Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Primele tensiuni serioase în coaliția PNL-PSD

Ziarul de Vrancea
1 dec 2021 745 vizualizări

Cele două formațiuni au divergențe majore pe teme importante precum PNRR, buget sau certificatul verde

Coaliția dintre PNL și PSD dă deja semne de tensiune, la doar o săptămână de la semnarea protocolului de alianță. Cele două partide au poziționări diferite, în privința aspectelor bugetare, rectificarea fiind făcută deși președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu unele măsuri luate de noul Executiv. Sunt așteptate noi conflicte în privința PNRR, pe care social-democrații vor să îl revizuiască, și despre care Florin Cîțu afirma, de nenumărate ori, că nu se va schimba față de forma negociată de Guvernul său. Iar noul ministru al Finanțelor amenință cu un audit la ministerul condus anterior de liberali.

Primul conflict în noua coaliție pare să fie la capitolul bani și resurse bugetare. Asta în condițiile în care noul Executiv se pregătește să vină în Parlament cu proiectul bugetului pe 2022, unde fiecare formațiune are propriile obiective. PSD vrea să își impună măsurile sociale, majorări de pensii, salarii, alocații, în timp ce PNL spune că nu va majora nicio taxă, iar pentru anul viitor, 7% din PIB vor merge la investiții. După ce au pierdut Ministerul Finanțelor Publice, liberalii se văd atacați de către social-democrați, care critică măsurile guvernării liberale.

Câciu spune că banii s-au dus pe risipă

Ministrul Finanțelor Publice din partea PSD, Adrian Câciu, a anunțat recent că a demarat mai multe acțiuni de audit în instituție, după preluarea mandatului. El a criticat dur împrumuturile făcute în ultimii doi ani de guvernele PNL. “Aparent, banii s-au dus în finanțarea cheltuieilor publice. Am avut o colectare foarte slabă anul trecut, un deficit de aproape 10% din PIB. A fost o filosofie foarte ciudată. S-au dus pe risipă. Auditul își va face treaba lui, Curtea de Conturi își va face treaba ei”, spunea Câciu. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat la rândul lui că verificarea făcută de ministru este justificată. “E predare-primire. E perfect corect ce a spus domnul Câciu. Nu e un avertisment către Florin Cîțu. Vrem o Românie normală, sau vrem să facem balet, să-i mințim pe români? (..) La predare-primire fiecare ministru face acest audit, sunt ferm convins, dar e normal. Se face audit în administrație, când vine alt primar face audit”, a declarat Marcel Ciolacu la România Tv.

PSD vrea să modifice PNRR

Liberalii speră să controleze modul de aplicare al Planului Național de Redresare și Reziliență, cu atât mai mult cu cât noul ministru al Fondurilor Europene este secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, mâna dreaptă a lui Florin Cîțu. Într-un interviu dat Euronews, președintele PNL Florin Cîțu afirma că sunt 64 de reforme, prin Planul Național de Redresare și Reziliență care vor moderniza economia și care vor fi implementate, iar România nu va schimba PNRR. Afirmațiile liderului PNL se contrazic cu cele ale președintelui PSD Marcel Ciolacu, care spunea, în timpul negocierilor pentru formarea Guvernului, că social-democrații vor să „optimizeze PNRR” și că, dacă se va forma coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR „vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual”. Un nou conflict s-ar putea declanșa în privința banilor din programul Anghel Saligny. Liderul PNL de Timiș, Alin Nica le transmitea primarilor liberali care ar avea de gând să plece din partid că acest program care asigură finanțare către administrațiile locale va fi gestionat de un secretar de stat de la PNL, conform înțelegerii din coaliție.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a anunțat că certificatul verde trebuie să includă toate cele trei alternative descrise în legislația UE, adică vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19. În plus, acesta afirmă că certificatul nu ar trebui să se numească verde, ci certificat COVID sau de limitare a infecției COVID, și să aibă o valabilitate limitată, în funcție de incidența pandemiei. PSD nu este de acord cu prevederile proiectului de lege semnat de fostul premier Florin Cîțu, și aflat în Parlament, la camera decizională, Camera Deputaților. Proiectul, respins de Senat, prevede obigativitatea certificatului verde la locul de muncă. În plus, pentru cei care nu se vaccinează anti-COVID, se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă.

