Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Război pe Avocatul Poporului: alianța de guvernare o vrea afară pe Weber, PSD amenință cu CCR, UDMR își freacă palmele

Ziarul de Vrancea
15 iun 2021 708 vizualizări

PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională votul de respingere a rapoartelor de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului și demiterea acestuia. Chiar Renate Weber a insistat că respingerea rapoartelor nu este prevăzută de Constituție.

Senatorii și deputații au respins, marți, în ședință comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, Renate Weber. Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunțat că PSD va sesiza Curtea Constituțională. Avocatul Poporului nu este demis automat dacă sunt respinse rapoartele de activitate, dar, pornind de la această decizie a plenului reunit, s-a formulat cererea de revocare. 

Respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 este un abuz și încalcă dispozițiile constituționale și legale, susține Avocatul Poporului. „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”. Într-un comunicat transmis marți, Avocatul Poporului invocă prevederile Constituției și Legii de organizare a instituției, menționând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică, în condițiile legii.

De asemenea, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ și nu poate fi obligat de nimeni să se supună instrucțiunilor sau dispozițiilor sale, iar în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităților publice, menționează comunicatul.

Acord în coaliție - UDMR va propune Avocatul Poporului

UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliției au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru News.ro surse politice. Conform surselor citate, favorit este Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. UDMR a avansat încă de la jumătatea lunii mai, în discuțiile din coaliție de guvernare, numele lui Fábián Gyula pentru acest post. Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au dorit o variantă neutră pentru funcția de avocat al poporului.

Fábián Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și predă în cadrul Facultății de Drept a Universității. El a fost și procuror la Parchetul Curții de Apel Cluj. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat miercuri că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcția de avocat al poporului.

Conform Legii de organizare și funcționare a instituției Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcție, incompatibilitate cu alte funcții publice sau private, imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcție în iullie 2019.

Iată cine gestionează urgențele României!

Coordonatorul PNRR a plecat în concediu, în ciuda interdicției premierului

Coordonatorul tehnic al PNRR, Nicolae Toderaș, a plecat în concediu, în ciuda interdicției premierului în acest sens, până în momentul în care Planul va fi finalizat și aprobat. Liderul PNL București, Violeta Alexandru, afirmă că PNRR este „o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanță în administrație”, lucru pe care oamenii îl așteaptă de la actuala guvernare. „Mă îndoiesc că ministrul Ghinea știa personal de acest concediu. Cu atât mai puțin premierul”, mai afirmă Alexandru, precizând, însă, că lucrurile ar trebui să se schimbe. Potrivit www.newsweek.ro, Nicolae Toderaș, coordonatorul tehnic al PNRR, a plecat în concediu, la doar câteva zile după ce premierul a interzis expres acest lucru. Cererea de concediu a fost aprobată în 14 iunie, la trei zile de la interdicția anunțată de premier.

Liderul PNL București,Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, afirmă că este extrem de comună această atitudine în administrație. „Eu aș fi spus: Pleci în concediu, nu după ce trimiți documentul, ci după ce primești răspunsul și vezi că e totul bine. Cunosc această atitudine din administrație despre care vorbește și articolul. De făcut fac/scriu, produc documente dar nu sunt obișnuiți să fie evaluați, să se vadă public care este rezultatul muncii (...) Aceasta nu e muncă orientată spre performanță. De aceea, PNRR mi se părea o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanță în administrația publică. Cu ținte clare de atins. De acum până se termină de coordonat proiectele din PNRR. Evaluarea se face la rezultat validat. Nu după principiul - eu am dat mai departe (nici nu știu ce se mai întâmplă). Acei funcționari care ating rezultate trebuie să fie cunoscuți iar evoluția lor în funcția publică ar trebui să nu aibă nicio legătură cu vreun criteriu politic. Oamenii așteaptă de la noi inclusiv o schimbare de atitudine în administrație. De la cine altcineva să aibă oamenii așteptări că reformează administrația? De la PSD? Nu cred”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Aceasta consideră că ministrul Ghinea sau premierul nu știau de această plecare în concediu. „Mă îndoiesc, uitându-mă la toate aprobările pe cererea de concediu, că Ministrul Ghinea știa personal de acest concediu al coordonatorului tehnic PNRR. Cu atât mai puțin PM. Asta nu mă liniștește. Administrația trebuie să fie condusă. Trebuie să i se dea obiective clare de atins și măsurate evoluțiile”, a mai scris Violeta Alexandru.

Vineri, premierul Florin Cîțu a atras atenția celor care lucrează la Planul de Redresare și Reziliență că nu pot pleca în concediu până când PNRR nu va fi aprobat, iar cineva tratează Planul cu superficialitate, pleacă acasă.

