Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Promisiuni privind accelerarea vaccinării

Ziarul de Vrancea
31 ian 2021 727 vizualizări

BioNTech/Pfizer au anunțat ieri că vor livra în UE până la 75 de milioane de doze suplimentare în trimestrul 2

Laboratorul german BioNTech a anunțat ieri accelerarea livrării în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat împreună cu compania americană Pfizer, afirmând că vor putea furniza până la 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru al anului.

Cei doi parteneri intenționează să “crească livrările începând cu săptămâna din 15 februarie” pentru a furniza cantitatea de doze pentru care s-au angajat în primul trimestru, a afirmat într-o declarație directorul financiar al BioNTech, Sierk Poetting. “În plus, am putea livra până la 75 de milioane de doze suplimentare Uniunii Europene în trimestrul al doilea”, a adăugat Poetting. “BioNTech/Pfizer vor livra 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru al anului - și până la 600 de milioane în total în 2021”, a scris la rândul ei luni pe Twitter șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anunțul companiei germane a venit cu câteva ore înaintea unei reuniuni a cancelarului Angela Merkel cu înalți oficiali germani pentru a discuta despre ritmul considerat prea lent în care are loc campania de vaccinare în țară.

La așa-zisul “summitul al vaccinurilor” iau parte, pe lângă premierii celor 16 landuri germane, reprezentanți ai producătorilor de vaccin, precum și ai Comisiei Europene, care cumpără vaccinuri din partea statelor membre ale blocului de la diferite companii. UE s-a văzut nevoită să-și apere strategia de vaccinare, mai ales în urma recentelor probleme logistice care au forțat compania britanico-suedeză AstraZeneca să anunțe că nu va putea, într-o primă fază, să livreze decât mult mai puține doze decât promisese inițial, notează dpa.

Primele doze de vaccin în Moldova, la jumătatea lui februarie

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie în cadrul programului COVAX pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile anticoronavirus pentru țările sărace, a informat într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la o temperatură cuprinsă între -90°C și -60°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului de frig. Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Potrivit comunicatului citat, Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populația de 3,5 milioane de locuitori. Ulterior, Republica Moldova va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial. Conform datelor transmise la 1 februarie, Republica Moldova a înregistrat 159.894 de cazuri confirmate de coronavirus și 3.438 de decese, transmite Reuters.

Peste 18.400 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.313 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 67 de decese, numărul total fiind de 18.402.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.895. Dintre acestea, 971 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.449.538 de teste RT-PCR și 121.305 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.801 teste RT-PCR (4.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.768 la cerere) și 3.194 de teste rapide antigenice.

Bebelușul scufundat în cristelniță pentru a fi botezat a murit

 Botezul se oficiază prin întreită „afundare”, a reiterat ieri Patriarhia

Bebelușul de șase săptămâni din Suceava care a ajuns la spital duminică, după ce a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniță a murit ieri dimineață, în jurul orei 6:00. El se afla la secția ATI, unde fusese intubat și ventilat mecanic. Copilul a fost creștinat duminică la biserica Zanca iar preotul ar fi scufundat copilul în cristelniță, în loc să îl ude pe cap cu apa sfințită. La scurt timp de la botez, copilul a intrat în stop cardio-respirator, scriu jurnaliștii din presa locală.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis ieri, în legătură cu decesul bebelușului, că instituția a cerut urgentarea anchetei la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a transmis condoleanțe familiei îndoliate. El a continuat: „Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două - trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate atent de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată înghiți niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există și posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”.

Noul city manager din Timișoara, un expert bancar internațional, ales prin concurs

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, l-a prezentat ieri, într-o conferință de presă, pe noul administrator public al municipiului Timișoara, Matei Creiveanu. Acesta vine din sectorul financiar-bancar internațional și a fost din 2014 directorul reprezentanței (România) HYPO NOE Landesbank für Niederösterreich und Wien AG, banca de dezvoltare a Landului Niederoesterreich din Austria. „L-am ales pe Matei Creiveanu din 307 persoane care au aplicat, iar procesul a fost unul foarte exigent. Toți ceilalți 306 candidați sunt foarte buni profesioniști și mă bucur că acest concurs public a demonstrat că există în România oameni etici și competenți care vor să se alăture administrației publice și să reformeze statul. Sunt oameni realizați profesional și chiar material, așa cum sunt și consilierii mei personali, și simt că a venit momentul să dea ceva înapoi societății și să se implice. Din această categorie face parte și Matei Creiveanu. L-am ales pe Matei pentru că are o dublă experiență: a lucrat timp de 18 ani în privat, în bănci, dar are o solidă experiență de colaborare cu administrația publică din Europa Central Răsăriteană, inclusiv din România. A inițiat și structurat finanțări municipale de peste 200 milioane de euro pentru municipii din România precum Oradea, Brașov, Iași, Craiova și a asistat municipalități în utilizarea finanțărilor nerambursabile din partea UE, împreună cu instrumente de datorie publică, pentru finanțarea unor investiții locale de anvergură, precum Parcul Industrial Oradea”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, Matei Creiveanu a implementat finanțări municipale de peste 300 milioane de euro pentru mari orașe din regiunea CEE, precum Ostrava (CZ), Varna (BG), Belgrad (SRB), dar și finanțări pe bază de proiect ale autorităților publice: Arena Ruse (BG) –10 milioane euro, Sava River Bridge Belgrade (SRB) –10 milioane euro, Cyprus Sports Organisation (CY). De asemenea, a structurat, finanțat și restructurat, proiecte în domeniul energiilor regenerabile.

