Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Povestea fetei din Suceava care s-a sinucis la 18 ani

Ziarul de Vrancea
14 aug 2024 977 vizualizări

Tânăra a crescut în asistență maternală și a avut o relație cu șeful poliției din Broșteni, acuzat că o bătea

Vestea morții Ioanei, o tânără de doar 18 ani, a provocat revoltă în orașul Broșteni din Suceava, unde localnicii au lansat petiția „Ioana merită dreptate”, scrie „Monitorul de Suceava”. Ei spun că aceasta a suferit o traumă și vorbesc despre o relație pe care a avut-o cu șeful poliției Broșteni, cu 17 ani mai mare decât ea, și despre care localnicii spun că o bătea. Polițiștul a fost demis miercuri seară de IPJ Suceava.

Ioana, care împlinise de câteva luni 18 ani, și-a pus capăt zilelor. Înainte, și-a anunțat sora că nu mai are pentru ce trăi. Sora a mers la fața locului, însoțită de un polițist și de proprietarul garsonierei, dar a fost prea târziu.

Ioana locuia singură în garsonieră de când a împlinit 18 ani. Anterior, ea a fost în grija unui asistent maternal, dar a cerut revocarea măsurii când a devenit majoră.

Plasată la un asistent maternal după dezmembrarea familiei

Potrivit Direcția de Protecție a Copilului Suceava, tânăra a avut statut de minor aflat în sistemul de protecție a copilului, până la începutul acestui an. În urma divorțului părinților, domiciliul celor două fete minore ale familiei a fost stabilit la tată, în comuna Dolhești. Doar că tatăl a plecat la muncă în străinătate, iar cele două minore au rămas în grija bunicii paterne. Aceasta din urmă și-a ajutat permanent familia, financiar și moral, având grijă de cele două fete.

Ioana era sub monitorizarea autorităților încă din luna noiembrie 2019, ca urmare a plecărilor repetate de la domiciliul tatălui și a manifestării unui comportament de automutilare. În 2021, a fost plasată la un asistent maternal profesionist, cu domiciliul în orașul Broșteni. „Anterior plasamentului, minora a manifestat o conduită rebelă, comportament de automutilare și tentative de suicid, comportament pe care ea l-a pus în legătură cu lipsa de grijă și afecțiune a părinților naturali. Mama, deși locuia în aceeași localitate, a refuzat să păstreze legătura cu minorele. Tânăra a motivat gesturile suicidale prin existența problemelor familiale: sentimente de neglijare din partea mamei, indiferență și dificultăți de comunicare cu tatăl, precum și violență fizică din partea acestuia”, spun autoritățile citate de presa locală.

După ce a ajuns la asistentul maternal, ea a avut rezultate școlare foarte bune, participând frecvent la olimpiade școlare și la alte activități extrașcolare, fiind bine integrată în comunitate și în colectivul clasei, potrivit Protecției Copilului.

La 18 ani, ea a revocat ordinul de plasament și s-a mutat singură într-o garsonieră.

„Din păcate, nu cunoaștem motivele care au condus la sinucidere, însă considerăm că, indiferent câte avantaje oferă instituțiile statului copiilor care ajung în sistemul de protecție, familia rămâne cel mai important factor de dezvoltare armonioasă și echilibru emoțional pentru orice copil”, a precizat Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.

Relație cu șeful poliției din oraș

Oamenii din Broșteni spun aproape unanim că aceasta a avut o relație cu șeful Poliției Broșteni, care are în jur de 35 de ani. Relația dintre cei doi era de notorietate în localitate. Localnicii din Broşteni au deschis o petiţie în care cer o anchetă corectă, susţinând că fata se plânsese prietenilor că poliţistul o bătea, potrivit News.ro. „Avem mai multe informaţii cum că toată tragedia din noaptea de 12.08 care a avut-o drept victimă pe Ioana a fost muşamalizată. 1. Ioana a sunat la 112 înainte să facă gestul necugetat, iar la faţa locului s-a prezentat sora ei însoţită de comisarul care i-a făcut viaţa un calvar. De ce el? Având în vedere altercaţiile şi despărţirea celor doi, cu siguranţă Ioana ar fi sunat la secţie ci nu pe el. 2. Telefonul Ioanei a fost luat la secţia din Brosteni, acolo unde lucrează comisarul. 3. Nu s-a solicitat criminalistica, lucru care este inacceptabil, sinuciderea poate fi mascată, mai ales că este implicat un om cu «grade»”, se arată în petiţia semnată de peste 1700 de persoane”, se menționează în petiție.