Întâlnirea Biden - Putin și România

Analiză: ce mize strategice urmărește România la întâlnirea Biden - Putin: implicarea Americii în Marea Neagră și deplasarea interesului SUA către China

A încercat Joe Biden să-și asigure neutralitatea lui Vladimir Putin în confruntarea tot mai deschisă dintre SUA și China? Dacă da, cu ce preț? Care va fi impactul discuției de aseară de la Geneva asupra mutării soldaților americani din Germania către țările din Est? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le punea diplomația română înaintea întâlnirii de grad zero din Elveția, relatări despre cele discutate nefiind încă disponibile.

Pentru România, mizele legate de cooperarea cu SUA sunt imense. Principal furnizor de securitate al României, America e implicată serios în bazele de la Câmpia Turzii, Mihail Kogălniceanu și la Deveselu - toate cu cheltuieli de miliarde de dolari. Orice mică deplasare a politicii de securitate din administrația SUA poate produce efecte semnificative în România, de aceea summitul Biden - Putin e un eveniment-cheie, care suscită un interes major la București, ca și la Varșovia ori Sofia. Nu întâmplător președintele Biden a discutat luni la Bruxelles separat cu liderii din România, Polonia și țările baltice despre agenda întâlnirii sale cu Vladimir Putin: a fost o deschidere maximă către aliații NATO care au nevoie permanentă de reasigurare în fața posturii tot mai agresive a Rusiei.

Una dintre marile teme ale discuției Biden - Putin va fi China, după cum arată majoritatea analiștilor americani. Pentru SUA, China a devenit o amenințare existențială, Beijingul dorind să-și impună agenda la nivel global, în detrimentul intereselor americane. Or, mulți dintre analiștii americani indică faptul că administrația Biden și-ar dori ca Rusia să nu devină un aliat al Chinei în această super-bătălie politică, economică și ideologică. Aceasta ar fi una dintre mizele summitului, după cum arată fostul ambasador american la Moscova Michael McFaul într-un articol publicat în Foreign Affairs. E dispus Biden ca, în schimbul unei atitudini mai degrabă neutre a Rusiei în chestiunea chineză, să accepte diferite cereri ale lui Putin legate de estul Europei, așa cum se discută intens în multe cancelarii europene? Realitatea ne arată că aceste presupuse „trocuri” sunt mai degrabă greu de realizat. Motivele sunt multe. SUA nu pot avea încredere în Rusia și în promisiunile Kremlinului. SUA au un angajament real, concret în această zonă a Europei, și interese care depășesc agenda unei singure administrații sau ale unui singur partid.

De altfel, zilele acestea au demonstrat încă o dată că America rămâne profund angajată în estul Europei, și mai specific - și de interes pentru noi - în Zona Mării Negre. În concluziile ultimului summit NATO, desfășurat fix înaintea summitului Biden - Putin, e menționată de patru ori „Marea Neagră”, cu accent pe asigurarea aliaților din zonă. Or, Marea Neagră e pivotală pentru strategia Rusiei de a-și menține și extinde influența în zonă. Accentul tot mai puternic pus de NATO pe Marea Neagră, după insistențele României din ultimul deceniu, arată că SUA sunt convinse că trebuie să investească în continuare în asigurarea securității aliaților din regiune. Deocamdată, nu avem nici un motiv concret, palpabil să credem că SUA își vor schimba radical strategia la Marea Neagră. Oricât ar vrea Rusia ca SUA să se retragă din zonă și să elibereze spațiul, e greu de crezut că vom trăi prea curând o asemenea mișcare seismică în geopolitică.

Un alt subiect de interes pentru România e eventuala mutare a trupelor americane din Germania. Anunțul din 2020 al Administrației Trump că va reloca în estul Europei câteva mii de soldați staționați în Germania a suscitat un interes imens. Venirea câtorva mii de soldați americani în România ar însemna nu doar un aport suplimentar de securitate, ci și un beneficiu economic major, așa cum se întâmplă de altfel și în Germania. Administrația Biden a pus însă toată mutarea între paranteze în luna februarie, dornică să refacă relațiile cu Germania - puternic afectate de fostul președinte Trump.

Este întâlnirea de la Geneva un moment care va influența decizia viitoare a Administrației Biden legată de eventuala mutare a trupelor din Germania în estul Europei? Puțin probabil ca cei doi lideri să discute în acești termeni, și mai puțin probabil ca SUA să accepte o asemenea condiționare din partea Rusiei - ar arăta o Americă nepermis de slabă. Viitoarea decizie luată de Administrația Biden în legătură cu trupele staționate acum în Germania va avea la bază, probabil, nu dorința Rusiei, ci relația bilaterală cu Germania și interesele strategice al SUA.

