Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Primul deces provocat de varianta Delta în România

Ziarul de Vrancea
23 iun 2021 951 vizualizări

Autoritățile susțin că în acest moment nu există o transmitere comunitară susținută a variantei Delta n aproape 5.000 de români s-au infectat cu COVID după ce s-au vaccinat cu ambele doze

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat ieri că, în 20 iunie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, fiind înregistrat și un deces. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, care a decedat la Spitalul Județean Pitești, în 18 iunie. Femeia nu călătorise în afara țării. „În data de 7 iunie, în ATI a fost admisă o pacientă de 72 de ani cu insuficiență respiratorie formă severă, suspectă COVID. Asociat avea obezitate grad 3, hipertensiune arterială și un sindrom depresiv anxios. Proba acestei paciente a fost trimisă la Institutul Cantacuzino – de la noi de la spital se trimit probe aleatorii - din păcate, această pacientă a avut o formă extrem de gravă, nimic deosebit față de alți pacienți cu forme grave. Evoluția a fost rapid spre o agravare cât mai mare și, din păcate, în 18 (iunie - n.r.) a survenit decesul. Astăzi am aflat că, de fapt, această pacientă avea forma Delta”, a declarat ieri medicul Luminița Galbenu, șef Secție ATI la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Potrivit CNSCBT, până în 20 iunie au fost raportate la INSP-CNSCBT 2.224 de secvențieri, realizate de 7 laboratoare. Astfel, au fost confirmate 1.628 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 1.553 cu Alpha, 11 cu Beta, 20 cu Gamma și 44 cu Delta.“În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, în România, a variantei Delta”, a susținut CNSCBT.

Cîți români vaccinați s-au infectat

23.793 de români - reprezentând 0,5% dintre persoanele care s-au vaccinat cu o singură doză - s-au infectat cu SARS-CoV2 (înainte de momentul în care a crescut numărul de anticorpi), iar în cazul românilor vaccinați cu două doze, 4.922 de persoane - 0,1% din totalul vaccinaților - s-au infectat după momentul vaccinării (într-un interval de 30 de zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare), a anunțat ieri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. „Un articol științific publicat miercuri arată că persoanele infectate după prima doză au avut risc de transmitere la contacți cu 50% mai mic decât persoanele nevaccinate”, a precizat Valeriu Gheorghiță.  4.661.527 de persoane s-au vaccinat până acum cu una sau două doze. Peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu schemă completă. Acest lucru înseamnă o acoperire vaccinală de aproximativ 25% la nivel național, la care se adaugă și procentul de imunitate colectivă obținut la trecerea prin boală, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Iohannis: Campania de vaccinare a fost practic un succes

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri la Bruxelles, că în România campania de vaccinare a fost un succes. „Noi practic am oprit pandemia”, a adăugat șeful statului care a îndemnat din nou românii să se vaccineze.

„Știm din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri și, într-adevăr, noi am avut din păcate al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost practic un succes. Noi practic am oprit pandemia. Acum însă sigur faptul că avem așa puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau în noiembrie cu un al patrulea val, fiindcă virusul evoluează, vedem că apar la o lună, două, noi forme ale virusului, mai agresive și care se răspândesc mai ușor? Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze, dacă nu vrea să ajungă la spital”, a explicat Klaus Iohannis.

Ministrul Transporturilor: În PNRR, majoritatea fondurilor sunt alocate autostrăzilor din Moldova

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat, ieri, la Iași, că în PNRR, pe partea de infrastructură, majoritatea fondurilor sunt alocate autostrăzilor din Moldova, el evitând să anunțe un termen-limită pentru finalizarea lucrărilor la autostrada A8 Ungheni Iași-Târgu Mureș. Cătălin Drulă a afirmat, într-o conferință de presă susținută alături de vicepremierul Dan Barna, că lupta sa pentru infrastructura din Moldova a început înainte să intre în politică. “Am fost personal la Bruxelles în aprilie și am argumentat cu pasiune despre nevoia de a avea aceste autostrăzi. Europa are deja infrastructură, prioritățile continentului sunt altele. Am adus argumente, am discutat despre economie, siguranță și poluare și cred că am reușit să-i conving, astea sunt semnalele pe care le avem”, a afirmat ministrul Cătălin Drulă.

El a spus că, pentru autostrada A7 Ploiești-Pașcani, obiectivul este ca pentru cei 320 de kilometri cu o valoare de 2,5-3 miliarde de euro să fie făcute licitațiile, pentru toate cele patru segmente, până la finalul anului. În ceea ce privește A8, ministrul Transporturilor a explicat că există deja acordul de mediu pentru segmentele din capetele proiectului, astfel încât acestea au putut fi prinse în PNRR. “Tot pe A8, pe sectorul de drum din județul Iași (Ungheni-Iași-limita județului Neamț - n.r.), am demarat proiectul tehnic. Era bine să fi avut documentația gata și să avem deja lucrări în teren. E în derulare procedura, doi ani durează proiectul tehnic, apoi scoatem la licitație execuția lucrărilor. Încercăm să accelerăm lucrurile pe tronsonul Iași-Târgu Frumos, care va fi tratat cu prioritate”, a precizat Cătălin Drulă. Întrebat când va fi finalizată integral autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș, Drulă a evitat să dea un răspuns concret, spunând: “nu putem arunca termene, este neserios”. La rândul său, vicepremierul Dan Barna a afirmat că dezvoltarea Moldovei devine o realitate, după ce 30 de ani doar s-a discutat și s-a justificat de ce această regiune nu este prioritară.

Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

printre altele, se va permite organizarea de festivaluri sau evenimente culturale cu peste 2.500 de persoane, în anumite condiții

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de ieri, noi relaxări ale unor măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Între altele, se permite organizarea de festivaluri, spectacole, concerte și evenimente culturale cu peste 2.500 de spectatori, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați, să poarte mască de protecție și să li se asigure o suprafață de un metru pătrat pentru fiecare. Premierul a prezentat câteva dintre măsuri.

“În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în anumite condiții... un număr mai mare de participanți la spectacole, concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale organizate în aer liber - 2.500 de spectatori, bineînțeles peste această cifră toate persoanele trebuie să fie vaccinate. Se permite organizarea festivalurilor, desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concerte, festivaluri publice sau private și a altor evenimente culturale cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafețe de un metru pătrat pentru fiecare persoane - inițial erau 2 metri pătrați, am redus și acest număr - precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului”, a explicat el.

Brandul Buzăului, desemnat cel mai bun din Europa

Brandul de oraș al municipiului Buzău a câștigat competiția cu cel al orașului Paris și a obținut aurul pentru cel mai bun brand de oraș din Europa în finala Galei „Transform Awards” desfășurată, miercuri seară, la Londra. Municipiul Buzău a fost înscris în competiția europeană cu logo-ul “Buzău Oraș deschis”, realizat în anul 2018 de către Adrian Mironescu, un artist grafic din Iași care a câștigat concursul lansat de municipalitate în urma căruia a obținut 12.000 lei.

Acesta și-a înscris creația în concursul european și a câștigat aurul în fața capitalei Franței, Paris.

Deși a vrut să fie prezent la Londra, din cauza restricțiilor sanitare, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, nu a putut face deplasarea. Acesta a urmărit gala care a fost transmisă în direct pe Facebook alături de creatorul logo-lui Adrian Mironescu și de câțiva angajați ai Primăriei în sala de ședințe a Consiliului Local Municipal Buzău. “Este un moment extraordinar care, iată, lansează Buzăul și pe mapamond. Este cea mai importantă publicație din domeniu care ține această competiție peste tot în lume, la New York, Londra, Dubai și Shanghai. Am început această poveste cu logo-ul în 2018 când a câștigat un tânăr de la Iași, Adrian Mironescu, care a lucrat cu noi pentru a defini un brand”, a spus primarul Constantin Toma la finalul galei.

România, cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a scăzut cu 2,5% în 2019, comparativ cu 2018, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere fiind în România (96 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2019, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 22.756, din care 44% erau ocupanții vehiculelor, 20% pietoni, 16% motocicliști, 9% bicicliști și 11% alte categorii (inclusiv vehicule utilitare și vehicule grele de marfă, autobuze și autocare, mopede și alter vehicule).

În ultimii zece ani s-a înregistrat o tendință descrescătoare a numărului persoanelor din UE decedate în accidente rutiere. Comparativ cu 2009, numărul acestora a scăzut cu peste 10.000 (minus 31%), de la aproape 33.000 la mai puțin de 23.000 în 2019.

Comparativ cu populația fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2019 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori), Irlanda (29), Malta (32), Olanda și Danemarca (ambele cu 34), Germania și Spania (ambele cu 37), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (96 de decese la un milion de locuitori), Bulgaria (90), Polonia (77) și Croația (73).

România se pregătește să distrugă 35.000 de doze de AstraZeneca

România are în acest moment, în depozite, aproximativ 35.000 de doze de ser anti-COVID produs de compania AstraZeneca în colaborare cu universitatea Oxford, ser care expiră la finalul lunii. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că acestea vor fi distruse, cel mai probabil. “Puțin probabil, la acest moment, să putem utiliza, până la finalul lunii iunie, aceste doze și este puțin probabil, de asemenea, să poată să fie donate cuiva. Probabil că vor intra pe o procedură clară de distrugere a acestor doze ca urmare a ieșirii din termenul de valabilitate”, a afirmat ieri coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că sunt multe țări care au aceeași problemă.

“Se acumulează date noi de stabilitate și este posibil ca în perioada următoare atât FDA (agenția americană de reglementare în domeniul medicamentelor - n.r.) cât și Agenția Europeană a Medicamentului să decidă prelungirea termenului de stabilitate, pe baza studiilor care vor arăta cu siguranță o stabilitate pe termen mai lung”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că, dacă până acum au fost cazuri de persoane care s-au prezentat fără programare la centrele de vaccinare la final de program, dar care au fost chemate a doua zi pentru că nu mai erau doze de ser începute, acum există o propunere conform căreia toate aceste persoane să fie vaccinate, “cu riscul de sacrificare a unor doze de vaccin care rămân nefolosite”.

Cîțu explică de ce a votat împotriva educației sexuale: “Votul meu a fost o eroare”

Premierul Florin Cîțu a spus, joi, că votul său împotriva Educației sexuale în școli a fost o eroare. Întrebat de ce a votat pentru educație sanitară în locul celei sexuale în școli, deși anterior se exprimase contra, șeful Guvernului a vorbit de “erori”. “E o decizie pe care am luat-o cu Sorin Cîmpeanu înainte de vot și am spus foarte clar că nu se poate face curricula în Parlamentul României. Având în vedere votul prin telefon, astfel de erori mai pot exista.  Este doar o eroare, opinia mea clară pe acest subiect este clară, am spus-o, e bine că avem o decizie care nu ține cont de votul Parlamentului”, a susținut, joi, șeful Guvernului. “Poate să nu se audă bine ce spui prin telefon, dacă spui pro sau împotrivă”, a adăugat premierul Florin Cîțu. Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis la proiectul privind desfășurarea orelor de educație sexuală în școli, adoptând legea în forma sa inițială.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.