Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Recuperatorii au devenit mai eficienţi: încasările au urcat cu o treime

Ziarul de Vrancea
25 mai 2017 572 vizualizări

Valoarea creanţelor recuperate de companiile specializate în colectare de debite din România a ajuns anul trecut la 457 milioane de euro, în creştere cu 29% faţă de 2015, arată un studiu publicat joi de Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Valoarea creanţelor gestionate de firmele de recuperare de creanţe a crescut anul trecut cu 45% faţă de 2015, la 2,46 miliarde euro. Studiul a fost realizat în rândul a 12 companii care fac parte din AMCC şi evidenţiază situaţia actuală a pieţei de colectare a creanţelor din perspectiva propriilor membri. Piaţa colectării de creanţe a fost susţinută în principal de segmentul cel mai mare, B2C (business to consumer - persoane fizice care au datorii la companii), pe care creanţele recuperate au crescut în 2016 cu 31%, la 233 milioane euro. Segmentul B2B (business to business - datorii ale companiilor către alte companii) a urcat cu 197%, iar segmentul creanţelor achiziţionate  - cu 43%. În schimb, numărul de cazuri colectate a scăzut cu 10% în 2016, în principal ca urmare a creanţelor externalizate de tipul B2C. Valoarea medie a unei creanţe colectate a crescut în 2016 cu 43 de euro pe caz, până la 140 euro pe caz. Potrivit studiului, aşteptările privind anul 2017 sunt prudente în ceea ce priveşte colectarea creanţelor, ca urmare a noilor reglementări din piaţă. Totuşi, majoritatea membrilor asociaţiei estimează că procentul de îndatorare al populaţiei va creşte uşor în următoarele şase luni, ca urmare a creditelor accesible tuturor, dar numărul de persoane cu dificultăţi de plată va rămâne constant.  Veniturile din colectarea de creanţe au ajuns în 2016 la 55 milioane de euro, în creştere cu 39% faţă de 2015, datorită creşterilor veniturilor pe toate segmentele de activitate. “Piaţa de colectare a creanţelor din România este în continuare dinamică şi competitivă. Companiile de management al creanţelor rămân concentrate pe furnizarea de soluţii debitorilor, atât persoanelor fizice, cat si celor juridice, având ca prioritate rezolvarea pe cale amiabila” a declarat preşedintele AMCC, Georg Kovacs.

Schweighofer susţine că a exclus doi furnizori de lemn care nu respectau regulile

 

Producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, aflat sub presiune după ce mai multe reţele de bricolaj au anunţat că nu mai cumpără produse ale companiei, a anunţat că a exclus doi furnizori de lemn care nu respectau standardele companiei. Grupul i-a obligat pe toţi furnizorii să folosească un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de buşteni, numit Timflow, începând din 3 aprilie. Schweighofer a precizat, înainte de lansarea sistemului Timflow, că furnizorii care nu respectă politica de achiziţii a companiei vor fi excluşi din lanţul de aprovizionare şi a delistat 79 de furnizori până în decembrie 2016. "În luna ianuarie, am prezentat public un plan complex de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România. Una dintre componentele cheie a acestui plan este analiza imediată a tuturor neregulilor posibile care pot afecta lanţul nostru de aprovizionare, inclusiv a acelora despre care aflăm prin monitorizarea mass-media. Ca urmare a acestor principii, am luat decizia de a înceta imediat colaborarea cu doi furnizori care nu se încadrează în standardele noastre", a afirmat directorul general al Holzindustrie Schweighofer România, Dan Bănacu. Cele două firme au fost excluse în urma unor verificări pe baza semnalărilor dinpresă. "În perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017, sistemul de monitorizare mass-media a identificat 33 de posibile nereguli, analizate de echipa de conformitate şi raportate autorităţilor.  În urma celor 33 de verificări menţionate, două societăţi comerciale care au încălcat criteriile stricte impuse de Holzindustrie Schweighofer au fost excluse din lanţul de aprovizionare", a precizat compania. Compania susţine că este într-o colaborare permanentă cu autorităţile, punându-le la dispoziţie toate detaliile necesare clarificării acestor situaţii. 