Pe de altă parte, există decizii recente ale SUA care au suscitat îngrijorări legitime în estul Europei. Cea mai recentă este ridicarea surprinzătoare a sancțiunilor pentru compania care construiește Nord Stream 2, o decizie care ajută enorm Rusia. Atât de criticatul Donald Trump se împotrivise din răsputeri gazoductului ruso-german, iar pro-europeanul Joe Biden i-a dat undă verde, în ciuda îngrijorării tuturor statelor din estul Europei. Nu întâmplător, vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna spune într-un interviu pentru G4Media.ro că după decizia SUA, „ lecția cu adevărat importantă pentru noi e că nimeni nu va lupta pentru țara noastră, suntem doar noi”. În acest caz particular, îmbunătățirea relațiilor SUA-Germania a contat mai mult decât necesitățile strategice ale Ucrainei.

Un subiect pe agenda discuției e spionajul tot mai agresiv al Rusiei în SUA, dar și în restul statelor aliate. România a expulzat recent un oficial rus din ambasada pentru activități de spionaj, cum au făcut-o și Cehia, Polonia ori Bulgaria. Rusia încearcă să influențeze decizii politice și procese economice atât în SUA, cât și în țările din proximitatea sa. Or, potrivit analiștilor americani, Biden va pune pe tapet această chestiune.

Summitul Biden - Putin a durat 4-5 ore. Au fost și martori, miniștrii de externe Lavrov și Blinken. Cât despre mizele României - vom descoperi în zilele și lunile următoare dacă această mult mediatizată întâlnire va fi schimbat cu vreun grad orientarea busolei strategice a SUA sau nu. (Analiză semnată de Cristian Pantazi, G4Media)

 

Clotilde Armand l-a învins pe Dragoș Pîslaru

Clotilde Armand a câștigat alegerile pentru șefia USR PLUS Sectorul 1, învingându-l pe Dragoș Pîslaru, la o diferență de 70 de voturi. Surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a obținut 493 de voturi. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a vot votat de 423 de membri ai filialei. Filialele USR PUS au termen până la începutul lunii iulie pentru a-și alege conducerile în urma fuziunii. Alegerile din filiale sunt considerate un prim semnal pentru alegerea președintelui formațiunii.

Șeful Gărzii de Mediu: voluntarii care curăță deșeuri nu primesc ajutor de la primărie

Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, dezvăluie că Primăria localității unde se află lacul Beliș, din Parcul Natural Apuseni, nu a făcut nimic pentru a-i sprijini pe activiștii de mediu care au scos de pe luciul apei 3.500 de saci cu deșeuri, deși autoritățile locale fuseseră anunțate cu trei săptămâni înainte de acțiunea de ecologizare a lacului. Octavian Berceanu a afirmat, marți seară, într-o emisiune televizată, că primăria localității Fântânele a fost înștiințată cu trei săptămâni înainte de acțiunea de ecologizare, de către activiștii de mediu, care au cerut ajutorul autorităților locale pentru igienizarea lacului Beliș din Parcul Natural Apuseni, însă autoritățile locale nu s-au implicat cu nimic în acțiunea în urma căreia au fost colectați 3.500 de saci cu deșeuri. 

 „Doar că Primăria nu a făcut nimic să-i ajute. Oamenii ăștia s-au chinuit să strângă la nivel național niște bani să facă igienizarea locației respective. Absolut deloc nu au vrut să-i ajute, e rușinos! Oamenii ăștia s-au chinuit să strângă bani, să cumpere saci, să se deplaseze, să se organizeze, au adus bani de acasă ca să facă lucrul ăsta, să igienizeze locul respectiv, iar primăria a stat imună la orice emoție venită din partea a sute de voluntari care au ajutat acolo. Nu găsești ceva similar în Europa, nu am auzit să se întâmple ceva similar în Europa, o primărie înconjurată de sute de voluntari care vin să facă curat pe teritoriul tău, cu ONG-uri, cu oameni care scot bani din buzunar - puteau să meargă oriunde în weekend-ul ăla, oriunde și au venit să facă curat - iar Primăria a pus mâinile pe piept și a spus: «foarte frumos, ne place, mai veniți pe la noi!». E inadmisibil așa ceva”, a afirmat comisarul șef al Gărzii de Mediu, la Digi 24. Berceanu consideră că legislația trebuie „regândită” și că trebuie aplicate sancțiuni acelor edili care „nu au nici cea mai mică durere cu ceea ce se întâmplă în comunitate”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.