Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Răscoala baronilor „flămânzi” din PSD

Ziarul de Vrancea
8 mai 2022 994 vizualizări

Primarii și președinții de organizații PSD vin la București, nemulțumiți de împărțirea baniilor din programul Anghel Saligny

Conducerea PSD a convocat pentru marți, la Parlament ședința Consiliul Național pentru a explica primariilor și șefiilor de Consilii Județene cum au fost împărțiți banii din programul Anghel Saligny.

Ministerul Dezvoltării a publicat săptămâna trecută lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, cei mai mulți bani pentru apă, canal și drumuri mergând către județul Suceava (județ condus de PNL), iar cei mai puțini către București . 52 de miliarde de lei au fost împărțiți între PSD, PNL și UDMR iar primele nemulțumiri în interiorul partidelor și la nivelul oamenilor din teritoriu au început să apară.

În PSD, există mai mulți primari care nu sunt mulțumiți de modul în care s-a aplicat formula de calcul la baza căreia s-au împărțit banii. Printre aceștia s-ar număra și primarul de muncipiu din Brăila, acesta fiind nemulțumit de faptul că nu s-a ținut cont de numărul populației atunci când s-a decis alocarea pe județe. “Nu este normală această împărțire, trebuia făcută în funcție de numărul de locuitori și atunci cu siguranță ar fi fost o împărțire echitabilă. Sumele sunt insuficiente. Am programat o întâlnire cu președintele CJ și cu primării săptămâna viitoare astfel încât să vedem exact care sunt sumele depuse în total pe județul Brăila și care sunt sumele alocate”, a declarat Marian Dragomir, primarul Brăilei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu susține că formula găsită de Ministerul Dezvoltării și discutată în coaliție privind împărțirea banilor este cea mai bună. „Trebuie să ții cont de mărimea județului respectiv, și aici a primat foarte mult procentul de 50%, astfel încât județele mai mari să se poată acoperi cu toate proiectele . Ministrul Dezvoltării a găsit cea mai bună formulă, cu 140 de milioane pentru Consiliile Județene, 40 de milioane la municipii, inclusiv la orice UAT comună sunt în jur de 4 milioane, ceea ce înseamnă că în acest moment, fiecare unitate administrativ teritorială, inclusiv consiiile județene, primăriile, reședințele de județ, orașele, toate au asigurate un proiect de dezvoltare contează suma întreagă, contează media pe fiecare unitate administrativ teritorială.  Nu poți să compari județul Brăila cu județul Suceava. Cred că primarii nici nu știu care sunt sumele, cred că este o discuție un pic prematură și neexplicată nici de noi în interiorul partidelor și nici de ministrul Dezvoltării. Din punctul meu de vedere, formula găsită de de Ministerul Dezvoltării în acest moment și discutată în coaliție este cea mai bună”, a spus Ciolacu.

Pentru a bloca extinderea nemulțumirilor, conducerea PSD a decis să-i cheme la București pe primarii, președinții Consiliilor Județene și pe președinții de organizații. Astfel, Consiliul Național a fost convocat pentru ziua de marți, 10 mai la Parlament.

Populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără

România are nevoie urgentă de 50.000 de asistenți medicali

România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni, arată o analiză a companiei de consultanță Frames. Citând datele furnizate de lnstitutul Național de Statistică, compania arată că populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen.

“Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri) către străinătate, situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni. Pe an ce trece, populația României îmbătrânește și devine tot mai bolnavă. Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Național de Statistică, populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen”, arată Frames.

Numărul celor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%). La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populației o deținea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieși la pensie.

În ceea ce privește starea de sănătate, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer.

Statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate.

Rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE. Excesul de greutate, obezitatea și fumatul în rândul adolescenților sunt ridicate în România și au crescut constant în ultimele două decenii.

Unul din șase asistenți se apropie de pensie

Analiștii spun că este posibil ca numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piața muncii europene, în condițiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum.

Se așteaptă ca unul din șase asistenți medicali din lume să se pensioneze în următorii zece ani, ceea ce înseamnă că este nevoie de 4,7 milioane de asistenți medicali noi, pentru a îi înlocui doar pe cei care se pensionează.

