MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, pe orbita Rusiei. Un coșmar de o noapte sau o nouă realitate?
După o noapte de șoc pe scena politică, România s-a trezit luni dimineață cu o finală pentru Cotroceni greu de imaginat cu câteva ore mai devreme, neanticipată de sondajele de opinie și nici de exit-poll-urile de duminică. Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu (PSD) ca număr de voturi, ceea ce înseamnă că va intra în turul al dolea al alegelor prezidenţiale, cu putinistul Călin Georgescu. Care sunt explicațiile, la cald, pentru un vot care trimis România pe orbita Rusiei?
Cu aproape toate secțiile numărate, candidatul cu simpatii recunoscut putiniste și legionare Călin Georgescu are peste 2,1 milioane de voturi și un avans detașat, de aproape 350.000 de voturi în fața următorului candidat. Pentru locul doi, care asigură prezența în turul doi al alegerilor prezidențiale, Elena Lasconi îl conducea pe Marcel Ciolacu la o diferență mică, de câteva mii de voturi, după ce a recuperat decalajul față de liderul PSD pe tot parcursul nopții. Candidata USR a pornit de la un handicap de 500.000 de voturi și a redus oră după oră. După ce s-au numărat voturile din 99,98% dintre secții, Elena Lasconi avea un avans de peste 2.000 de voturi față de Marcel Ciolacu, dar decalajul era așteptat să crească.
Diaspora din Occident semnalizează spre Moscova
Independentul pro-rus Călin Georgescu a obţinut 345.908 de voturi (43.36%) dintre cele exprimate în străinătate, clasându-se la distanţă pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, după numărarea voturilor din 99.89% din secţiile de vot din afara graniţelor. Pe locul al doilea, cu 26.82% (213.978 voturi) se află Elena Lasconi, care este urmată de George Simion, cu 12.07% (96.322 voturi).
Urmează Mircea Geoana (4,89%) şi Nicolae Ciucă (4,63%). Liderul PSD Marcel Ciolacu este doar pe locul al şaselea, cu 2,87% din voturile exprimate în străinătate, adunând 22.887 voturi.
Valentin Naumescu: Un vot revanşard
Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale, explică motivele pentru care indepenednul Călin Geogescu a obţinut victoria în primul tur al alegerilor prezidenţiale. În opinia sa, există o explicaţie combinată, cu cel puţin doi factori: Pe de o parte, exista o aşteptare a unei părţi importante a electoratului pentru „un candidat extremist, radical, suveranist, anti-occidental”, „o dorinţă de vot revanşard, protestatar, din partea unor oameni cu multe frustrări, cu revoltă, cu mânie faţă de sistem. Al doilea factor important a fost campania foarte intensă pe Tik-Tok. „A apărut, practic, din senin, la începutul campaniei electorale. Era undeva, la câteva procente, cu totul nesemnificative. Eu aş vedea o explicaţie combinată din cel puţin doi factori. Pe de o parte, trebuie să recunoaştem că se pare că a existat o aşteptare. O parte importantă a electoratului aştepta un candidat extremist, un candidat radical, suveranist, un candidat anti-occidental. Şi s-a întâmplat ca, în ultimele săptămâni, practic, acest electorat, care ştiam că este, iniţial, undeva spre 20%, şi-a schimbat opţiunea de la George Simeon spre Călin Georgescu. Deci exista o aşteptare, exista o dorinţă de vot revanşard, de vot protestatar, din partea unor oameni cu multe frustrări, cu revoltă, cu mânie faţă de sistem”, a explicat Naumescu. În opinia profesorului, a doua explicaţie este „această campanie foarte intensă, de care se tot vorbeşte de aseară, pe reţeaua TikTok”. „Este o reţea care multora dintre noi ne scapă, nu o utilizăm, nu suntem prezenţi acolo, dar se pare că are foarte mulţi utilizatori şi nişte algoritmi care au fost probabil plătiţi, finanţaţi sau a existat o anumită procedură prin care numele acestui candidat a fost adus în mod repetat, masiv, în ultimele săptămâni, în atenţia multor utilizatori”, a spus Naumescu. Potrivit profesorului, se pare că o mare parte dintre votanţii lui nu ştiu exact cine este, dar, primind foarte multe mesaje, „fiind bombardaţi cu aceste idei, că este un român adevărat, un lider puternic pentru România, că are un plan, că are soluţii au ajuns să creadă lucrul acesta”.
