Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: S-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare

Ziarul de Vrancea
28 dec 2020 736 vizualizări

În prima etapă, se pot programa lucrătorii din domeniile sănătate și servicii sociale n platforma generează un document pe baza căruia se permite accesul

Autoritățile anunță că platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de luni, în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). “Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale. Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a”, au transmis, ieri, autoritățile.

Potrivit acestora, pașii de înscriere sunt ușor de parcurs.

Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate. Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor.

Aproape 10.000 de români internați cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 2.620 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 104 persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 15.334 de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.957. Dintre acestea, 1.197 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.726.466 de teste. Dintre acestea, 7.704 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.315 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.389 la cerere.

Brexit: Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar

Aceștia vor continua să beneficieze de aceleași drepturi ca și până acum, inclusiv ajutor social și de șomaj

Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, calitate ce le permite ca și după încheierea perioadei de tranziție de după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleași drepturi ca și până acum. Cei care se află în Regatul Unit și nu au aplicat pentru acest statut, o mai pot face, dacă doresc, până la data de 30 iunie 2021.

Datele arată că de la demararea programului EU Settlement Scheme și până la data de 30 septembrie 2020 au fost înregistrate 670.600 aplicații ale cetățenilor români în vederea obținerii statutului de rezident pe teritoriul Regatului Unit. Din punctul de vedere al soluționării aplicațiilor, 639.750 de solicitări au primit răspuns până la 30 septembrie 2020. Dintre acestea, 218.390 au primit confirmarea statutului de rezident (settled status), iar 398.830 au primit statutul de rezident temporar (pre-settled status). De asemenea, 4.340 de aplicații au fost refuzate pe motive care țin de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar 4.180 au fost retrase sau au fost considerate nule.

Raportul autorităților britanice nu oferă detalii privind numărul de aplicații pe naționalități care au fost refuzate pe motive care țin de neîndeplinirea criteriilor de criminalitate/infracționalitate (suitability), oferind doar sub formă statistică informația că 1% din refuzurile totale au avut la baza istoricul infracțional al aplicantului. Cetățenii români, asemenea tuturor celorlalți cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene care s-au înregistrat ca rezidenți pe teritoriul Regatului Unit în baza procedurii EU Settlement Scheme, vor continua să beneficieze de aceleași drepturi ca și până acum.

Astfel, cei care au obținut noul statut de rezident (pre-settled/settled) au dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit fără condiționări suplimentare, au acces gratuit la sistemul de sănătate britanic, au acces la sistemul de învățământ britanic, inclusiv să continue studiile fără condiționări suplimentare, pot accesa fondurile publice (ajutor social, ajutor de șomaj etc) în cazul în care sunt îndeplinite condițiile legale și pot să circule liber spre sau din Regatul Unit fără condiționări suplimentare.

Obținerea statutului de rezident (settled status) permite o absență de până la 5 ani din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menționate. În cazul celor care au obținut rezidență temporară (pre-settled status) este permisă o absență de până la 2 ani consecutivi din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menționate.

Toți cetățenii statelor UE care se află în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 și intenționează să locuiască, să muncească sau să studieze și după această dată aici trebuie să aplice pentru obținerea statutului de rezident în cadrul programului EU Settlement Scheme până la data de 30 iunie 2021, pentru a obține statutul de rezident (settled status) sau de rezident temporar (pre-settled status) astfel încât să poată beneficia de drepturile menționate mai sus.

Dodon acuză SUA și Occidentul de înfrângerea sa în alegeri

“Pregăteau și un Maidan”, se plânge fostul președinte, aflat în vizită la Moscova n el a criticat și schimbarea, pe site-ul președinției, a denumirii limbii oficiale din moldovenească în română

.Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a acuzat Occidentul, în special SUA, de pregătirea unui “Maidan” în Republica Moldova, după alegerile prezidențiale, și a afirmat - într-un interviu pentru agenția TASS, cu ocazia vizitei sale recente la Moscova - că a pierdut scrutinul deoarece puterile occidentale “s-au străduit foarte mult” și au lucrat foarte intens în favoarea Maiei Sandu. “Eu cred că Occidentul îi va da nota de plată noului președinte. O să vedem în ce va consta aceasta. Ei neapărat vor cere achitarea notei de plată și mi se pare foarte periculos pentru Moldova, deoarece poziția Occidentului, în principal a SUA, va presupune provocarea unui alt conflict, care să atragă în el și Rusia”, a susținut Dodon. După alegerile prezidențiale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu a chemat oamenii în stradă, pentru că acesta era scenariul americanilor și nu au vrut “să le facă jocul”, a mai spus Dodon. “Toți înțelegeau că oponentul meu politic la alegeri a fost un candidat pro-american. Și noi știm cu exactitate ce pregăteau ei. Este vorba de așa-zisul Maidan” (protestele pro-europene din Ucraina numite și EuroMaidan - n.r.), a menționat Dodon.

