Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Președintele, dat în judecată de premier

Ziarul de Vrancea
31 aug 2019 1705 vizualizări

Dăncilă s-a supărat după ce Iohannis a vorbit despre corupția din Guvern n huiduită din nou la Constanța, șefa Executivului cere o lege care să pedepsească defăimarea n un proiect asemănător a propus și Liviu Dragnea anul trecut, când conducea PSD

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbătă, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că PSD îl va da în judecată pe președintele Klaus Iohannis pentru afirmația că Guvernul este corupt. „Nu am avut niciodată probleme de corupție, ci am fost un luptător împotriva corupției, pentru statul de drept, dar și pentru respectarea drepturilor cetățenilor”, a mai spus Dăncilă. Întrebată unde se încadrează juridic fapta de care îl acuză pe președinte, Viorica Dăncilă a spus că vor fi discuții cu avocații. Ea a declarat, de asemenea, că PSD îi va accepta pe toți parlamentarii ALDE care vor să treacă la PSD, pentru că au fost împreună la guvernare și ar fi continuitate.

Huiduită din nou

Viorica Dăncilă a fost huiduită, ieri, de câțiva protestatari, la sosirea la Centrul Expozițional Constanța, unde s-a întâlnit cu Organizația de pensionari a PSD. Premierul a declarat că oamenii „protestează împotriva punctului de pensie” și că „Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia și defăimarea”. În zonă, au venit și jandarmii, pentru că între protestatari și membrii PSD au avut loc schimburi dure de replici înaintea sosirii Vioricăi Dăncilă. La sosirea premierului, protestatarii au strigat “Analfabeta!”.„Am înțeles că cetățenii din Constanța ca și cetățenii din alte județe vor proiecte, vor respect, dar oamenii aceștia nu știu ce e acela respect, nu știu ce e aceea discuție, dialog constructiv, o parte dintre ei, unul dintre ei, nici nu mai știu cum îl cheamă că e prea puțin important, am avut o discuție la Palatul Victoria și l-am întrebat: ce vrei concret? Îmi povestea de acum 10 ani, că nu știu ce a vrut el și nu i s-a dat. Oamenii pot face diferența între bine și rău. Astfel de oameni, sunt oameni - vedeți că sunt foarte puțini - sunt oameni care nu au intenții bune, nici pentru români, nici pentru această țară. Dacă aveau intenții bune, spuneau ceea ce îi deranjează. Din ceea ce am înțeles eu astăzi și într-o zi atât de importantă pentru toți pensionarii, faptul că vii să protestezi, eu înțeleg că ei protestează împotriva punctului de pensie”, a declarat Viorica Dăncilă.Întrebată despre faptul că pe o pancartă scria „guvernați pentru infractori”, Dăncilă a replicat: „Cred că trebuie să se uite prima dată în ograda proprie, pe urmă să vorbească astfel despre guvern și eu cred că la un moment dat vor trebui legitimați și acest Guvern ar trebui să-i cheme cineva să spună care infractori, pentru ce infractori, ce a făcut acest guvern ca să favorizeze infractorii? Dimpotrivă. Eu știu că acum o săptămână am adoptat o serie de acte normative tocmai pentru oprirea criminalității în România. Dar cred că societatea și sper să se întâmple acest lucru sau Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia și defăimarea. Nu ăsta este poporul român. Poporul român este un popor care respectă pentru a fi respectați. Sunt aceiași oameni care vin de la București la Constanța, la Baia Mare, la Iași, sunt oameni cu agenda proprie, iar pentru noi agenda este agenda cetățeanului. Deci încercăm să îi ignorăm”.

“Acest lucru strică imaginea unui județ”

