Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Riscul spitalizării la infectarea cu omicron, mai mic cu 70% decât cu delta

Ziarul de Vrancea
25 dec 2021 900 vizualizări

Totuși, din cauza numărul mai mare de infectări, presiunea asupra sistemului medical rămâne ridicată, arată studiul

Bolnavii de COVID-19 infectați cu varianta omicron a SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mic de spitalizare cu până la 70% față de bolnavii de COVID-19 infectați cu varianta indiană (delta), potrivit unei analize a Agenției britanice a securității sanitare (UKHSA), care rămâne însă prudentă din cauza numărului spitalizărilor cauzate de varianta omicron.

Potrivit UKHSA, persoanele contaminate cu omicron prezintă un risc de spitalizare mai mic cu 50-70%.

Această analiză, care confirmă două studii britanice publicate miercuri, este însă “extrem de incertă, din cauza numărului mic de bolnavi infectați cu (varianta) omicron spitalizați în prezent, a imposibilității măsurării efective a tuturor infecțiilor precedente și unei răspândiri limitate a omicron în grupurile mai în vârstă”, subliniază într-un comunicat agenția.

Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a varantei omicron a noului coronavirus, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, potrivit agenției. “În pofida faptului că o mică proporție riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar presiunea asupra sistemul public de sănătate va crește”, avertizează UKHSA. “Numărul cazurilor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea henerală a UKHSA, Jenny Harries.

Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un “booster” îmbunătățește protecția asgurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid și prezintă o scădere cuprinsă între 15 și 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea “booster”-ului.

Studiu: 1 din 10 londonezi este probabil infectat cu noul coronavirus

Aproximativ 1 din 10 londonezi era probabil infectat cu noul coronavirus la începutul săptămânii trecute, conform unor noi estimări oficiale care evidențiază nivelul de răspândire al variantei Ommicron.

Estimările zilnice, oferite de Biroul pentru Statistici Naționale (Office for National Statistics - ONS), au arătat că aproximativ 9,5% dintre londonezi au avut COVID-19 începând de pe 19 decembrie.

De asemenea, în raportul oferit publicității ONS susține că 1 englez din 35 a avut COVID-19 în perioada dintre 13 decembrie și 19 decembrie.

Numeroase industrii și rețele de transport se confruntă cu probleme de personal pe măsură ce lucrătorii depistați pozitiv intră în autoizolare.

La un pas de 60.000 de decese în România

Grupul de Comunicare Strategică a transmis ieri că, în ultimele 24 de ore, s-au confirmat 349 noi cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, dar și 15 decese. 443 de persoane sunt internate la ATI, dintre care patru copii.

“Până astăzi, 26 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.802.745 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.888 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.732.591 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 349 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 19 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.  Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 24 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, 58.551 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Cum arată meniul de Crăciun pentru deținuții din penitenciarele din România

Administrația Națională a Penitenciarelor a pregătit un meniu special de Crăciun pentru cei peste 23.000 de deținuți din penitenciarele din România.

Viața după gratii nu e deloc ușoară, iar totul se petrece după un program strict. Astfel, preparatele pentru mesele de Crăciun care se pregătesc în bucătăria penitenciarelor din România trebuie să se încadreze în anumite norme calorice și într-o anumită sumă de bani. Mai mult, mesele deținuților țin seama și de orientarea religioasă.

Astfel, potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că de Crăciun, meniul deținuților din penitenciarele din România cuprinde:

Mic dejun: ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc sau de pasăre și tobă (în funcție de regim și religie).

Prânz: ciorbă de porc, de pui sau de vită (în funcție de regim și religie), sarmale sau varză a la Cluj, cozonac și apă minerală.

Cină: piure de cartofi cu friptură de porc sau de pui la cuptor, salată și un măr (în funcție de regim și religie).

Cu ce se apără România la Marea Neagră

Rusia a dat joi ordinul ca forțele sale militare masate la granița cu Ucraina să se retragă, dar rămâne o amenințare constantă în Marea Neagră. România nu are dotările necesare unei reacții eficiente în cazul unui conflict scăpat de sub control. Desigur, ne bazăm pe forțele NATO, scrie newsweek.ro. Forțele Navale Române ar putea interveni într-un eventual conflict major doar cu patru nave: două fregate tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, Fregata Mărășești și o corvetă.

În dotarea Forțelor Navale se mai află o navă purtătoare de rachete, o vedetă torpiloare, un puitor de mine, o navă logistică, un dragor maritim, o navă de cercetări, o navă de scafandri, o navă hidrografică, un remorcher maritim de salvare, nave de transport și de protocol.

AUR denunță supremația dreptului european

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene potrivit căreia judecătorii instanțelor naționale pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE, afirmând că aceasta este “un veritabil atac” la independența României.