„Deci este o procedură bine gândită, dar, repet, Tik-Tokul nu explică în totalitate acest rezultat, să nu supraevaluăm acest vot, nu doar datorită Tik-Tokului a ajuns Călin Georgescu în finală. Există, din păcate, trebuie să recunoaştem, şi o aşteptare publică pentru un astfel de vot protestatar, un vot anti-sistem. De ce nu l-a mai obţinut Simion, aşa cum am crezut mulţi dintre noi la un moment dat că-l va obţine? S-ar putea ca George Simion să-şi fi greşit campania electorală în ultimele săptămâni, încercând tocmai să se portretizeze ca un candidat mai degrabă frecventabil, mai degrabă moderându-şi sau temperându-şi accentele anti-occidentale sau filoruse, încercând să arate că este un candidat care ar putea chiar să îndeplinească funcţia de preşedinte al României, eu cred că Simion deja se gândea la turul al doilea”, spune Naumescu.
Profesorul a adăugat că dintr-odată, „electoratul radical, foarte frustrat”, a înţeles că nu mai este Simion „neapărat” reprezentantul lor, pentru că „era prea european, deja, devenise un candidat parte a Uniunii Europene, a procesului politic european”, şi s-au orientat spre un candidat „chiar mai radical, cu tonuri mai dure, suveraniste, anti-occidentale”, „cu o mistică creştină, care aminteşte mult de discursul legionar, aşa încât s-a potrivit mai bine peste această aşteptare a unui vot revoltat, a unui vot anti-sistem”.
CTP: „Victoria inteligenței artificiale asupra inteligenței umane”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus luni dimineață, după ce a devenit clar că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat clar de Călin Georgescu, că este vorba de o „victorie a inteligenței artificiale asupra inteligenței umane”.
De asemenea, jurnalistul a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Elena Lasconi are mai multe șanse să îl învingă pe candidatul suveranist independent decât ar fi avut Marcel Ciolacu (PSD), dacă intra în turul al doilea.
„Călin Georgescu este un personaj creat de Inteligența Artificială. Victoria lui este victoria algoritmilor de net asupra oamenilor, victoria IA asupra IU – Inteligența Umană. Rămâne de văzut cu ce bani și de unde. Acum însă, personajul făcut din pixeli va trebui să se manifeste în viața reală. Și mulți dintre cei care l-au votat vor afla abia acum pe cine au votat. Discursul religioid pro Putin al lui Călin Georgescu este al unui lider mesianic de sectă sinucigașă. PNL se poate reforma spre bine sub conducerea lui Ilie Bolojan. Problema e cât de repede.
PSD se poate reforma spre rău sub conducerea nu se știe cui. Gașca lui Dragnea, O. Vasilescu, M. Tudose, S. Grindeanu etc., e tot acolo și pot să spună rânjind: „E, ați văzut cu Ciolacu ce pățim dacă ne dăm cu UE și cu NATO, europeni și democrați?”. Și să vină cu un Dragnea 2.0, că asta se poartă. USR nu se va reforma deloc, își va duce mai departe fracturile interne sub pălăria lui Lasconi.
Elena Lasconi poate aduna voturi pentru a-l învinge pe Călin Georgescu mult mai eficient decât ar fi putut s-o facă Ciolacu”, a scris Cristian Tudor Popescu.
Pîrvulescu: Marea surpriză e că PSD nu e în turul doi pentru prima oară după '90
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că marea surpriză a rezultatelor din turul întâi al prezidenţialelor nu este că a ieşit cîştigător Călin Georgescu, pentru că „ne aşteptam la un extremist, nu e Simion, e Georgescu”, ci că PSD-ul nu e în turul doi pentru prima oară după '90. „PSD-ul a căzut în groapa pe care a săpat-o altora. A jucat cu superbie rolul acesta al partidului supradominant, care împarte voturi, care este sigur pe guvernare, şi a ajuns în situaţia, în momentul de faţă, ca pentru prima dată după 90 să nu aibă candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Este un dezastru!”, a declarat Cristian Pîrvulescu.
