Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, noua Lombardia

Ziarul de Vrancea
7 oct 2021 971 vizualizări

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu”, a spus Valeriu Gheroghiță, întrebat dacă țara noastră riscă să ajungă în situația sinistră a Italiei din primul val n spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite de pacienți cu COVID-19

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat ieri că România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia, când făcea cu greu față numărului mare de bolnavi de COVID-19, precizând că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate și copleșite de pacienți diagnosticați cu virusul Sars-COV-2.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat joi, după ce i-a fost administrată a treia doză a vaccinului anti-COVID, cât de departe suntem de situația din Italia de anul trecut, având în vedere numărul mare de cazuri de COVID din țara noastră din ultimele zile. “Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate, sunt copleșite în momentul de față de pacienți diagnosticați cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi și care generează victime care au nevoie de asistență medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiță. El a precizat că valul patru este mai agresiv deoarece varianta Delta se răspândește mult mai ușor. “Este o situație extrem de complicată, valul patru este agresiv și este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândește mult mai ușor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri și evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi, avem nevoie pe de o parte de câteva lucuri - să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieșim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ținem legătura cu medicul de familie și să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluția nu ar fi cum ar trebui să fie”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Peste 15.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 14,467 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.498 sunt în București. În ultimele 24 de ore, 282 de persoane au decedat. La ATI erau internați 1.556 de pacienți cu COVID-19. 417 copii cu COVID-19 erau în spital, 22 dintre ei fiind la ATI.

Până ieri, 38.542 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Pentru a treia zi la rând, la ATI nu exista niciun pat disponibil pentru pacienții cu COVID-19.

Poți mânca un covrig, fără mască?

Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat, ieri, la Antena 3, că Ordinul dat recent spune foarte clar că este obligatoriu să porți masca în toate spațiile deschise unde incidența cumulată la 14 zile depășește 6 la mia locuitori, fiind vorba de spațiile aglomerate. El a explicat că, dacă ești singur pe stradă poți să nu porți masca și poți să mănânci un covrig, fără a purta masca. “Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile deschise. Am spus așa, că se exceptează de la această obligativitate persoanele care desfășoară activități individuale sau împreună cu membrii familiei, cei care desfășoară activități sportive, recreative și de asemenea am spus că dăm posibilitatea comitetelor județene pentru situații de urgență și a comitetului București să vină cu alte excepții dacă DSP-urile județene avizează astfel de excepții. El a menționat că este vorba despre spațiile deschise. “Nu se referă acest Ordin la spațiile închise”, a arătat Bode.

Ministrul a ținut să precizeze că vorbim despre activități individuale, nu unde sunt și alți oameni. “Dacă circulăm pe stradă, singur, este normal să nu purtăm mască, dar dacă sunt și alții în jurul tău e obligatoriu să porți mască. Nu poți să faci activități sportive individuale, cu mască, sau dacă te plimbi singur, dar dacă sunt și alții în jur, este obligatoriu să porți masca”, a explicat ministrul de Interne. Ministrul a fost întrebat dacă o persoană poate mânca un covrig, pe stradă, fără mască, el răspunzând: “Categoric da, dacă ești singur și nu sunt și alți oameni în jurul tău. “Polițistul nu-ti poate da amendă dacă ești singur pe stradă și nu porți mască. Dacă ești în zona aglomerată și nu porți mască, are toate pârghiile să îi sancționeze pe cei care nu respectă legea. Lucian Bode a mai precizat că acest ordin nu face referire la vârstă persoanelor. “În acest ordin vorbim despre activități, individuale, sportive, recreative, indiferent că sunt copii, maturi. Nu vorbim de vârstă”, a punctat ministrul.

Deputat USR, despre pelerinajele religioase: „Scapă cine poate”

 „Nu avem ce face, avem o selecție naturală, care se produce deja”, a declarat Emanuel Ungureanu despre refuzul la vaccinare n „Este o lipsă de empatie, o lipsă de dragoste față de semeni extraordinară între noi”, a adăugat el

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate, afirmă că persoanele care refuză să se vaccineze arată dispreț față de medicii care salvează vieți și o lipsă de empatie. Totodată, el comentează faptul că pelerinajele religioase continuă, în ciuda agravării pandemiei de COVID-19, susținând că: “scapă cine poate”. “Țările care au avut un progres semnificativ în vaccinare au avut ca vector important de răspândire a informației corecte despre vaccinare Biserica. Or, noi nici la această oră nu-l avem pe patriarh ca un model de promovare a vaccinării”, adaugă el.

Emanuel Ungureanu a declarat, la RFI, că, în combaterea pandemiei de COVID-19, “avem o problemă de organizare”.