 

Noul sistem de achiziţii publice SICAP a intrat în teste

Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) a lansat în testare publică câteva module din noul sistem de achiziţii publice, SICAP, care ar trebui să intre în producţie în iulie sau august, a declarat, pentru News.ro, preşedintele AADR, Liviu-Cozmin Stoica. Noul sistem de achiziţii publice, SICAP, dezvoltat din fonduri europene de către AADR, ar fi trebuit să intre în funcţiune şi să înlocuiască Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) la începutul anului 2016. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Delia Popescu, a declarat, în luna ianuarie, că penalităţile pe care furnizorii trebuie să le plătească curg în continuare şi se vor scădea din ultima tranşă pe care trebuie s-o încaseze. Ultima tranşă pe care statul trebuia s-o plătească câştigătorului contractului SICAP, grupul UTI, cotrolat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, era de circa 5,8 milioane lei (1,27 milioane euro). Grupul UTI a avut termen de 16 luni pentru implementare de la câştigarea contractului - în toamna anului 2014 -, adică până la începutul anului trecut, însă nici acum acest proiect nu a fost implementat. În data de 19 mai, AADR a făcut publice câteva module din SICAP. ”La momentul acesta am ajuns în etapa în care putem face publică aplicaţia, din dorinţa de a prezenta produsul şi de a se familiariza utilizatorii cu acesta”, a declarat Stoica.

 

Grindeanu: Modificarea Legii achiziţiilor publice este finalizată 96%

Draftul prin care se modifică Legea achiziţiilor publice este aproape finalizat, schimbările fiind făcute în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene, a afirmat premierul Sorin Grindeanu precizând că grupul de lucru care se ocupă de acest proiect va merge la Bruxelles pentru a explica motivele pentru care se doreşte modificată această lege. ”Proiectul Legii achiziţiilor publice e finalizat aproape de 96%. Chiar am avut o discuţie cu cel care e responsabil pentru elaborarea acestui proiect în această dimineaţă. În perioada următoare, vor trebui să meargă aceste instituţii titulare de filă la Bruxelles să explice ceea ce vrem să facem, să spună motivele pentru care dorim să facem aceste schimbări care trebuie să respecte toate criteriile de transparenţă, de legalitate, dar care, în acelaşi timp, trebuie să elimine ceea ce reclamă toată lumea - această birocraţie excesivă din punctul de vedere al achiziţiilor publice şi aceste termene şi aceste modalităţi care îngreunează activitatea fie că vorbim de unităţi administrativ teritoriale sau chiar de ministere”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, întrebat care este stadiul de modificare al Legii achiziţiilor publice.

 

MOL va finaliza în acest an un terminal de GPL în judeţul Bihor

Subsidiara din România a grupului petrolier ungar MOL a anunţat joi că va finaliza în a doua parte a acestui an lucrările de construcţie a unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) la Tileagd, în judeţul Bihor, investiţia având o valoare de 2,3 milioane de euro. ”Terminalul, care va deveni complet operaţional în a doua jumătate a acestui an, va fi dotat cu 4 rezervoare cu o capacitate totală de 600 de metri cubi, fiind prima investiţie din domeniul GPL realizată de MOL în România”, arată un comunicat al companiei. Proiectul va completa baza de active pe care MOL o deţine deja la Tileagd, acolo unde din vara anului 1999 funcţionează un depozit de produse petroliere. În acest moment, depozitul de la Tileagd este operat de 20 de angajaţi. “Acesta este primul terminal de GPL pe care MOL îl construieşte în România. Este o decizie de investiţii care arată interesul MOL România pentru diversificarea activităţii şi a portofoliului de servicii şi produse puse la dispoziţia clienţilor”, a declarat Camelia Ene, preşedinte şi director general al MOL România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.