Probabilitate mare ca varianta Omicron să fi ajuns în România

 premierul Ciucă încearcă să atragă cultele religioase în lupta cu pandemia

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, ieri, că probabilitatea este mare ca persoanele care s-au infectat în Africa de Sud să aibă noua tulpină Omicron, el precizând că acest lucru se va afla după finalizarea analizelor. “Rămâne să vedem la finalul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau altă variantă, dar probabilitatea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă multe mutații”, a spus ministrul, după o întâlnire cu reprezentanții cultelor.

Întrebat care sunt următorii pași ai autorităților, Rafila a arătat că discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe țări europene, ca urmare a călătoriilor pe continentul african. El a precizat că decizia este de izolare și monitorizare a pacienților infectați, care, din fericire, sunt asimptomatici și nu prezintă o modificare a stării de sănătate.

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că, în urma primelor teste făcute pe probele recoltate de la persoanele confirmate cu coronavirus după repatrierea din Africa de Sud, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Cultele religioase cer slujbe fără certificat verde

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, ieri, după o întâlnire cu reprezentanții cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetățenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obigativitatea deținerii certificatului verde.

El a precizat că proiectul certificatului verde se discută cu specialiștii. “Sperăm ca în scurt timp să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament pentru o lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametrii privind incidența bolii, oamenii care au trecut prin boală, care befeciaiază de teste”, a spus Ciucă. Despre implicarea în campania de vaccinare a cultelor religioase, Nicolae Ciucă a spus că, de la nivelul guvernului, a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieți. “Discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție, răspunsul este că vaccinarea este o soluție”, a afirmat Ciucă, precizând că este important și comportamentul, față de sine, față de comunitate.

Alexandru Rafila a spus că depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID. “Cu siguranță, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a afirmat el, precizând că introducerea certificatului trebuie făcută în funcție de unii parametri măsurabili și cunoscuți din vreme de toată lumea.

Ministrul a fost întrebat dacă nu se va descuraja vaccinarea prin faptul că certificatul COVID va funcționa în funcție de incidență, Rafila precizând că nu trebuie să fim ipocriți. “Eu nu cred că se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred că trebuie să fim ipocriți în primul rând, și să spunem că introducem un certificat COVID care este un instrument de protejare a sănătății publice, iar în spatele acestui instrument de protejare a sănătății publice, să existe un mecanism care să inducă un fel de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecți și cinstiți cu populația, dacă vrem să avem din partea populației sprijin și încredere”, a mai afirmat el. Rafila a mai spus că în cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, era vorba de siguranța pacientului, și i se pare firesc să “existe un risc cât mai mic de a transmite infecția”. El a precizat că în rândul medicilor, vaccinarea ajunge la 80% în acest moment, și un procent mai mic dacă ne referim la tot personalul medical.

Maia Sandu l-a surclasat pe Klaus Iohannis pe Facebook de 1 Decembrie

Postarea din 1 decembrie prin care Maia Sandu a celebrat Ziua Națională a României a strâns 25.000 de like-uri, în timp ce două postări similare ale președintelui Klaus Iohannis au ajuns la 4.700 de like-uri, respectiv 2.300. Președinta Moldovei a stâns 3.200 de comentarii – majoritatea în cheie pozitivă, în timp ce președintele României a avut peste 4.300 de comentarii adunate la cele două postări, multe dintre ele extrem de critice. “Datele publice puse la dispoziție de Facebook arată că nicio postare din pagina Maiei Sandu nu a fost sponsorizată de Ziua Națională a României. Impactul a fost 100% organic, neplătit”, a declarat pentru site-ul G4Media Dan Arsenie, expert în Social Media și optimizarea pentru motoare de căutare, fondator al conversii.ro. De remarcat că președintele Iohannis este în topul paginilor de Facebook din punct de vedere al urmăritorilor, cu 1,8 milioane, în timp ce Maia Sandu are doar 438.000 de urmăritori.

Maia Sandu a postat miercuri dimineață un mesaj în care vorbea despre legăturile dintre România și Moldova. “Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a mai scris președinta Republicii Moldova.

