Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PNL, cu PSD sau USR?

Ziarul de Vrancea
1 nov 2021 975 vizualizări

După două luni de criză politică și doi premieri desemnați care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, PNL se află în corzi pentru menținerea guvernării. Eșecul negocierilor pentru identificarea susținerii parlamentare și cu 15 deputați și senatori care au părăsit partidul, conducerea PNL a ajuns la dispoziția PSD.

Surse social democrate au declarat pentru site-ul HotNews.ro că PSD va negocia dur și intenționează să ceară funcția de premier în viitorul Guvern. “Acum, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților”, au declarat sursele citate. În discuțiile din interiorul PSD se vehiculează ca Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu - președinte al Camerei Deputaților (ieri a fost votat interimar la Cameră) iar Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății. Social democrații vor invoca faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). De asemenea, pe lista dorințelor PSD are prioritate un minister avizator - Ministerul Finanțelor, Internele, Sănătatea și Munca. Totodată, există în interiorul PSD discuția de a propune liberalilor o reorganziare a ministerelor și de suplimentarea numărului de portofolii până la 20. În prezent Guvernul este format din premier, 2 vicepremieri și 17 funcții de miniștri.

Marcel Ciolacu: PSD își asumă să intre la guvernare

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, ieri, la sediul PSD, că partidul său își asumă intrarea la guvernare și a precizat că discută cu toți liderii politici care pot duce la ieșirea din această criză politică. El a făcut un apel către reprezentanții partidelor parlamentare să aibă “foarte mare grijă ce vorbesc în această perioadă”. “Indiferent dacă este un guvern PNL, USR, PSD, România nu are nevoie, în acest moment, de un guvern minoritar”, a spus Ciolacu, precizând că “toate scenariile rămân deschise”, iar “întoarcerea la popor este cea mai corectă”.

Despre condițiile pentru intrarea la guvernare, președintele PSD a spus că nu au condiții și nici nu au discutat. “Vorbesc cu toată lumea la telefon, nu am nicio reținere, indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane și mi se pare corect să facem acest lucru”, a spus Ciolacu.

Cioloș: Intenția unor lideri din PNL este de a se arunca în brațele PSD

Liderul USR Dacian Cioloș afirmă că decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-și depune mandatul e o decizie corectă și a remarcat că în ultimele ore este vizibilă intenția unor lideri din PNL de a se arunca în brațele PSD. El a arătat că refacerea coaliției este de preferat pentru că există deja un program de guvernare negociat, o structură a Executivului pe care s-au pus de acord, astfel că ar putea fi rapid operațional un astfel de guvern. Dacă opțiunea e PSD, USR trece în opoziție, a precizat Cioloș.

Președintele USR consideră că decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-și depune mandatul, este o decizie corectă.

Președintele USR a afirmat că PNL are de ales, în acest moment, între a reface coaliția cu USR sau să se întoarcă la PSD, la “hoție din banii publici, pentru baronii locali, la felul în care a fost jecmănită Justiția”.

Dacian Cioloș a subliniat că a crezut luni, după depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, premierul desemnat, că există “o șansă pentru refacerea coaliției, de modernizare a României”. “Din păcate, însă, în ultimele ore, vedem că intenția unor lideri din PNL - și înțeleg că nu este încă o decizie luată în PNL, dar apare tot mai evidentă intenția unor lideri din PNL - este de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a partidelor vechi”, a declarat Cioloș.

Pandemia COVID-19 a ucis peste cinci milioane de oameni în lume

acesta este bilanțul oficial, numărul morților fiind de până la trei ori mai mare, potrivit OMS n România este în prezent a treia cea mai afectată țară din Europa, după Rusia și Ucraina

Pandemia COVID-19 a ucis peste cinci milioane de oameni în lume de când Biroul OMS din China a anunțat apariția bolii, la sfârșitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanț realizat pe baza unor date oficiale de AFP.

Acest bilanț, întocmit luni la ora 21.30 GMT (23.30, ora României), ia în calcul morțile înregistrate de către autorități naționale de sănătate și reprezintă doar o parte a morților reale cauzate de noul coronavirus.

Organiația Mondială a Sănătății (OMS) apreciază că dacă se ia în calcul supramortalitatea legată direct de COVID-19, bilanțul pandemiei este două sau trei ori mai mare decât cel oficial.

Bilanțul zilnic al morților în lume a scăzut pentru prima oară de aproape un an la 8.000, la începutul lui octombrie, însă situația este foarte diferită pe continente. “Numărul total al cazurilor și morților din cauza COVID-19 este pe cale să crească pentru prima oară de două luni. Acest lucru esta cauzat de creșterea actuală a epidemiei în Europa, care depășește declinul observat în alte regiuni ale lumii”, spune directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În regiunea europeană a OMS - din care fac parte 52 de țări, de la coasta la Atlantic și până în Azerbaidjan și Rusia -, creșterea numărului morților este cauzată în principal de evoluția situației în partea de est a regiunii.