Întrebată dacă va iniția un proiect de lege în acest sens, Viorica Dăncilă a declarat: „Eu nu sunt parlamentar. Daca aș fi parlamentar, aș iniția un astfel de proiect. Cred că în orice țară civilizată, dacă vrem cu adevărat să fim europeni și eu sunt un proeuropean convins, dacă vrem într-adevăr să fim respectați, abordarea noastră trebuie să fie alta. Nu pot câțiva indivizi pe care îi vedem de fiecare dată să jignească pe toată lumea, să aibă o atitudine care nu este specifică poporului român. Acest lucru strică imaginea unui județ, pentru că mulți nu știu că cetățenii aceștia sunt veniți de la București”.  „Nimeni nu încalcă libertatea de exprimare, dar mai este vorba și de cei 7 ani de acasă și de modul în care te raportezi. Eu nu am jignit pe nimeni și nu o să jignesc nici pe dânșii, cu toate că ei o fac de fiecare dată. Nu am să jignesc pentru că eu sunt convinsă că oamenii fac diferența”, a mai declarat premierul. Încă de la începutul anului trecut, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a vorbit despre intenția adoptării unei Legi a defăimării. “Am vorbit cu mai mulți colegi și am convenit să lucrăm la o lege, nu știu dacă e nevoie de o legislație, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancționeze aceste lucruri, pentru că acești oameni - gen Monica Macovei și alți europarlamentari care mint despre propria țară, care defăimează propria țară - aduc foarte multe deservicii și noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect și nu câștigăm absolut nimic. Am spus că trebuie să facem o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri. Nu știu acum cum, dar în alte țări poate există așa ceva. Nu poți să stai indiferent și inactiv. Vi se pare bine ca despre țara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infracțiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, declara Liviu Dragnea, în martie 2018. În anul 2016, în calitate de deputat, Liviu Dragnea a inițiat un proiect de lege privind defăimarea, care, ulterior, a fost respins de Parlament.

Angajați ai unui centru pentru copii, acuzați că bat copiii, au revenit la muncă

“Nu am avut ce face”, a reacționat directorul instituției

Mai mulți angajați ai unui centru pentru copii cu handicap din Ploiești, cercetați după ce au avut comportamente agresive la adresa copiilor, au revenit la muncă după șase luni de control judiciar. Directorului DGASPC Prahova, Viorel Călin, a declarat, pentru Mediafax, că anchetatorii nu au interzis angajaților Complexului de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploiești să revină la muncă. Asta după ce în octombrie anul trecut, 11 persoane, respectiv instructori de educație, îngrijitori de copii, asistenți medicali și infirmiere, au fost reținuți pentru purtare abuzivă și rele tratamente aplicate minorului. „Unii și-au dat demisia, alții s-au pensionat, alții sunt la alte centre. Cinci însă s-au întors. Cei care s-au întors lucrează la bucatărie sau în alte locuri, nu direct cu copiii. Nu am avut ce face, nu au interdicție, nimic. Au avut șase luni de control judiciar și atunci am putut să le suspendăm activitatea, că nici atunci nu au avut interdicție”, a declarat Călin. Potrivit acestuia, în ultima perioadă s-au făcut mai multe angajări, dar oamenii nu au făcut față și au plecat.

„Dă-le să zacă. Să te știe de frică”

La finele lunii octombrie anul trecut, 11 angajați ai Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploiești au fost reținuți pentru purtare abuzivă și rele tratamente aplicate minorului.

Directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin, se declara, la vremea respectivă, șocat de cele întâmplate. Potrivit acestuia, angajații reținuți lucrau cu copii cu dizabilități severe. „Au fost suspiciuni și Poliția, cu metodele specifice, a făcut aceste verificări, și normal că trebuia să-i verifice pe cei care lucrează direct cu copiii fiindcă, teoretic, ei ar fi putut săvârși aceste abuzuri fizice. Nu știu să vă spun foarte multe, dar vorbim la modul general de abuz fizic, verbal și de altă natură. Bătăi, țipete, probabil că da și în adresă se mai spune de împiedicarea unei dezvoltări normale ale copiilor, adică probabil că metodele de lucru cu copiii nu erau cele care trebuia să fie”, declara Călin. Potrivit acestuia, mai mulți copii sunt imobilizați la pat și au afecțiuni fizice foarte grave, marea majoritatea fiind încadrată în gradul grav de handicap. Copiii provin din familii care ori sunt dezorganizate ori nu nu pot asigura îngrijirea la domiciliu. În vara anului trecut, conducerea DGASPC Prahova a făcut o anchetă după ce a fost sesizată privind eventuale bătăi ale angajaților din centru de plasament din Ploiești aplicate copiilor internați. Sesizarea a fost făcută de un bărbat care era în proces de divorț cu soția, femeia fiind angajată a centrului de plasament din Ploiești. În telefon ei, soțul a găsit o conversație purtată cu o altă angajată în care femeia era învățată să bată copiii, ca să se facă ascultată. „Trebuie să mai lucrez la îmblânzitul bestiilor”, ar fi spus soția bărbatului, angajată a centrului. „Dă-le să zacă. Să te știe de frică. Acum, la început. S… îi bate rău. Ai văzut cum ascultă de ea? Dă-le la baie, pe furiș… Unde îi prindeam, îi dădeam. Pe scări, când coboram la masa, oriunde. Fă-te ascultată. Uită-te în jur și dă. Acum, la început… Ai să te obișnuiești și o să ți se pară floare la ureche. Mai discutăm peste vreo 4,5 luni… Te uiți, dai cât poți de tare și îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îți crăp capul. Nu stai să îl previi pe copil și apoi dai”, i s-ar fi răspuns de către o altă angajată. Din conversația purtată între cele două, reieșea că cele două femei ar fi plecat acasă și cu produse alimentare destinate copiilor. Psihologii DGASPC Prahova atrăgeau atenția că acești copii cu dizabilități au nevoie de îngrijiri speciale.

