Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rachetele cu care Rusia amenință România pot purta focoase nucleare

Ziarul de Vrancea
27 apr 2022 1000 vizualizări

Țara noastră ar fi prima țintă pentru lovituri cu rachetele de croazieră Kalibr, susține o publicație rusă, apropiată Kremlinului

Publicația rusă Pravda scrie că Londra, prin faptul că a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei, tocmai a justificat loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO, care aprovizionează Kievul cu arme. „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scriu rușii de la Pravda. „Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria”, mai scrie Pravda.

Unde poate lovi Rusia logistica și bazele militare ale Occidentului? „Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”, crede jurnalista Liuba Lulko.

Lansate de pe nave și submarine

Rușii au folosit de curând rachete Kalibr pentru a lovi mai multe ținte din Odessa. Kalibr este o familie de rachete rusești de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltate de Biroul de proiectare și construcții Novator din cadrul concernului Almaz-Antey. Aceste rachete pot fi lansată de pe nave sau submarine, au o greutate între 1.300 și 2.300 de kg și o rază de acțiune de până la 2.000 km, în funcție de variantă. Rachetele pot purta focoase nucleare sau convenționale

Din 2019, Rusia a demarat un program de modernizare pentru modelul Kaliber-M care ar putea avea o autonomie de 4.500 de km.

Ministerul rus al Apărării a informat despre întrebuințarea la scară largă a rachetelor de acest tip în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina.

Marina rusă a lansat rachete de croazieră Kalibr contra unor obiective din Ucraina de pe un submarin aflat lângă Sevastopol, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare. Acum câteva zile, o instalație militară și două clădiri locuite au fost lovite la Odesa, iar două rachete Kalibr au fost interceptate de forțele ucrainene.

Moscova: Occidentul să nu ne mai pună răbdarea la încercare

Statele occidentale, în special Marea Britanie, încurajează Ucraina să atace teritoriul Rusiei, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. În plus, ea a menționat că ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, “a cerut efectiv Kievului să folosească armele furnizate de țările NATO”, oficialul britanic susținând că este “pe deplin legitim” ca Ucraina să atace structura logistică a Rusiei de peste frontieră.

“O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarația Ministerului rus al Apărării conform căreia provocările suplimentare care vor determina Ucraina să atace instalațiile rusești vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a declarat Zaharova. “Consilierii din țările occidentale care se află în centrele decizionale ale Ucrainei nu vor reprezenta neapărat o problemă în fața măsurilor de răspuns ale Rusiei. Nu sfătuim să ni se pună în continuare răbdarea la încercare”, a invocat ea.

“Dacă Ucraina ar alege să vizeze infrastructura logistică a armatei ruse, ar fi legitim în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat recent Ben Wallace.

“Și, din nou, putem vedea că regimul lui Zelenski nu este independent și că deciziile sale depind în totalitate de apărătorii străini. Cred că apărătorii occidentali încearcă să inoculeze ideea că acțiunile lui (n.r. Zelenski) sunt independente. Sunt convinsă că asta cred un grup de persoane pe care noi îl numim regimul de la Kiev. Ei cred că au luat decizii în mod independent și că ei controlează situația. Este doar o iluzie. Sunteți folosiți (n.r. grupul de persoane la care face referire)”, a subliniat Zaharova.

Cine i l-a recomandat pe Licu lui Ciolacu?

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) îi cere liderului PSD, Marcel Ciolacu, să spună ce magistrați l-ar fi recomandat pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general pentru un post la Curtea Constituțională.

Marcel Ciolacu a susținut, ieri, că acestă propunere a venit “din zona magistraților”.

“Am întrebat printre colegi cine a făcut propunerea buclucașă pentru numirea domnului Licu la CCR… Nefiind niciun răspuns pozitiv, solicităm public domnului Ciolacu să comunice cine sunt magistrații la care face referire atunci când susține că domnul Bogdan Licu a venit ca o propunere din partea magistraților, și nu a oamenilor politici”, au transmis reprezentanții AMASP.

Comisia juridică a Camerei Deputaților i-a audiat, miercuri, candidații propuși pentru postul de judecător la Curtea Constituțională care va fi eliberat de actualul președinte al Curții, Valer Dorneanu, al cărui mandat se încheie în această vară.

