Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: Obținerea imunității de grup ar putea fi atinsă la toamnă

Ziarul de Vrancea
27 apr 2021 1169 vizualizări

Parlamentarul de opoziție întrevede o revenire la normal spre sfârșitul lunii septembrie n aproape 180.000 de români și-au descărcat online până acum adeverința electronică de vaccinare

Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat că obiectivul obținerii imunității de grup la coronavirus ar putea fi atinsă pe la finalul lunii septembrie sau chiar în luna octombrie, în contextul în care premierul Florin Cîțu a spus că obiectivul este ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate până la 1 iunie.

„Eu cred, și mă refer la scenariul cel mai optimist pe care îl văd, dacă tragem toți în aceeași direcție și toate aceste dezbateri, polemici și vorbărie care, din punctul meu de vedere, este excesivă în această perioadă, referitoare la diverse lucruri pe care le facem în domeniul sănătății publice, atunci probabil că acea țintă de obținerea a imunității de grup ar putea fi atinsă toamna, la sfârșitul lunii septembrie sau în luna octombrie. Adică, o perioadă suficientă de timp în care să putem să menținem acest ritm de 100.000 de persoane vaccinate zilnic, care ar oferi atingerea țintei respective”, a declarat Alexandru Rafila miercuri la Parlament.

Social-democratul a mai spus că atunci când va fi obținută imunitatea de grup putem renunța la purtarea măștii în locurile publice, chestiune care s-a petrecut în alte state care au atins această țintă de imunizare. „Restricțiile oferă doar momente de respiro, adică se introduc restricții mai mult sau mai puțin dure, scade la un moment dat incidența bolii, ele se ridică, după care, după un interval de timp, restricțiile se reintroduc. Vreau să terminăm cu această reîntoarcere la restricții și să urmăm calea în care restricțiile sunt ridicate o dată pentru totdeauna”, a conchis deputatul PSD.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, luni, că nu ia în calcul să renunțe la carantina de noapte în această perioadă și că obiectivul principal este ca 5 milioane de români să se vaccineze până la 1 iunie. De asemenea, premierul a precizat că funcționarea restaurantelor ar putea să nu mai fie legată de rata de incidență.

Peste 5.000.000 de doze, administrate până acum în România

Peste 5.000.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate până ieri în România, a anunțat platforma RO Vaccinare, într-o postare pe pagina de Facebook. “Am depășit pragul de 5.000.000 de doze administrate în cadrul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În România au fost vaccinate până acum peste 3.158.000 de persoane împotriva COVID-19”, a precizat sursa citată.

La ce ajută, până acum, descărcarea online a adeverinței de vaccinare

Aproape 180.000 de români și-au descărcat online până acum adeverința electronică de vaccinare, document oficial care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2. La ce folosește? În primul rând la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă stabilită de autoritățile române, persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei. În plus, ar putea fi folosit și la intrarea pe teritoriul Greciei, spre exemplu, conform informațiilor de pe site-ul MAE. De asemenea,  în situații în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet și care nu prezintă simptome din definiția de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare pentru COVID.

Autoritățile au anunțat în data de 9 martie 2021 că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID cu două doze pot descărca adeverința de vaccinare în format electronic din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor.

Arhiepiscopul Tomisului: Am alergii și nu mă vaccinez

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie, a afirmat, ieri, că are alergii și nu se vaccinează împotriva COVID-19, susținând că nu ar avea de ce să facă acest lucru deoarece nu se îmbolnăvește. El a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă s-a vaccinat împotriva COVID-19.

“Nu, că am alergii și nu mă vaccinez. Nu am de ce că nu mă îmbolnăvesc. Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul președinte și ieri. Nu este obligatoriu și mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiți oamenii, sunt oameni cu anumite afecțiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alții paralizează și trebuie să fim atenți. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depășire a cunoștințelor și atribuțiilor noastre”, a declarat ÎPS Teodosie. El a mai fost întrebat dacă recomandă crendincioșilor care vin la biserică să se vaccineze deoarece sunt mulți preoți care îndeamnă la acest lucru. “Nu e treaba mea. Nu îmi aparține mie acest mesaj. Sunt preoți din diferite locuri, eu îi păstoresc pe cei de aici, din Dobrogea. Nu le interzic, nu le recomand”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

El a fost întrebat de jurnaliști ce părere are despre vaccinul anti-COVID.