Un membru Pro România a murit după ce a salvat doi copii de la înec

Bărbatul care a dispărut în mare la Olimp, sâmbătă după-amiază, era membru Pro România, iar cei doi copii salvați nu erau ai lui, așa cum s-a crezut inițial. Trupul său nu a fost găsit până ieri la prânz. Liderul Pro România Victor Ponta a anunțat pe pagina sa de Facebook că bărbatul care a dispărut în mare la Olimp după ce a salvat doi copii de la înec era membru al partidului. “Suntem toți șocați și devastați din cauza tragediei care a avut loc azi la Olimp. Suntem alături de familia și prietenii colegului nostru cu adevărat erou - care azi și-a sacrificat viața pentru a salva doi copii (nu erau copiii săi nici măcar nu îi cunoștea - pur și simplu i-a văzut în pericol și, alături de Octavian , un alt coleg al nostru la fel de curajos, le-a sărit în ajutor)!”, a transmis Victor Ponta. El a precizat că au fost anulate toate evenimentele care erau programate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul Școlii de Vară a tinerilor Pro România care avea loc la Olimp. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, pompierii au fost solicitați să intervină sâmbătă după-amiază la Olimp la o persoană aflată în pericol de înec. Echipele de intervenție au stabilit că un bărbat este dispărut în mare, după ce a reușit să salveze de la înec cei doi copii. Soția acestuia a primit îngrijiri din partea cadrelor medicale, după ce a suferit un atac de panică.Inițial autoritățile au crezut că bărbatul era tatăl copiilor pe care i-a salvat, reprezentanții ISU Dobrogea precizând că această confuzie a apărut deoarece pentru salvarea copiilor respectivi au intrat mai multe persoane, care au reușit să iasă cu greu din apă, singurul care nu a mai ieșit fiind bărbatul respectiv. Salvamarii au arborat sâmbătă steagul roșu, pe întreg litoralul, care interzice scăldatul, deoarece valurile sunt mari, iar curenții, puternici.

Un lider PSD a murit pe litoral în urma unui infarct

Președintele Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, a anunțat, sâmbătă, decesul Simonei Marinescu, vicepreședinte la organizația femeilor PSD din Timiș, care a suferit un infarct pe litoral. Dăncilă a început conferința de presă susținută după ședința Comitetului Executiv al PSD de la Mamaia, anunțând decesul unei colege. “Astăzi a avut loc un eveniment care ne-a întristat pe toți. Este vorba de decesul colegei Simona Marinescu, vicepreședintele organizației femeilor social-democrate de la Timiș, care a decedat în urma unui infarct. Colega noastră era pe litoral împreună cu familia din data de 15 august, a participat la școala de vară, iar în această dimineață, aflându-se într-o vizită privată, i s-a făcut rău și din păcate nu a mai putut fi salvată. Transmitem condoleanțe familiei și acest eveniment ne-a marcat pe toți”, a spus liderul PSD.

BOR se delimitează de incidentul de la Sălaj: “O faptă revoltătoare”

Biserica Ortodoxă Română a condamnat incidentul de la Festivalul Inimilor din Sălaj unde mai mulți copii au fost puși să facă mătănii și să sărute asfaltul de către supraveghetorii unei asociații creștine, calificându-l drept “faptă revoltătoare” ce nu are nicio legătură cu spiritul creștin. Reprezentanții Patriarhiei transmit că asociația respectivă nu este un așezământ bisericesc și nu este coordonată de Biserică. „Persoanele care și-au permis să comită o asemenea faptă revoltătoare nu sunt angajatele Bisericii și nu o reprezintă. Este evident că obligarea unor copii sau a oricui altcuiva la practicarea unor gesturi cu semnificație religioasă este absurdă, Biserica însăși denunțând o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu spiritul creștin”, arată BOR. În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de o asociație creștină din județul Sălaj, relatează Mediafax. O femeie care îi însoțea din partea asociației le cere un comportament corespunzător la slujbă, avertizându-i pe cei care „nu pot rezista două ore” să își pună pamperși.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.