“L-am auzit pe domnul Arafat vorbind ca și cum am fi în valul întâi. El vorbește despre niște teste care se vor achiziționa. El este vocea care coordonează pandemia, în condițiile în care principalul actor ar fi trebuit să fie Ministerul Sănătății. Din păcate, lucrurile au funcționat prost în primele valuri, cu domnul Arafat la cârmă, și continuă să meargă prost, inclusiv cu măsuri pe care eu le-am numit a fi criminale, cu această idee absolut toxică de a împiedica bolnavii cronici să fie îngrijiți. Noi am avut la nivel european un milion de victime colaterale în 2020, pacienți care nu au avut acces în spitale”, a afirmat el.

Potrivit deputatului USR, “trebuie să apelăm la ajutor extern, oricât de dur sună asta și repetitiv, mecanismul european este la îndemâna noastră. Ungaria și-a arătat disponibilitatea să ne ajute, pentru că suntem într-o catastrofă umanitară”.

Referitor la datele prezentate de Ministerul Educației conform cărora peste trei sferturi dintre părinți refuză să-și vaccineze copiii, Emanuel Ungureanu a susținut că “asta ne spune care este gradul de educație a poporului nostru și oricât de dur este acest adevăr, trebuie luat ca atare”.

“Nu înțelegem, nu avem educație sanitară în școli, nu se predă care sunt beneficiile vaccinării, avem o problemă de informare timpurie, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Trebuie o informare adaptată la nivelul de înțelegere a unui popor care are o doză foarte mare de misticism. Țările care au avut un progres semnificativ în vaccinare au avut ca vector important de răspândire a informației corecte despre vaccinare Biserica. Or, noi nici la această oră nu-l avem pe patriarh ca un model de promovare a vaccinării”, a adăugat el. Deputatul USR a declarat, despre pelerinajele care sunt permise în continuare, în ciuda agravării pandemiei, că “scapă cine poate”. “Acesta este adevărul crunt. Statul nu mai are control și nici nu cred că ar trebui să aibă un control extins. Până la urmă, libertatea de a alege, ați văzut antivacciniști care urlă: libertate, libertate! Problema este că atunci când ajung la ATI, strigă: vaccinează-ne! Nu avem ce face, avem o selecție naturală, care se produce deja. Mie îmi e milă, pentru că am în familie medici, îmi e milă de oamenii care lucrează în prima linie. Noi arătăm un dispreț extraordinar față de cei care salvează vieți, nefăcându-ne parte. Adică poți să te vaccinezi, poți să te protejezi și din milă față de cei care stau acolo și se chinuie să ne salveze viața. Este o lipsă de empatie, o lipsă de dragoste față de semeni extraordinară între noi”, a susținut Ungureanu.

Un judecător afgan cere ajutor României

„În curând, talibanii ne vor găsi”, se teme magistratul

Un judecător afgan cere protecția statului român, după ce talibanii i-au devastat casa și-l caută pentru a-l aresta. Bărbatul este în contact cu Forumul Judecătorilor, organizație profesională din România care a mai salvat câțiva magistrați aflați pe lista neagră a extremiștilor care conduc Afganistanul, transmite TVR.

Omid are în jur de 35 de ani și a fost timp de mai bine de 6 ani judecător. De-a lungul timpului, el a condamnat mulți afgani acuzați de terorism. Imediat după căderea Kabulului, pentru el, pentru soție și pentru cei doi copii mici a început cursa pentru supraviețuire. Se mută de colo colo, doar noaptea, în speranța că noua putere le va pierde urma. „Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forța și au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt și le-au cerut să mă predea. Dacă situația va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide”, a spus el.

Zilele acestea au început să circule pe rețelele sociale fotografii cu oameni din sistemul de justiție afgan care au fost deja executați. Omid susține că toți colegii săi se ascund, însă nu vor putea face asta la infinit. El ține legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor și speră ca aceștia să reușească să facă ceva. Împreună cu autoritățile de la București, Asociația Magistraților Români a reușit la începutul lunii trecute să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători și famiile lor. Zilele acestea, Forumul judecătorilor a trimis o scrisoare președintelui Iohannis și i-a cerut să-i ajute pe magistrații afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care și Omid.

Dan Barna, atac dur la Florin Cîțu

Fostul lider USR Dan Barna a criticat decizia Guvernului interimar condus de Florin Cîțu de a da bani primăriilor din Fondul de rezervă și îl acuză pe premier “de cinism și o nedisimulată ticăloșie”, pentru că se răzbună pe sute de mii de cetățeni, doar pentru că nu a primit susținere în Parlament. “Nemernicia prin care Câțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Barna într-o postare pe Facebook. El afirmă că, astfel, premierul s-a răzbunat pe sute de mii de cetățeni, doar pentru că nu a fost susținut în Parlament. “Să te răzbuni pe niște sute de mii de cetățenii ai României pentru că nu mai ai susținere în Parlament arată nu doar cinism ci și o nedisimulată ticăloșie”, mai spune Barna.

