Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Primarul Capitalei, acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu

Ziarul de Vrancea
15 feb 2023 593 vizualizări

ANI susține că o amendă a edilului a fost plătită de Primărie și că primarul ar fi deținut funcții de conducere fără mandat de reprezentare n inspectorii de integritate nu stăpânesc legea, se apără Nicușor Dan

Agenția Națională de Integritate a anunțat joi că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituția Prefectului și Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei Nicușor Dan, pe care îl acuză de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. “Amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București. În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, argumentează ANI.

Acuzația de incompatibilitate este determinată de faptul că în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicușor Dan a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare.

Nicușor Dan: Voi ataca în instanță raportul ANI

Primarul Capitalei, Nicușor Dan anunță că va ataca în instanță în termenul legal raportul ANI, acuzând Agenția că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii. El precizează că pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, a exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ): “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit. Primarul mai spune că “sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”. “Solicit Agenției Naționale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”, a cerut Nicușor Dan pe Facebook.

Președintele partidului Forța Dreptei Ludovic Orban a afirmat că ANI a lansat niște acuzații la adresa primarului Capitalei, fără a avea un suport legal și „care îmbracă forma unei adevărate calomnii”. El se mai întreabă, în contextul acuzațiilor, dacă nu cumva în spate se află „tocmai cei care au fost deranjați de integritatea, cinstea și legalitatea acțiunilor lui Nicușor Dan ca primar general?”. „Cui îi este frică de Nicușor Dan?”, a scris Ludovic Orban, joi pe Facebook.

De asemenea, președintele USR Cătălin Drulă a afirmat că sesizarea ANI este o dovadă a politizării acestei instituții care „hărțuiește” edilii și politicienii din opoziție. „Mizeria ANI de astăzi la adresa lui Nicușor Dan e doar încă o dovadă a politizării acestei instituții care hărțuiește politicenii și primarii din Opoziție. Nu e nicio întâmplare. Acesta este regimul Iohannis, pas cu pas către Belarus. Statul de drept șchioapătă grav în România. Judecători care îl servesc pe Ciucă și blochează ancheta de plagiat sunt promovați. Ministrul Justiției Predoiu știe sentințele dinainte de a fi pronunțate. DNA este lăsat fără resurse. Justiția e pusă sub papuc. Instituțiile de control și verificare non-judiciare sunt sub controlul politic al PSD-PNL. Rezultat: borfașii fură și dorm liniștiți. Iar politicieni onești din Opoziție care deranjează mafia primesc câte un ANI, câte un DLAF, câte o Curte de Conturi, câte un corp de control, câte un kompromat. De fapt, e disperare și nu e primul regim corupt care se precipită cu mizeriile pe măsură ce se apropie ziua decontului. Va veni ziua în care vom depolitiza în mod real aceste instituții și Justiția va fi cu adevărat independentă”, a scris Cătălin Drulă, joi pe Facebook.

Președintele CONAF: 41,5% dintre copiii români se află în risc de sărăcie

 trei din 100 de adolescenți nu termină opt clase, iar trei din zece adolescenți nu ajung la liceu

Președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, consideră că principala cauză a abandonului școlar o reprezintă sărăcia, precizând că 41,5% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie.

“Trei din 100 de adolescenți nu termină opt clase, trei din zece adolescenți nu ajung la liceu, unul din zece adolescenți nu termină liceul. Avem o normă pentru un consilier la 100 elevi”, a declarat Cristina Chiriac, joi, la Prima News.

Ea a precizat că doar prin investiții economice și ridicarea nivelului de trai poate fi eradicat abandonul școlar. “Senzația pe care am avut-o aseară când am venit la Vaslui (n.r. unde participă la o dezbatere pe tema abandonului școlar) și am văzut nivelul de trai a fost nu mă mai întorc niciodată aici. Astăzi, după o noapte petrecută în frig, vă spun că, da, trebuie să ne întoarcem de fiecare dată cu atât mai intens în localitățile și în județele unde nivelul de sărăcie este mare pentru că doar prin investiții economice și ridicarea nivelului de trai o să reușim să eradicăm cât de cât abandonul școlar. Există o relație extrem de importantă și de fragilă între mediul de afaceri, cât de bine ponderat este el și nivel calitatea traiului. Mă uitam pe județul Vaslui aseară și am văzut că sunt doar 2.800 de societăți comerciale la nivelul unui județ. Extrem, extrem de puțin. Așa se face că vorbim de migrație, așa se face că vorbim de abandon școlar și toate aceste lucruri pe care noi le-am descoperit: mame minore, consum de substanțe interzise, deraieri de la comportament”, a explicat președintele CONAF.

Maia Sandu nu vrea să candideze la președinția României

Maia Sandu susține că nu va candida la nicio funcție politică în România la următoarele alegeri. „Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România. Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău. Suntem tare recunoscători. Noi avem niște sarcini importante aici”, a declarat președinta Republicii Moldova la TVR, întrebată despre scenariul vehiculat că ar urma să candideze la președinția României.

Solicitată să comenteze declarații ale lui Marcel Ciolacu care nu a exclus varianta unei astfel de candidaturi susținută de PSD și PNL, Maia Sandu a insistat: „Vreau să repet: nu candidez la nicio funcție în România. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim aici, în Republica Moldova”.

Pe 16 ianuarie, Marcel Ciolacu a declarat că este unul dintre susținătorii Maiei Sandu și a unificării României Mari, întrebat dacă PSD și PNL ar susține candidatura acesteia la alegerile prezidențiale din România din anul 2024. El a mai spus că nu a avut loc o discuție între cele două partide privind sprijinirea unui candidat comun la prezidențiale.