IPJ Suceava a avut o reacție oficială cu privire la acest caz, anunțând, pe de o parte, că moartea fetei este anchetată de ofițerii de la Serviciul de Investigații Criminale Suceava, iar pe de altă parte că se face o anchetă internă cu privire la șeful Poliției Broșteni.

„Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – IPJ Suceava desfășoară activități de cercetare penală, sub coordonarea procurorului de caz, într-un dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru stabilirea circumstanțelor decesului unei tinere, de 18 ani, din orașul Broșteni, jud. Suceava.

„De asemenea, având în vedere apariţia în spaţiul public a unor date, privind o presupusă relaţie anterioară cu un lucrător din cadrul IPJ Suceava, conducerea unităţii a dispus în regim de urgenţă şi verificări, prin Biroul Control Intern, pentru stabilirea existenţei unor eventuale abateri de la Codul Deontologic al poliţistului sau alte aspecte de interes în cauză”, nota IPJ Suceava.

La câteva ore după primul comunicat, IPJ Suceava a anunțat demiterea șefului poliției din Broșteni. „Începând cu data de astăzi, 14.08.2024, şeful Poliţiei Oraşului Broşteni a fost eliberat din funcţia de conducere, urmând să îşi desfăşoare activitatea pe o funcţie de execuţie, din cadrul unei secţii rurale de poliţie, arondată Poliţiei Municipiului Suceava”, a transmis IPJ Suceava. Poliția a precizat că măsura a fost dispusă în virtutea respectării principiilor deontologiei profesionale şi pentru asigurarea cadrului legal optim, în vederea desfăşurării cercetărilor în dosarul penal vizând o faptă de ucidere din culpă.

Crin Antonescu, atac dur la Nicolae Ciucă și conducerea partidului

n cei patru din conducerea partidului sunt niste semidocți

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a lansat, miercuri, un atac dur la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, și la adresa conducerii partidului. Într-un interviu la Digi24, Antonescu a declarat că PNL este ”pândit de ridicol din cauza campaniei cu cartea” și că Nicolae Ciucă ”nu se potrivește cu imaginea de scriitor și eseist”.

”PNL este pândit de ridicol, ridicolul vine din această campanie cu cartea. Domnul Ciucă, un om cumsecade și care nu e un măscărici, nu se potrivește, chiar dacă va scrie un bestseller sau încă zece, nu se potrivește cu imaginea de scriitor și eseist. Tot ce sper e ca această carte dacă apare să nu fie secretizartă și ea, e destinată publicului. Campania este total neinspirată și duce spre ridicol. În politică ridicolul ucide, mai bine ești corupt decât ridicol”, a declarat Antonescu.

El a mai spus despre cei patru lideri de la conducerea PNL că sunt ”niște semidocți” și că numai niște semidocți ”puteau să gândească o campanie pe performanțele literare ale domnului Ciucă”. ”Știu că mi se va spune Iohannis. Dar fiecare pe limba lui piere. Președinții intră în istorie”, a mai spus fostul lider PNL.

„Alegătorii s-au mai maturizat, timpul a trecut. Politicienii par a se infantiliza”, a adăugat Antonescu. „Pesediștii își văd de treaba lor și nu pot rezolva problema mea. Adică un președinte de dreapta, un discurs, un proiect politic. Dar își pot rezolva problema lor – președinte de stângă după 20 de ani de președinte de dreapta”, a mai susținut fostul lider PNL.