„Nu am întâlnit niciodată un proiect public de investiții meritoriu care să eșueze din lipsă de bani. Am întâlnit însă suficiente investiții, uneori finanțate chiar din fonduri europene, care s-au transformat în veritabili “elefanți albi”, zeci de milioane de euro cheltuite fără a obține vreun efect palpabil în calitatea vieții cetățenilor. Acolo unde orașe bogate eșuau din motive de incompetență și corupție, orașe mici sau periferice reușeau datorită câtorva specialiști bine pregătiți și etici”, a declarat Matei Creiveanu.

Fiul lui Radu Mazăre, amendat după și-a serbat ziua de naștere într-un local din Mamaia

Fiul fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, Răducu, a fost amendat de polițiști cu suma de 1.000 de lei pentru că și-a serbat ziua de naștere într-un local din Mamaia, iar la eveniment se aflau peste 20 de persoane, încălcându-se astfel regulile adoptate în actualul context epidemiologic. Astfel, duminică, în jurul orei 21.30, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la un local din stațiune, se află în desfășurare o petrecere aniversară la care participă peste 20 de persoane. “Având în vedere actualul context epidemiologic, precum și reglementările legale în vigoare, prin care se menține interdicția desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, administratorul societății comerciale a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei”, se arată într-un comunicat. Conform unor surse, organizatorul acelei petreceri a fost Răducu Mazăre, fiul fostului primar al Constanței, care își sărbătorea astfel ziua de naștere.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic va intra într-un proces semnificativ de încălzire la nivelul întregii țări, iar temperaturile maxime vor ajunge în această săptămână la 16 grade Celsius, însă pe parcursul următoarei săptămâni vremea se va răci, valorile termice de peste zi urmând să scadă chiar și cu zece grade, relevă prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 1 - 14 februarie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, vremea se va încălzi până în jurul datei de 5 februarie, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 12 grade Celsius, iar a minimelor va atinge 3 - 4 grade. După acest interval se va intra într-un proces de răcire, treptat maximele se vor apropia de pragul înghețului, minimele vor coborî sub acesta, iar media lor se va situa în general între -8 și -4 grade. Pe alocuri vor fi precipitații, cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului, precum și între 6 și 11 februarie.

Caz bizar în Capitală: Coadă de sute de oameni în fața unui fast-food

Sute de oameni au stat la coadă, luni, la deschiderea unui local fast-food din centrul Capitalei, pentru a prinde promoțiile anunțate. Poliția Capitalei a anunțat că administratorul restaurantului a fost dus la poliție, unde a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru încălcarea regulilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Coada s-a format pe bulevardul Dacia, aproape de Piata Romană, la un restaurant fast-food care s-a deschis ieri, conform imaginilor difuzate de Digi 24.

Tinerii s-au înghesuit după ce reprezentanții localului au anunțat că cei care vor veni vor primi gratis un burger. În afara burgerului gratis, celor aflați la coadă li s-a promis un concurs cu premii. Poliția Capitalei a anunțat că polițiști ai Secție 1 Poliție “au procedat la dispersarea persoanelor prezente și transmiterea de mesaje acustice în care erau făcute recomandări de păstrare a distanței”. De asemenea, administratorul localului a fost dus la poliție, unde a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Iohannis a retras titlul de luptător la Revoluție mai multor persoane

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a retras titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989” pentru 16 persoane, transmite Administrația Prezidențială. Prin urmare, acest titlu a fost retras pentru următorii: Marin Bratu, Mariana Chiorean, Victor Daia, Ion Demetrescu, Liviu Goghie, Gheorghe-Mircea Neagu, Nicolae Niculescu, Ioan Niculescu, Aurel Papari, Nicu Preda, Ianoș Radu, Emil Simion, Emil Udatu, Iosefina Apostu, Iuliu-Aurel Burbea-Milescu, Nicolae Constantinescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.