Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ping-pong între Palate cu Olguța și Adina

Ziarul de Vrancea
10 ian 2019 736 vizualizări

Premierul Dăncilă l-a anunțat pe președinte că o va nominaliza, pentru a treia oară, pe Olguța Vasilescu pentru un post în Guvern n tot a treia oară a propus-o și Tudorel Toader pe Adina Florea la șefia DNA

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis ieri o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care reiterează cele două propuneri pentru Dezvoltare și Transporturi, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Premierul susține că acestea respectă toate prevederile legale. Potrivit Guvernului, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

În cursul dimineții președintele Klaus Iohannis i-a transmis două scrisori premierului Dăncilă în care explică de ce i-a respins propunerile de numire a noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare. În prima scrisoare, președintele explică de ce nu i-a numit pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu, la Dezvoltare, respectiv Transporturi, în prima fază a remanierii. Despre Laufer șeful statului spune că nu sunt îndeplinite condițiile legale, iar despre Vasilescu că nu are expertiza necesară. În cea de-a doua scrisoare, șeful statului susține că nu i-a numit pe Mircea Drăghici și pe Olguța Vasilescu la Transporturi, respectiv Dezvoltare, deoarece din documentația trimisă nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Ulterior, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a afirmat că răspunsul președintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării este unul politicianist.

Orban: Vor ajunge miniștri la calendele grecești

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că decizia premierului Viorica Dăncilă de a retrimite șefului statului aceleași propuneri pentru Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor nu este conformă cu pronunțarea Curții Constituționale, iar aceste propuneri nu necesită un răspuns din partea lui Klaus Iohannis. "Singurii ministeriabili rămași în PSD: Olguța bună la toate și tocătorul de bani publici care ocupă funcția de trezorier al PSD. Sărăcie mare de cadre la PSD dacă au ajuns să propună aceiași "faliți" pentru portofoliile vacante. Nu că ar fi de mirare după 71 de nepricepuți și neaveniți puși în capul trebii și schimbați precum șosetele de flaușat în cei doi ani. Problema cea mai mare a lui Dragnea, Dăncilă and co este că nu prea le-a plăcut să citească la viața lor și nici acum nu citesc. Pentru că, dacă ar fi citit decizia CCR, ar fi înțeles că ceea ce fac ei nu este conform pronunțării Curții. Ei nu pot să vină cu aceleași propuneri, pentru că președintele are dreptul să refuze motivat o propunere. Ca, atare, această nouă propunere este, de fapt, aceeași propunere, adică prima propunere și nu necesită niciun răspuns din partea președintelui. Adică, cei doi vor ajunge miniștri pe portofoliile respective la calendele grecești", a scris Orban, ieri, pe Facebook.

Tudorel Toader insistă și el

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, o va propune și a treia oară pentru Adina Florea pentru funcția de procuror-șef al DNA. Ea a fost refuzată până acum de Klaus Iohannis pe motive ce țin de legalitatea desemnării, anunță Digi 24.

„Retrimit la Cotroceni cele 5 solicitări. Îi voi trimite președintelui Klaus Iohannis și adeverințele CNSAS din care rezultă că niciuna dintre candidate nu a făcut poliție politică”, a spus Tudorel Toader. El a oferit detalii despre această decizie într-o postare pe Facebook, intitulată "Din categoria «Să citim până/poate înțelegem !»". "Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa «calității» de colaborator. Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate. La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că «...în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea»", scrie ministrul Toader.

Potrivit acestuia, în 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. "Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019. Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente", mai afirmă Tudorel Toader.

Ce spune un cercetător român despre misterioasele emisii radio din spațiu

n astronomii au descoperit emisii radio care se repetă, un caz extrem de rar de când “ascultă” semnalele venite din Cosmos

Astronomii au detectat misterioase emisii de energie care se repetă din adâncurile Universului, fiind abia a doua oară în istoria omenirii când se înregistrează așa ceva. Unii experți sugerează că ar putea fi dovezi privind o avansată civilizație extraterestră, scrie Guardian. Originea emisiilor radio rapide (fast radio bursts - FRB), pulsații de unde radio ce durează milisecunde, este necunoscută. Cei mai mulți dintre cercetători spun că sunt generate de puternice fenomene astronomice ce au loc la miliarde de ani lumină distanță de galaxia noastră, Calea Lactee, fiind vorba de găuri negre sau stele neutronice super-dense care fuzionează. Alții, precum profesorul Avi Loeb de la centrul Harvard-Smithonian pentru astrofizică, propun explicații mai extravagante, sugerând că ar dovedi existența unei tehnologii extraterestre incredibil de avansate.