În opinia sa, nu există posibilitatea ruperii guvernării acum. „Domnii de la PNL știu că vor rămâne cu jumătate din primari. Se înjură guvernarea, dar nu se rupe. (…) Nici PSD n-are interes să rupă guvernarea. PSD-ului i-a priit, după cum s-a văzut la locale și după cum se vede în sondaje”, a spus Crin Antonescu.

Fostul lider liberal a susținut că, dacă PNL rupe guvernarea, având în frunte „toți prietenii PSD de până acum” – Ciucă, Bode, Rareș Bogdan, care jucau hora stabilității – nu va avea credibilitate. „Poți să ai un candidat care nu intră în turul doi, dar care îți consolidează poziția. (…) Domnul Ciucă e prezentat ca scriitor și eseist. Nu suntem în comedie. Prezintă-l ca general, cu un discurs apăsat…. Dl Ciucă e un domn cumsecade, anturajul strică”, a mai declarat Antonescu. „Dacă asta e tot ce poate să lase dl Iohannis PNL-ului și României, e cazul ca PNL și România să caute altceva”, a subliniat Crin Antonescu.

„Am avut în vedere asta când i-am numit semidocți, le scapă această dimensiune. În țara asta există oameni care au cultura cititului. Aventură lilterară, aventură editorială. Consilieri sigur că există, dar nu asta mai e problema. Noi nu de o carte ducem lipsă, domnul Ciucă nu e acolo ca să scrie cărți. Domnul Rareș Bogdan care a citit mii de cărți, mai multe decât Ciolacu. Sunt oameni cu capacități, ne aducem aminte de Iorga”, a precizat acesta.

El a susținut că „se poate găsi un candidat performant. Hellvig, Bolojan – două variante pe masă”.

 „Mircea Geoană cred că admitem cu toții că la capitolul experiență politică de acest tip, competență în relații externe, nu cred că avem aici ce discuta. (…) E clar că Geoană este ținta unor campanii, ceea ce mă face să mă gândesc că totuși are o șansă”, a mai declarat Crin Antonescu. Elena Lasconi are avantajul noutății, este personajul nou. „Pe Elena Lasconi o percep aproape ca pe un independent”, a adăugat Antonescu.

El a mai susținut că suveraniștii ar avea șanse la Președinție dacă l-ar susține drept candidat pe actorul Mircea Diaconu.

Neamţ: Descoperiri arheologice spectaculoase lângă Târgu Neamţ

Specialiştii de la Complexul Muzeal Naţional (CMN) Neamţ au scos la lumină vestigii vechi de câteva mii de ani, dar şi unele mai recente, în urma cercetărilor arheologice încheiate de curând în două puncte diferite din apropierea oraşului Târgu Neamţ.

Unul din şantierele arheologice s-a desfăşurat în satul Topoliţa din comuna Grumăzeşti, unde arheologii au efectuat săpături încă din 2019 şi au investigat urmele unei aşezări cu mai multe etape de locuire, cele mai vechi fiind de acum aproape 7.000 de ani, iar cele mai recente din secolul al IV-lea după Hristos.

În campania din acest an fost cercetate urmele unei construcţii specifice culturii Precucuteni, care a fost incendiată acum aproape 6.500 de ani, dar care a păstrat în interiorul său mai multe materiale arheologice reprezentative pentru comunităţile acelor vremuri.

Săpăturile s-au realizat sub coordonarea cercetătorului Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

Săpăturile din această vară au oferit rezultate surprinzătoare. În interiorul construcţiei cercetate au fost descoperite mai multe vase sparte, dar şi unele întregi, frumos decorate, precum şi mai multe statuete de lut, care fac parte din recuzita religioasă a comunităţii de acum şase milenii.

Printre artefactele mai spectaculoase se numără o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman, de dimensiuni mari, dar şi un pandantiv din piatră, identificat în interiorul unui vas de lut.