În Rusia, potrivit datelor raportate zilnic, peste 1.000 de oameni mor din cauza COVID-19, în medie, începând de la 20 octombrie. Autoritățile ruse spun ele însele că acest bilanț este larg subestimat.

După Rusia, Ucraina și România sunt în prezent cele două țări din Europa care înregistrează cel mai mare număr de morți zilnc din cauza COVID-19 - Ucraina 546, iar România 442 de morți pe zi, în medie, în ultimele șapte zile.

America Latină și Caraibele sunt regiunea cea mai îndoliată din lume - 1.521.193 de morți din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei.

În Statele Unite, peste 1.400 de morți din cauza COVID-19 se înregistrează zilnic, în medie, în ultimele șapte zile - un bilanț în scădere cu 15% față de săptămâna precedentă. Statele Unite, cu un total de 746.747 de morți din cauza COVID-19, sunt țara ceu cel mai grav bilanț al pandemiei.

Un nou record de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 11.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 591 de decese, din care 5 din perioada anterioară, fiind cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei. 1.876 de pacienți sunt internați la ATI. În spitale sunt internați 367 de copii, 32 fiind la ATI.

Până ieri, 48.664 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Copilă, ucisă de tatăl vitreg pentru că a vrut să se joace cu el

un șomer de în vârstă de 23 de ani, consumator de droguri, și-a recunoscut ieri vina în cazul fetiței de 4 ani ucise la Arad

Bărbatul din Arad suspectat că a ucis fetița de 4 ani a concubinei sale și-a recunoscut ieri fapta, el declarându-le anchetatorilor că a lovit-o cu capul de un perete și i-a transportat cadavrul într-un geamantan. Inițial, el a spus că fetița a decedat în mod accidental când îi făcea baie, că s-a speriat și i-a aruncat cadavrul pe câmp, dar nu a incendiat-o. Ulterior, în fața procurorilor, bărbatul și-a schimbat declarația și a recunoscut că el a ucis-o pe fetiță, după ce a dat-o cu capul de peretele din holul locuinței, fiind deranjat că fetița nu îl lăsa în pace și voia să se joace cu el. “Inculpatul a declarat că, apropiindu-se de copil, a constatat că fetița nu are puls, s-a speriat și s-a gândit să scape de cadavru, pe care l-a depus într-un geamantan, l-a ambalat practic într-un geamantan. A apelat apoi la o firmă de taximetrie, s-a deplasat cu taxi până în cartierul Bujac din municipiul Arad și, după ce a ajuns în zona cimitirului, a lăsat cadavrul într-o zonă cu vegetație mai stufoasă, plecând de la fața locului. În călătorie l-a luat și pe băiatul de trei ani, fratele victimei. Mama nu știa. Născuse de șase zile și a venit acasă în cursul zilei de luni. A întrebat unde este minora și concubinul i-a răspuns că se află la vecini. Conform declarației unei martore, el este cunoscut ca un consumator de droguri”, a declarat Ruxandra Tarcea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Arsă cu acetonă

Tatăl vitreg a recunoscut că a incendiat trupul micuței folosind două sticluțe de acetonă. Băiatul de trei ani al concubinei sale nu ar fi asistat la incendiere. “Bărbatul a recunoscut că a incendiat trupul fetei folosind două sticluțe de acetonă pe care le-a găsit prin casă. Nu a tranșat cadavrul înainte de incendiere. A vrut doar să își ascundă urmele. Băiatul de trei ani care se afla cu bărbatul pe câmpul unde a fost dus cadavrul fetiței nu a asistat la incendiere. Bărbatul a declarat că l-a lăsat pe copil la aproximativ 20 de metri de locul unde a fost incendiată fata”, a declarat Ruxandra Tarcea.

Fetița se numea Antonia, iar anchetatorii au stabilit că ea nu a fost agresată sexual. Bărbatul are 23 de ani și este șomer. El a fost ridicat din pat de către polițiști în timp ce dormea. “Este greu de explicat cum cineva care comite o atrocitate să mai poată dormi și liniștit. El este bărbatul bănuit că ar fi luat viața unui suflet nevinovat. Acesta a fost ridicat din pat de către colegii noștri. Acum, să răspundă pentru faptele lui”, se arată într-un mesaj al Poliției Române, postat marți pe Facebook.

Trupul fetiței a fost găsit sâmbătă seară, de un bărbat care își plimba câinele în apropierea cimitirului din cartierul arădean Bujac. Bărbatul a sunat imediat la numărul de urgență 112. Polițiștii au găsit piciorul ars al unui copil, apoi trupul, căruia îi lipseau membrele inferioare.

