Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: S-a întors PSD la Sănătate Certificatul verde, „hârtie igienică”?

Ziarul de Vrancea
23 nov 2021 1003 vizualizări

Documentul ar trebui reglementat printr-un act normativ nou și ar putea fi folosit doar după trei săptămâni de creștere consecutivă a ratei de infectare, spune Alexandru Rafila n relaxarea propusă de ministrul desemnat al Sănătății nu este împărtășită de Nicolae Ciucă, nici de reprezentanți ai Comisiei Europene

Ministrul propus de PSD la Sănătate, Alexandru Rafila, spune că certificatul verde COVID ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, astfel încât să fie introdus după trei săptămâni de creștere consecutivă a ratei de infectare și eliminat când aceasta scade. Reamintim că legea privind obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă este blocată în Camera Deputaților, după ce a fost respinsă de Senat. Acum, este obligatoriu certifictul verde COVID pentru accesul la mall , în instituții publice sau la restaurant, însă introducerea acestei măsuri s-a făcut prin hotărâre de guvern, nu prin lege.

Alexandru Rafila a declarat miercuri, la audierea în comisiile parlamentare, că certificatul verde COVID este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus în momentul oportun. El a spus că un criteriu de introducere a certificatului verde COVID ar putea fi creșterea numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și renunțarea la acesta când incidența cazurilor COVID scade.

Întrebat de jurnaliști, după audieri, la ce incidență ar trebui renunțat la obligativitatea certificatului verde COVID, Rafila a spus că nu s-a stabilit, ci că a avut discuții în acest sens cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. “Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi și testarea nu doar trecerea prin boală și vaccinarea”, a adăugat Rafila.

În contradicție cu premierul desemnat

Premierul desemnat Nicolae Ciucă declara marți că certificatul verde COVID este o prioritate, el făcând apel către parlamentari să adopte legea.

“Suntem o țară care a avut o experiență tragică a valului patru. Observăm că în celelalte țări din Europa se manifestă al cincilea val. Ca atare, fac apel la toți parlamentarii să înțeleagă și să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a afirmat Ciucă.

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice a fost respins de Senat în 27 octombrie. PSD și AUR au reclamat că proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost introdus ilegal în plen, susținând că au existat vicii de procedură.

Comisar european: Este important să fie votat certificatul verde COVID

Săptămâna trecută, comisarul european Thierry Breton a venit în România pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la rata scăzută de vaccinare în rândul populației și la tergiversarea adoptării certificatului verde de către Parlament. El a spus că este datoria românilor să se vaccineze și să implementeze certificatul verde pentru că pandemia de coronavirus nu poate fi învinsă decât împreună și nu mai avem timp de pierdut. Comisarul european a afirmat că votul pentru utilizarea certificatului vede COVID este important, deoarece acesta, alături de vaccin, asigură “supraviețuirea” în pandemie. “Statele membre UE iau măsuri extrem de dure acum. În Germania, dacă nu ești vaccinat nu poți merge la muncă, în Austria nu ai voie să ieși din casă. Peste tot în UE sunt luate măsuri dificile și curajoase. Este nevoie de curaj politic“, a declarat comisarul.

Rafila, despre Raed Arafat: Și-a făcut foarte bine treaba

Candidatul propus pentru funcția de ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, ieri, întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Raed Arafat, că acesta și-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Cu toate acestea, Rafila afirmă că va avea o discuție la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătății să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei și să nu mai fie coordonate toate activitățile de către CNSU. “Politica de sănătate și sănătate publică o face Ministerul Sănătății. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, ia MS să răspundă...”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila. “Voi avea o discuție la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar MS să aibă toate pârghiile la dispoziție, inclusiv date despre situația din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a mai afirmat Rafila.

Grafic: Numărul de decese, invers proporțional cu rata de vaccinare

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății Andrei Baciu a publicat, ieri, un grafic care arată că numărul de decese de coronavirus este invers proporțional cu rata de vaccinare. Pe primul loc în Uniunea Europeană este Portugalia, care, la o rată de vaccinare de 93%, are în ultimele 14 zile doar 15 decese la un milion de oameni. În schimb, România, aflată pe penultimul loc la rata de vaccinare, cu 43% dintre persoanele adulte complet imunizate, are 267 de decese la un milion de oameni. “Vaccinarea este singura soluție, unica formă de apărare în fața bolii și de revenire la normalitate”, a transmis Andrei Baciu.

Mai multe decese decât în România se înregistrează în Bulgara, aflată pe ultimul loc în funcția de rata de vaccinare, cu 29% din populația adultă vaccinată. În ultimele 14 zile, în Bulgaria s-au înregistrat 235 de decese / un milion.

Patriarhul BOR susține că s-a vaccinat

n cu ce ser rămâne „confidențial”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a răspuns ieri afirmativ când a fost întrebat de reporteri dacă s-a vaccinat împotriva COVID. El a făcut declarația la Parlament, la finalul ședinței solemne a legislativului cu ocazia Zilei Naționale. “Să urmeze sfatul medicilor fiecare credincios”, a spus Patriarhul Daniel când a fost întrebat de ziariști ce mesaj le transmite enoriașilor. El a refuzat să dea mai multe date despre vaccinul pe care l-a făcut, spunând că e vorba de date confidențiale. Patriarhul a mai spus că poziția oficială a Bisericii Ortodoxe a rămas aceeași.  “V-am spus esențialul, poziția oficială a Bisericii a rămas aceeași, să se sfătuiască fiecare credincios cu medicul de familie. Nu avem opinii personale”, a spus Patriarhul Daniel.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis și el un mesaj: “Vă pot transmite oficial că Părintele Patriarh a confirmat astăzi, într-o scurtă întâlnire cu presa, la ieșirea din Parlament, că s-a vaccinat. Poziția favorabilă a BOR față de vaccinarea în sine ca act medical profilactic și benevol este deja foarte bine cunoscută”.

