Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Record de decese de la începutul pandemiei

Ziarul de Vrancea
10 nov 2020 758 vizualizări

177 de pacienți români infectați cu Covid-19 și-au pierdut viața potrivit ultimei raportări zilnice

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 7.304 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 177 de decese, un număr record de la începutul pandemiei. Până ieri, 8.186 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.727. Dintre acestea, 1.093 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.519.095 de teste. Dintre acestea, 31.005 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.988 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.017 la cerere.

Peste 540 de angajați din instanțe, infectați cu coronavirus

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat ieri că, potrivit datelor pe care le-a primit de la reprezentanții Curților de Apel din România, 546 de angajați ai instanțelor au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, iar cinci dintre aceștia sunt cazuri de Terapie Intensivă. Au fost, de asemenea, constatate trei decese în rândul personalului din instanțele de judecată. Cătălin Predoiu a precizat că ministerul a alocat aproape 35 de milioane de lei pentru asigurarea măsurilor necesare prevenirii îmbolnăvirilor în instituțiile care țin de justiție. Cătălin Predoiu a adăugat că “Ministerul Justiției este pregătit să intervină, în limita competențelor sale, dacă în urma consultărilor cu CSM și cu președinții de Curți de Apel și cu Ministerul Public se va ajunge la concluzia că va fi necesară o astfel de intervenție de ordin legislativ, normativ, care să permită CSM împreună cu instanțele să efectueze o organizare a activității în raport de provocările din fiecare instanță și parchet, pentru că situația diferă de la instanță la instanță, de la parchet la parchet”.

„Misiune Imposibilă”: Interlopi români, spargeri spectaculoase din Londra

n volume semnate de Isaac Newton sau Francisco Goya, dar și texte asociate astronomului Galileo Galilei, au fost furate după ce hoții au coborât cu frânghii prin acoperiș

Un număr de 240 de cărți rare, valorând în total peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor de drept după ce au fost furate din Londra de un grup de infractori români, care au pătruns într-un depozit prin acoperișul acestuia pentru a evita declanșarea sistemului de alarmă, informează Reuters. Infractorii, care au fost încarcerați într-o închisoare din Marea Britanie luna trecută, au fost denumiți de presa britanică „banda Misiune: Imposibilă” datorită tehnicii lor acrobatice folosite pentru a pătrunde în acel depozit, ce amintește de o scenă faimoasă din filmul „Misiune: Imposibilă” din 1996, care îl prezintă pe actorul Tom Cruise coborând pe o frânghie în interiorul unui seif. Acele cărți rare, de o mare importanță culturală pe plan internațional, includ volume semnate de omul de știință englez Isaac Newton și de artistul spaniol Francisco Goya, dar și texte asociate astronomului italian Galileo Galilei, a precizat Poliția Metropolitană din Londra. Jaful a fost comis în ianuarie 2017 într-un depozit din Feltham, un cartier din vestul Londrei, unde cărțile, care aparțin unor comercianți specializați și care au fost aduse din Italia și Germania, erau depozitate înainte de a fi transportate la un târg de carte din Statele Unite. După ce au făcut mai multe găuri în gardul ce înconjoară depozitul, hoții au făcut alte găuri în lucarnele de pe acoperiș și au coborât pe frânghii până la etajerele cu cărți, evitând astfel să activeze senzorii sistemului de alarmă, care erau localizați la nivelul ușilor. Jaful în cauză este doar unul dintre cele comise de acea bandă, asociată cu grupul infracțional organizat Clămparu din Iași, în mai multe localități din Marea Britanie într-o perioadă de peste doi ani și jumătate. În cadrul unor operațiuni meticulos pregătite, membrii acestei bande veneau cu avionul în Marea Britanie pentru a comite jafuri și apoi părăseau țara la scurt timp după aceea. Doisprezece dintre ei au fost trimiși la închisoare cu pedepse cuprinse între trei ani și opt luni și cinci ani și opt luni. Poliția Metropolitană din Londra a colaborat timp de peste trei ani la acest caz cu echipe de polițiști din România și din Italia. După ce cărțile au fost descoperite ascunse în subsolul unei case din România, ele au fost transportate la Biblioteca Națională din București, unde patru dintre cei cinci proprietari ai lor au venit luna trecută pentru a le recupera.

