Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: PSD a decis: Spitalele reintră sub control politic

Ziarul de Vrancea
22 mai 2017 1061 vizualizări

Ordonanța Guvernului Cioloș care interzicea politicienilor să conducă spitale și sancționa mai drastic nepotismul în cadrul instituțiilor de sănătate public a fost “ciopârțită” de majoritatea PSD – ALDE

Comisia juridică a Camerei Deputaților a votat ieri, printr-o majoritatea formată de PSD și ALDE, un raport de adoptare cu amendamente a OUG privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ prevede că postul de manager de spital nu va putea fi deținut de o persoană care are funcție de conducere într-un partid, dar poate fi ocupată de cineva care este simplu membru într-o formațiune politică. „Din punctul de vedere al politicii, nu va putea fi manager de spital cineva care ocupă funcții de conducere în partidele politice. În textul ordonanței se vorbea de membru în organele de conducere ale partidelor politice, acest text era neconstituțional pentru că unul dintre organismele de conducere ale partidelor este Adunarea Generală a membrilor. Constituția României prevede dreptul oricărei persoane de a face politică, de a fi membru de partid. În legea 95, nu va putea fi manager de spital o persoană care va ocupa o funcție de conducere în partid. Membru simplu poate fi, nu poate ocupa funcția de conducere, iar membru simplu e dat de Constituție, nu de Legea 95”, a declarat președintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu.

El a susținut că „nu este vorba de repolitizare (a conducerii spitalelor- n.r.) pentru că și până acum puteai fi membru de partid, conform Constituției României”. „Prevederea din ordonanța 79 dată de guvernul Cioloș era de fapt neconstituțională”, a completat social-democratul. În realitate, Curtea Constituțională nu și-a exprimat poziția pe acest paragraf.

Întrebat dacă există pericolul ca autoritățile locale să ofere aceste posturi cu dedicație, Florin Buicu a ținut să precizeze că „modalitatea de ocupare a posturilor va rămâne concursul”. Întrebat ce s-a întâmplat cu prevederea potrivit căreia rudele și afinii nu pot fi angajate în spital, Florin Buicu a spus că această chestiune este una generală care stabilește incompatibilitățile.

În realitate, guvernul Cioloș a extins sfera interdicțiilor în materie de incompatibilitate și conflict de interese la angajările în spital.

Peste 423 de kilograme de heroină, descoperite la granița cu Bulgaria

Peste 423 de kilograme de heroină au fost descoperite de polițiștii de frontieră bulgari, ajutați de cei români, la punctul de graniță Calafat-Vidin, într-un TIR care transporta paleți cu gresie. ”În interior au fost descoperite 400 de pachete din plastic, în care se aflau 423 de kilograme și 222 de grame de heroină. Acestea au fost preluate de autorități”, a precizat Dănuț Rudăreanu, de la Poliția de Frontieră Calafat Heroina avea ca destinație finală Olanda. Cercetările în acest caz sunt făcute de autoritățile bulgare.

DNA: 67 de inculpați, condamnați definitiv în aprilie în dosare de corupție

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că, în luna aprilie, au fost condamnați definitiv 67 de inculpați în dosare de corupție. "În cursul lunii aprilie, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive 33 de hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 67 de inculpați între care: un deputat, un vicepreședinte de partid, un vicepreședinte consiliu județean, un primar municipiu, doi avocați, trei comisari Gardă Financiară, cinci medici, un șef cancelarie Camera de Comerț și Industrie a României", se arată într-un comunicat al DNA, remis ieri. Sursa citată precizează că pedepsele dispuse de judecători față de cei 67 de inculpați variază între 9 ani de închisoare și 20.000 lei amendă.

Vreme caldă în următoarele două săptămâni

Vremea va deveni caldă în perioada următoare în aproape toate regiunile, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată ieri, valabilă pentru perioada 22 mai - 4 iunie 2017.

În zona Moldovei, până la jumătatea primei săptămâni de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20 — 23 de grade, iar cele ale minimelor, de 9 — 12 grade. Vremea se va răci în intervalul 25 — 27 mai, astfel încât media temperaturilor maxime nu va depăși 18 — 19 grade, pentru ca ulterior, începând cu data de 28 mai, vremea să intre într-un proces de încălzire. Astfel, mediile temperaturilor maxime vor crește de la 20 — 22 de grade, până spre 24 — 26 și chiar 28 de grade, în primele zile ale lunii iunie. Mediile temperaturilor nocturne nu vor avea variații semnificative, acestea urmând a oscila, în general, între 10 și 14 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu totul izolat posibil însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în perioada 24 — 28 mai.

Toader: Joi public lista celor care au intrat în arhiva SIPA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că joi va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, urmând să fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat și ora de ieșire. Tudorel Toader a spus că el nu a intrat nici măcar pe holul arhivei SIPA, însă a adăugat că deține informații referitoare la persoanele care au vizitat arhiva. "Am și momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieșit, ca să știe lumea, dacă vreți, cine cunoaște acele adevăruri din arhivă. Eu știu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Știu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume și număr de vizite, și data, și ora, și minutul", a declarat ministrul Justiției Tudorel Toader. El susține că în acest fel publicul va afla cine sunt "depozitarii informațiilor din arhivă”. "De aici deja o primă concluzie se poate trage. Veți ști că X cunoaște ce e în arhivă, veți ști că unul a intrat de mai multe ori, veți ști că unii au intrat în echipă, alții au intrat singuri, veți cunoaște așadar depozitarii informațiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament și după lege", a mai spus Tudorel Toader.

El a adăugat că în orice domeniu adevărul trebui să iasă la suprafață și că ministerul va face cunoscute „adevărurile din arhiva SIPA” respectând „procedurile și competențele de desecretizare”.

Ieri dimineață, ministrul Justiției a anunțat pe Facebook că va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, calificând această arhivă drept "o pată pe obrazul jusiției române".

Medic: Un român face infarct la fiecare 30 de minute

Șapte milioane de români suferă de diverse forme ale bolilor cardiovasculare, în timp ce un român face infarct miocardic la fiecare 30 de minute, iar aceste afecțiuni ar putea fi evitate dacă prevenția nu ar mai fi "frecvent banalizată" prin mesaje promoționale și considerată prea simplă pentru a fi eficientă, potrivit medicilor Dragoș Vinereanu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și Dan Gaiță. "Cardiologia preventivă este cea mai simplă șI mai modernă cale de a reduce impactul devastator al complicaților aterosclerotice. Adeseori, preocupaț de efortul de a trata bolile cardiovasculare, ne amăgim că paleața este forma cea mai elevată a terapiei, uitând sau ignorând prevența. De ce? Pentru că e desprinsă din manualele lui Herodot șI pare prea veche pentru a fi utilă. Pentru că este frecvent banalizată de mesaje promoțonale șI pare prea simplă pentru a fi eficientă. Pentru că este prezentată ca un panaceu la îndemâna noastră șipare prea perfectă pentru a fi reală", au explicat specialiști.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.