La rândul său, deputatul George Simion a afirmat că le solicită președintelui, premierului și ministrului de Externe să notifice Comisia Europeană că MCV a expirat. “În privința MCV, acesta a fost impus ca o condiție de preaderare la UE, dar, conform Actului de aderare, el trebuia să funcționeze pe o perioadă de maxim 3 ani. Nici nu se poate admite ca, în scopul aderării, România să fi acceptat tutela UE în domeniul justiției pe o perioadă nedeterminată, așa cum prevede hotărârea CJUE, organismele europene acționând ca un factor de presiune și la 11 ani de la expirarea MCV, inclusiv prin mecanismele jurisdicționale. Deși CJUE susține că MCV a fost prelungit și după termenul de 3 ani, după acest termen nu mai există sancțiunea specifică menționată în art. 37-38 din Actul de aderare și corelată cu MCV, respectiv măsurile de salvgardare. În lipsa posibilității aplicării acestei sancțiuni, MCV în integralitate devine doar o normă de recomandare”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Curtea Constituțională a României (CCR) afirmă că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii nu pot fi cercetați disciplinar pentru sentințe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituției în vigoare, “care, însă, nu se poate face de drept”.

Iohannis, deplasări externe de peste 7 milioane de lei, în acest an

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 16 deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 7 milioane de lei. Potrivit unui răspuns al Administrației Prezidențiale, la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 16 deplasări externe ale delegațiilor oficiale conduse de președintele Klaus Iohannis, în anul 2021, însumează 7.607.800,34 lei.

În 2021, președintele a acordat peste 970 de decorații.

Un tată a ucis cu mașina doi câini care i-au mușcat copiii

Doi copii de 11 și 13 ani, din județul Suceava, care mergeau la colindat, au fost mușcați de doi câini metis Amstaff și Buldog din curtea unui localnic din comuna Moara. Un vecin care a venit în ajutorul lor a fost mușcat și el de câini, toți trei fiind duși la spital. Ulterior, tatăl copiilor, băut fiind, a ucis câinii, lovindu-i cu mașina. “Vineri, în jurul orei 14,30, pe raza comunei Moara, doi minori în vârstă de 11 și 13 ani, care mergeau cu colindul, au deschis poarta curții unui localnic, moment în care au fost atacați de doi câini, metis Amstaff și Buldog. În ajutorul minorilor a sărit un vecin, care a fost, la rândul său, mușcat de către cei doi câini”, a transmis Poliția Județeană Suceava. Cei doi copii și bărbatul au fost transportați la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri de specialitate, având răni ușoare.

“Ulterior producerii evenimentului, tatăl minorilor s-a deplasat cu autoturismul proprietate personală în zona producerii evenimentului și a ucis cu vehiculul cei doi câini aflați pe drumul public. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul prezenta o alcoolemie de 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a adăugat sursa citată.

În acest caz se fac cercetări, atât sub latura penală, privind săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, uciderea fără drept a animalelor și neluarea măsurilor privind prevenirea atacului canin.

Unul dintre polițiștii din Dărmănești cercetați pentru luare de mită s-a sinucis

Unul dintre polițiștii din Dărmănești cercetați pentru că ar fi luat mită de la șoferi s-a sinucis, sâmbătă, cu o armă de autoapărare pe care o deținea legal. Din 17 decembrie el era în arest la domiciliu. “Astăzi, în jurul orei 17.00, IPJ Bacău a fost sesizat prin 112 de către o femeie de 46 de ani, din Dărmănești, despre faptul că soțul său ar fi încercat să se sinucidă cu arma de autoapărare pentru care este deținător legal. La fața locului s-a deplasat un echipaj SMIRD care a efectuat manevre de resuscitare, însă bărbatul a fost declarat decedat”, a transmis, sâmbătă seară, IPJ Bacău.

Sursa citată a precizat că, din primele verificări efectuate, s-a stabilit că bărbatul în cauză era polițist la Formațiunea Rutieră din cadrul Poliției orașului Dărmănești, din anul 2011. La momentul utilizării armei asupra sa, acesta se afla singur la domiciliu. “La data de 18 noiembrie a.c, bărbatul a fost suspendat din funcție ca urmare a arestării preventive pentru fapte de corupție, iar din data de 17 decembrie a.c, se afla sub măsura arestului la domiciliu”, a mai transmis IPJ Bacău.

Procurori și ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) au făcut, în 17 octombrie, cinci percheziții în județul Bacău, inclusiv la sediul Poliției Dărmănești, într-un dosar de luare de mită în care șase polițiști sunt suspectați că solicitau sume între 400 și 500 de lei de la șoferii opriți în trafic, pentru a nu-i amenda pentru diverse contravenții. Practica ar fi fost una zilnică. Patru dintre polițiști au fost ulterior arestați preventiv. Ei ar fi luat bani inclusiv de la un anchetator sub acoperire.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.