Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Proiecție: Peste 10.000 de cazuri de coronavirus până în iunie

Ziarul de Vrancea
3 apr 2020 779 vizualizări

Este estimarea optimistă, în cazul în care se respectă regulile instituite de autorități, a subliniat ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, estimează că, până la 1 iunie, România va ajunge la 10.000 de cazuri de coronavirus, iar odată cu a doua jumătate a lunii mai se așteaptă la o scădere progresivă a numărului de cazuri noi. “Noi trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească. În acest context, ne gândim ca după 1 iunie să mergem până în 12.000- 13.000 de cazuri, dar este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiții”, a declarat Nelu Tătaru, sâmbătă seară, la Antena 3.

Acesta a spus că numărul îmbolnăvirilor depinde de respectarea măsurilor de către populație, de numărul de români care vin în țară de sărbători, dar și de pregătirea sistemului medical.

“Să meargă către domiliciu, printr-un punct tampon”

Nelu Tătaru a declarat, ieri, la Constanța, că specialiștii ministerului analizează posibilitatea ca, atunci când spitalele de suport pentru Covid-19 vor ajunge la jumătate din capacitate, cazurile ușoare, medii și cele asimptomatice de coronavirus “să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon”. “Ne gândim la nivelul ministerului ca, atunci când spitalele de suport să aibă o capacitate să spunem la jumătate, cazurile ușoare și medii sau cele asimptomatice să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon. Menționăm că așteptăm și momentul când vom putea pe cei din carantină să îi dăm în izolare la domiliciu, așteptăm să treacă acest flux pentru sărbătorile pascale care se va termina cam în două săptămâni”, a declarat Nelu Tătaru.

Proiect pentru bonusul medicilor

Premierul Ludovic Orban afirmă că sumele suplimentare pentru medici sunt cuprinse într-un proiect de OUG care va fi discutat luni, fiind de “aproximativ 500 de euro”. Totodată, el a anunțat că se caută soluții pentru a se produce ventilatoare necesare pacienților cu coronavirus și că o firmă americană a pus la dispoziția producătorilor proiectul. Orban a adăugat că o soluție discutată cu secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Sănătății este de repara a ventilatoarele care sunt stricate în momentul de față, “astfel încât să mai punem în funcție un număr de 80-100 de ventilatoare suplimentare”. “De asemenea, la ministerul Apărării se lucrează la un proiect de ventilator care evoluează continuu și sper cât de curând să putem să facem teste. Există un proiect care este făcut, trebuie identificate capacități de producție pentru toate componentele care fac parte, aparatul de ventilare și monitorul și toate celelalte aparate care sunt folosite sunt foarte sensibile, de ele depinde viața pacienților și conțin foarte multe componente care trebuie să fie fabricate în cele mai bune condiții”, a mai spus Orban.

Premierul a mai afirmat că toți românii care vor veni în țară, începând de duminică (n.r. – ieri), nu vor petrece Paștele „în condiții normale”, ci vor intra în carantină, în centrele special amenajate în acest sens.

Peste 3.000 de cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri după-amiază că, în ultimele 24 de ore, s-au confirmat 251 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, numărul total ajungând la 3.864. Numărul deceselor a ajuns la 148. În continuare, cele mai multe cazuri de coronavirus sunt la Suceava, rspectiv 1.215, și în municipiul București - 550.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 38.623 de teste.

Militarii despre medicii Spitalului din Suceava: “Sunt răsfățați și total nepregătiți”

Medicii militari trimiși să readucă lucrurile la normal la Spitalul Suceava consideră că omologii lor civili „au fost răsfățați” și încă sunt total nepregătiți, informează Știrile Pro TV. „Sunt răsfățați și total nepregătiți”, susțin militarii care au preluat conducerea unității.

Secretarul de stat Ionel Oprea spune că s-a lovit de refuzul unor medici de a purta echipament și, la fel de grav, că unele cadre pur și simplu nu înțeleg cu ce se confruntă. „Nu înțeleg niște precepte epidemiologice clare, îmi pare rău pentru dânșii. Au fost niște răsfățați. Așa se întâmplă în spitalele noastre când echipa managerială este nemedicală și îi lasă pe medici în lumea lor, administrația se ocupă de obiectivele lor”, a spus Ionel Oprea. La rândul său, Daniel Dedrioiu, noul manager al spitalului, a afirmat că a făcut instrucția personalului medical despre purtarea echipamentului de protecție, dar „degeaba avem echipamente bune dacă nu știm să le purtăm, suntem foarte vulnerabili la contaminare”. Militarii au stabilit că, de acum, cine pătrunde în spital fără echipament de protecție se alege cu dosar penal.

Un membru USR ar fi murit după ce a fost pus să se trateze acasă de răceală

Deputatul USR Iulian Bulai povestește că un coleg de partid din Suceava a murit de coronavirus, după ce a stat acasă o săptămână, cu febră 40 și cu stare din ce în ce mai gravă. Bărbatului i s-a spus să se trateze acasă că are o simplă răceală. Abia după ce conducerea unității a fost preluată de către medicii militari, bărbatul a fost dus la spital, dar era prea târziu. “Domnule ministru Tătaru, trimiteți manageri medici militari la toate spitalele din țară care vor trata pacienții de Covid-19”, cere Iulian Bulai. “Irimia Sava este colegul meu din USR Bunești - Suceava. A stat acasă cu febră 40, timp de 7 zile. Cât timp a durat conducerea interimară a Spitalului Suceava. A cerut constant să fie consultat de medic și dus la spital. Se topea pe zi ce trece. I-au spus să se trateze acasă, că e o simplă răceală. Că o să îi treacă. Acum două zile, noua conducere militară a Spitalului Județean Suceava a trimis o ambulanță în 15 minute de la solicitarea telefonică”, a scris Iulian Bulai, sâmbătă, pe Facebook. Deputatul USR afirmă, însă, că starea colegului de partid era foarte gravă, fiind inconștient și ulterior a murit.