Fostul președinte al Republicii Moldova a mai susținut că, prin intermediul Maiei Sandu, Occidentul încearcă să destabilizeze situația în regiune. Pe de altă parte, în declarații făcute la televiziunea de stat rusă, Rossia 24, în timpul vizitei efectuate la Moscova, la 25 decembrie, Dodon a criticat și faptul că succesoarea sa, Maia Sandu, deține și cetățenia României, dar și schimbarea, pe site-ul președinției, a denumirii limbii oficiale din moldovenească în română. Dodon a descris drept “nonsens” faptul că președintele R. Moldova poate deține și cetățenia altui stat. “Pentru prima oară în istoria țării funcția de președinte este ocupată de către o femeie, nu am nimic împotriva femeilor, dar șefa statului dețină cetățenie dublă, a Republicii Moldova și a României. Cred că nu este corect ca președintele să aibă posibilitatea să dețină cetățenie dublă”, a spus Igor Dodon.

Primul care a comentat negativ cetățenia română a noului președinte al R.Moldova a fost liderul rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă, pe 17 decembrie, când a respins apelul Maiei Sandu de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului. Limba română a reapărut ca una din limbile folosite pe site-ul președinției de la Chișinău, alături de rusă și engleză, după ceremonia de învestitură a lui Sandu, pe 24 decembrie, și după o pauză de patru ani în care a fost numită moldovenească. 

Klaus Iohannis, primul invitat al Maiei Sandu la Chișinău

Președintele Klaus Iohannis face azi o vizită în Republica Moldova, la invitația președintelui Maia Sandu, urmând să fie adoptată o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral. “Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de doamna Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie a.c. Vizita Președintelui României la Chișinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul Președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România”, transmite Administrația Prezidențială.  În cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova. La 11.30 este programată ceremonia primirii oficiale la Președinția Republicii Moldova, urmată de convorbiri tête-à-tête și apoi de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații. La 13.05 vor avea loc declarații comune de presă.

Rafila propune ca o parte din vaccinuri să fie donate Moldovei

Deputatul PSD Alexandru Rafila a propus ieri ca România, în semn de solidaritate, să doneze o cantitate de vaccin anti-COVID Republicii Moldova. “Controlul pandemiei COVID-19 reprezintă o prioritate pentru toate statele din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și deocamdată doar statele membre ale UE au acces la vaccinuri. Consider că ar fi un semn de solidaritate din partea României să doneze o cantitate de vaccin fraților noștri din Republica Moldova, pentru a asigura protecția personalului medical implicat în îngrijirea pacienților”, a scris Rafila, pe Facebook. Potrivit acestuia, “la fel cum virusul nu cunoaște granițe, și lupta cu acesta trebuie să se încadreze în același registru”, pentru a se putea reveni cât mai rapid la o viață normală.

Comunitatea Declic cere Guvernului Cîțu refacerea PNRR

Peste 3.000 de membri ai Comunității Declic solicită noului Executiv blocarea actualului Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și refacerea lui completă. “În forma sa de acum, planul care stabilește modul în care vor fi cheltuite 30 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu aduce României nici redresare economică, nici reziliență la schimbările climatice”, se arată într-un comunicat de presă.  Conform sursei citate, până în acest moment, 3.000 de membri Declic au cerut refacerea planului și au transmis, totodată, mii de emailuri către Ministerul Fondurilor Europene cu propuneri concrete de direcționare “responsabilă” a banilor.

“Comunitatea Declic speră ca Guvernul Cîțu să înțeleagă importanța acestei finanțări și necesitatea investirii banilor pentru a încetini schimbările climatice. De asemenea, este necesară o consultare publică reală, la care cetățenii să participe activ. În forma actuală a PNRR, banii sunt folosiți pentru investiții în energie cu emisii mari, la care statele vestice renunță, și într-o proporție infimă pentru investiții în energia verde”, precizează comunicatul.

Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic, susține că “banii ar fi trebuit direcționați către acele investiții de dezvoltare a României într-un viitor verde, cu energie curată, care să combată efectele schimbărilor climatice, exact așa cum a fost și intenția Uniunii Europene”. “Doar refacerea completă a PNRR va putea asigura României investiții corecte și care să respecte recomandările Uniunii Europene”, afirmă ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.