Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: Alte 40 de milioane de vaccin anti-COVID vor ajunge în România

Ziarul de Vrancea
18 apr 2022 943 vizualizări

 „Ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund”, a subliniat ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că România va primi aproape 40 de milioane de doze de vaccin în 2022 și 2023, situația cu acestea fiind “complicată”. „În cei doi ani, 2022 și 2023, vor fi achiziționate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. Livrările din luna ianuarie și februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reușit să găsim interes și le-am vândut Germaniei și Ungariei. Deci e vorba despre diferența între 39 de milioane și 6,5 milioane pentru acest interval. Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalți producători pentru care nu există capacitate de stocare în România și am avut discuții cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluție pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă dați seama că nu le poți păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a declarat ministrul Sănătății „Ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund”, a adăugat el.

Alexandru Rafila a explicat că “scade probabilitatea” de a putea vinde sau chiar de a dona aceste doze, în contextul în care interesul pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut. El a precizat că România a donat recent 1,1 milioane de doze de ser, iar beneficiarii “nu și-au manifestat interesul să le primească, încă”. El cataloghează situația drept una “greu de gestionat”, subliniind sumele “serioase” de bani pe care statul trebuie să le plătească, dar și faptul că vaccinul este “un simbol” al prevenției”, care nu ar trebui distrus.  Ministrul a precizat că nu poate face declarații despre prevederile contractuale, care sunt confidențiale.

Florin Cîțu: Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, ieri, despre acuzațiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achiziția de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că “putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”. “Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm și iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câțiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii și salarii, dacă tot vrea să crească pensii și salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanțelor”, a mai spus Cîțu.

Întrebat dacă se poate suspenda acest contract, Cîțu a spus că orice contract se poate suspenda. El a ținut să precizeze că tot acest program a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023. “România a primit o cotă parte, pe care am luat-o. Dar, până acum știți foarte bine că este o mică parte. Nu se știa, vine doza a treia, doza a patra, ce se va întâmpla”, a explicat el.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, arătând cu degetul spre ministerul Sănătății, condus la acea vreme de USR. Fostul ministru Vlad Voiculescu a explicat că decizia nu s-a luat la minister, cu la șefia Guvernului, condus atunci de Florin Cîțu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că Ministerul Sănătății a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziția de vaccin.

Kievul ceartă regimul Maia Sandu pentru că ar sta „pe două scaune”

 reproșurile par să fi pornit de la șase Mig-uri 29 stricate

Autoritățile din Ucraina ceartă regimul Maia Sandu pentru că ar sta „pe două scaune”. Conflictul se pare că s-a deschis după ce Chișinăul a refuzat să transfere Ucrainei șase Mig-uri 29, care sunt nefolosite de ani întregi, dar pe care Kievul le-ar putea dezmembra și folosi pentru piesele de schimb. „Dacă oamenii care reprezintă conducerea în Moldova au putere și spirit, atunci ar trebui să spună lucrurilor pe nume. Nu să caute expresii care să permită așezarea pe două scaune. Gazul rusesc este diluat cu sângele copiilor noștri. El nu este doar cu miros, ci cu sânge. Și aici trebuie să iei o decizie”, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

În plus, vicepremierul ucrainean a declarat că Moldova „a profitat” de situația din Ucraina pentru a solicita aderarea la UE. „Moldova se află în spatele ucrainenilor, în spatele femeilor care au fost victime ale violenței, în spatele copiilor care au devenit cu nevoi speciale. Acum, Moldova a solicitat aderarea la UE încercând să obțină încă mai multe beneficii economice. Acest lucru mă surprinde, pentru că eu am susținut-o mereu pe doamna președinte, care a evoluat întotdeauna atât de frumos. Am crezut că sprijinul ei este important, că ea este noua față a Moldovei democratice”, a mai spus Vereșciuk în cadrul interviului, potrivit traducerii newsmaker.md.

Serviciul de presă al președintelui Maia Sandu a comentat acuzațiile oficialului ucrainean. „Moldova a condamnat încă din prima zi agresiunea rusă. Autoritățile republicii au numit evenimentele din Bucea și alte orașe ucrainene crime de război. Moldova a fost coautor a rezoluției ONU, care a condamnat agresiunea rusă. În plus, țara respectă sancțiunile financiare internaționale”, au spus reprezentanții serviciului de presă a președintei Maia Sandu.

În plus, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, consideră că „declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate” vor dezbina relațiile dintre Moldova și Ucraina. „Republica Moldova a fost alături de Ucraina din primele zile de război – prin acțiuni concrete, nu prin vorbe frumoase. O pot spune și zecile de mii de refugiați care mai sunt încă găzduiți de țara noastră. Declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate nu vor ajuta, ci dimpotrivă – doar vor dezbina. Doar împreună suntem puternici”, a afirmat Chiveri.

Problema pare să fi plecat de la cele șase avioane Mig-29 pe care le deține Moldova, de care Ucraina se pare că ar avea nevoie. Avioanele nu mai au capacitatea de a zbura și nu se știe de când nu s-au mai ridicat de la sol.

„În ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența internă, economică, energetică, care să ofere acest ajutor”, a declarat premierul Natalia Gavrilița, la întrebările jurnaliștilor.