Joi, conducerea spitalului Județean Suceava a fost preluată de medici militari, coordonați de secretarul de stat Ionel Oprea.

Un primar PSD s-a dus să ia șpagă echipat cu mască și mănuși de protecție

Primarul unei comune din Tulcea a fost arestat pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 10.000 de lei de la denunțător. Acesta este reprezentantul unei societăți comerciale care încheiase un contract de lucrări cu primăria și mai oferise 10.000 de lei primarului în decembrie 2019. Potrivit site-ului g4media.ro, este vorba despre primarul comunei Crișan, Ilie Munteanu (PSD). El s-a dus să ia șpaga echipat cu mască și mănuși de protecție.

Gălățenii și vasluienii nu vor mai avea voie să iasă din casă fără mască

Cetățenii din județul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul și gura acoperite cu măști de protecție sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). O măsură similară a fost luată și în județul Galați. Potrivit prefectului județului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie. “Am decis obligativitatea utilizării de măști sau alte mijloace de protecție, fulare, eșarfe, pentru acoperirea zonei feței în locurile publice și în spațiile comerciale. Nasul și gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tușesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalți”, a declarat ieri, Mircea Gologan. De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice de către toții cetățenii din județ.

Călugar, cercetat după ce a agresat sexual un bărbat aflat în carantină

Un călugăr de la Mănăstirea Neamț este cercetat penal de polițiști după ce un bărbat aflat în centrul de carantină, de la mănăstire, a depus o plângere pentru agresiune sexuală, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Georgiana Moșu. Sesizarea a fost făcută la 112 în după-amiaza zilei de sâmbătă, atunci când un tânăr a declarat că un călugăr al mănăstirii a venit în mod repetat în camera unde este carantinat, se întinde în pat lângă el și îl agresează sexual. În sprijinul celor spune, tânărul a prezentat și o filmare făcută cu telefonul mobil în care se vede cum călugărul se întinde în pat lângă el și îl ia în brațe.

Călugărul a fost transferat în carantină pentru că a intrat în contact cu o persoană carantinată, dar nu a fost amendat pentru că nu există o prevedere în acest sens. Pe de altă parte, și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a început o anchetă internă care îl vizează pe călugărul acuzat de agresiune sexuală.

Director din Ministerul Sănătății, confirmat cu COVID-19

Directorul Direcției Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății a fost depistat pozitiv la COVID-19, fiind internat în Spitalul Clinic Judetean de Urgență Constanța. Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, i-au fost prelevate probe pentru un nou test COVID-19, dar rezultatul a fost negativ. În acest caz s-a început ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți. Mai mult, în cadrul Ministerului Sănătății vor fi luate măsuri de dezinfecție.

Amenzi de peste 170 milioane de lei aplicate de la începutul epidemiei

Aproape 15.000 de persoane au fost verificate în ultimele ore, iar de la începutul epidemiei de coronavirus și până în prezent au fost aplicate peste 130.000 de amenzi, în valoare totală de peste 170 milioane de lei, a anunțat sâmbătă chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI). “De la începutul epidemiei au fost întocmite 400 de dosare penale, dintre care cele mai multe pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, au fost aplicate peste 13.000 de sancțiuni, în valoare totală de peste 170 de milioane de lei”, a precizat Despescu, în declarația de presă de la sediul MAI.

Peste 30.000 de angajați ai MAI acționează zilnic în diferite misiuni, aceștia fiind sprijiniți de peste 1.000 de militari, precum și de peste 4.000 de polițiști locali, a adăgat oficialul MAI.

Tânără, reclamată de soț că a plecat din izolare, găsită într-o mașină, cu doi bărbați

O tânără care se afla acasă, în izolare, a fost prinsă de polițiștii din Argeș după ce a plecat și a fost reclamată de soț. Aceasta a fost găsită într-o mașină, cu alți doi bărbați iar acum se află în carantină instituționalizată, ea fiind și amendată. Reprezentanții Poliției Argeș au transmis că, sâmbătă, oamenii legii au fost sesizați de către un bărbat întors recent în România dintr-o țară aflată în „Zona roșie”, cu privire la faptul că persoana cu care se afla izolat, a părăsit locuința unde se aflau împreună.

În urma verificărilor, în scurt timp, polițiștii au identificat autoturismul cu care tânăra de 18 ani a plecat. În același autoturism, împreună cu aceasta, se mai aflau doi bărbați de 24 și 25 de ani.

„Toate cele trei persoane au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare de câte 5.000 de lei fiecare. (...) Ca urmare a încălcării măsurii de izolare la domiciliu, a fost dispusă introducerea în carantină instituționalizată față de tânăra care nu a respectat măsura stabilită initial”, arată sursa citată.

A fost înștiințat DSP în cazul celor doi bărbați care au intrat în contact cu persoana care nu a respectat măsura izolării la domiciliu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.