Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sancțiuni drastice pentru tulburarea liniștii publice

Ziarul de Vrancea
24 ian 2020 1279 vizualizări

O lege care a intrat ieri în vigoare prevede amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri în spațiul public n de asemenea, polițiștii pot intra într-un imobil fără acceptul locatarului dacă au indicii că în acel spațiu e o persoană în pericol

Noi măsuri vizând siguranța publică intră în vigoare începând de ieri, printre acestea numărându-se amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri în spațiul public sau care tulbură liniștea publică, reguli mai clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, dar și faptul că polițiștii pot intra într-un imobil fără acceptul locatarului dacă sunt indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol. Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe. Tulburarea liniștii locuitorilor, este sancționată cu 200 - 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, este sancționată cu amendă între 500 - 1.500 lei sau 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Mâinile la vedere

Tulburarea liniștii locatarilor în orele de odihnă de zgomote provenite din localurile sau în sediile persoanelor juridice, din locuințele persoanelor fizice este în continuare sancțiobată cu amenzi cuprinse între 500 - 1.500 lei. În cazul în care fapta este repetată, amenda crește, fiind  cuprinsă între 2.000 - 3.000 lei sau cu muncă în folosul comunității. Amenzile pentru petrecerile private în spații publice pot ajunge la 2.000 - 3.000 lei, iar în cazul în care fapta este repetată, se poate ajunge și la 6.000 de lei.

Conform polițiștilor, legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului. Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Totodată, conform IGPR, acesta are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării.

Apropierea de polițist, prezumție de acțiune violentă

În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul poliției, aceasta având următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică; de a fi asistată de un medic; de a-i fi informați părinții, tutorele sau reprezentantul legal, dacă este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie. De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol. Totodată, este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

Chișinău: Terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români, înstrăinat

n în spatele afacerii s-ar afla apropiați ai președintelui Igor Dodon, susține o asociație civică

Deputatul moldovean Lilian Carp a anunțat vineri că va face un demers pe lângă Procuratura Generală a Republicii Moldova, cerându-i să investigheze circumstanțele în care a fost înstrăinat terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din sectorul Botanica al Chișinăului, monument istoric, relatează Ziarul Național din Chișinău. Anunțul a fost făcut de către parlamentar în cadrul unei conferințe de presă, susținute împreună cu președintele Asociației "UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi.

Din investigațiile efectuate de Bilețchi rezultă că prețul final al tranzacției prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia "Buiucani Real Estate Holding” a fost de 70 de milioane de lei (moldovenești), iar în "afacere” ar fi fost implicat actualul președinte, Igor Dodon, fost ministru al economiei. "Deși era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăște ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamități naturale și alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deși acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a declarat presedintele "UNIREA-ODIP".

Totodată, la vânzarea lotului de teren pe care se află Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Dacia a participat Viorel Melnic, fost viceministru al economiei, subaltern direct al lui Dodon. "Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. În tranzacție au mai fost implicați Boris Golovin, fost viceministru al sănătății în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de guvern cu Igor Dodon, dar și alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unii membri ai Partidului Socialist", a afirmat Vlad Bilețchi.

Scrisoare la București

Potrivit lui, în 2014, la Ministerul Culturii a venit o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus pe lista monumentelor ocrotite de stat. Deși a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, aceasta decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar pune în aplicare, contractul de vânzare-cumpărare ar fi invalidat, iar statul ar trebui sa despăgubească agentul economic.

Deputatul Lilian Carp a declarat că va solicita sprijinul autorităților de la București pentru reabilitarea Cimitirului. "Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bilețchi. În al doilea rând, împreună cu deputata Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către guvernul României și către președintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău”, a spus Lilian Carp.

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1.645 de ostași, printre care 431 de români căzuți în Primul Război Mondial și 96 de militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociația "UNIREA-ODIP” a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate, conform ziarului menționat.

Predoiu: Ar fi bine ca toate țările UE să combată corupția așa cum o face România

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a evocat, la reuniunea informală a JAI de la Zagreb, ideea unui mecanism de evaluare a justiției și a statului de drept pentru toate țările membre, fără a exista paralelisme. De asemenea, el a afirmat că ar fi bine ca toate țările UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene. „Deși a fost un Consiliu JAI informal, am discutat teme substanțiale. În intervenția din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiției și a statului de drept pentru toate țările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea. Am arătat că susținerea pentru operaționalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor  membre pentru aceleași standarde de integritate în toate țările membre, pentru protejarea intereselor europene și combatarea corupției cu fonduri europene. Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene. Altfel, ajungem la duble standarde în mecanismele de absorbție”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). În marja ședințeii, el a avut bilaterale cu miniștrii și delegațiile Germaniei, Suediei și Poloniei, precum și discuții tête-à-tête cu miniștrii Finlandei, Croației și Austriei, precum și cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

”Aceste convorbiri au vizat agenda JAI. Nu am discutat de această dată nimic despre MCV, am dorit în mod special să începem cu problemele aflate pe agenda europeană, pentru că este foarte mult de făcut pentru Justiție în toate țările europene. Independența Justiției, spațiul de libertate, securitate și Justiție din UE sunt principalele valori care diferențiază pozitiv construcția europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate și consolidate printr-o permanentă modernizare și rafinare”, precizează ministrul.

Ministru: Cum încerci să muți un funcționar public, cum intră imediat în concediu medical

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, s-a arătat revoltat de practica acordării concediilor medicale "peste noapte" pentru funcționarii publici care sunt vizați de o posibilă detașare sau care nu își fac treaba. El a comentat la Digi 24 acest sistem despre care a spus că trebuie să înceteze. Florin Cîțu a declarat că a lucra cu funcționari publici este "complicat": "Vorbim de criterii de performanță, să îi facem responsabili". El a spus că o mare problemă este atunci când funcționarul public intră în concediu medical "peste noapte", atunci când este vizat de o detașare și a adăugat că nu înțelege cum medicii își asumă un astfel de risc. "De fiecare dată când încerci să te îndrepți împotriva lor (a funcționarilor publici - n.r.) pentru că nu își fac treaba, intră singuri în concediu medical. Asta e o chestie pe care nu pot să o înțeleg: cum poate sistemul medical, dintr-o dată, să dea unui funcționar public concediu medical peste noapte?! Când încerci să detașezi sau să muți un funcționar public, dintr-o dată se îmbolnăvește. Detașarea e singura sancțiune. Asta cu concediile medicale trebuie să se oprească! Nu înțeleg cum medicii își asumă astfel de riscuri, să le dea funcționarilor publici concedii medicale peste noapte - prefecți, de la casa de Sănătate, peste noapte intră în concediu medical ca să nu poți să îi miști", a comentat ministrul Finanțelor la Digi24.

Botoșani: Tânăr reținut după ce ar fi agresat sexual o femeie într-un lift

Un bărbat de 29 de ani, din Botoșani, a fost reținut, sâmbătă, după ce ar fi agresat sexual o femeie într-un lift dintr-un bloc din zona centrală a municipiului, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Delia Neniscu. Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele tânărului, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. "Din probatoriul administrat s-a stabilit faptul că, la data de 25.01, bărbatul ar fi urmărit o femeie de 38 de ani din municipiul Botoșani până în liftul din scara blocului unde aceasta locuia și ar fi efectuat acte de natură sexuală în fața femeii", a afirmat Neniscu. După comiterea faptei, tânărul a părăsit imobilul respectiv, plecând în loc necunoscut. Ulterior, în urma investigațiilor polițiștilor, tânărul a fost identificat și ridicat de la domiciliu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.