În UE, procentajul de asistenți medicali și moașe din totalul locurilor de muncă era de 2,2% în 2019. În rândul statelor membre, cel mai ridicat procentaj de asistenți medicali și moașe se înregistra în Germania (3,4%), Finlanda (3%), Belgia (2,9%) și Irlanda (2,8%).

În contrast, 11 dintre cele 27 de state membre ale UE înregistrau în 2019 un procentaj de asistenți medicali și moașe de 1,5% sau mai puțin din totalul locurilor de muncă. Cel mai redus nivel era în Bulgaria (1,1%), Letonia și Luxemburg (ambele cu 1,2%), Estonia, Cipru și Ungaria (toate cu 1,3%), Grecia și Polonia (ambele cu 1,4%), Spania, Portugalia și România (toate cu 1,5%).

România, pe primul loc în UE la nașterile din mame „copile”

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de nașteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor realizate pentru anul 2020. Județele cu cele mai multe nașteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureș, Bihor și Dolj.

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată într-un comunicat dat publicității lui de organizația Salvați Copiii.

Județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (câte 52 de minore sub 15 ani devenite mame), Brașov (40 de tinere care au născut înainte de a împlini 15 ani), Argeș (29 de nașteri la vârste sub 15 ani), Sibiu (28 de nașteri din mame sub 15 ani) Bacău (26 nașteri) și Constanța (24 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020) conduc în topul realizat de Eurostat.

Județul cu cele mai puține nașteri în rândul fetelor foarte tinere este Gorj, unde în 2020 patru adolescente cu vârsta sub 15 ani au devenit mame.

Salvați Copiii precizează că în multe dintre aceste cazuri, cu precădere din zonele rurale defavorizate, fetele gravide recurg la auto-medicație în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvată a sarcinii, în condițiile în care, conform aceleiași surse, datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

Doi copii, înecați de tatăl lor în Siret

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunea de omor calificat, în cazul celor doi copii care ar fi fost înecați de tatăl lor, duminică, în râul Siret. “Concluziile preliminare medico-legale au stabilit că decesul celor două victime s-a produs prin înec în apă. Cercetările penale continuă în vederea depistării și prinderii autorului, dar și pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a intervenit decesul celor două victime”, a anunțat ieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Anchetatorii au precizat că polițiștii au fost sesizați la 112 de mama copiilor iar aceasta le-a spus că cei doi minori au fost luați de tatăl lor care a amenințat că se va sinucide împreună cu aceștia.

“Duminică, organele de poliție au fost sesizate prin apel la 112 de către numita F.L. cu privire la faptul că în cursul aceleiași zile, soțul său, în vârstă de 31 ani, a plecat de la domiciliul comun, situat în comuna Pâncești, sat Soci, împreună cu cei doi copii minori ai lor în vârstă de 3 ani, respectiv 5 ani, amenințând că se va sinucide împreună cu aceștia. La ora 13.26, un echipaj de poliție din cadrul Postului de Poliție Corbasca, având informații că tatăl minorilor intenționează să se deplaseze în direcția canalului de fugă din zona podului ce traversează râul Siret, dintre localitățile Răcăciuni și Pâncești, a ajuns la fața locului, ocazie cu care au identificat lângă pod autoturismul cu numărul de înmatriculare BC 91 FML iar la o distanță de aproximativ 150 metri se aflau minorii F.D.C. și F.M.V. în stare de inconștiență”, arată procurorii. Cei doi copii au fost scoși din apă de polițiști care au efectuat manevre de resuscitare, însă ambii au fost declarați decedați.

Pompierii efectuează căutări în râul Siret pentru a găsi trupul bărbatului dacă acesta s-a sinucis aruncându-se în apă.

Echipa României, locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică

Lotul olimpic de matematică al României a obținut 6 medalii: două de aur, trei de argint și una de bronz și locul I pe echipe la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) pentru seniori, anunță Ministerul Educației. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 4-9 mai, la Agros, în Cipru.

Potrivit Ministerului Educației, medaliații cu aur sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București. Medaliile de argint au fost adjudecate de Diana Țolu (clasa a XII-a) și Robert Dragomirescu (clasa a XI-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, respectiv Andrei-Giovani Chiriță (clasa a X-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București). Radu-Andrei Lecoiu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut medalia de bronz.

