Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Presa austriacă: România a căzut în mod nedrept victimă veto-ului austriac

Ziarul de Vrancea
24 ian 2023 685 vizualizări

“De ce Nehammer nu merge mai întâi la București și nu încearcă să-și refacă relațiile într-adevăr greu deteriorate față de România care este și din punct de vedere economic mai importantă pentru Austria decât Bulgaria”, se întreabă jurnaliștii de la Der Standard

Spre deosebire de Bulgaria, nivelul de pregătire al României nu a fost pus la îndoială de niciun expert. Vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria înseamnă pentru acesta o posibilitate de a amplifica din nou subiectul „protejării frontierelor exterioare”. Astfel guvernul de la Viena vrea să prezinte, probabil, ca și cum acolo ar fi nevoie urgentă de „ajutor de dezvoltare”, scrie ziarul austriac Der Standard.

Dar la frontiera aceasta există de fapt de multă vreme un gard, iar situația echipamentului tehnic este la un nivel înalt.

Problema se află în cu totul altă parte: în perioada mandatului fostului premier Boiko Borisov, principalul punct de trecere spre Turcia a fost „privatizat parțial”, mafia a subminat structurile de stat, mai ales în ce privește controlarea mijloacelor de trai. În Bulgaria nu funcționează diviziunea violenței, deoarece nu există o justiție independentă, iar partidele urmăresc interese economice. Din acest motiv a făcut și guvernul olandez uz de veto în problema aderării Bulgariei, în schimb se pronunțase explicit pentru cooptarea României.

Președintele bulgar Rumen Radev a inserat cu abilitate vizita lui Nehammer – de Anul Nou se afla la Viena.

Însă nu trebuie să se uite că în managementul migrației din Bulgaria există într-adevăr probleme: refugiații întrebați se plâng că autoritățile bulgare sunt deosebit de brutale, se ocupă mult prea puțin de integrarea celor cu drept de azil, iar mulți dintre aceștia iau calea Europei Centrale tocmai pentru că acesta este și înteresul statului bulgar.

Prin România vin doar trei procente din totalul de migranți

Semnalul emis din partea cancelarului austriac este însă unul curios dintr-un singur motiv: De ce Nehammer nu merge mai întâi la București și nu încearcă să-și refacă relațiile într-adevăr greu deteriorate față de România care este și din punct de vedere economic mai importantă pentru Austria decât Bulgaria? De fapt, România a fost la urma urmei cea care a căzut în mod nedrept victimă veto-ului austriac față de aderarea la Schengen.

Spre deosebire de Bulgaria, nivelul de pregătire al României nu a fost pus la îndoială de niciun expert, prin România vin doar trei procente din totalul de migranți. De aceea vizita lui Nehammer este privită la București aproape ca o nouă jignire, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei.

Unii dintre români presupun că Nehammer preferă Bulgaria, deoarece ambele guverne – cel din Viena și cel din Sofia – sunt considerate drept „pro-Kremlin” spre deosebire de România care are o atitudine clar pro-occidentală. Acest lucru pare să sune ca o teorie a conspirației, dar singura explicație constă în ideea că nu se găsește o explicație mai bună pentru atitudinea enigmatică a Austriei.

România se simte de două ori trădată. Aderarea sa la Schengen a fost cuplată cu cea a Bulgariei, deoarece nu se prevede crearea unei frontiere exterioare pe Dunăre. Deci, va rămâne „de căruță”. Românii își pun speranța în Berlin, care îi susține din rațiuni economice.

Deputații de la Moscova amenință Chișinăul

n “Republica Moldova s-ar putea dezintegra, dacă aderă la NATO”, avertizează un oficial rus

Doi influenți deputați de la Moscova au reacționat cu amenințări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce și un senator rus amenințase cu o zi înainte că președinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigașă” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

“De obicei, reacționăm la acțiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru “Vedomosti” Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin și prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, camera inferioară a parlamentului rus. Deputata a spus că este încrezătoare că Ministerul rus de Externe “va ști cum să răspundă” (la declarațiile președintei Maia Sandu).

Svetlana Jurova, în vârstă de 51 de ani, este o fostă sportivă, campioană olimpică la patinaj viteză, care a intrat în politică la încheierea carierei sportive și chiar a fost la un moment dat vicepreședintă a parlamentului. Ea este pe lista de sancțiuni a Canadei, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Aderarea Moldovei la NATO ar putea duce la distrugerea acestui stat și va fi privită de Rusia ca o amenințare la adresa securității sale, a declarat și Leonid Kalașnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova

“Dacă Moldova vrea să-și distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiș, rapid, profitând de situație, pot adera la NATO și că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor țară, ar trebui să-și amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale și își respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia și Transnistria, care are o populație rusofonă și care și-a exprimat voința cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat pentru Vedomosti Leonid Kalașnikov.

Leonid Kalașnikov este deputat comunist, președinte al Comisiei pentru CSI (Comunitatea Statelor Independente, care reunește mai multe foste republici sovietice - n.r.), integrare eurasiatică și relații cu diaspora din Duma de Stat. El se află pe lista politicienilor ruși sancționați de comunitatea internațională după invazia Rusiei în Ucraina.

Kalașnikov a subliniat că atitudinea Rusiei față de o eventuală aderare a Moldovei la NATO va fi negativă, deoarece aceasta reprezintă o “amenințare la adresa securității” Federației Ruse.

