Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD i se alătură lui Cîțu în „echipa câștigătoare”

Ziarul de Vrancea
5 sep 2021 721 vizualizări

Social-democrații au blocat, ieri, cot la cot cu liberalii, procedurile moțiunii de cenzură inițiate de USR PLUS și AUR n inclusiv președintele PNL, Ludovic Orban, contracandidatul lui Florin Cîțu în alegerile interne, a acuzat o „cenzurare a dreptului de a depune o moțiune de cenzură” din partea colegilor liberali

Moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR a fost blocată ieri dimineață în Birourile Permanente ale Parlamentului. PNL a cerut o amânare de două săptămâni, fiind susținut de UDMR, însă la vot nu a fost cvorum, doar 9 parlamentari pronunțându-se pentru. PSD s-a retras din ședință. Ulterior și liberalii au plecat astfel încât nu s-a putut stabili calendarul moțiunii.

Înaintea ședinței, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moțiune. Liberalii susțin că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului, fiind cel putin 12 semnături scanate, iar unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text. Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat că toate semnăturile pentru moțiunea de cenzură sunt “în regulă”, iar colegii săi care le-au trimis scanate “au semnat deja și așa cum vrea echipa dlui Cîțu, cu pixul pe hârtie”. El a precizat că, legal, “semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un șervețel sau pe un colț de hârtie sau cu creta pe jos”, menționând însă că vor fi completate listele de semnături.

De precizat că președintele PNL Ludovic Orban nu a participat votul privind amânarea moțiunii, cerut de liberali. „Nu voi participa la acest vot. Instituția moțiunii de cenzură e una fundamentală. În Constituție sunt foarte clare referitoare la moțiunea de cenzură. Un alt punct extrem de important este că în mod clar semnătura reprezintă un act de voință individual, singura persoană care poate să o conteste este cel care a semnat. Până acum nu a existat nicio solicitare din partea vreunui semnatar”, a declarat Orban, acuzând „cenzurarea dreptului de a depune o moțiune de cenzură”. După ce Ludovic Orban a anunțat rezultatul votului, parlamentarii PNL au părăsit ședința pentru a nu asigura cvorumul necesar pentru stabilirea calendarului moțiunii. O nouă ședință a Birourilor Permanente ar trebui convocată pentru stabilirea calendarului moțiunii.

Comparație cu „zilele negre” din epoca Dragnea

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat, după ședința Birourilor Permanente Reunite, că PNL și PSD refuză dreptul parlamentarilor de a depune o moțiune de cenzură. “Am văzut în Parlament niște zile negre când Dragnea făcea tot ce voia, ce s-a întâmplat azi se înscrie în același capitol”, a afirmat el. Moșteanu a susținut că “echipa câștigătoare (n.r. – denumirea taberei Cîțu din PNL) are un nou membru, Marcel Ciolacu”. “E un abuz constituțional fără precendent. Este prima oară în 31 de ani când parlamentarilor li se refuză dreptul de a depune o moțiune de cenzură. PNL și PSD au boicotat această ședință pentru a nu permite desfășurarea calendarului de citire și dezbatere și vot a moțiunii. Asta e fără precedent “, a declarat Ionuț Moșteanu. “Asta a confirmat dacă mai era nevoie după tot ce s-a întâmplat în ultimele zile, că dincolo de declarațiile domnului Ciolacu de fapt vedem că de astăzi echipa câștigătoare are un nou membru, Marcel Ciolacu, pare că a fost recrutat de Florin Cîțu și singura dânsului misiune este să-l protejeze pe acesta cât mai mult la Palatul Victoria”, a susținut el.

„Coaliția monstruasă”

Co-președintele AUR George Simion a declarat după tergiversarea aprobării calendarului dezbaterii moțiunii de cenzură inițiate împreună cu USR PLUS, că nici moțiuni de cenzură nu au voie să depună deoarece este “coaliție monstruoasă” la conducerea țării, fiind reprezentată de peste trei sferturi din Parlament. El a precizat că moțiunea va fi amânată până când ajunge Florin Cîțu președintele PNL.