Întrebat despre ce s-ar putea întâmpla în turul al doilea al prezidenţialelor, Pîrvulescu a spus că Lasconi are şanse să câştige în faţa lui Georgescu. „Cred că Elena Lasconi are şanse să câştige în turul al doilea, dar cred că nici riscul ca Georgescu să câştige nu poate fi eludat, pentru că a obţinunt un scor bun în primul tur. Nu ştiu dacă PSD-ul îi va acorda voturile lui Lasconi sau îşi va îndemna electoratul să voteze în funcţie de conştiinţă. PSD are o problemă, pentru că electoratul său seamănă în mai mare măsură cu cel al lui Georgescu decât cu cel al lui Lasconi”, a explicat Pîrvulescu.
Referindu-se la pericolul extremismului în România, în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică, 1 decembrie 2024, analistul politic a spus că acesta este „foarte mare”, pentru că se aşteaptă la un „efect de contagiune dinspre votul lui Georgescu spre Simeon SOS, Şoşoacă”.
Potrivit acestuia, există riscul alegerii unor partide extremiste la parlamentarele de dumincă. „Da (n. red. -există acest risc), nu mă aştept să aibă majoritate absolută, dar să aibă majoritate relativă, da. Eu cred că vom asista la un astfel de transfer automat al voturilor. PSD-ul şi PNL-ul sunt, în momentul de faţă, într-o situaţie complicată şi nu pot să realizeze importanţa istorică a momentului, pentru că ar fi trebui deja să analizeze atent pentru a salva ce se mai poate salva”, spune Pîrvulescu.
În opinia acestuia, la alegerile parlamentare PSD-ul nu va putea obţine sub 25% chiar în situaţia asta dramatică. „Bănuiesc că PNL se va apropia de fundul prăpastiei, va avea poate 10%, poate puţin peste 10%, USR, un 20%, UDMR, dacă intră în Parlament, mai adaugă şi el 5% cu minorităţile, dar problema e că nu mai rămâne Opoziţie”, a spus Pîrvulescu.
De ce „independentul” a fost aproape invizibil în sondaje. Patru explicații
Andrei Roman, CEO AtlasIntel, care a preconizat că Elena Lasconi (USR) își va adjudeca locul 2 în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, a încercat să explice de ce candidatul Călin Georgescu a lovit de nicăieri și a fost subreprezentat în toate sondajele, indiferent de metodologie.
Prima oară când Călin Georgescu apărea cu o creștere importantă în sondaje a fost în 14 noiembrie, când era creditat de AtlasIntel cu cel mai mare scor de până atunci, 7.4%. Ultimul sondaj al AtlasIntel, din 22 noiembrie, o arăta pe Elena Lasconi în turul 2, cu o intenție de vot de 17,8%, iar cei patru candidați independenți (Mircea Geoană, Călin Georgescu, Cristian Diaconescu și Ana Birchall) depășeau cumulat 20% din opțiuni. Călin Georgescu avea 8,1% intenție de vot, fiind pe locul al cincilea. Dintre casele de sondare, Verifield, care lucrează cu USR, o dădea în vinerea de dinaintea scrutinului pe Elena Lasconi la egalitate cu George Simion pe locul 2, cu 19%. Surpriza sondajului era independentul Călin Georgescu, care se afla pe locul 4, cu 10,6%.
CEO AtlasIntel are „patru ipoteze principale și complementare” prin care se poate explica „uraganul” care a răsturnat toate calculele făcute până în ziua scrutinului.
„Mobilizarea unei baze «ascunse» de votanți. Mă refer la votanți care probabil nu ar fi mers la vot dacă nu erau mobilizați de Călin Georgescu, pentru că de obicei nu sunt interesați și nu participă la procesul electoral”, este prima explicație a lui Roman, citat de hotnews.ro.
A doua ipoteză este incapacitatea PSD și PNL de a mobiliza electoratul fidel.
A treia variantă luată în calcul este metoda prin care Călin Georgescu și-a făcut campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024, metodă prin care a stârnit „un val spontan de ultimă oră”, în timp ce candidații partidelor clasice erau ocupați să se atace reciproc: „Un nivel scăzut de entuziasm pentru toți ceilalți candidați vs. apariția fulminantă a unei soluții salvatoare tocmai în faza finală a campaniei poate explica o aderență tardivă și un vot cristalizat pentru Georgescu doar în ziua scrutinului”. Cea de-a treia ipoteză enunțată anterior poate fi o explicație pentru faptul că în sondajele date publicității până în ultima zi de campanie electorală Călin Georgescu era dat în plutonul celor care nu erau cotați cu vreo șansă reală, cu toate că în ultimele sondaje se observaseră o creștere pentru candidatul independent.