Marți, bărbatul a fost dus de anchetatori la locul faptei pentru reconstituire, după care va fi prezentat în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă. El este cercetat pentru violență în familie raportat la infracțiunea de omor și profanare de cadavre sau morminte.

Între 1990 și 2019, România și-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în intervenția de marți de la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), că între anii 1990 și 2019, țara noastră și-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale, însă România este angajată să facă mai mult. „Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară și că trebuie să dăm dovadă de ambiție în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajați să facem și mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. În același timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziție ecologică, că sunt create locuri de muncă și că inegalitățile sociale sunt reduse. România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, a afirmat Klaus Iohannis, la Glasgow, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

Șeful statului a adăugat că nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. „România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluții bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a capta carbonul și a combate deșertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forța oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educația este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul”, a conchis Iohannis.

Un deputat vrea să-și schimbe votul pentru că a votat greșit

Deputatul liberal Ben-Oni Ardelean susține că a votat greșit împotriva legii privind compensarea costurilor pentru energie electrică și solicită modificarea votului, în premieră pentru Camera Deputaților. „Votul meu (Deputat Ben-Oni Ardelean) pentru proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței de urgență nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, a fost înregistrat greșit (am votat în sistem online). Vă solicit respectuos să fie consemnat faptul că votul meu pentru PL-x 513/2021 este PENTRU”, se arată în solicitare

România, reprezentată de conspiraționiști și în Parlamentul European

Europarlamentarul PNȚCD (ex-PSD) Cristian Terheș a ajuns subiect de știri în Uniunea Europeană, pentru diseminare de informații false în Parlamentul European, alături de doi aleși de extremă dreapta, unul de extremă stânga, doi conservatori și un independent.

Europarlamentarul conservator din România Cristian Terheș, de 42 de ani, le-a spus reporterilor din Bruxelles, într-un protest organizat săptămâna trecută, că Parlamentul le răpește „dreptul oamenilor de a decide ce să facă cu propriile corpuri”, scrie EUObserver. De la începutul lunii noiembrie, parlamentarii și staff-urile acestora trebuie să prezinte un certificat verde pentru accesul în instituție. Certificatul dovedește fie vaccinarea, fie că persoana respectivă nu este infectată (prin test PCR nu mai vechi de 48 de ore) sau că a trecut prin boala COVID-19.

Nici unul din cei șase europarlamentari care au protestat în Parlamentul European nu au purtat măști, deși Belgia a reimpus o serie de măsuri, după ce numărul cazurilor noi de COVID și spitalizările au început să crească, notează EUObserver. „Terheș se prezintă ca preot în cea mai recentă declarație de interese depusă, din 2019, și provine din România, țară cu cea mai mare rată de decese din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), rata de decese a României în ultimele 14 zile este de 246 la un milion de persoane. În Belgia, este 16 la un milion de locuitori. Ca procent al vaccinărilor, România este pe penultimul loc din UE, cu 37% din populație vaccinată, notează jurnaliștii de la EUObserver, în articolul publicat în 29 octombrie”, amintesc jurnaliștii de la EUObserver.

Directoarea Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, răpusă de COVID-19

Carmen Veronica Steiciuc, manager al Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, a murit din cauza COVID-19, a anunțat luni seară ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Steiciuc, personalitate culturală marcantă a Sucevei, avea 53 de ani. „COVID-19 continuă să facă victime și e extrem de dureros să tot pierdem ființele dragi. Astăzi a plecat dintre noi și Carmen Steiciuc, cea care a avut grijă de teatrul sucevean chiar de la înființarea sa. Teatrul “Matei Vișniec” este astăzi o mărturie a pasiunii sale și a implicării în lumea culturală suceveană”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Poetă, director al revistei „Bucovina literară”, organizator al Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș“, Steiciuc a fost licențiată a trei facultăți, urmând și un doctorat în teatrologie. Suferea de mai multe alergii și nu se vaccinase anti-COVID-19

Potrivit publicației Monitorul de Suceava, Carmen Veronica Steiciuc a murit luni, 1 noiembrie 2021, în jurul orei 15.30. Publicația citată scrie că, de mai bine de 6 ani, ea suferea de o serie de alergii și de aceea avea un regim alimentar sărac, evita să ia medicamente și a ezitat totodată să se vaccineze împotriva COVID-19. Când s-a infectat cu noul coronavirus, a sperat că va reuși să treacă de boală, acasă, dar, când situația s-a agravat, s-a internat în Spitalul Județean Suceava, la Secția Infecțioase. Ulterior, din cauza complicațiilor apărute, Carmen Steiciuc a fost transferată în Secția ATI COVID a spitalului sucevean, unde a fost intubată. Din păcate însă, eforturile depuse de medici pentru salvarea ei au fost în zadar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.