Liderul AUR a precizat că PSD are de dat explicații pentru părăsirea sălii la ședința Birourilor Permanente pe tema moțiunii de cenzură. “Orice am depune este blocat de către monstruoasa coaliție care conduce România. Au de dat explicații serioase domnii de la PSD pentru părăsirea sălii”, a mai afirmat George Simion.

Aurescu, despre evacuarea din Kabul:

„Plângea de disperare pentru că nu au putut intra în aeroport, alături de un copil al său”

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a relatat, într-un interviu pentru G4media, momente dramatice din timpul operațiunii de evacuare a unui grup de afgani din Kabul și reacția liderului grupului după ce, într-o primă fază, nu au putut intra în aeroport pentru a fi preluați. „M-am trezit de mai multe ori din somn cu vocea lui în cap în aceste săptămâni”, a afirmat ministrul, care a precizat că în prezent, cel cu care discuta este în siguranță, în Pakistan.

“Pe 20 august am avut una dintre încercările de a introduce în aeroport un grup de aproximativ 20 de afgani, inclusiv femei și copii, membri de familie. Am stat cu ei mai bine de 3 ore, ghidându-i prin Kabul și în jurul aeroportului, pentru a-i aduce în siguranță la una dintre porțile unde îi aștepta echipa românească din aeroport. A fost extrem de complicat: mulțimi enorme de afgani care încercau să intre în aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse facțiuni, o situație de securitate care le putea pune în pericol sănătatea și viața în orice moment. I-am adus la una dintre porțile despre care știam, dar situația s-a schimbat brusc și acea poartă nu a mai putut fi folosită. A trebuit să-i ghidăm câțiva kilometri spre o altă poartă. O cursă contra cronometru, pe de o parte pentru cei din aeroport, pe de alta pentru afganii din afară, pe care îi ghidam din camera celulei de criză. Consulul nostru i-a așteptat la cea de-a doua poartă, mai mică, pe care putea ieși pe jumătate, agitând ca semn de recunoaștere vesta tricoloră a celulei de criză. Între timp, grupul s-a micșorat. Una dintre jurnalistele afgane din grup a leșinat de epuizare și colegii ei jurnaliști au renunțat – ca să o ducă la spital. Cu greu, ceilalți au ajuns lângă a doua poartă. Se întunecase, vesta nu mai era vizibilă, consulul a folosit o lanternă verde”, povestește Aurescu.

El afirmă că brusc a început să se tragă serios, iar un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul, dar nu a pățit nimic, nu a fost rănit pentru că avea echipament de protecție. “Și a continuat cu curaj să agite lanterna aceea verde, deși era clar că în întuneric se expunea unui risc crescut. Situația se deteriorase însă atât de rău că trupele americane care protejau aeroportul au primit ordin și au trebuit să închidă toate porțile aeroportului și nu a mai intrat nimeni. Afganii “noștri” erau la doar circa 20 de metri de poartă, dar nu au mai putut intra. Nu o să uit niciodată pe cel cu care vorbeam la telefon, liderul de facto al grupului, prin care ne coordonam, despre care am spus mai devreme, cum plângea de disperare pentru că nu au putut intra, alături de un copil al său, cred că îl ținea în brațe. M-am trezit de mai multe ori din somn cu vocea lui în cap în aceste săptămâni. Dar nu ne-am lăsat și nu i-am abandonat, iar astăzi el este în siguranță în Pakistan, cu familia lui, au intrat ieri, 4 septembrie, pe cale terestră, ca urmare a eforturilor colegilor din celula de criză”, și-a încheiat relatarea ministrul de Externe.

Mai multe asociații cer contestarea PNDL 3 la CCR

Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”, cunoscut și ca PNDL 3. “Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.

ONG-rile semnatare ale scrisorii adresate Avocatului Poporului consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care “servește mai degrabă intereselor politice”. Chiar dacă înțeleg și susțin necesitatea dezvoltării comunităților locale, organizațiile cred că modalitatea de legiferare aleasă de Guvern este “abuzivă și necorespunzătoare”. “Guvernul a inițiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgența prin lipsa infrastructurii la nivel local. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, arată comunicatul.