“Nu am părere. Am o părere că nu e perfect. Atât. Nu mi-e teamă (să îl fac - n.r.), nu trebuie să-l fac pentru că cine are alergii nu trebuie să facă, așa cred. Nu am nevoie, mă împărtășesc zilnic și vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat dacă nu crede că acest vaccin poate salva planeta, ÎPS Teodosie a răspuns: “Dacă specialiștii cred asta, știu ei ce spun. Acolo este breasla medicilor, între ei nu este totală punere de acord. Am citit și voi mai citi, chiar am fost atenționat, primesc mesaje de la medici de înaltă ținută din America, din Germania, dar nu vreau să-i expun aici că nu e treaba mea, care atrag atenția asupra urmărilor negative. Nu înseamnează că vaccinul nu e bun. Dacă nu ar fi bun nu l-ar face atâția oameni. E făcut de niște specialiști. Dar ca la orice vaccin unii au restricții, adică au urmări negative datorită unor suferințe personale pe care le au în organismul lor”. El a precizat că, dacă un credincios îl va întreba dacă trebuie sau nu să se vaccineze, îl va trimite la medic.

USR PLUS nu vrea comisie de anchetă cu privire la Spitalul Foișor: „Justiția să-și urmeze cursul”

Grupul USR PLUS din Senat se opune instituirii unei comisii de anchetă parlamentară în cazul transferului pacienților de la Spitalul Foișor. Aceștia consideră că, în cazul în care a fost încălcată legea, este de datoria organelor de anchetă penală să stabilească vinovații. Liderul senatorilor USR PLUS Radu Mihail a afirmat că justiția trebuie să își urmeze cursul, dacă a fost încălcată legea, iar Parlamentul dă legi, nu anchetează.

Radu Mihail a afirmat, în plenul Senatului de miercuri, că Parlamentul este organ legislativ și nu de anchetă. În plus, el a atras atenția că propunerea PSD este cel puțin ipocrită, în condițiile în care același partid nu a vrut o anchetă parlamentară nici în cazul incendiului de la Colectiv și nici în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.

 „Noi suntem putere legislativă, nu facem parte din puterea judecătorească și nu ne putem substitui organelor de cercetare penală și nici nu putem face o anchetă paralelă. Dacă au fost încălcate legi, este de datoria parchetului să verifice dacă legea a fost încălcată și de cine. Spitalul Foișor este în subordinea ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Avem o instituție - ASSMB - puternic politizată și un spital al cărui director general a fost uns în funcție de fostul primar PSD-ist al Bucureștiului. Am putea să ținem parlamentul într-un șir nesfârșit de anchete despre abuzuri sau greșeli grave legate într-un fel sau altul de PSD”, a explicat Mihail.

Acesta a adăugat că USR PLUS se pronunță pentru depolitizarea funcțiilor din sănătate, fapt care pare să-i deranjeze pe unii politicieni.

A picat la vot bugetul Capitalei

Proiectul bugetului Capitalei a fost respins ieri, în ședința Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi “pentru”, 22 “împotrivă” și 14 abțineri. Primarul general Nicușor Dan a afirmat că este complet nemulțumit de faptul că riscă să întârzie începerea investițiilor și plata datoriilor. El a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP și USR PLUS, iar în condițiile în care USR PLUS a decis să nu mai susțină bugetul, așteaptă ca Alianța să vină cu propria variantă de buget.

„Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine. Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi. Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată. Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”, a scris Nicușor Dan ieri pe Facebook.

Consilierii USR PLUS au anunțat că nu vor vota proiectul de buget, după ce, înaintea ședinței consilierii generali ai USR PLUS au cerut primarului general să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței, apreciind că acesta nu a fost corect fundamentat și nici nu a fost discutat. Viceprimarul Horia Tomescu s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la 7 miliarde de lei, când toate discuțiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. “Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populiști”, aprecia viceprimarul.

Guvernul a majorat suma pe care o primesc medicii de familie pentru vaccinare

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare. “Astfel, ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva COVID-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătății. Sursa citată a precizat că modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie. Tarifele vor fi valabile până la data de 30 septembrie 2021.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.