Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: Estimăm o dublare a numărului de cazuri COVID față de valul patru

Ziarul de Vrancea
4 ian 2022 671 vizualizări

Ieri a fost raportat un număr dublu de infectări față de ziua anterioară n 68% dintre cazurile cu varianta Omicron au fost identificate la persoane vaccinate complet

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri față de valul precedent, când au fost 400.000 de îmbolnăviri confirmate “prin diagnostic”.

“Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. Niciodată în biologie nu poți să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuți despre microbiologie, despre organisme care evoluează”, a spus ministrul într-un interviu la Antena 3. Potrivit acestuia, antiviralele noi care vor sosi în țară ar putea fi eliberate pe bază de prescripție medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate, însă o decizie în acest sens nu a fost încă luată.

Ministrul Sănătății a arătat că, probabil, aceste medicamente ar putea fi gratuite pentru “cei eligibili” și a reiterat faptul sunt doar pentru persoane cu factori de risc. “Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizație pentru nevoie speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizație pentru nevoi speciale și o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate - cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă ești tânăr și ai o formă ușoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiți factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poți să beneficiezi de astfel de tratament. Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetățeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a anunțat că probabil se va imuniza cu doza a treia de vaccin în cursul lunii ianuarie, având în vedere că au trecut deja 9 luni de la cea de-a doua doză.

Aproape 4.000 de cazuri noi de COVID

Autoritățile au publicat ieri un nou bilanț zilnic al pandemiei de coronavirus în România.  În ultimele 24 de ore au fost 3.900 de cazuri noi de COVID-19, dublu față de ziua anterioară. Este cel mai mare număr de infectări din luna noiembrie încoace. Au fost raportate de asemenea 52 de decese. Rata de infectare este în creștere în aproape toate județele, iar Aradul și Clujul au sărit de 1 la mie.

Dintre cele 52 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 la categoria de vârstă peste 80 ani. Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40 – 49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Până ieri, 58.866 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI.

Omicron în România:

​Până pe 2 ianuarie în România au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, din care 63 (68%) au fost identificate la persoane complet vaccinate, potrivit ultimelor date ale INSP. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, precizează instituția.

Potrivit INSP, în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron.

De precizat este însă că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

Maia Sandu spune că și-a dorit să adopte un copil

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că, anterior, s-a gândit să adopte un copil, dar acum nu poate face acest lucru din cauză că este ocupată, transmite agenția TASS. „Acum nu îmi pot asuma o responsabilitate enormă, care presupune timp și atenție. Am analizat doar care este procesul, care sunt etapele prin care trebuie să treci (în timpul procedurii de adopție – nota TASS). Asta e tot ce am făcut” – a răspuns Maia Sandu, la întrebarea unui jurnalist despre dorința de a se ocupa de creșterea unui copil adoptiv, adresată într-un interviu pentru canalul YouTube „Galben”.

Totodată, ea a adăugat că încă nu știe dacă vrea să o facă mai târziu. Maia Sandu are 49 de ani, este singură și nu are copii. Totodată, președintele moldovean și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul de adopție a copiilor din Moldova, care este complex și predispus la corupție.

Ea a promis că va solicita Guvernului să analizeze problemele cu care se confruntă oamenii. „Nu am discutat, deocamdată, în mod concret acest subiect. Voi întreba care este planul lor și dacă au analizat cum ar putea să elimine neajunsurile și posibilitățile de corupție, care există în acest mecanism”, a adăugat președintele moldovean.

Le Monde o laudă pe Codruța Kovesi, un “adevărat star anticorupție”

Parchetul European (EPPO), o nouă structură de anchetă, care a lansat numeroase investigații și care se află în spatele plasării în detenție a unui fost ministru croat cu privire la o deturnare de fonduri, înregistrează de asemenea o primă condamnare în primul an de funcționare, scrie Le Monde într-un amplu material. “Istoria construcției europene va reține un prim condamnat al Parchetului European”, scrie ziarul, precizând că este vorba despre un fost primar al unei mici comune din estul Sloveniei, condamnat la 22 noiembrie la trei ani de închisoare - cu suspendare - și la interdicția de a exercita, timp de cinci ani, funcții publice, în urma unei tentative de deturnare de fonduri europene.

Suma în joc (93.000 de euro) este limitată și nici nu a fost plătită, deoarece documentele false au fost depistate la timp, într-un dosar foarte simplu, în care fostul primar a pledat vinovat. Însă, prin această condamnare - ale cărei detalii și identatea condamnatului nu pot fi dezvăluite, în virtutea dreptului slovac -, Parchetul European a dovedit că este operațional.

“A fost un caz foarte simplu, dar cred că vom avea cazuri mai complexe, care vor fi trimise la tribunal în 2022”, declară procurorul slovac Juraj Novocky din cadrul acestei instituții, care vizează fraude transfrontaliere ale TVA și ale fondurilor europene în cele 22 de state membre UE care fac parte din instituție.

