Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Record de migranți romi din România la frontiera dintre Mexic și SUA

Ziarul de Vrancea
25 mai 2021 806 vizualizări

Romii susțin că au fugit din România din cauza rasismului și că vor să ceară azil în SUA n 2.217 români au fost reținuți până acum la frontiera cu Texasul în primele luni din 2021, un număr de zece ori mai mare decât media ultimilor ani

Zeci de persoane aparținând comunității etnice rome din România figurează printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, a relatat ieri agenția Reuters. Unii dintre cei care au trecut frontiera le-au explicat într-o engleză stricată polițiștilor de frontieră americani care i-au prins în apropierea râului că sunt români. Zeci astfel de persoane au trecut granița dintre Mexic și SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, în timp ce arestările la graniță au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.

Reporteri ai agenției de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranți, pe plute, în luna mai. Migranții cu care au discutat jurnaliștii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului și că vor să ceară azil în SUA.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de excluziune socială și discriminare, scrie agenția de presă citată.

Zboruri la Ciudad de Mexico, via Paris

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat granița cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniței cu Texasul. Agenții poliției americane de frontieră au reținut 2.217 români până acum în 2021, un număr mult mai mare decât cei 266 de arestați în 2020 și cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenția americană pentru control vamal și protecția frontierelor.

Sosirile actuale sunt pe cale să fie cele mai numeroase din 2007, cel mai vechi an pentru care sunt disponibile date privind sosirile de migranți.

Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, susține că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și condiții economice nefaste, alimentate parțial de pandemia de COVID-19.

”În prezent, politicile SUA și inițiativele politice oferă speranță în politici mai umane și mai juste, inclusiv pentru imigranți”, a spus Matache. „Ei (romii) caută o viață mai bună într-un loc în care nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect”, adaugă ea.

Ministerul de Externe român nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu, menționează Reuters.

Agenția UE pentru drepturi fundamentale a constatat într-un sondaj din 2016 că aproximativ 80% din aproape 8.000 de romi din nouă țări europene trăiau sub pragul național de sărăcie.

Nu există un recensământ oficial al populației de romi, care locuiesc în multe țări și care se confruntă de mult timp cu prejudecăți în Europa și în lume. Cei mai mulți trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Conform presei din România, mulți migranți români zboară ca turiști de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiștii îi duc cu autobuzul la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, scrie agenția britanică de presă.

PSD depune moțiune de cenzură pe 14 iunie

n nu este clar dacă parlamentarii AUR vor vota alături de social-democrați

Liderul PSD, Marcel Ciolalcu, a anunțat ieri că formațiunea va depune moțiune de cenzură în 14 iunie, pe motivul “eșecului” PNRR.  “Tot ce știm despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci e un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca obiect principal eșecul Guvernului în privința PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri după amiază, în plenul Parlamentului. Liderul AUR George Simion, care a luat cuvântul imediat după anunțul lui Marcel Ciolacu privind depunerea moțiunii de cenzură, nu a făcut niciun comentariu în această privință, însă a cerut PSD să se alăture parlamentarilor AUR care anunțaseră că părăsesc sala la votul proiectelor aflate pe ordinea de zi.

Orban: O bulă de săpun

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că moțiunea de cenzură pe care intenționează să o depună PSD este “o bulă de săpun”.

„Trebuia și ei să depună moțiune de cenzură. Ce să facă PSD? Oricum ar fi depus moțiune și dacă nu era PNRR. Noi ne bucurăm că depun moțiunea de cenzură pe tema PNRR, pentru că avem din nou ocazia să prezentăm românilor ce vom face cu aceste resurse importante care sunt alocate în cadrul PNRR. Președintele României, reprezentanții României au participat la elaborarea deciziei la nivel european pentru acest program excepțional, care va ajuta la relansarea economică a Europei și a României”.

Cîțu: Presa nu s-a civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție

Premierul Florin Cîțu a refuzat, miercuri, să facă declarații după prezentarea Programului Național de Redresare și Reziliență în Parlament. Iritat de insistențele presei, premierul le-a spus jurnaliștilor că nu s-au „civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție”. Jurnaliștii i-au cerut premierului să le răspundă la întrebari și i-au spus că astfel de imagini erau filmate doar pe timpul când Liviu Dragnea era președintele Camerei Deputaților și refuza să facă declarații. În acest context, Florin Cîțu a replicat: „Nu v-ați civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție. În orice țară civilizată, declarațiile se dau într-un cadru organizat. Vă aștept la Guvern pentru conferințe”, a spus premierul.

Premierul Florin Cîțu a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în Parlament însă, la finalul ședinței, a refuzat să facă declarații de presă și să răspundă la întrebările reporterilor. PNRR trebuie prezentat la Bruxelles până la finalul lunii mai.

Sub 500 de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 379 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și decesul a 52 de persoane în ultimele 24 de ore.

“Până astăzi, 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.076.533 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.035.902 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 379 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele transmise de autorități. Până ieri, 30.092 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.079. Dintre acestea, 493 erau internate la ATI. Până miercuri, la nivel național, au fost prelucrate 7.816.956 de teste RT-PCR și 1.124.375 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.586 de teste RT-PCR și 10.471 de teste rapide antigenice.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, ieri, Raportul săptămânal de supraveghere COVID-19 actualizat cu intervalul 17-23 mai 2021. Astfel, până la 23 mai 2021, 94,9% dintre decese aveau comorbidități asociate, 85,8% din totalul lor au survenit la persoane de peste 60 de ani, iar 57,7% dintre decese erau întâlnite la bărbați. De asemenea, numărul de persoane vindecate era, până la data menționată, de 1.033.984 (96,1%), potrivit raportului publicat.