În clasamentul țărilor participante, performanțele individuale cumulate au plasat România pe locul I (cu un total de 168 de puncte din 240 posibile).

La ediția din acest an a Olimpiadei Balcanice pentru seniori (competiție de nivel regional), prima în format fizic după anul 2019, au participat echipe din 15 state: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România și Serbia (state membre cu statut permanent) și Arabia Saudită, Azerbaidjan, Italia, Kazahstan și Marea Britanie (invitate).

O adolescentă s-a aruncat de la etajul cinci al unui bloc

O adolescentă s-a aruncat, ieri dimineață, de la etajul cinci al unui bloc de locuințe din Timișoara. Ea a supraviețuit căderii, iar medicii au făcut eforturi să o salveze.  În urma cercetărilor, polițiștii au identificat-o pe fata care s-a aruncat de la etajul cinci al unui bloc din Timișoara, aceasta având 15 ani, și nu 18 cum se credea inițial. “Azi, 9 mai, la ora 09:18, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană de sex feminin s-ar fi aruncat de la etajul 5 al unui bloc situat pe strada Calea Șagului din Timișoara. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că o tânără de 15 de ani s-ar fi aruncat de la etajul 5 al blocului, aceasta fiind găsită în stare conștientă și transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, transmite IPJ Timiș.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, se pare că fata se certase cu părinții, apoi a recurs la acest gest.

În urmă cu o săptămână, o tânără s-a aruncat, alături de cei doi copii ai săi, o fetiță de 6 ani și un băiat de 3 ani, de pe un bloc cu zece etaje. Toți trei au decedat.

Mihaela Ciochină, judecătoarea lui Iohannis la CCR

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Mihaelei Ciochină pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie. El îl va înlocui pe Daniel Morar, al cărui mandat de 9 ani se încheie luna viitoare.

Mihaela Ciochină a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015. Născută în 1967, ea este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București, cu specializare în relații internaționale. Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în cadrul Senatului României, exercitând diferite funcții, de la cele de execuție până la funcția de director general al Direcției generale legislative.

Ciochină desfășoară activitate didactică în calitate de colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.

Recent, Senatul a numit-o pe Iulia Scântei judecător la CCR. De asemenea, Camera Deputaților l-a numit pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

DNA: 86 de inculpați au fost condamnați definitiv în martie în dosare de corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că în luna martie au fost condamnați definitiv 86 de inculpați în dosare de corupție.

“În luna martie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 86 de inculpați prin 39 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene. Între persoanele condamnate definitiv se află un medic și alte 44 persoane într-un dosar ce privea infracțiunea de luare/dare de mită pentru pensii de invaliditate Cluj, dar și mai mulți funcționari publici (poliție, primărie, vamă, etc.)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători față de cei 86 variază între 7 ani și 8 luni și 15.000 lei amendă penală.

Probleme de sănătate pentru Maia Sancu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a putut participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate ieri. A fost anulată inclusiv întrevederea și conferința de presă comună cu Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău.

Conferința a avut loc la guvern, în prezența premierului Natalia Gavrilița.

Temperaturi de peste 30 de grade în Moldova în următoarele zile

Vremea va fi relativ caldă în următoarele două săptămâni, cu temperaturi oscilante, și, deși se vor înregistra local averse, regimul pluviometric va fi deficitar în aproape toată țara, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie pentru perioada 9-22 mai.

În Moldova, după o zi (cea de 10 mai) în care valorile termice vor fi apropiate de normal, respectiv maxime de 19-22 de grade și minime de 5-8 grade, mediat regional, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în 12 și 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 27-31 de grade, iar în timpul nopților vor fi 12-15 grade. Ulterior vremea se va răci treptat; în perioada 17-18 mai vor fi valori sub specificul perioadei, cu 17-22 de grade ziua și 4-8 grade în timpul nopților, iar în celelalte zile regimul termic va fi normal pentru perioada din an (în medie maxime termice de 20-24 de grade și minime de 8-11 grade).

În data de 9 mai și în perioada 13-14 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată, iar în a doua săptămână averse vor fi posibile în orele după-amiezelor, astfel că întreaga perioadă va fi caracterizată de un regim pluviometric deficitar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.