Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Purtătorul de cuvânt al BOR, „cutremurat” de preoții antivacciniști

Ziarul de Vrancea
2 mai 2021 965 vizualizări

 „A-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg”, spune Vasile Bănescu, referindu-se la clericii care susține că Sfânta Împărtășanie este cel mai bun vaccin n Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe credincioși să se vaccineze dacă vor să viziteze cât mai curând Țara Sfântă și laudă campania de imunizare din Israel

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, afirmă că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual. El consideră că acei clerici antivacciniști care au susținut că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie” au demobilizat mulți credincioși. Bănescu, care s-a vaccinat împotriva COVID-19, a subliniat că oamenii at trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba despre sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință. „Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, consideră Bănescu.

„Nu există conflict real între credință și știință”

În opinia sa, “se confundă planurile cu un preț nefiresc și dureros”. “Mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință”, a adăugat el. Vasile Bănescu afirmă că știe că foarte mulți oameni credincioși s-au vaccinat. “Suntem pe drumul ieșirii din pandemie și cred că până la urmă acești oameni sceptici vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu medicul în privința profilului tău medical. E firesc să faci asta, așa am făcut și eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poți să spui că ești un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a conchis Bănescu.

Unul dintre cei care au afirmat că nu se vaccinează și că împărtășania este substitut pentru vaccin este Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. El a afirmat, miercuri, că are alergii și nu se vaccinează împotriva COVID-19, susținând că nu ar avea de ce să facă acest lucru deoarece nu se îmbolnăvește. Arhiepiscopul Tomisului consideră că preoții nu sunt medici ca să recomande vaccinul și că acest lucru ar fi o depășire a cunoștințelor și atribuțiilor acestora.

Patriarhul Daniel: În Israel, ca urmare a vaccinării, s-au relaxat restricțiile

Patriarhul Daniel a apreciat sâmbătă că este încurajatoare prezența credincioșilor la ceremonia coborârii Sfintei Lumini de la Ierusalim, amintind că anul trecut au participat doar clericii și subliniind că relaxarea a fost posibilă datorită vaccinării unui mare procent din populația Israelului și este un pas spre o posibilă redeschidere a pelerinajelor. Patriarhul a încurajat vaccinarea, anunțând că din 23 mai ar putea fi reluate pelerinajele la Locurile Sfinte pentur pelerini, “de preferință pelerini vaccinați”. “Începând cu 23 mai, sperăm și noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, sigur, de preferință pelerini vaccinați, care să reia vizitele la Locurile Sfinte”, a subliniat patriarhul. El a afirmat că “ceastă molimă universală, ne-a arătat cât de mult depindem noi de darul vieții și al sănătății, care vin de la Dumnezeu, dar pe care noi trebuie să le protejăm și să le cultivăm”.

Primar din Capitală, „luat la mișto” de polițiști

 edilul din Sectorul 6 a semnalat, prin telefon, o cursă ilegală de mașini dar a fost luat în derâdere de „oamenii legii”

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunță că va face plângere administrativă după ce un ofițer de serviciu de la Brigada Rutieră din București a ignorat sesizarea sa legată de o posibilă cursă ilegală de mașini desfășurată în centrul orașului. “În această seară am decis să ies la plimbare în Centrul orașului cu familia, apoi am luat-o pe jos, pe lângă Guvern și am ajuns pe Bd. Aviatorilor unde tocmai se desfășura o cursă de mașini (categoria Lamborghini) în toată regula. Motoare turate la maxim, viteze foarte mari de peste 150 km. Moment în care, na, zic să sun la Brigada Rutieră București să le spun oamenilor să știe, am zis că ajut. Rezultatul a fost ca ofițerul de serviciu, pe care l-am deranjat de Paște, să mă ia la mișto. Că de unde știu eu că mergea cu viteză, că ce, am radar...? Și mi-a închis telefonul în nas”, a scris ieri edilul pe Facebook. Ciucu a menționat că marți va face o plângere administrativă, dar și că vrea să fie informat dacă vreodată cetățenii vor întâlni astfel de atitudini la Poliția Locală a Sectorului 6.