USR: „Fără penali” a devenit prizonieră în Comisia juridică

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a primit raport din partea Comisiei de constituționalitate, însă „a devenit prizoniera” unor oameni ca Șerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la ședința de ieri a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică. „Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite așa ceva”, a adăugat senatorul USR care a precizat că același lucru va cere partidul și la ședința forului legislativ. „Dată fiind simplitatea inițiativei, am insistat în Comitetul liderilor să fie votată, miercuri, în plen, fără raport. Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite așa ceva. Mi se pare penibil să explici unui milion de oameni, care au semnat și așteaptă să meargă la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atât de simplă, verificată de Curtea Constituțională, care a trecut prin Camera Deputaților, să nu poate fi votată de Senatul României. USR va continua să facă presiune mâine dimineață în Comitetul liderilor și vom cere același lucru, ca în plen să fie inclusă pe ordinea de zi. Din punctul meu de vedere, Senatul e suveran și poate decide să voteze o lege care nu aveau raport”, a afirmat Radu Mihail.

Comisia de constituționalitate a Senatului a adoptat,marți, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”. Pe 14 iulie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de prim for sesizat, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” și o abținere. USR cere ca proiectul să fie votat de urgență și în Senat, astfel încât să fie legiferat printr-un referendum organizat pe 6 decembrie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Ghinea (USR): PNL a dat PMP 500 de posturi prin județe și prin guvern

Cristian Ghinea, europarlamentar USR PLUS, anunță că o eventuală coaliție de guvernare cu PNL va fi evaluată la fiecare trei luni, iar decizia păstrării alianței cu liberalii va fi luată doar dacă obiectivele de etapă sunt îndeplinite. “Nu vom mai da cecuri în alb. Vom negocia fiecare angajament de guvernare, cu plan de ațiune și responsabili. Evaluare la 3 luni de parcurs și decizie de a menține sau nu alianța. Vom avea alianța de guvernare negociată îndelung și atent, așa cum este normal și se întâmplă în Germania și în alte state obișnuite cu guvernele de coaliție. Dacă PNL intră cu logica de frate mai mare care dă niște posturi, cum face cu PMP, atunci începe greșit discuția”, a declarat Ghinea pentru site-ul G4Media.ro. El s-a referit la o declarație a lui Robert Sighiartău, care a spus luni seară la TVR că preferă să facă alianța cu PMP. “Sighiartău de la PNL spune că ar prefera să facă guvern cu PMP decât cu USR, pentru că, vezi doamne, îi unesc valorile creștin democrate. PNL a dat PMP-ului 500 de posturi prin județe și prin guvern. Bla bla-ul ăsta cu valorile creștin democrate e vomitiv. USR nu v-a cerut nici un post, doar să faceți niște chestii de bun simț: primari în două tururi, desființarea Secției Speciale, referendumul #FaraPenali, inspectorul pădurilor. Ce s-a întâmplat cu acest protocol poate fi rezumat la un singur cuvant: Țeapă”,a scris Ghinea pe Facebook. “Înțelegem că e comod să cumperi partide cu posturi și că așa crede Sighiartău că trebuie să guverneze. Asta nu se va întâmpla cu USR PLUS. Înțeleg de ce le e comod PMP. Cu votul oamenilor vom avea un mandat clar de reformă și vom face așa agenda viitorului guvern. Parteneriatul USR PLUS și PNL se bazează pe respect și pe obiective de politici – am tot schimbat modul de a face politică în România și vom schimba și modul în care se fac alianțele: obiective de politici măsurabile, cu evaluări regulate”, a mai declarat europarlamentarul USR PLUS.

Condamnat pentru trafic de minore, numit în comisia de protecție a copilului

Un fost condamnat pentru trafic de minore a fost învestit luni, 9 noiembrie, consilier județean în cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Cristian Turcu (36 de ani) a candidat la alegerile locale din această toamnă pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vaslui, din partea ALDE, aflându-se pe poziția a șasea pe lista de candidați. Considerat mâna dreaptă a liderului local, Dan Marian, Turcu a intrat în cursa electorală, aparent pe un loc neeligibil, deși de trecutul său recent atârnă o condamnare penală pentru o faptă gravă. În 2010, Cristian Turcu a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a racolat două surori minore, pe care ulterior le-a vândut cu 1.000 de euro unui proxenet, în scopul exploatării sexuale în Italia. Considerând condamnarea „o greșeală a tinereții”, Cristian Turcu a intrat în politică, fiind unul dintre membrii din prima linie ai ALDE și a ajuns consilier județean. Ca ironie a sorții, fostul traficant de minore va face parte și din comisiile de specialitate ale CJ Vaslui, una dintre ele fiind cea de protecție socială, protecție copii, învățământ, familie, cultură, culte și sport.