Potrivit sursei citate, utilizarea instrumentului ordonanței de urgență nu este justificată, având în vedere și lipsa urgenței și a unei situații extraordinare, iar un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament.

Botoșani: O fată de 14 ani s-ar fi sinucis în urma unui joc online

O fetiță de 14 ani din localitatea Coțușca, județul Botoșani, s-a sinucis duminică seară, ea fiind găsită moartă într-o anexă a locuinței, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Chihaia. Potrivit sursei citate, părinții acesteia sunt plecați la muncă în străinătate, iar fata și un frate de-al său se aflau în grija unui unchi. “În acest caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și a fost dispusă necropsia”, a afirmat Chihaia.

Primarul comunei Coțușca, Constantin Viorel Ciobanu, susține că există informații potrivit cărora gestul fetei ar fi survenit în urma participării acesteia la un joc online. “Eu aseară am fost anunțat, însă nu am avut puterea să mă duc acolo să văd cum stau lucrurile, pentru că e anchetă în derulare. Se pare că Procuratura a luat telefonul și a constatat lucrul acesta. Nu este oficial, dar cei care au fost acolo mi-au transmis lucrul acesta”, a afirmat primarul.

Acesta arată că fetița provine dintr-o familie cu o stare materială bună. “Familiile, și părinții, și unchii, sunt oameni cu bunăstare, nu oameni dintr-o categorie socială mai scăzută. E destul de neplăcut”, a adăugat Ciobanu.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea prognozată pentru următoarele două săptămâni (6 - 19 septembrie) va fi, în general, caldă cu șanse mici de apariție a precipitațiilor în majoritatea regiunilor, se arată în estimările meteo publicate, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în debutul perioadei, vremea va fi răcoroasă, cu maxime termice de 18 - 22 de grade și minime de 6 - 9 grade, mediat regional. Din data de 9 septembrie, vremea va fi în încălzire ușoară și treptată, determinând la început valori în jurul mediilor multianuale (ziua, 20 - 24 de grade, iar noaptea 8 - 11 grade), apoi chiar mai ridicate decât acestea, în special în sudul regiunii, unde amiezele vor înregistra în jurul a 26 de grade. Pentru ultima parte a intervalului, este estimată o răcorire a vremii ce se va resimți în special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de normele din a doua jumătate a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a intervalului de referință, probabilitatea de ploaie fiind în creștere doar în ultimele zile, după data de 16 septembrie.

Banatul Montan a primit titlul „Destinația Anului 2021 în România”

Banatul Montan a primit titlul „Destinația Anului 2021 în România”, în competiția difuzată de Prima TV, iar Oradea a câștigat premiul juriului.

În program au fost primite 18.000 de nominalizări pentru mai mult de 150 de destinații din țară. Printre cele mai titrate au fost Țara Vrancei, Țara Făgărașului, Ținutul conacelor Covasna, Alba Iulia, Brașov, Bucovina, Ciugud, Corbi – Argeș, Țara Hațegului, Toplița, Zărnești - Piatra Craiului, Bucovina, Iașul, Oltenia de Sub Munte și Piatra Neamț. Telespectatorii Prima TV, vizitatorii site-ului destinatianului.ro, juriul și cele două echipe de exploratori au decis că destinația anului 2021 în România este Banatul Montan.

Regiunea a primit cele mai multe voturi din partea publicului, dar și cea mai mare notă din partea exploratorilor din echipa „Destinația Anului” care au vizitat toate cele 6 finaliste. Pentru a departaja finalistele, au fost trimise două echipe de exploratori, ghizii internaționali de la Romanian Thrills și vloggeri, însoțiți de echipe de filmare pentru a surprinde esența fiecărei destinații în emisiunea „Destinația anului”. Cu cel mai mare număr de voturi ale publicului, fiind si #1 in preferința exploratorilor, Banatul Montan a acumulat 96 de puncte din maximul de 100, devenind Destinația Anului 2021 in Romania.

Juriul a avut în vedere trei criterii: diversitate turistică, implicare locală și forța brandului. Pe aceste criterii, a acordat cel mai mare punctaj unei alte destinații - Oradea - pentru bune practici in management si implicare locală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.