Noua descoperire, făcută de o echipă de astronomi ce căuta emisii radio rapide, a fost publicată în cunoscuta revistă de știință Nature după ce, vara trecută, într-o perioadă de trei săptămâni, a detectat 13 astfel de străfulgerări folosind un nou tip de radio-telescop, Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (Chime), aflat în Columbia Britanică.

Pentru a doua oară în istorie, în condițiile în care până acum au fost înregistrate peste 60 de FRB, una a fost detectată repetându-se. Anterior, în 2015 radio-telescopul Arecibo din Puerto Rico a înregistrat astfel de FRB repetate.

Emisiile radio rapide au fost detectate pentru prima oară, accidental, în 2007, în timp ce erau studiate date astronomice colectate în 2001. Probabil că multe alte FRB, cu frecvențe și mai joase, trec pe lângă planeta noastră și că, odată cu avansul tehnologic, vom putea să detectăm mai multe.

Cercetător român: Un fenomen pur fizic

 “Foarte puține astfel de evenimente au fost detectate până acum de astronomi, peste tot în univers, deci vă dați seama că interesul este mare. Mai mult, cele mai multe semnale până acum nu s-au repetat”, explică pe pagina sa de Facebook cercetătorul român Cristian Presură, care precizează că, “din punct de vedere științific, este un rezultat remarcabil”. “Pot fi semnale care au de-a face cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, dar și cu explozii de supernovă sau cu pepiniere de noi stele”, continuă fizicianul.

Cercetător la compania Philips, în Olanda, și autor al volumului “Fizica Povestită”, Cristian Presură vorbește și despre referirile la extratereștri apărute în presă. Însă atrage atenția că, după “cum arată semnalele originale, ele sunt puțin deasupra zgomotului și fără formă specială, ceea ce mă face să cred cu atât mai mult că e vorba despre un fenomen pur fizic, care așteaptă să fie descifrat”.

Cât ar câștiga cerșetorul român din Italia căruia un politician i-a aruncat lucrurile

Paolo Polidori, viceprimarul orașului Trieste, membru al partidului Lega și partizan declarat al politicilor vicepremieruluI Matteo Salvini, s-a lăudat pe Facebook că a aruncat la gunoi păturile, hainele și salteaua unui bărbat fără adăpost. A ținut să precizeze și că apoi s-a spălat pe mâini. „Acum locul arată decent. Semnalul e clar: toleranță zero! Eu vreau ca orașul să fie curat”, a conchis politicianul, potrivit Today.it. Polidori a mai fost acum câțiva ani în centrul unui scandal privind declarații antisemite, fiind și amendat atunci.

Postarea sa a stârnit rapid controverse, iar oamenii s-au mobilizat ca să-l ajute pe român. Andreea Marcucci, liderul grupului social-democrat din Senat, a sugerat chiar că viceprimarul ar trebui să demisioneze.

Polidori a revenit însă miercuri și a declarat că românul “e cerșetor voluntar, câștigă 1.800 de euro pe lună”. Viceprimarul susține că românul schimba deseori sume mari de bani la magazinele din zonă și că i s-a oferit de mai multe ori cazare în centrele sociale, dar a refuzat. Mai mult, potrivit viceprimarului, comercianții din zonă i-au cerut să-i scape de cerșetor, pentru că strica imaginea orașului.

Românul respinge însă acuzațiile și spune, într-un interviu acordat Il Piccolo, că i s-au furat actele și, fără ele, nu poate sta în centrele de asistență socială mai mult de câteva zile.

Caz grav la Ploiești. O tânără a căzut pe geamul autobuzului

Caz incredibil la Ploiești. O tânără a căzut dintr-un autobuz după ce un geam lateral s-a desprins cu totul. Fata este la spital cu răni grave la cap. De asemenea, tânăra a fost operată de urgență. Polițiștii au deschis un dosar penal și înceacă să afle cine este vinovat. Adolescenta stătea pe scaunul din spatele autobuzului. La un viraj, pur și simplu a căzut din mașină, cu geam cu tot. Reprezentanții regiei de transport au două ipoteze în acest caz. Prima, tânăra ar fi fost împinsă foarte tare și a căzut cu tot cu geam. Așa s-ar explica și faptul că fetele care o însoțeau, ar fi dispărut imediat de la locul accidentului. A doua ipoteză este legată de lucrările superficiale făcute de firma de reparații în urmă cu câteva luni, chiar la geamul respectiv.

Papa Francisc vine în România la sfârșitul lunii mai

Papa Francisc va veni anul acesta în România. Suvernul Pontif va ajunge la București pe 31 mai 2019 și va rămâne în țara noastră pentru trei zile.

În cadrul programului oficial, Papa Francisc va merge și la Cluj-Napoca și Iași.

Invitația oficială a fost făcută de președintele Klaus Iohannis în martie 2017.

Ultima vizită a unui suveran pontif în România a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.