“Absolut rușinos serviciul Brigăzii Rutiere din București! Chiar dacă sunt primar, dacă e vreo neregulă în orașul acesta și chiar dacă nu este în Sectorul 6, mi se pare normal să umblu cu papucii de cetățean și să semnalez când ceva nu este în regulă. Sun la telefonul de serviciu, nu direct la ministru”, a precizat Ciucu.

De astăzi, 3.035 fluxuri noi de vaccinare

Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunțat că, de marți, vor exista încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare, după ce începe vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea se va face cu serul Johnson & Johnson, în doză unică. “Începând de mâine vom avea încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-covid și încep imunizarea în propriile cabinete. Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să facă parte din echipa care se luptă în fiecare zi cu pandemia de coronavirus. Serul va ajunge în toate zonele țării, inclusiv în mediul rural. Fiecare doză de vaccin administrată ne va duce mai aproape de ceea ce așteptăm de mai bine de un an - reîntoarcerea la viața obișnuită. Sper ca în curând să vină alături de noi tot mai mulți medici de familie, iar numărul cabinetelor să fie mărit”, a scris, luni, pe Facebook, vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu.

Sub 700 de noi cazuri de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 682 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. De asemenea, de la ultima raportare, 98 de persoane au decedat, numărul total fiind de 28.380.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.083. Dintre acestea, 1.214 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.386.862 de teste RT-PCR și 904.655 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.731 de teste RT-PCR (1.910 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 821 la cerere) și 3.259 de teste rapide antigenice.

Doi frați din Botoșani, intoxicați cu paracetamol

Doi frați din județul Botoșani, o fetiță de 5 ani și un băiat de 2 ani, s-au intoxicat cu paracetamol, după ce au băut sirop dintr-o sticluță.

Potrivit www.monitorulbt.ro, cei doi au fost de urgență transportați cu un elicopter SMURD la București. Copiii au băut sirop dintr-o sticluță și nu se cunoaște cantitatea exactă pe care au ingerat-o. Se pare că cei doi se aflau în casa bunicilor și au fost imediat găsiți de aceștia, care au alertat-o pe mama lor, medic de profesie, care s-a prezentat cu ei la spital. “Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD, pentru sursa citată.

Premierul Cîțu, unor tineri din Vama Veche: Vă promit că ne vedem vara aceasta și în Vamă

Premierul Florin Cîțu le-a răspuns, într-o postare pe Facebook, unor tineri aflați la Vama Veche care ar vrea ca restricțiile de circulație să fie instituite mai târziu de 10 seara și l-au invitat să li se alăture. Conform unui material difuzat de știrile Pro TV, câțiva tineri l-au invitat pe premier alături de ei, în Vamă. „Restricțiile sunt cum sunt, sunt ok, este o situație grea, înțelegem, le respectăm, doar că ar trebui mărit un pic termenul, că e cam nasol la 10 sincer. Domnul Cîțu a fost OK ca premier, dar vrem să ne distrăm și noi, credem în virus, ne-am vaccinat. Domnul premier vă așteptăm la Vama Veche, ne-am făcut și vaccinul, suntem vaccinați toți”, i-au transmis tinerii premierului. „Mulțumesc. Vă promit că ne vedem vara aceasta și în Vamă. Vă mulțumesc că ați ales să vă vaccinați. Doar așa revenim la all-nighters”, le-a replicat șeful Executvului sâmbătă, într-o postare pe Facebook, distribuind materialul realizat de Pro TV

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunță că, în prima parte a intervalului 3 – 16 mai, temperaturile vor oscila destul de mult de la o zi a alta, dar și de la zi la noapte. Ulterior, vremea se va mai stabiliza și va ajunge la normalul perioadei, spre finalul intervalului.

În Moldova, între 3 și 9 mai temperatura aerului va avea variații de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne se vor situa, în medie, între 17 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 5 și 10 grade. După data de 10 mai, regimul termic se va menține relativ constant și se va concretiza prin valori ale maximelor termice de 22...24 de grade și ale temperaturilor minime cuprinse între 8 și 11 grade.

Ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare între 5 și 8 mai și, din nou, între 13 și 16 mai.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.