Avocata unor interlopi, propunerea PSD la șefia Comisiei Juridice?

Grupul PSD din Camera Deputaților o susține pe avocata Laura Vicol la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților, însă o decizie a conducerii PSD nu a fost încă luată, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse din partid. „Nu s-a luat vreo decizie în grupul PSD privind șefia Comisiei juridice din Camera Deputaților. În ce privește așa-zisele controverse privind persoana mea, vă atrag atenția că în momentul în care am intrat în barou nu am primit o listă cu persoane pe care le pot sau nu apăra. Ca avocat am obligația să apăr orice client”, a declarat deputatul PSD, Laura Vicol.

Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, sunt finii de cununie ai ex-fugarului ofițer SRI, Daniel Dragomir, cunoscut susținător al modificării legilor Justiției pe vremea fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

Daniel Dragomir, nașul lui Ciorbă, acționar la Nordis Management, a fost condamnat definitiv în România la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru corupție.

Totodată, Laura Vicol, apropiată de Elena Udrea și Alina Bica, a fost avocata fostei șefe DIICOT și obișnuia să fie o prezență constantă în studiourile RTV și Antena 3. Tot Vicol a mai candidat, la europarlamentarele din 2019, pe listele PRU, o formațiune politică fondată de Sebastian Ghiță și cu un puternic mesaj anti-european și suveranist. Laura Vicol a fost și avocata multor personaje controversate, printre care unul dintre liderii Clanului Sportivilor, dar și Nuțu și Sile Cămătaru.

Dan Vîlceanu: Până în 2023 nu pot fi făcute modificări la PNRR

Ministrul interimar al Finanțelor Dan Vîlceanu a precizat că nu pot fi făcute modificări în Planul Național de Redresare și Reziliență, până în anul 2023, nici măcar ajustări. Întrebat despre taxa pentru poluare pentru mașini prevăzută în PNRR, liberalul a explicat că nu a fost stabilit ceva privind acest aspect, însă va trebui gândit un mecanism pentru ca România să se încadreze în principiul poluatorul plătește. Chestionat de când ar putea fi introdusă această taxă, el a replicat: „Eu am spus și în cadrul audierilor, avem nevoie de schimbări legislative astfel încât să putem atrage acești bani și să ducem la bun sfârșit acest PNRR și foarte multe dintre ele se vor întâmpla în Parlament. O să vă spun când. Nu aș putea să vă spun în acest moment”.

Pensionarii vor primi legitimații de transport de tip card

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea prin care veteranii de război și pensionarii vor primi, până la finalul anului 2024, legitimațiile de transport tip card, transmite Administrația Prezidențială. „Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Muncii și Protecției Sociale vor întreprinde măsurile necesare pentru ca, până la data de 31 decembrie 2024, veteranii de război și văduvele de război, pensionarii din sistemul public de pensii, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale să intre în posesia legitimației de transport tip card, personalizată cu numele și codul numeric personal ale fiecărui beneficiar”, arată legea promulgată miercuri de șeful statului.

Polițistul trimis de PSD la Agricultură, teorii conspiraționiste

Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, absolvent al Academiei de Poliție, nominalizat pentru portofoliul Agirculturii, s-a lansat în teorii conspiraționiste la audierea în comisiile parlamentare de agricultură.

Chesnoiu a susținut că agricultura României ar reprezenta o amenințare pentru alte state, pe care nu le-a nominalizat. El a sugerat că așa-numitul Green Deal ar avea prevederi care să-i defavorizeze pe agricultorii români, dar nu a explicat, concret, la ce se referă.  „Agricultura României este la un moment de răscruce. Contextul internațional este unul complicat. La nivel european, toate statele au impuse o serie de condiționalități. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că fermierul român este performant și unele condiționalități, pe care România deja le respectă, dar agricultura românească este o amenințare pentru alte state, cu o agricultură mai avansată ca timp. Avem aceste ambiții de mediu, acest Green Deal care se discută și care are anumite elemente pe care dacă nu vom știi să le exploatăm, atunci vom fi vulnerabili. Interesele statului român trebuie să primeze!”, a spus Chesnoiu.

Potrivit biografiei sale publice, Chesnoiu a studiat la Academia de Poliție, pe care a absolvit-o în 2005. El a lucrat în ministerul de Interne până în 2011, după care s-a transferat la o companie privată, unde era director.

Din 2013, începe să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, pe vremea când instituția avea drept secretar general un alt polițist care lucrase la direcția de informații a Internelor și era prieten cu Chesnoiu.

Cum au furat românii motorină de două milioane de dolari din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

Procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat, ieri, șase percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care fura motorină din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparținând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța. Procurorii susțin că membrii acestei grupări au sustras diverse cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de guvernul federal al SUA fiind de 2 milioane de dolari.

Perchezițiile au avut loc în cadrul unei acțiuni ample desfășurate de procurorii DIICOT și Poliția Română, pentru destructurarea unor grupări specializate în săvârșirea de infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.

Astfel, în mai multe județe, au fost puse în executare 116 mandate de percheziție domiciliară și 49 de mandate de aducere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.