Bărbatul care a incendiat sala Poliției Huedin, la a cincea faptă de ultraj

Bărbatul care a incendiat sala de așteptate a Poliției Huedin a fost arestat preventiv perntru 30 de zile. El este la a cincea faptă de ultraj, primele fiind asupra a doi polițiști, un procuror și un polițist de penitenciare. “Piromanul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile”, au anunțat reprezentanții Sindicatului Europol, cei care au și prezentat cazul bărbatului care a incendiat sala de așteptare a Poliției Huedin. Aceștia au precizat că bărbatul este la a cincea infracțiune de ultraj, primele două fiind asupra altor doi polițisti, apoi a unui procuror și a unui polițist de penitenciar.

Bacău: Poliția cere ajutorul populației pentru găsirea unei fetițe de 11 ani

Polițiștii din Bacău au făcut publice fotografia și semnalmentele unei fetițe în vârstă de 11 ani din localitatea Târgu-Trotuș care a plecat de acasă miercuri și nu a revenit la locuința familiei. Persoanele care au date despre locul unde s-ar afla copila sunt rugate să se adreseze Poliției sau să sune la 112.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Bacău, copila se numește Ionela Roxana Fabian, are 11 ani și a plecat voluntar de la locuința familiei sale din Târgu-Trotuș, miercuri. Copila are înălțimea de 1,50 metri, greutate 55 de kilograme, ten deschis, păr șaten deschis, de lungime medie. La momentul la care familia a văzut-o ultima dat purta jeans de culoare neagră, bluză de trening gri, încălțăminte sport de culoare albă. „Cetățenii care pot furniza orice informații în legătură cu această persoană sunt rugați să contacteze Poliția Municipiului Onești, tel. 0234.312222, Dispeceratul IPJ Bacău, tel.0234202000 sau să apeleze 112”, precizează IPJ Bacău.

Sediul Primăriei Slatina a fost spart, dar hoții au furat un seif gol

Sediul Primăriei Slatina a fost spart, în noaptea de miercuri spre joi, iar hoții au furat un seif în care nu se aflau bani. Polițiștii din Olt au deschis o anchetă în acest caz.

Inspectoratul de Poliție al Județului Olt a transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii au fost anunțați, joi dimineața, cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracție, în sediul unei instituții publice din municipiul Slatina. “La fața locului s-a deplasat o echipă complexă de cercetare, care, din primele verificări, a stabilit faptul că, în noaptea de 15 spre 16 februarie 2023, persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracție, în sediul unei instituții publice din municipiul Slatina, de unde ar fi sustras un seif gol. Potrivit unor surse locale, este vorba de unul dintre sediile Primăriei Slatina. Clădirea respectivă nu ar beneficia de pază.

Iași: Băiatul lovit de tren căruia medicii i-au replantat piciorul, externat din spital

Coordonatorul Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului pentru Copii “Sfânta Maria” Iași, dr. Sidonia Susanu, a declarat că a fost externat băiatul de 15 ani, care a suferit o amputație a piciorului în timp ce a fost lovit de tren în timp ce traversa linia ferată din Vatra Dornei. Potrivit sursei citate, băiatul căruia i-a fost replantat membrul la spitalul ieșean are o stare generală foarte bună. “Ulterior va avea nevoie de vizite pentru schimbarea pansamentelor, kinetoterapie și proceduri de recuperare fizică. Sperăm într-o integrare socială și școlară foarte bună pentru el”, a declarat dr Sidonia Susanu.

La mijlocul lunii ianuarie, băiatul în vârstă de 15 ani a fost transferat cu un elicopter SMURD la Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași. El a suferit o amputație de picior după ce a fost lovit de un tren în apropierea stației CF Vatra Dornei Băi. În timpul unei prime intervenții chirurgicale care a durat 13 ore, echipa de medici de la Spitalul pentru Copii din Iași a reușit să îi salveze viața băiatului și au reușit să îi replanteze gamba amputată, dar au fost nevoiți să îi scoată splina. Ulterior, băiatul a fost supus și altor intervenții chirurgicale.

Înainte de externare, medicii au fost nevoiți să efectueze o excizie parțială a extremității piciorului. “Pacientul va putea păși din nou doar după consolidarea coloanei osoase de la nivelul tibiei. În cursul accidentului, întregul segment osos al gambei a fost fracturat în foarte multe segmente. Din această cauză, consolidarea fracturilor necesită un timp mult mai îndelungat”, a declarat dr Sidonia Susanu.

Un botoșănean a furat din curtea poliției o mașină confiscată

Polițiștii din Botoșani au efectuat miercuri percheziții la domiciliul unui bărbat din localitatea Răchiți care este suspectat că ar fi furat o mașină indisponibilizată dintr-o parcare aflată în administrarea Serviciului Poliției Rutiere, anunță Agerpres. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, Delia Nenișcu, bărbatul este cercetat „pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe, ca urmare a faptului că un autoturism a fost sustras din zona în care se afla indisponibilizat”. În timpul perchezițiilor, autoturismul a fost identificat la domiciliul persoanei respective. Totodată, conducerea IPJ a dispus verificări prin intermediul Biroului Control Intern pentru clarificarea situației de fapt.

Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a diplomelor de studii

Ministerul Educației și Științei de la Kiev anunță că Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a actelor de studii, anunță agenția RBC, citată de Rador. Acest lucru înseamnă că instituțiile de învățământ din România vor recunoaște diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina vor recunoaște actele de studii românești. „În cadrul ședinței de guvern (de marți, n.r.), a fost aprobat un proiect de dispoziție al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind semnarea Acordului între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României cu privire la recunoașterea reciprocă a documentelor referitoare la educație”, se arată în comunicatul Kievului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.