PSD l-a propus pentru acest post pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, în timp ce USR merge cu propunerea Cristi Danileț. Parlamentul urmează să valideze mandatele a trei judecători CCR săptămâna viitoare.

Bogdan Licu declara miercuri, după audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaților, că a fost “surprins”, inițial, de nominalizarea de către PSD pentru această funcție.

Cîțu a aflat de la ucraineni că a fost lăsat „cu ochii în soare”

Președintele Senatului, Florin Cîțu a declarat ieri, că a aflat luni, de la partea ucraineană despre faptul că președintele camerei, Marcel Ciolacu nu mai vine pe 27 aprilie în vizita în Ucraina. Cîțu l-a contrazis pe Ciolacu, care afirmase tot ieri, în cursul dimineții, că l-a sunat cu câteva ore înainte de plecare pentru a-l informa despre această vizită. “În ceea ce mă privește, în ceea ce privește Senatul României, noi am respectat toate regulile. Am agreat o dată cu cei din Ucraina și ne-am ținut de acea dată. Din momentul în care a fost agreată acea dată, totul a fost în mâinile celor de la securitate, SPP, de a aranja protecție, nu am mai avut nicio intervenție, doar mesaje personale, pentru a vedea despre mesajele de acolo”, a spus Cîțu.

Președintele Senatului a precizat că a aflat luni despre faptul că președintele Camerei nu mai vine pe 27 în Ucraina. “Am aflat luni, de la partea ucraineană, care m-a întrebat ce se întâmplă, am aflat despre faptul că domnul președinte Ciolacu nu mai vine pe 27. Nu am întrebat când vine, nu am știut exact ce se întâmplă, nici nu era treaba mea”, a spus el, adăugând că era o invitație adresată Senatului și nu să meargă împreună cu președintele Camerei.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu l-a informat despre faptul că nu va mai merge în aceeași zi cu el în Ucraina, Florin Cîțu a spus: “Tocmai v-am spus că am aflat de la partea ucraineană, care m-a sunat. Pe mine, partea ucraineană m-a contactat pentru că voiau neapărat să fiu la acel congres”. Despre afirmațiile lui Marcel Ciolacu, că l-a sunat cu câteva ore înainte de a pleca în vizita oficială, Cîțu a spus: “Nu, nu m-a sunat”.

Președintele Senatului a mai spus că nici premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu l-a informat despre faptul că va face această vizită.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat, ieri dimineață, la sediul partidului, despre absența lui Cîțu din vizita oficială efectuată în Ucraina, împreună cu premierul, că a fost o decizie pe care a luat-o împreună cu premierul. “Nu vă ascund că a fost informat și președintele României”, a mai spus Ciolacu, precizând că șeful Executivului a avut mandat de la șeful statului pentru această vizită. Liderul PSD a mai spus că l-a informat pe Cîțu despre plecare cu câteva ore înainte.

Anchetă majoră a Parchetului European la București

Procurorii DNA au efectuat ieri dimineață percheziții domiciliare în șase locații din București și județul Giurgiu, în legătură cu achiziții publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unor surse judiciare citate de g4media.ro, patronul firmei Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, este vizat de aceste anchete, coordonate de Parchetului European și DNA. Astfel, firma Sanimed Impex International din București, controlată de Cătălin Hideg, prin intermediul unui off-shore din Cipru, ar fi accesat peste 3 milioane de euro fonduri europene pentru realizarea centrului medical de recuperare pentru vârstnici RecuMed din Călugăreni. Fiind vorba de fonduri europene, Sanimed a fost nevoită să organizeze licitație pentru atribuirea contractului de construcție a centrului. Licitația ar fi fost câștigată de o firmă din Spania patronată de Raluca Hortensia Aelenei, o fostă angajată a Sanimed. Potrivit surselor g4media.ro, procurorii au stabilit că, în spatele câștigătorului licitației, se afla tot patronul Sanimed, Cătălin Hideg.

În plus, firma din Spania câștigătoare a licitației organizate de Sanimed ar fi folosit documente false. Spre exemplu, un document fals atesta că firma are suficientă experiență pentru astfel de afaceri. În urma unor circuite financiare prin diferite firme din Cipru, Spania și Portugalia, prețul aparaturii medicale achiziționate pentru centrul medical din Călugăreni și decontate din fonduri eruopene ar fi fost crescut artifical.