Într-un interviu pentru POLITICO, președinta Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că după invadarea Ucrainei există o discuție serioasă în Moldova despre capacitatea țării de a se apăra și despre posibilitatea de a se alătura unei “alianțe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare. “Și dacă la un moment dat, noi, ca națiune, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea (prevăzută de Constituție - n.r.), acest lucru se va face printr-un proces democratic”, a spus președinta Maia Sandu.

Și senatorul Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a postat pe canalul său Telegram un comentariu în care se întreba retoric dacă Maia Sandu este gata să repete “politicile sinucigașe” ale președinților ucraineni Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko. “Problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (din 2014), urmată de respingerea neutralității constituționale care exista înainte și de declararea oficială a direcției Kievului către blocul militar anti-rusesc NATO”, a reamintit el.

În ianuarie, Republica Moldova a cerut aliaților săi occidentali să îi consolideze capacitățile de apărare aeriană, iar în iunie 2022, parlamentul moldovean a adoptat o lege de protecție a spațiului informațional, prin care a interzis retransmiterea programelor propagandistice rusești. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut săptămâna trecută Republicii Moldova să ridice interdicțiile, pe care le-a calificat drept discriminatorii, reamintește Vedomosti.

Percheziții în România și mai multe țări, la o grupare specializată în trafic internațional de droguri

 sunt vizați cetățeni turci, olandezi, români și polonezi

Autoritățile judiciare au făcut simultan percheziții în România, Olanda, Polonia și Germania, la o grupare specializată în trafic internațional de droguri. “La data de 24 ianuarie 2023, Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, a desfășurat, în comun cu autorități din Olanda, Polonia și Germania, mai multe percheziții concomitente, în locații din România, Olanda și Polonia, pentru probarea activității infracționale a unei grupări importante implicate în spălare de bani și trafic internațional de droguri”, a transmis, miercuri, IGPR.

Sursa citată a precizat că, în Olanda, au fost arestate două persoane, sub acuzațiile de trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și spălare de bani. “Membrii grupării infracționale sunt cetățeni de sorginte turcă, olandeză, română și poloneză, fiind rezidenți ai țărilor europene în care au fost desfășurate investigațiile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul EUROPOL, care a facilitat mijloacele necesare logistice și operaționale pentru desfășurarea operațiunii”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, acțiunea reprezintă o modalitate de acțiune des utilizată de autoritățile de aplicare a legii și de către specialiștii din cadrul Poliției Române, pentru a combate criminalitatea organizată transnațională, pentru asigurarea unui climat de securitate european. La activitățile din România, unde au fost efectuate 2 percheziții, au participat și patru investigatori din Germania BKA și Olanda Poliția Națională, care au solicitat participarea la activitățile specifice prin ordin european de anchetă. Din cadrul Poliției Române, la activități au participat polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Oradea.

Baronul PNL de Timiș, reclamat de ANI la Parchet pentru conflict de interese și fals în declarații

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a infracțiunilor de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații.

În legătură cu primele două infracțiuni - conflict de interese și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, ANI susține, într-un comunicat de presă, că, în perioada în care Alin Nica exercita funcția de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 - 2020), a participat la luarea unor decizii care au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în al cărei consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

Totodată, Nica a încheiat un contract civil, în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi avea 15 contracte prin achiziție directă.

În calitate de primar, el a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care avea un contract de arendare în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Alin Nica a infracțiunii de fals în declarații, întrucât în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a indicat deținerea unei calități din care demisionase.

Totodată, Nica nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 lei obținute în 2019 de la o întreprindere individuală. Alin Nica este președintele organizației PNL Timiș.

Bărbat din Suceava lovit de mașină de două ori, la interval de câteva ore

Un bărbat de 74 de ani din județul Suceava este în stare gravă după ce a fost lovit de mașină de două ori într-o zi, la interval de câteva ore. Cel de-al doilea accident s-a petrecut când bărbatul se întorcea de la spital, unde fusese dus după primul accident, scrie Monitorul de Suceava.

Bărbatul, din localitatea Dumbrăveni, se afla pe biclicletă, duminică după-amiază, când nu a observat la timp o autoutilitară și a intrat în vehiculul respectiv. A suferit un traumatism cranio-cerebral minor și o contuzie toraco-abdominală, fiind preluat de un echipaj SMURD care l-a transportat la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava, scrie publicația locală.

După ce a fost tratat de medici a părăsit spitalul, dar a fost lovit din nou de o mașină, în cursul serii, în timp ce traversa o stradă din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava printr-un loc nepermis. Și de această dată a fost dus la spital de un echipaj SMURD, fiind în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, conform medicilor, care spun că are un traumatism cranio-cerebral grav, fracturi costale, pneumotorax, contuzii pulmonare și fracturi la o mână.

Accident mortal la Buzău cu o autospecială ISU

O autospecială ISU și o mașină s-au ciocnit, miercuri, pe un drum județean din Buzău, iar patru persoane au fost evaluate de către echipajele medicale. Ulterior, autoritățile au precizat că un tânăr de 24 de ani a murit, iar trei pompieri au fost răniți.

Din primele date, impactul s-a produs între autoturismul condus pe direcția Smeeni către Buzău de către un șofer în vârstă de 24 de ani și autospeciala Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, care circula din sens opus și la volanul căreia se afla un conducător auto de 35 de ani. Accidentul s-a soldat cu decesul șoferului autoturismului și rănirea a trei pompieri, cu vârste între 23 și 38 de ani.

Accidentul s-a produs pe Drumul Județean 203 D, pe raza comunei Țintești.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.