Dar, în opinia lui Roman, cea mai pertinentă analiză a nopții a fost făcută de președintele SOS România, Diana Șoșoacă, aspiranta la cea mai înaltă funcție în stat care a fost scoasă din cursă grație unei decizii CCR. „Cu Șoșoacă în cursă, turul 2 s-ar fi dat între Ciolacu și Lasconi. Voturile lui Șoșoacă au ajuns la Georgescu care l-a scos pe Ciolacu din turul 2”, a spus Roman, fâcând referire la reacția europarlamentarei după miezul nopții. „Cine sapă groapa altuia, cade primul în ea! PSD, PNL, USR, UDMR, în cădere liberă”, a scris Șoșoacă pe Facebook, subliniind că „decizia CCR a schimbat tot”.
Ciucă și Ciolacu, cu demisiile pe masă
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, cei patru prim-vicepreședinți și secretarul general Lucian Bode erau ieri așteptați să își dea demisia, după eșecul de la alegerile prezidențiale, iar viitorul președinte va fi Ilie Bolojan, au declarat luni dimineață, surse liberale pentru Libertatea. După numărarea a 99,9% dintre voturi, Nicolae Ciucă a terminat pe locul 5 la alegerile prezidențiale, cu 8,79%, cel mai slab rezultat al unui președinte PNL după Revoluție. În acest context, Nicolae Ciucă i-a anunțat pe colegii de partid că își dă demisia din funcția de președinte. Alături de el, sunt așteptați să plece de la conducerea PNL și cei patru prim-vicepreședinți, adică Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Dan Motreanu. Lor li se adaugă și secretarul general, Lucian Bode. Apoi, la scurt timp, urma să fie convocată o ședință de Birou Politic Național în care Ilie Bolojan va fi ales noul președinte al PNL, au precizat sursele din partid pentru Libertatea.
Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus luni dimineața mai multor lideri PSD că demisionează din fruntea partidului după ce numărătoarea oficială a indicat că a pierdut în fața Elenei Lasconi. Anunțul a fost făcut în cursul dimineții în fața mai multor lideri PSD, sugerând însă că ar fi și repsonsabilitatea acestora pentru eșec apoi ar fi părăsit sediul PSD. Marcel Ciolacu a declarat vineri că, dacă nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, va demisiona din funcţia de preşedinte al PSD.
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, după anunţarea rezultatelor parţiale din primul tur al alegerilor prezidenţiale, care, în prezent, îl plasează pe primul loc pe populistul de extremă dreapta Călin Georgescu. „A fost o noapte intensă... ne-a bântuit candidatul-fantomă”, se arată pe pagina de Facebook a dexonline. Pentru acest cuvânt au fost înregistrate 2234 de căutari până la ora 6.10. „Suveranitate”, „suveran” şi „antisemitism” au fost următoarele cuvinte căutate de români.
Discursul lui Călin Georgescu este unul legionar şi antisemit. El i-a numit ”eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi pe mareşalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România.
Femeie de 68 de ani accidentată mortal pe E85, după ce a fost acroşată de un autocamion
O femeie în vârstă de 68 de ani a fost accidentată mortal, după ce a fost acroşată de un autocamion care se deplasa pe DN 2 (E85), a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), evenimentul rutier s-a produs în localitatea Costeşti. "Din primele date de la faţa locului a reieşit că autocamionul condus dinspre Urziceni că Buzău de către un şofer de 59 de ani, din Ilfov, ar fi surprins şi ar fi accidentat mortal o femeie pieton de 68 de ani, din Buzău", a transmis IPJ. Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Diana Jipa şi Ştefan Doniga, primii muzicieni români din istorie care încearcă să intre în Guiness World Records
Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga sunt primii muzicieni români din istorie care vor concerta în Antarctica pentru a stabili primul record mondial omologat de Guiness World Records. „Concert pentru Guinness Book”, un microrecital de muzică clasică românească susţinut de cei doi, va avea loc marţi, de la ora 11.00, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Proiectul muzical reprezintă primul turneu de concerte din lume desfăşurat pe toate cele şapte continente în mai puţin de 100 de zile. Este primul dintr-o serie de evenimente care se vor desfăşura în cadrul unui parteneriat susţinut de programul „CNAB promovează valoarea”.