Pas important pentru primul tronson din A7

Licitația pentru primul tronson din A7, acei 63 km dintre Autostrada A3 (Dumbrava) și Buzău, a fost trimisă la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), iar după validare va fi publică pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru depunerea de oferte, a anunțat ieri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. „Subliniez că licitația este pentru execuția lucrărilor adică efectiv construire”, a scris ministrul pe Facebook. Proiectul tehnic de execuție este deja făcut și parte din documentație, iar imediat după semnarea contractului, constructorul va putea intra în teren, a precizat oficialul. Termenul de execuție a lucrărilor este 20 de luni.

Autostrada este împărțită în 3 loturi: 1) Nod Dumbrava pe A3 București - Ploiești - Mizil: 21km; 2) Mizil - Pietroasele: 28,35km; 3) Pietroasele - Buzău: 13,90km.

Sunt prevăzute șase noduri rutiere, 42 de poduri/pasaje/viaducte, patru parcări/spații de servicii și două centre de întreținere, precum și perdele forestiere de-a lungul întregii autostrăzi și stații de încărcare pentru vehicule electrice în spațiile de servicii. “A7 este coloana vertebrală a Moldovei. 320 km de la Pașcani până la autostrada A3 București-Ploiești (Dumbrava), trecând pe lângă Bacău, Adjud, Focșani și Buzău. A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus în PNRR”, a precizat Drulă, care a menționat că își propune ca până la sfârșitul verii să scoată la licitație sectorul Buzău-Focșani, iar până la sfârșitul anului Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani.

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă și la băieți, și la fetele de peste 14 ani

Programul de vaccinare anti-HPV, virusul care produce cancerul de col uterin, va fi extins și la băieți, și la fetele de peste 14 ani. Ministrul Sănătății a anunțat că a făcut deja demersuri în acest sens. În prezent, vaccinul se face numai fetițelor care au între 11 și 14 ani. Ioana Mihăilă a precizat că fetița ei a făcut vaccinul anti - HPV. În acest an, la medicii de familie au ajuns 40 de mii de doze de vaccin și o să mai ajungă 90 de mii până la sfârșitul anului. „Declar cu mândrie că mi-am vaccinat fetița în a doua zi de când vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri și medicii de familie, asta după ce am înscris-o pe listă în urmă cu un an și jumătate. Sper să ajung să-mi vaccinez și băiețelul. El are 8 ani acum și, cu toată încrederea, așa cum mi-am vaccinat fetița, îmi voi vaccina și băiețelul. Am inițiat solicitările către inspectoratele și comisiile de specialitate pentru a extinde indicațiile atât ca vârstă și ca adresare, să fie și baieții și fetele de alte vârste în programul de vaccinare”, a declarat Mihăilă.

Alertă CERT-RO: Conturi de WhatsApp din România, deturnate de către atacatori

Echipa Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția asupra unui tip de atac, care a început să fie notificat ca incident de către utilizatori din România, fiind vorba despre încercări ale atacatorilor de a obține acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori - țintă, prin tehnici de inginerie socială.

Conform unei notificări postate pe propria pagină de Internet, conturile de WhatsApp sunt legate de numerele de telefon ale utilizatorilor, iar în momentul autentificării (login) într-un cont existent, aplicația va trimite automat utilizatorului un “one-time code” (parolă unică), prin SMS, pentru a verifica numărul de telefon. În acest sens, atacatorii abuzează de acest proces, pentru a încerca preluarea controlului acelor conturi de WhatsApp ale utilizatorilor vizați. “Atacatorii joacă rolul unui prieten sau a WhatsApp Support Team. În multe cazuri, atacatorii obțin numărul de telefon al unei victime prin intermediul unui cont de WhatsApp deja compromis. Următorul pas constă într-o nouă instalare a aplicației pe telefonul atacatorului, în cadrul căreia este furnizat numărul de telefon al victimei. Aceasta va primi prin SMS un cod de înregistrare, care este solicitat ulterior de atacatorul care joacă rolul unui prieten, ori chiar a WhatsApp Support Team”, susțin reprezentanții CERT-RO. De asemenea, infractorii cibernetici folosesc conturi de WhatsApp deturnate pentru a distribui, către utilizatorii vizați, mesaje ce conțin informații false cu privire la promoții pentru platformele de e-commerce (de exemplu oferte speciale). Prin aceste mesaje, victimele sunt păcălite să trimită “codul promoțional” primit pe telefon, fiind de fapt codul de înregistrare la WhatsApp.

“În situația în care un utilizator are telefonul închis (de obicei pe timpul nopții), atacatorul poate introduce în mod repetat codul greșit de înregistrare la WhatsApp. Astfel, atacatorul va avea opțiunea efectuării verificării vocale, în cadrul căreia WhatsApp va apela telefonul utilizatorului și va transmite codul citit “cu voce tare” într-un mesaj. Desigur, mesajul audio va fi redirecționat către mesageria vocală a victimei, care poate fi accesată cu ușurință, în situația în care victima nu a schimbat parola implicită (default)”, avertizează specialiștii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.