"De asemenea, în imediata vecinătate a locuinţei am identificat două zone cu bogate resturi menajere, care ne ajută să înţelegem mai bine anumite aspecte legate de economia şi modul de viaţă al acestor comunităţi, mai ales că ele au stat la baza faimoasei civilizaţii eneolitice Cucuteni", a declarat, pentru Agerpres, dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării.

Imediat după încheierea acestui şantier, specialiştii au început săpăturile la Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" din satul Vânători-Neamţ, acolo unde este în desfăşurare un proiect de reabilitare a monumentului istoric.

Deşi nu aveau mari aşteptări, fiind o biserică târzie, arheologii nemţeni au avut şi aici surprize plăcute. Astfel, săpăturile au scos la lumină mai multe morminte de înhumaţie şi reînhumări din secolul XIX, dar s-au obţinut şi o serie de date importante pentru cunoaşterea momentului construcţiei bisericii.

Echipa de arheologi condusă de dr. Vasile Diaconu a cercetat mai multe zone din cadrul monumentului şi a dezvelit câteva morminte mai deosebite, dintre care se remarcă cel al unei tinere mame cu pruncul nou-născut, dar şi un mormânt al unui individ care suferise la un moment dat un traumatism, iar în inventarul funerar se găseau o monedă şi un pandantiv realizat din scoică.

Pe baza monedelor descoperite, unele morminte au fost datate în primele decenii ale secolului al XIX-lea şi confirmă, în acest fel, momentul construirii lăcaşului de cult în acea perioadă.

"Cea mai mare surpriză pentru noi, pe lângă descoperirile funerare specifice perioadei moderne, o constituie descoperirea unor urme de locuire vechi de aproape 8.000 ani. Este vorba de resturi ceramice şi unelte de piatră, care ne arată fără urmă de îndoială că aici s-au stabilit cele mai vechi comunităţi umane cunoscute pe teritoriul acestei localităţi. Descoperirile de acest fel sunt destul de rare în zona noastră şi sunt contemporane cu cele identificate în celebrul sit de la Lunca - Poiana Slatinei", a adăugat dr. Vasile Diaconu.

După ce vor face obiectul investigaţiilor de laborator şi al restaurării, dar şi al studiilor interdisciplinare, o bună parte dintre obiectele descoperite pe cele două şantiere arheologice vor putea fi văzute în cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ.

Curtea de Apel Bucureşti revocă definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Adamescu

Curtea de Apel Bucureşti a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată pentru presupusa mituire a unor judecători, relatează G4Media.

Prin această decizie, CAB a confirmat hotărârea Tribunalului Bucureşti din 7 august 2024. Dosarul de dare de mită al omului de afaceri Alexander Adamescu se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deşi – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile.

Dosarul lui Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de către procurorul DNA George Adrian Matei în iunie 2021 şi vizează fapte mai vechi de dare de mită către judecători. În acest caz, Alexander Adamescu este vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă.

Autostrada A8 Tg. Neamț – Iași – Ungheni: A fost avizat Studiul de fezabilitate

Autostrada „Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni, la granița cu Republica Moldova, va avea o lungime de 93 de kilometri și are un cost estimat la peste 5 miliarde de euro.

Compania de Autostrăzi a avizat miercuri în Consiliul Tehnico Economic (CTE) Studiul de Fezabilitate pentru autostrada Târgu Neamţ – Iasi – Ungheni.

Traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începând din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Autostrada va avea o lungime de 93,269 km și va avea următoarele caracteristici: 101 poduri/pasaje, 14 tuneluri, 11 noduri rutiere, 4 spații de servicii, 2 Centre de Întreținere și Coordonare (CIC) și 6 parcări de scurtă durată.

Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 miliarde lei (fără TVA), adică peste 5,2 miliarde de euro.

Pentru lansarea în licitație a contractului pentru construcția autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni mai trebuie parcurse niște etape, spune directorul CNAIR.

Mai exact, Studiul de Fezabilitate mai trebuie avizat și de Ministerul Transporturilor, apoi de Consiliul interministerial, iar la final Guvernul trebuie să aprobe indicatorii tehnico-economici.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.