MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premierul PNL, propunere cu repetiție
Liberalii au decis să-l nominalizeze pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, la câteva luni după o încercare similară
Biroul Politic Național al PNL s-a reunit ieri, începând cu ora 18.00 în sistem de videoconferință, pentru a valida propunerea de premier în viitorul Executiv care se va forma în jurul PNL, alături de USR-PLUS și UDMR. Actualul ministru de Finanțe Florin Cîțu a fost votat în BPN al PNL ca să fie propunerea de premier, au declarat surse liberale. A fost o singură abținere în BPN al PNL la votul dat lui Florin Cîțu și anume a lui Dan Motreanu, au adăugat sursele citate.
Cîțu a mai fost desemnat premier de către șeful statului, pe 26 februarie, însă acesta și-a depus mandatul și astfel votul de învestitură pentru Guvern în Parlament nu a mai fost dat.
Potrivit unor surse politice, pe lista de propuneri s-au mai aflat ministru Marcel Boloș de la Fonduri Europene și europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dan Motreanu.
Primele „ciocniri” între PNL și USR-PLUS
Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat ieri că vor fi maxim 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS și UDMR să meargă pe procentele obținute la alegerile parlamentare și anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniștri, Alianța să aibă 5-6 miniștri, iar Uniunea să aibă doi miniștri. „Practic e foarte complicat complicat pentru un premier dacă nu are o relație extrem de bună și nu are încredere în ministrul Justiției, în ministrul Finanțelor, în ministrul Fondurilor Europene în perioada următoare. De asemenea, având în vedere că o bună parte din Planul de Reziliență și din banii europeni pe infrastructură mare, cheia rămâne și pe Ministerul Transporturilor. Foarte important rămâne și Ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării unde noi avem 1.300 de primari și unde proiectele nu trebuie să fie făcute pentru anumiți primari de la un partid, trebuie să fie făcute pentru administrațiile locale”, a afirmat Rareș Bogdan la Digi 24. Chestionat dacă viitorul Executiv va avea mai multe sau mai puține ministere sau va fi păstrată structura actuală de 16 ministere, eurodeputatul a replicat: „Avem 16 ministere acum, dacă se mărește se mărește doar la 18 ministere și din motive ce țin de legislație europeană pe mediu, spre exemplu, sau pe comunicații”.
Referitor la faptul că președintele Iohannis a transmis la întâlnirea de marți seara cu liberalii că este nemulțumit de scorul PNL la alegeri și întrebat dacă Ludovic Orban va demisiona și de la șefia partidului, Rareș Bogdan a spus: „Eu știu că jurnaliștilor le plac predicțiile, dar dacă demisionăm cu toții, mă întreb cine conduce România”.
Cătălin Drulă, vicepreședinte USR, a respins într-o postare pe Facebook împărțirea ministerelor din viitorul guvern de coaliție propusă de Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL. “Toate discuțiile despre ministere sunt pure fantezii. Nu au avut loc încă. Noi credem că e important ca aceste negocieri să se desfășoare loial, nu la televizor”, a scris Drulă.
PMP a rămas și în afara Parlamentului și fără președinte
Europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat ierri că și-a depus demisia de la conducerea PMP, ca urmare a rezultatului slab de la alegerile parlamentare, pe care și-l asumă. Marius Pașcan a preluat conducerea interimară a partidului.
Eugen Tomac a mai anunțat că au fost depuse aproape 1.100 de contestații la nivel național în secțiile unde PMP nu a obținut niciun vot.
“Din ultimele rezultate rezultă că avem un scor de 4,90 și pentru că PMP a avut de drept membri în foarte multe secții de vot, în toate secțiile de vot în țară, acolo unde avem zero voturi sau există situații în care avem membri care spun că au votat și nu se regăsesc în rezultatul respectivelor secții de vot, colegii mei au făcut contestații. Sunt peste 1090 de contestații pe care PMP le-a formulat în aceste zile către birourile electorale județene, către Biroul Electoral Central. Suntem conștienți de evoluția rezultatului și așteptăm cu mult interes modul cum vor fi soluționate aceste solicitări, care sunt legitime și necesare”, a transmis Tomac.
Potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare de duminică, PMP nu a reușit să atingă pragul de 5% din voturi, necesar pentru a intra în Parlament.
Un cercetător român în literatură a câștigat un grant de 1,45 milioane de euro
Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunțat, ieri, câștigătorii celui mai recent concurs de granturi, “Consolidator Grant”, printre care se numără și cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care a câștigat un grant în valoare de 1,45 milioane de euro pentru proiectul “O istorie transnațională a literaturii române (TRANSHIROL)”. Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL este aceea că o literatură “națională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o rețea definită de comunitățile transnaționale în care este integrată. Andrei Terian-Dan și echipa sa și-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române și creșterea progresivă globală a rețelei acesteia. Istoria transnațională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.
Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generație în materie de studii literare și în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci și o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie și imagologie și până la studii digitale și cantitative. Fiind expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania și Slovenia și își desfășoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, și anume Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Finanțarea oferită de Consiliul European pentru Cercetare face parte din actualul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro. Cu acest sprijin, noii beneficiari de granturi vor putea să își consolideze echipele și să aibă un impact considerabil.
Proiecte USR care prevăd eliminarea statutului de demnitar pentru șefii a 27 de instituții publice, depuse la Senat
Deputatul USR Dan Barna și senatoarea Ramona Dinu au depus la Senat 27 de proiecte de lege pentru modificare a tot atâtor legi de organizare și funcționare a unor instituții publice, inițiative menite să elimine statutul de demnitar public pentru mai mult de 100 de funcții din 27 de instituții publice.
„Statutul de demnitar pentru simpli funcționari publici reprezintă o sursă de sinecuri pentru clientela de partid și trebuie eliminat. Am convingerea că eliminarea statutului de demnitar pentru o parte dintre aceste funcții va genera economii suplimentare la bugetul de stat, atât de necesare în situația actuală de criză economică și de dezechilibru bugetar major”, a afirmat copreședintele USR-PLUS Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă al USR.
La rândul ei, Ramona Dinu a declarat este suficientă asimiliarea funcțiilor pe baza căreia e stabilit nivelul de salarizare, celelalte beneficii precum locuințe de serviciu, sume forfetare lunare pentru decontarea chetuielilor lunare, plata pentru deplasări dus-întors din București spre localitatea de domicliu fiind exagerate.
„Vorbim de zeci de locuințe de serviciu, complet mobilate, de cheltuieli de întreținere și de amortizare a bunurilor; vorbim de sume forfetare lunare, fără a fi necesară decontarea acestora; vorbim de decontarea lunară a cheltuielilor de deplasare dus-întors din București la localitatea de domiciliu etc, la care se adaugă cheltuielile cu cabinetele de lucru cu mai multe posturi, salarii, sporuri, indemnizații, pe măsura funcției ocupate”, a afirmat senatoarea USR.
În toate cele 27 de instituții vizate de proiectele de lege, președintele și vicepreședinții au statut de demnitar public, de secretar de stat și, respectiv, subsecretar de stat, fiecare cu propriul cabinet de lucru: 4 posturi pentru președinte/secretar de stat și 2 posturi pentru vicepreședinte/subsecretar de stat. Salarizarea personalului din cadrul cabinetului se face potrivit Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar fondurile necesare se asigură din bugetul anual aprobat instituției de către conducătorul acesteia. Aceste cabinete de lucru vin în completarea posturilor aprobate în organigrama fiecărei instituții.
Deputat PSD, răpus de coronavirus
La începutul pandemiei, politicianul de 49 de ani a procurat unei societăți materia primă pentru a confecționa 1.000 de viziere care au fost donate către spitale
Deputatul buzoian Sebastian Radu a murit, în noaptea de marți spre miercuri, într-un spital din Germania, după ce la începutul lunii noiembrie fusese infectat cu SARS-CoV-2, iar starea sa se agravase în doar câteva zile. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis condoleanțe familiei. “Un prieten adevărat, un om care întotdeauna i-a pus pe ceilalți pe primul loc, un om care lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut”, a spus el, despre Sebastian Radu.
În vârstă de 49 de ani, Radu era membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și la câteva zile după ce a fost diagnosticat au apărut complicații și a fost transferat de la Buzău la Spitalul Militar Central din Capitală. Ulterior, pentru că starea sa nu se ameliora, familia a solicitat transferul la un spital din Germania, unde el a murit.
Sebastian Radu a fost viceprimar al municipiului Buzău în anul 2012, dar a demisionat din funcție în urma unor neînțelegeri cu fostul primar Constantin Boșcodeală. După ieșirea acestuia din politică, a revenit în PSD, de unde a candidat și a fost ales deputat în anul 2016. Radu nu s-a mai regăsit pe listele din acest an pentru Parlament.
În luna martie, la începutul pandemiei, deputatul Radu Sebastian a procurat unei societăți din Buzău materia primă necesară pentru a confecționa 1.000 de viziere care au fost donate spitalelor din Buzău și Serviciului Judetean de Ambulanță.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 7.365 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 161 de persoane au decedat, numărul total ajungând la la 12.821.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.430. Dintre acestea, 1.271 erau internate la ATI.
Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.325.130 de teste. Dintre acestea, 31.458 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.394 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.064 la cerere.
Învățătoare, amendată pentru „comportament ostil” față de un elev cu autism
Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, în ședința de ieri, amendarea unei învățătoare, dar și a școlii unde aceasta este angajată, pentru “comportament ostil” față de un elev cu tulburare de spectru autist. “Comportamentul ostil, de respingere al învățătoarei față de un copil cu autism, elev în clasa pregătitoare, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate și dreptul la accesul la educație în condiții de egalitate”, arată decizia Colegiului.