La insistența jurnaliștilor de a răspunde dacă a existat sau nu o astfel de solicitare din partea Kievului, premierul a refuzat să ofere detalii.

A murit actorul Remus Mărgineanu

Actorul și profesorul Remus Mărgineanu, membru de prestigiu al UNITER, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, a murit la vârsta de 84 de ani.

Anunțul a fost făcut de colectivul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Remus Mărgineanu a fost fondatorul învățământului superior de actorie în Craiova, reușind în anul 1995 înființarea Departamentului de Artă Teatrală în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova.

El a avut o impresionantă carieră cinematografică: „Cardinalul” (2019), „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), „Valea Mută” (2016), „Poarta Albă” (2014), „Sthorzina” (2014), „Matei, copil miner” (2013), „Loverboy” (2011), „Raport despre starea națiunii” (2004), „Capul de zimbru” (1996), „Spovedania” (1995), „Privește înainte cu mânie” (1993), „Casa din vis” (1991), „Undeva în Est” (1991), „Lacrima cerului” (1989), „Cântec în zori” (1987), „Flăcări pe comori” (1987), „Domnișoara Aurica” (1985), „Emisia continuă” (1985), „Furtună în Pacific” (1985), „Întunecare” (1985), „Acasă” (1984), „Mitica Popescu” (1984), „Moara lui Călifar” (1984), „Întoarcerea din iad” (1983), „Lișca” (1983), „Țapinarii” (1982), „Ancheta” (1980), „Drumul oaselor” (1980), „Falansterul” (1979), „Vacanță tragică” (1979).

Femeie de serviciu, găsită arsă în scara unui bloc

Locatarii unui bloc din Pitești au găsit, ieri dimineață, în scara blocului, trupul fără viață al femeii de serviciu, cadavrul prezentând numeroase leziuni provocate prin ardere. Primele verificări făcute de Poliție arată că lângă cadavru au fost găsite o brichetă și o sticlă de vodcă, însă niciun bilet, iar în geanta femeii era o sumă de bani. Imaginile vizionate de anchetatori pe camerele de supraveghere nu arată nicio altă persoană intrând sau ieșind din bloc la acea oră.

Descoperirea a fost făcută dimineață, când unul dintre locatari a fost trezit de declanșarea unui senzor de incendiu. Acesta a găsit, în scara blocului, trupul ars al unei femei, care încă fumega, și a sunat de urgență la 112.

Surse din anchetă au declarat, pentru News.ro, că inițial trupul ars nu a fost recunoscut, însă ulterior locatarii blocului l-au identificat ca fiind al femeii de serviciu a imobilului.

Lângă cadavru a fost găsită o brichetă. Anchetatorii au descoperit, de asemenea, o sticlă de vodcă, parțial golită, iar în geanta femeii era actele și o sumă de bani.  În schimb, nu a fost descoperit niciun bilet care să justifice un eventual gest suicidal. Locatarii blocului spun că nu aveau probleme cu femeia, care era foarte liniștită. Unul dintre ei a povestit anchetatorilor că femeia, care era singură, divorțată, mai lucra part time într-un alt loc, de unde fusese recent concediată. Cercetările în acest caz continuă pentru a se stabili condițiile în care femeia a murit.

Pomii fructiferi din Băile Tușnad vor fi tăiați pentru a îndepărta urșii de oraș

Pomii fructiferi aflați pe domeniul public în stațiunea Băile Tușnad vor fi tăiați, pentru a nu mai reprezenta o sursă de hrană pentru urși și pentru a ține aceste animale departe de oraș.

Primarul orașului, Butyka Zsolt, a explicat, într-o postare pe Facebook, că aceasta este una dintre soluțiile identificate de un grup de lucru, format din voluntari, care lucrează la găsirea unor soluții viabile privind rezolvarea problemelor create de urși în intravilan. Printre aceste soluții se numără și tăierea pomilor fructiferi care se află de-a lungul străzilor, după ce s-a constatat că aceștia au asigurat mare parte din hrana urșilor care veneau în oraș, în timpul toamnei.

Primarul Butyka Zsolt a declarat că e vorba, cu precădere, de meri și pruni sălbatici, aceștia urmând să fie tăiați. În legătură cu pomii fructiferi din gospodăriile localnicilor, primarul a spus că oamenii culeg fructele, tocmai pentru a ține urșii departe.

Potrivit sursei citate, grupul de lucru urmează să prezinte soluții și pentru înlocuirea coșurilor de gunoi de pe stâlpi cu unele la care urșii să nu aibă acces, în oraș urmând să fie amplasate și tomberoane subterane, printr-un proiect al Ministerului Mediului, pentru ca animalele sălbatice să nu mai caute mâncare în locurile de depozitare a deșeurilor.

Acesta a mai spus că, deocamdată, în această primăvară, în oraș nu au fost înregistrate stricăciuni provocate de urși, chiar dacă s-a semnalat prezența unui urs de mici dimensiuni și a unei ursoaice cu doi pui.

Localnicii au organizat, în luna iulie 2021, un marș prin care au dorit să atragă atenția asupra situației disperate în care se aflau, în contextul în care urșii erau prezenți în stațiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni, sau mergeau fără frică pe străzile din oraș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.