pot câștiga în toate județele. “În Moldova bate un vânt de schimbare. Cei mai mulți baroni roșii nu vor mai rămâne la butoane. Avem șanse de a câștiga în toate județele Moldovei, în Iași, Bacău, în Botoșani, Vrancea, în Galați și trag nădejde că și Buzatu de la Vaslui poate fi scuturat”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban. El a precizat că județul Neamț nu îl trece “pe lista speranțelor, ci pe lista certitudinilor”.

“PSD nu a vrut să dezvolte Moldova”

Premierul Ludovic Orban a mai reclamat faptul că în regiuni precum Moldova sau Oltenia nu s-au făcut investiții pentru că guvernele social-democrate au ținut în mod deliberat să nu dezvolte aceste zone. Orban susține că cei de la PSD “au ținut oamenii departe de investiții, special i-au ținut în sărăcie și în dependență, pentru a avea garanția că pot să-i prostească în continuare și că pot să le obțină votul”.Președintele PNL a promis că “cele mai mari proiecte de investiți pe următorii 10 ani se vor face în Moldova”.   “Principala problemă a Moldovei este conectivitatea, faptul că trebuie să fie conectată la toate rețele europene de transport. Pentru ca investițiile să treacă munții este nevoie de această conectivitate care a întârziat prea mult”, a afirmat primul ministru. Acesta a promis realizarea a trei mari investiții de infrastructură rutieră: Autostrada Unirii Târgu Mureș – Iași – Ungheni, despre care spune că “se va realiza” și că este finanțabilă din fonduri europene, autostrada A 7 care ar urma să facă legătura între Ploiești și Siret și Autostrada Bacău - Brașov. Premierul a precizat că, pentru autostrada A 7 au fost semnate contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru cele șapte tronsoane cel puțin patru să fie finanțate din fonduri europene, pe facilitatea de reziliență și recuperare.  “Mai comentează unii că-s termene lungi. Nu o să accept din partea celor care au semnat contractele să se lungească cu termenele pe care le-au gândit. Sunt proiecte importante și nu am nici cea mai mică emoție că vor fi realizate în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat premierul. El a precizat că în viitorul exercițiu financiar european vor fi alocate 800 de milioane de euro pentru înființarea de distribuții de gaze. În ceea ce privește spitalul de la Iași, premierul a afirmat că obiectivul Guvernului este ca până la sfârșitul anului este să semneze contractul pentru realizarea proiectului și a asistenței tehnice.

Peste 1.200 de cazuri noi într-o zi de weekend

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 1.231 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, bilanțul total ajungând la 112.781. De asemenea, 33 decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.120. Dintre acestea, 470 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.223.462 de teste. Dintre acestea 13.391 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.937 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.454 la cerere. Pe teritoriul României, 12.160 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.752 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 39.130 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 7 persoane. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 802 apeluri la numărul unic de urgență 112. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 949 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 285.355 de lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar.

Ciolacu:  Rădulescu nu are ce să mai caute în interiorul PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Pitești, despre deputatul Cătălin Rădulescu, recent exclus din PSD. Ciolacu a spus că îi urează fostului său coleg “sănătate, succes”. “Din punctul meu de vedere, vă spun foarte clar, domnul Rădulescu în acest moment nu are ce să mai caute în interiorul PSD”, a punctat însă Ciolacu. În 10 septembrie, deputatul Cătălin Rădulescu a prezentat, pe Facebook, “adevăratele motive” ale excluderii sale din PSD, susținând că a sesizat “existența unui grup mafiot, format din masoni, dar care aveau și calitatea de informatori sau ofițeri acoperiți ai serviciilor și care îl înconjuraseră pe Liviu Dragnea”, grup din care ar face parte, între alții, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, Claudiu Manda, Olguța Vasilescu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Mihai Fifor. El i-a criticat și le-a adus diverse acuzații acestora, spunând că Tudose ar fi afirmat că va “face” cel puțin 100 de milioane de euro ca premier și numindu-l pe Manda “colorat”. Rădulescu a afirmat că “gruparea inculto-masonică-securoidă care conduce acum marele PSD” nu poate ajunge “la rezultatele lui Liviu Dragnea”, neavând “nici flerul, nici spiritul de luptător al lui”. “Excluderea mea a fost pentru mine, un moment de ușurare, pentru ca îmi era greață să vă aud și să vă privesc”, a spus Rădulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.