Majoritatea comentariilor la postarea Maiei Sandu au fost în cheie pozitivă, inclusiv de la mai mulți politicieni USR precum Simona Spătaru, Oana Cambera sau Filip Hăvărneanu. În schimb, președintele Iohannis a fost criticat de mulți utilizatori pentru alianța cu PSD.

“Mesajul postării a fost unul extrem de inspirat în cazul Maiei Sandu, prin folosirea metaforei podurilor între țări și prin referințe la limba comună și chiar la un viitor comun. Este genul de mesaj patriotic care mobilizează audiențe mari și foarte mari. În cazul postării lui Klaus Iohannis, mesajul a fost scurt și rece, incapabil să genereze solidaritate. În plus, tipul mesajului (postare text  link Youtube), de pe pagina președintelui, a fost o alegere cam neinspirată”, a explicat Dan Arsenie.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop din 7 octombrie. Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban.

Premieră pe piața de artă românească: O icoană semnată de Arsenie Boca, scoasă la licitație

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, este scoasă la vânzare miercuri, în cadrul Licitației de Crăciun - Artă Sacră. Este o raritate absolută apariția în piață a unei astfel de piese și mai ales pentru prețul de pornire de doar 350 de euro. Icoana realizată într-un atelier din Scheii Brașovului este datată 25 august 1945 și a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Starețu”). Pe verso icoanei de colecție se regăsește mesajul scris de Arsenie Boca: „Părintelui Ieronim Grovu („Starețu”). Dar de la credincioșii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit și mai are”, urmată de semnătura părintelui. Cu doar cinci ani înainte de a semna icoana, care este scoasă la licitație în pragul sărbătorilor creștine de iarnă, Arsenie Boca a declanșat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta”. Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta și cel care a dus o corespondență cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta: „Părinte Arsenie, hai la Sâmbăta, că ești din eparhia mea, nu rămâne la Arad”. Și Părintele Arsenie l-a rugat pe Mitropolit să îl lase în continuare la Prislop să consolideze relația între ortodocși și foștii greco-catolici. Și cu acest prilej Părintele Arsenie i-a scris Părintelui Grovu că: „Oamenii sunt tot oameni”. Adică cât s-a străduit el să realizeze ceva pentru ei (pentru cei de la Sâmbăta), însă oamenii au rămas tot oameni, nu i-a schimbat cu nimic.

Medic judecat pentru 334 de șpăgi într-o lună

O fostă angajată a Casei de Pensii Bihor, ca medic expert al asigurărilor sociale, a fost trimisă în judecată de DNA Oradea pentru 334 de fapte de luare de mită, după ce, în 2015, ar fi primit în mod repetat bani de la persoane care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea unor astfel de decizii sau prelungirea concediilor medicale. Alte patru persoane, care ar fi intermediat luarea de mită, au fost deferite justiției în același dosar, în timp ce asistenta medicală de la cabinet și alte 10 persoane au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, Ana Guț ar fi primit, în mod repetat (de 334 de ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 de euro) care nu i se cuveneau în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate.

Cu asistenta medicală Violeta Dorina Coșa, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, aceasta recunoscând faptele de luare de mită, în formă continuată (36 de acte materiale) și complicitate la luare de mită, în formă continuată (23 de acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA, în dosar au fost identificați 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe Guț să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre aceștia, patru au fost trimiși în judecată prin prezentul rechizitoriu.

Proiect USR: Închisoare pentru arderea deșeurilor

Senatorul USR Dragoș Popescu a depus o inițiativă legislativă care înăsprește legislația de mediu. Astfel, conform inițiativei, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor, în cazul în care aceasta nu e făcută de operatori economici autorizați pentru activitatea de valorificare și eliminare a deșeurilor. Potrivit parlamentarului, peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării, în România. Dragoș Popescu afirmă că arderile ilegale de cabluri, cauciucuri și alte materiale pentru recuperarea metalelor au atins dimensiuni industriale. “Aerul este poluat zilnic cu compuși periculoși, malurile râurilor sunt pline de deșeuri iar deversarea de ape reziduale în lacuri și râuri se face fără pic de frică, din ce în ce mai frecvent indicia de poluare depășesc, în unele cazuri, de 5 – 6 ori nivelurile stabilite prin lege. Trebuie să înțelegem că ori luăm măsuri drastice imediat, ori ne asumăm otrăvirea lentă a oamenilor din multe zone”, a precizat senatorul.

