Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România în carantină generală, Armata pe străzi

Ziarul de Vrancea
23 mar 2020 875 vizualizări

Persoanele de peste 65 de ani nu vor mai avea voie să iasă din casă n cei aflați în carantină și izolare vor fi supraveghiați electronic

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că se vor introduce noi restricții de circulație, iar ceea ce a fost recomandare până acum va deveni obligație. Șeful statului a precizat că va fi folosită și Armata pentru a gestiona și mai bine situațiile apărute în teren. Resticțiile vor intra în vigoare începând de azi. “Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate și pot să vă spun că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea virusului. Se vor introduce noi restricții de circulație. Ce a fost până acum o recomandare devine obligație. Evident că oamenii pot ieși pentru a merge la servicu și a-și face cumpărătrule necesare, însă aceste restricții devin obligații”, a precizat președintele după ședința de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 la care au participat premierul, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătății și ministrul Apărării Naționale.

Iohannis a anunțat că pentru persoanele din carantină și izolare vor fi pregătite măsuri de supraveghere electronică, pentru că este necesar ca aceste măsuri să fie respectate integral. “Am decis să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile apărute în teren și care va trimite personal pentru a suplimenta efectivele de Poliție, Jandarmerie și Politie locală”, a adăugat președintele. El a afirmat că persoanele cele mai vulnerabile sunt cele de peste 65 de ani, pentru care se vor introduce restricții speciale pentru că vor trebui să stea practic tot timpul acasă, în interesul lor propriu. “Aceste restricții pe care le-am menționat vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi și vor intra în vigoare începând de mâine”, a subliniat Klaus Iohannis.

Număr record de infectări

Alte 186 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate ieri de autorități, o cifră record de la începutul crizei. Numărul total a ajuns la 762 de cazuri. “Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași). Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire”, anunță autoritățile.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

La ATI, erau internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

Până ieri, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

Coronavirusul se transmite prin tuse, strănut sau vorbit?

Răspunsul este da. Picăturile eliminate când o persoană infectată cu COVID 19 tușește, strănută sau vorbește pot transmite coronavirusul celor din apropiere, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul epidemiei. Picăturile fine eliminate atunci când o persoană infectată cu coronavirus tușește sau strănută conțin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infecția dacă intră în contact cu ochii, gura sau mucoasa nazală ale altor persoane.

Conform rezultatelor unui experiment de laborator publicat săptămâna trecută, astfel de particule fine conținând coronavirus pot transmite infecția inclusiv după 3 ore de la expulzare.

Pentru a reduce riscul infectării proprii și a celorlalți, sunt absolut necesare respectarea normelor de igienă recomandate (spălat des pe mâini, acoperirea gurii la strănut cu un șervețel, nu cu mâna) și a unei distanțe de cel puțin trei pași mari față de ceilalți, recomandă Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate.

Unul din șapte români confirmat cu coronavirus este cadru medical

n 103 cadre medicale erau diagnosticate, ieri, cu COVID 19, dintr-un total de 762 de persoane n situația cea mai gravă se înregistrează la Suceava n spitalele publice au intrat în lupta împotriva pandemiei cu aproape 40.000 de salariați mai puțini decât cel prevăzut de normative, arată o organizație sindicală

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, ieri la prânz, că, până la acel moment, 103 cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID 19, 60 fiind de la Spitalul Județean Suceava. Numărul total al îmbolnăvirilor este de 762. Este vorba despre 43 de medici (27 medici Suceava), 45 de asistenți medicali (30 asistenți medicali Suceava), 14 infirmieri (13 infirmieri Suceava) și o îngrijitoare.

Sindicaliști din sănătate: Deficitul de personal este de 17,46%

Federația “Solidaritatea Sanitară” transmis, ieri, că deficitul de personal la nivel național este de 17,46%, iar spitalele publice au intrat în lupta împotriva pandemiei COVID 19 cu aproape 40.000 de salariați mai puțini decât cel prevăzut de normative. Federația “Solidaritatea Sanitară” a realizat un portal pentru a oferi date cu privire la deficitul de personal în România. “Cele mai afectate zone sunt exact cele în care ponderea emigrării românilor din țările occidentale este cea mai mare (acestea urmând să fie, conform estimărilor noastre, cele mai afectate de pandemie)”, au transmis reprezentanții federației sindicale.

Potrivit acestora, în baza acestor informații poate fi estimat în timp real impactul diferitelor situații ivite, cum ar fi cel al accidentului de muncă colectiv petrecut la Spitalul Județean Suceava. “Pentru a sublinia importanța acestui demers reamintim faptul că, din nefericire, realitatea a confirmat toate informațiile publicate anterior de noi în privința deficitului de echipamente individuale de protecție cu care se confruntă salariații din sănătate. Indiferența decidenților în fața acestor informații a făcut deja foarte multe victime. Ascultați-ne până nu este prea târziu”, au mai transmis sindicaliștii.

Primul spital privat, “naționalizat”

Consiliul Județean Cluj a preluat Spitalul Polaris și finanțează operațiunile necesare tratării pacienților infectați cu COVID-19, potrivit unui comunicat remis News.ro. La acest spital vor putea fi primiți 180 de pacienți care vor beneficia de condiții optime pentru tratarea COVID-19. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a transmis că „preluarea spitalului este o premieră la nivel național, acesta beneficiind de condiții superioare de izolare și tratament”.

Spitalul este situat în Suceagu, comuna Baciu, în apropiere de municipiul Cluj-Napoca.

Meteorologii au actualizat avertizările cod galben și cod portocaliu

Meteorologii au actualizat, ieri, avertizările cog galben și cod portocaliu și anunță fenomene periculoase până joi, la ora 10.00. Vremea va fi rece, vântul va sufla cu putere, se vor înregistra ninsori, iar în unele zone stratul de zăpadă care se va depune va fi consistent.  “Vremea se va menține deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie”, au transmis meteorologii. De marți, de la ora 20.00, până joi la ora 10.00, va fi cod galben în zona montană, în nord-estul Munteniei și pe litoral. “Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 55...80 km/h. La munte zăpada va fi spulberată și vizibilitatea redusă”, au mai precizat meteorologii.

Potrivit acestora, va fi cod portocaliu, până joi, la ora 10.00, în zona montană a județelor Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara și Gorj, unde vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 80...110 km/h, spulberând puternic zăpada.

Coronavirusul rămâne în plămâni și după moarte

Echipe de cercetători chinezi au realizat autopsii asupra a 29 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 și au descoperit că noul coronavirus rămâne în plămânii acestora după deces, a afirmat marți un expert chinez, potrivit Xinhua. Autopsiile au pus totodată în evidență daune severe ale sistemului imunitar, care ar putea fi “un factor foarte important” în decesul pacienților, a spus Wang Guiqiang, un specialist în boli infecțioase la Peking University First Hospital, în cadrul unei conferințe de presă. Wang a adăugat că infecția nu cauzează doar schimbări patologice severe în plămânii pacienților, dar produce și secreții în tuburile bronșice de mici dimensiuni, ceea ce provoacă dificultăți respiratorii.

Profitorii crizei: Lichid de parbriz vândut drept spirt medicinal

În plină criză privind pandemia de coronavirus, polițiștii au organizat mai multe acțiuni în București, Argeș, Prahova și Ilfov, privind comercializarea dezinfectanților medicinali. În urma uneia dintre ele, au fost deschise trei dosare penale și aplicate două amenzi, după ce oamenii legii au descoperit că au fost scoase la vânzare sticle de spirt medicinal, de 500 de ml, în care în realitatea ar fi fost lichid de parbriz și diluant.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.