Pe de altă parte, ancheta DNA, care îl vizează tot pe Cătălin Hideg, privește achiziția de măști în pandemie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA și EPPO au acționat simultan în cele două dosare.

Spital din Timișoara: Un bărbat a furat o geantă și apoi și-a făcut cruce

Un bărbat aflat în capela Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce fura din poșeta unei femei, apoi și-a făcut cruce și s-a așezat pe un scaun, pentru câteva secunde.

Imaginile au fost făcute publice de preotul care slujește în capela Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara, Dorian Oprișor. În aceste imagini se vede cum o femeie și-a lăsat poșeta în apropierea altarului și s-a dus să se roage, moment în care un bărbat s-a apropiat de geanta lăsată nesupravegheată, din care a luat un telefon și bani. După ce a furat, hoțul și-a făcut cruce și s-a așezat timp de câteva secunde pe un scaun în capelă, apoi a ieșit.

Ulterior, femeia păgubită a depus plângere la Poliție, iar polițiștii au deschis dosar penal pentru furt, urmând să facă cercetări pentru a-l identifica pe hoț.

Au fost avizați indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Bacău – Pașcani

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că reprezentanții Consiliului Interministerial a avizat, joi, indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Bacău – Pașcani (77 km). După ce indicatorii vor fi aprobați, prin hotărâre de Guvern, se va putea intra în faza de avizare a proiectului tehnic, a mai spus social-democratul. „Finalizarea acestor etape va permite demararea procedurilor pentru lansarea în licitație a contractului de construcție efectivă a celor 77 de km ai acestui sector din Autostrada Moldovei (A7)”, a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Ministrul Transporturilor a adăugat că Autostrada Moldovei (Ploiești - Pașcani), „cu o lungime de aproximativ 320 de km, va avea un cost estimat de 25,8 miliarde de lei (fără TVA) și va fi finanțată prin PNRR”.

Peste 800.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Numărul cetățenilor ucraineni care au intrat în țară a crescut, miercuri, cu 30% față de ziua precedentă, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) transmis, joi. “În data de 27.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 84.264 de persoane, dintre care 8.635 cetățeni ucraineni (în creștere cu 30% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.872 cetățeni ucraineni (în creștere cu 33%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.150 cetățeni ucraineni (creștere cu 56%)”, precizează IGPF. De la declanșarea crizei până miercuri, la ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 801.350 cetățeni ucraineni.

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege anti-LGBT propus de UDMR

​Senatul a adoptat tacit un proiect de lege depus de șapte parlamentari UDMR în care se prevede „protejarea copilului împotriva difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.

Proiectul merge la Camera Deputaților care este decizională. Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că „în societățile țărilor din vestul Europei asistăm în zilele noastre la un asalt al unor noi ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiționale, bazate pe creștinism, și însuși nucleul de bază al societății, familia creștină”.

În viziunea lor copiii sunt categoria cea mai vulnerabilă, iar acest lucru poate fi „diminuat cu ajutorul legislației prin definirea cât mai exactă a identității copiilor la naștere și asigurarea păstrării acestei identități până la împlinirea vârstei de 18 ani și dobândirea capacității depline de exercițiu”.

Un proiect identic a fost adoptat la Budapesta și a atras sancțiuni împotriva Ungariei din partea Bruxelles-ului.

Avocat, mort după ce a fost prins între mașina lui și stâlpul porții de acces în curtea sa

Un avocat din Buzău a murit, joi, în condiții necunoscute, el fiind prins între mașina pe care a condus-o și stâlpul porții de acces în curtea locuinței sale.

Avocatul, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit în fața casei sale, din comuna Vernești. Echipajele de prim-ajutor l-au găsit pe bărbat în stop cardio-respirator, l-au resuscitat și l-au transportat la spital, unde a decedat.

Condițiile în care a murit bărbatul nu sunt cunoscute. Anchetatorii iau în calcul faptul că el ar fi coborât pentru a deschide poarta, iar mașina, neasigurată, s-ar fi pus în mișcare și acesta ar fi fost prins între stâlpul porții și autoturism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.