USR mai transmite, printr-o postare, că “Florin Cîțu a început marea împărțeală”. “Aseară, în ședința de guvern, premierul demis a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar. Este o nouă dovadă că acest om s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura: se folosește de banii din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria”, se menționează în mesaj. Cei de la USR afirmă că “Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici”.

Conform propunerii formulate de MDLPA și adoptate de Executiv, din suma de peste 1 miliard de lei, 177.159.000 de lei au fost alocate consiliilor județene și sunt destinate, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și protecție a copiilor”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Iohannis: Frustrări că nu ei sunt acolo la cheia banilor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că acuzațiile aduse de PSD și USR premierului pentru banii alocați în ședința de Guvern, din Fondul de Rezervă, către autoritățile locale, sunt doar “expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor”. “Este mai nou un hobby al unora de a mă acuza, de a acuza Guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziționare în vederea consultărilor și formării unui nou Guvern”, a spus Klaus Iohannis, despre acuzațiile aduse de cei de la PSD și USR. Șeful statului a menționat că este convins de faptul că “Guvernul și premierul Cîțu fac lucrurile exact așa cum e legal și corect”. “Nu am niciun fel de emoții în această chestiune. Pe de altă parte, e clar că acum în pragul iernii, anumite autorități au nevoie de sprijinul Guvernului și sunt convins că în această perspectivă au fost făcute alocările. Că unii și alții nu sunt mulțumiți probabil e expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor, dar am discutat cu premierul Cîțu și am primit asigurări că aceste alocări vor fi făcute în corelare cu nevoile autorității locale respective”, a spus Klaus Iohannis, la Cernavodă.

Cheltuielile cu educația într-o familie din România: 0,4% din total. Pentru alcool și tutun: 8,5%

Cheltuielile cu educația într-o familie din România reprezintă 0,4% din total, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Cea mai mare parte a cheltuielilor unei familii, peste o treime, o reprezintă însă mâncarea. Datele se referă la trimestrul II din 2021. Alcoolul și tutunul înghit însă aproape fiecare al zecelea leu cheltuit într-o gospodărie din România. „Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.)”, arată INS. Pentru sport și cultură, se alocă 2% din totalul cheltuielilor. Pentru sănătate, circa 5,7%.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2021, în termeni nominali, 5573 lei pe gospodărie și 2196 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populației au fost în trimestrul II 2021, în medie, de 4709 lei lunar pe gospodărie (1855 lei pe persoană) și au reprezentat 84,5% din nivelul veniturilor totale.

Iohannis: E aproape imposibil de a declanșa alegeri anticipate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ieri despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate, că acesta e un subiect care este discutat în teorie demult în România, însă Constituția este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Șeful statului a mai spus că, în realitate, e aproape imposibil să fie declanșate alegeri anticipate.

„Declanșarea alegerilor anticipate e o chestiune care se discută teoretic demult în România, însă Constituția noastră e construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. E în realitate aproape imposibil de a declanșa alegeri anticipate. Ce ar aduce? Aceleași partide probabil cu aceleași procente poate puțin modificate. Deci în teorie, în Constituție sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele constituțional nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, aceste alegeri anticipate. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva”, a afirmat Klaus Iohannis.

Chestionat dacă îl va desemna din nou premier pe Florin Cîțu, șeful statului a răspuns: „Deocamdată facem consultări cu partidele, după care vom face o analiză și voi anunța public pe cine voi desemna premier”.

Peste 57% dintre școlile din România depășesc noile norme de poluare a aerului cu particule fine

Peste 57% dintre școli au depășit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale Organizației Mondiale a Sănătății, iar 41,5% depășesc normele NO2, arată o analiză Airly în România realizată în perioada 15 august 2020 - 30 septembrie 2021 pe 3.700 de școli din aproape 6.300 instituții de învățământ din întreaga țară. “Primul fapt pe care l-am descoperit este că 41,5% dintre copiii din România respiră aer care are depășite normele de NO2”, a declarat Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly, menționând că NO2 afectează sistemul respirator al copiilor putând cauza astm sau poate face astmul mult mai sever. Principala cauză a poluării cu NO2 este traficul auto.

Conform unui comunicat de presă al Airly, din 3700 de școli analizate din întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real.

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 - care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi și fiecare dintre cele 3700 de școli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate.

Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii și a celor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populația care crește într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o șansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.