Parchetul anchetează în prezent, de exemplu, cu privire la corupție, un proiect în domeniul securității cibernetice în valoare de 50 de milioane de euro, finanțat de către Uniunea Europeană (UE) - o investigație care vizează în mod direct fostul Guvern slovac.

Șeful parchetul european este Laura Codruța Kövesi, în vârstă de 48 de ani, “o curajoasă magistrată româncă anticorupție” care a preluat conducerea acestei noi instituții cu sediul la Luxemburg, scrie ziarul.

Kövesi, din echipa căreia fac parte câte un procuror din fiecare stat membru UE, asistat de cel puțin doi procurori delegați în capitala națională, a lansat acțiuni în ritm alert. “Un adevărat star al luptei anticrorupție” în România, această fostă jucătoare de baschet aplică la nivel european metode care au făcut-o cunoscută în România, scrie Le Monde.

Ea afișează statistici impresionante. Potrivit lui Kovesi, Parchetul European a examinat, până la începutul lui decembrie, 2.500 de rapoarte și a deschis 500 de anchete penale cu privire la pagube la bugetul european estimate la cinci miliarde de euro

Pro TV, cel mai urmărit post de televiziune românesc în 2021

Pro TV a fost cel mai urmărit post de televiziune românesc în 2021, atât în ceea ce privește emisiunile din timpul zilei, cât și cele din prime time, potrivit unui comunicat remis News.ro. De-a lungul anului 2021, emisiunile din timpul zilei au înregistrat, în medie, 3,7 puncte de rating și 22,6% cotă de piață în rândul publicului național, cu vârste cuprinse între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, în timp ce televiziunea clasată pe poziția secundă a avut 2,5 puncte de rating și 15,7% share.

În prime time, în medie, emisiunile Pro TV au înregistrat 8,6 puncte de rating și 25% cotă de piață în rândul publicului național, în timp ce postul clasat al doilea a avut 5,7 puncte de rating și 16,6% share.

Emisiunea „Românii au talent” a fost cel mai vizionat show de televiziune, cu o medie a cotei de piață de 28,6%, în rândul publicului național.

Știrile PRO TV au înregistrat, anul trecut, o cotă medie de piață peste cotele de piață ale competitorilor. În medie, jurnalul principal, de la ora 19:00, a avut un share cu 70% mai mare față de principalul competitor, cu 8,4 puncte de audiență și peste 29% cotă de piață. În ceea ce privește programele de sport, în topul preferințelor telespectatorilor s-a aflat finala EURO 2020, cu meciul Italia - Anglia, din 11 Iulie, care a obținut o cotă de piață record de 56,2%. Potrivit aceluiași comunicat, 94 dintre cele mai urmărite 100 de filme în România au fost difuzate anul trecut la Pro TV.

O femeie de 80 de ani și fiul său de 58 de ani, găsiți morți în propria locuință

Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a anunțat, ieri, că polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Craiova au fost sesizați, luni seara, de o femeie de 64 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că, este posibil ca mama și fratele său să fie decedați în locuința acestora. “La fața locului s-au deplasat polițiștii precum și un echipaj din cadrul I.S.U. Dolj, fiind identificate în locuință, două persoane decedate, respectiv o femeie de 80 de ani și un bărbat de 58 de ani, ambii din Craiova. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările sunt continuate urmând ca la finalizare să fie propusă soluție legală, prin unitatea de parchet competentă”, a transmis IPJ Dolj.

Sursa citată a precizat că în acest caz va fi realizată o expertiză medico-legală, pentru stabilirea cauzei decesului celor două persoane.

De asemenea, polițiștii nu au descoperit urme de violență pe trupurile celor două victime.

Senator PNL, judecat pentru aranjarea unor concursuri la Serviciul de Ambulanță

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, președinte al filialei Teleorman a partidului, a fost trimis în judecată de DNA după ce și-ar fi folosit influența pe lângă membrii unor comisii de concurs de la Serviciul Județean de Ambulanță Teleorman, cărora le-ar fi cerut să îi dea subiectele pentru concursuri organizate pentru posturi de asistent medical și șofer. El le-ar fi solicitat să îi favorizeze la proba practică pe candidații indicați de el pentru a obține aceste posturi. Potrivit DNA, după ce ar fi primit seturile de subiecte (care aveau caracter confidențial), Eugen Pîrvulescu le-ar fi divulgat, prin intermediari, la doi dintre candidații care participau la concursul pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical, concurs care nu s-a mai finalizat, fiind întrerupt de procurorii anticorupție.Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Accident produs în timpul susținerii examenului auto

Un autoturism care aparține unei școli de șoferi a fost implicat marți într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul Brăila, chiar în timpul susținerii unui examen auto.  Mașina aflată într-o cursă de examinare a candidaților pentru obținerea permisului auto a fost lovită de un autoturism la intersecția străzilor Griviței și Apollo, impact în urma căreia a fost grav avariată, iar polițistul evaluator a fost rănit și transportat la spital. Polițiștii au demarat o anchetă la fața locului și urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs accidentul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.