Reprezentanții CNCD citează mai multe articole din OG 137/2000, printre care și articolul 11, alineatul 1 care prevede: “constituie contravenție refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la sistemul de educație de stat sau privat, la orice formă, grad și nivel din cauza apartenenței acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau a orientării sexuale a persoanelor în cauză”.
Reprezentanții CNCD au votat aplicarea unei amenzi contravenționale de 1.000 de lei față de cadrul didactic și școală. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Un medic, autor al “Manualului de șpagă”, condamnat la închisoare
Adrian Gabriel Ilie, medic la Spitalul Militar “Carol Davila” din București, cu gradul de locotenent colonel, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru că lua mită de la pacienți pentru intervenții chirurgicale de înfrumusețare a nasului, el fiind autorul celebrului “Manual de șpagă”.
Potrivit deciziei instanței, medicul a primit câte 4 ani închisoare pentru trei infracțiuni de luare de mită, în final având de executat 6 ani și 8 luni închisoare, după ce pedepsele au fost contopite și s-a adăugat un spor de pedeapsă.
În același dosar, o femeie care i-a dat mită medicului, Silvia Florentina Baranovschi, a fost condamnată la trei ani închisoare cu executare.
Pe de altă parte, judecătorii au confiscat mai multe sume primite de medic ca mită, dar și bani găsiți de anchetatori la domiciliul său: 33.260 de euro, 510 dolari, 52.500 de lei, 2.000 de forinți și 90 de dinari. De asemenea, instanța a dispus confiscarea extinsă a unor sume de bani pe care medicul și familia sa nu le-au putut justifica prin veniturile realizare, respectiv 185.737 lei, 11.382 euro și 7.140 dolari. Pentru recuperarea acestor sume, a fost menținut sechestrul pus pe locuințele și terenurile deținute de chirurg și soția sa. Decizia nu este definitivă.
În urma unei percheziții informatice efectuate asupra laptopului și mediilor de stocare ridicate de la domiciliul medicului, anchetatorii au identificat un fișier, în format pdf, cu denumirea “Manual de șpagă”, în care erau prezentate cazuri documentate de jurnaliști referitoare la modalitatea, tarifele și circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România.
De asemenea, procurorii au identificat un fișier cu denumirea “Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx”, în care erau detaliate tipul intervenției chirurgicale, felul anesteziei și tariful aferent fiecărei intervenții chirurgicale.
Cristina Iurișniți (USR) va sesiza CNCD în legătură cu „perlele misogine” ale lui Sorin Lavric (AUR)
Deputata USR Cristina Iurișniți a anunțat că va sesiza Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) în legătură cu „perlele misogine” ale președintelui Senatului partidului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Sorin Lavric. Deja Uniunea Scriitorilor a precizat că se dezice de afirmațiile lui Sorin Lavric care spune că romii sunt o „plagă socială” și „bărbații nu caută în femei deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, și anunță că acesta „în mod firesc” nu va mai face parte din organizație. „Totul pornește de la Educație! De laFără penali în funcții publice la fără misogini, rasiști și xenofobi în funcții publice! Un nou val de ură, de discriminare și instigare la comportamente abuzive prin discurs care aduce atingere asupra demnității umane va intra în Parlamentul României. Trebuie sa reacționăm ferm și perseverent! Egalitatea de șanse și de gen este un drept fundamental constituțional dar și un angajament internațional la care România este parte pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului! În calitate de parlamentar si președinta a Comisiei pentru egalitatea de șanse din Camera Deputatilor, voi face o sesizare la CNCD pentru a transmite un mesaj clar că acest tip de mesaj nu poate fi tolerat!”, a scris Cristina Iurișniți pe Facebook. Ea a prezentat și câte dintre „perlele misogine” ale lui Sorin Lavric. „«Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică», viitor membru in Senatul României.
«Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea in athanorul labios»“.
Deputat USR mai spune că și Sorin Lavric trebuie să afle, după Doina Pană Darius Vâlcov, Olguța Vasilescu și Liviu Pop că există încă legi pe care toată lumea trebuie să le respecte.
Coșurile de cumpărături ar putea fi interzise în magazinele din Capitală
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență ar putea lua decizia de renunțare la coșurile de cumpărături în supermarketuri, în contextul pandemic actual. Interdicția operează în Argeș doar în supermarketurile care au și cărucioare ce pot fi folosite de clienți. Vineri va fi o ședință cu reprezentanții complexelor comerciale și supermarketurilor, la sediul Primăriei Generale, a confirmat pentru site-ul G4Media.ro prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Prefectul Berbeceanu a mai declarat ieri că în acest moment nu se pune problema instituirii carantinei în București, fiind nevoie de respectarea regulilor care au fost impuse pentru combaterea epidemiei. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este în creștere în București – 6,77, conform ultimei informări ale autorităților.
La sfârșitul lunii, noiembrie autoritățile din județul Argeș au decis să impună supermarketurilor din tot județul să renunțe la coșurile de cumpărături, întrucât ar reprezenta un factor de risc epidemiologic în infectarea cu Covid-19.