Spor negativ accentuat al populației României, în septembrie

Sporul natural negativ al populației României s-a accentuat, în luna septembrie a acestui an, fiind de 1,4 ori mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2019, reiese din datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, sporul natural negativ s-a accentuat în luna septembrie 2020 față de cel din luna septembrie 2019 (-3.937 persoane în luna septembrie 2020, față de -2.695 persoane în luna septembrie 2019). Totodată, în luna septembrie 2020, în mediul urban, s-a înregistrat decesul a 11.146 persoane (5.974 bărbați și 5.172 femei), iar în mediul rural decesul a 10.827 persoane (5.885 bărbați și 4.942 femei). Față de aceeași lună din anul 2019, numărul persoanelor care au decedat a crescut cu 1.872 persoane în mediul urban (1.092 bărbați și 780 femei) și cu 1.119 persoane în mediul rural (610 bărbați și 509 femei). Numărul născuților-vii înregistrat în luna septembrie 2020 a fost mai mare cu 1.749 comparativ cu aceeași lună din 2019. Numărul persoanelor care au decedat în septembrie 2020 a fost cu 2.991 mai mare față de luna septembrie 2019. Datele oficiale evidențiază faptul că, în luna de referință, s-a înregistrat nașterea a 18.036 copii, cu 1.232 mai mulți copii decât în august 2020. Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2020 a fost de 21.973, cu 1.196 decese mai puține decât în luna august 2020. În luna septembrie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 12.471 de căsătorii, cu 2.458 mai puține decât în luna august 2020. Numărul divorțurilor a fost de 2.371 în luna septembrie 2020, cu 418 mai multe decât în luna august 2020.

CEDO condamnă România pentru că nu a oferit hrană fără porc unor deținuți ce s-au declarat musulmani

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român în urma plângerii formulate de doi deținuți, un cetățean român și un cetățean moldovean, care au reclamat că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc deși își declaraseră credința musulmană, a anunțat ieri instanța europeană. Reclamantul cetățean român, Dănuț Neagu, a executat o pedeapsă cu închisoarea între anii 2009 și 2017 în mai multe penitenciare din România. La data încarcerării a declarat că este creștin-ortodox, dar s-a convertit la islam în timpul executării pedepsei. El a reclamat refuzul autorităților române de a-i oferi în detenție mâncare fără carne de porc - conform preceptelor religiei musulmane -, în lipsa unei dovezi din partea sa care să ateste că a aderat la această religie. La rândul său, un cetățean moldovean, Ion Saran, domiciliat în România, la Brașov, deținut între anii 2016 și 2018 în cinci închisori din România (Botoșani, Codlea, Deva, Iași și Miercurea-Ciuc), a reclamat că în perioada de detenție nu a primit hrană compatibilă cu preceptele islamului în închisorile de la Iași și Miercurea-Ciuc, care i-au cerut o dovadă scrisă care să ateste că aderă la confesiunea musulmană, deși la încarcerare el a declarat că este musulman, notează CEDO. Cererea sa a fost respinsă și de instanțele competente, care au constatat, printre altele, că Ion Saran s-a declarat inițial a fi creștin-ortodox și nu a furnizat ulterior vreun document prin care să dovedească faptul că este musulman, scrie apoi în descrierea cazului instanța europeană. În verdictul său, CEDO a stabilit că autoritățile române au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (privind libertatea de gândire, de conștiință și de religie) și a dispus plata către cei doi reclamanți a unei despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare și 215 euro alte cheltuieli pentru reclamantul Dănuț Neagu. CEDO consideră în verdictul său că, prin refuzul de a-i oferi reclamantului Saran hrană în detenție compatibilă cu credința sa și, în dosarul reclamantului Neagu, ca urmare a dispozițiilor stabilite prin ordin al Ministerului Justiției care cer, printre altele, o dovadă scrisă a schimbării religiei în perioada de detenție, autoritățile române nu au asigurat un echilibru corect între interesele penitenciarului, cele ale celorlalți deținuți și interesul celor doi reclamanți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.