Cel mai recent studiu realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

Salvați Copiii: Peste 75.800 de copii au cel puțin un părinte la muncă în afara țării

Peste 75.800 de copii au cel puțin un părinte la muncă în afara țării, potrivit unui comunicat al Salvați Copiii România transmis, joi. Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava - 7.216, Botoșani - 5.421, Iași - 4.448, Bacău - 3.569, Neamț - 3.527, Prahova - 3.515, Vaslui - 3.220, Galați - 2.879, Maramureș - 2.836, Constanța - 2.833.

Peste 690 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate din cinci județe - Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara - vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Salvați Copiii a creat astfel de servicii, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii și 6.850 de adulți, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până în prezent de servicii de intervenție directă.

Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Săptămâna 22 - 28 noiembrie: 88,4% din decesele COVID, la persoane nevaccinate

Institutul Național de Sănătate Publică a informat că, în săptămâna 22 - 28 noiembrie, 88,4% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate anti-COVID. Potrivit Raportului săptămânal de supraveghere, în săptămâna 22 - 28 noiembrie, 33,5% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat în București, Cluj, Timiș, Arad și Bihor. 70,5% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 30% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Bihor, Mureș, Prahova și Brașov, iar 88,4% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

INSP precizează că, de la începutul pandemiei și până în prezent, 1 din 102 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. 85,8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,8% din decese au fost la bărbați.

Conform INSP, 93,2% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Ploi și lapoviță până sâmbătă dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare de intensificări ale vântului și precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, valabilă până sâmbătă dimineața, în întreaga țară.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 2 decembrie, ora 20:00 - 4 decembrie, ora 10:00, vântul va avea intensificări la munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, unde vitezele vor depăși temporar 60 - 70 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși 90 - 100 km/h, spulberând zăpada. Totodată, intensificări ale vântului vor fi și în regiunile vestice, iar vineri (3 decembrie), local și temporar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45 - 55 km/h.

Pe parcursul zilei de vineri, aria precipitațiilor se va extinde, iar la munte treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare se vor semnala în vest, centru și nord, în timp ce pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (3/4 decembrie) și în est și sud. Cantitățile de apă vor depăși izolat 10 - 15 l/mp, îndeosebi în zonele de munte.

Monica Iacob-Ridzi, învinsă la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă cererea Monicăi Iacob-Ridzi, fost ministru român al tineretului și sportului, condamnată pentru corupție și abuz în funcție, și care acuza faptul că nu a avut parte de un proces echitabil, contestând în special imposibilitatea audierii a doi martori în cursul procedurii penale, informează un comunicat publicat joi de instanța de la Strasbourg.

Monica Iacob-Ridzi a fost urmărită penal, între altele pentru abuz în funcție contra intereselor publice, și condamnată în 2014 la 5 ani de închisoare cu executare pentru atribuirea ilegală de contracte la tarife supraevaluate către unele firme private pentru organizarea unor festivități de Ziua Tineretului, cauzând un prejudiciu de circa 650.000 de euro în bugetul ministerului. În plus, conform Direcției Naționale Anticorupție, ea a folosit resursele ministerului pentru a-și face promovare personală.

În decizia publicată joi, CEDO constată mai întâi că Înalta Curte a dat reclamantei o ocazie reală de a fi audiat martorul M.D., dar observă că, deși martorul C.C.N. a fost interogat în timpul urmăririlor penale, ulterior reclamanta nu a putut interoga acest martor în niciun moment al procedurii penale. Cu toate acestea, CEDO consideră că, dată fiind contribuția limitată a depoziției lui C.C.N. la condamnarea reclamantei și având în vedere numeroase alte elemente prezentate jurisdicțiilor interne, elementele compensatorii luate de Înalta Curte par suficiente, astfel încât procedura a fost echitabilă în ansamblul său.

În concluzie, CEDO a respins, în unanimitate, ca inadmisibilă cererea Monicăi Iacob-Ridzi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.