Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Petrecerea miniștrilor de la Guvern, încheiată la Poliție

Ziarul de Vrancea
30 mai 2020 803 vizualizări

Orban și Aurescu au fost amendați pentru că nu aveau mască și fumau în spații publice, Bode și Popescu pentru că nu purtau mască, iar Turcan pentru că nu o purta “în mod corespunzător”, după apariția fotografiei făcute într-un birou de la Palatul Victoria

Cinci membri ai Executivului au fost amendați ca urmare a fotografiei apărute în spațiul public în care premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și miniștrii Lucian Bode, Virgil Popescu și Bogdan Aurescu nu aveau mască de protecție, iar unii și fumau, într-un birou din clădirea Guvernului, cu ocazia zilei de naștere a premierului Ludovic Orban. Toate amenzile au fost achitate. Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a anunțat că a aplicat sancțiuni contravenționale pentru cinci membri ai Executivului.Conform Poliției Capitalei, doi membri ai Executivului au fost sancționați cu câte două amenzi contravenționale fiecare, în cuantum de 3000 de lei pentru fiecare persoană, pentru nepurtarea măștii de protecție sanitară și pentru fumat în spații în care acest lucru este interzis. În imagine, cei care fumează sunt premierul Ludovic Orban și ministrul de Externe Bogdan Aurescu. “Alte două persoane au fost sancționate cu amendă în valoare de 2500 de lei pentru fiecare, pentru nepurtarea măștii de protecție sanitară”, anunță polițiștii. Conform fotografiei difuzate pe rețelele sociale, acestea sunt ministrul Transporturilor Lucian Bode și ministrul Economiei Virgil Popescu. A cincea persoană a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 1000 de lei pentru purtarea măștii de protecție în mod necorespunzător. Persoana la care se referă comunicatul Poliției Capitalei este vicepremierul Raluca Turcan, care are mască, doar o poartă sub bărbie. Toate amenzile au fost achitate prin Ghiseul.ro, anunță reprezentanții Executivului. O fotografie în care apar premierul Ludvic Orban cu țigara aprinsă în mână și mai mulți miniștri care au în mână pahare sau țigări a fost distribuită intens vineri seară pe Facebook. Fotografia a fost făcută într-unul dintre birourile de la Guvern, iar cele mai multe comentarii ale utilizatorilor au fost negative. O nouă fotografie cu premierul care fumează în spații închise a fost publicată, ieri, pe Facebook, de această dată Orban fiind surprins în ședința de Guvern. În imaginea postată, duminică, pe Facebook, se vede cum premierul și-a înlăturat masca de la gura pentru a fuma.

Roman: Când Grindeanu sau Tudose au fost surprinși la fumat, nu am cerut demisii

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat ieri că, în momentul în care Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose au fost surprinși “la fumat” în Parlament sau la Guvern, liberalii nu au făcut “din țânțar, armăsar” și nu au cerut demisii. “Nu aș fi comentat, la fotografia făcută la ziua premierului, dacă nu vedeam declarația lui Marcel Ciolacu, a liderilor PSD, care înfierează cu mânie proletară și cer demisia lui Orban! Sunt declarații date după o țigară, pentru că știu mulți lideri PSD, care sunt fumători, ca și mine. În momentul în care Grindeanu sau Tudose au fost surprinși la fumat, în Parlament sau la Guvern, nu am făcut din țânțar, armăsar. Nu am cerut demisii și nici nu am trucat poze, care să ironizeze situațiile respective. Nu am dus niciodată lupta politică la nivelul atacului la persoană. Și nu cred că asta așteaptă românul de rând de la politicieni”, a scris Roman pe Facebook. El a adăugat că “ipocrizia liderilor PSD este maximă și arată cât de murdar știu ei să lupte”. “Pentru ciolan, nu pentru oameni! Orban și-a recunoscut greșeala și a plătit amenda! Nu știu câți dintre pesediști, care la zile de naștere mai greșesc, au procedat la fel. Asta e diferența de mentalitate. Diferența între noi și pesediști este ca de la cer la pământ! Și pentru că nu suntem hoți și corupți ca ei, atunci singura lor armă este atacul la persoana! Mizerabil, dar asta este PSD”, a menționat acesta.

Galați: Primul pacient tratat cu plasmă a decedat

Primul pacient din Galați care a primit tratament cu plasmă de la un bolnav cu coronavirus care s-a vindecat a murit, fiind vorba despre cazul 1268 raportat ieri de Grupul de Comunicare Strategică.  Bărbatul avea 45 de ani și era asistent social la Căminul de Bătrâni “Sfântul Spiridon” din Galați, unul dintre cele două aziluri din acest județ transformate în focare de coronavirus. El a fost confirmat cu COVID 19 pe 29 aprilie. Ulterior, cunoscuții săi, dar și medicii de la Terapie Intensivă din Spitalul Județean Galați, au demarat o campanie pe rețelele de socializare prin care îi îndemnau pe bolnavii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru salvarea gălățeanului. Până la urmă, bărbatul a primit plasma hiperimună, fiind primul gălățean care a beneficiat de un asemenea tratament. La un moment dat, el a fost testat de două ori, iar rezultatele au ieșit negative, însă starea bărbatului s-a menținut critică, având sechele pulmonare și renale. La finele lunii mai, el a fost testat din nou pozitiv la noul virus, iar decesul a survenit pe 31 mai. El avea următoarele comorbidități: HVB, obezitate, sdr. QT prelungit, steatoza hepatică, sdr. hepatocitoliza”.

Șeful Crucii Roșii din Neamț, printre victime

Directorul filialei Neamț a Crucii Roșii Române, Florin Pîclea, a decedat ca urmare a infectării cu Covid-19, a anunțat directorul general al organizației, Ioan Silviu Lefter. Pîclea avea 64 de ani, iar decesul a survenit duminică la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. “Domnul Florin Pîclea a fost diagnosticat cu Covid-19 în urmă cu trei săptămâni, când a fost internat la Spitalul Județean Neamț. În urma analizelor efectuate în spital a fost diagnosticat și cu diabet”, a scris pe pagina de Facebook a Crucii Roșii Române, directorul Ioan Silviu Lefter. Florin Pîclea a fost directorul filialei Neamț a Crucii Roșii Române în ultimii 18 ani.

Bilanțul zilnic

Un număr de 141 noi cazuri de persoane infectate cu COVID-19 au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 19.398 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.426 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 159 de pacienți. Până aseară, 1.276 de persoane infectate au decedat.

USR: Rapoartele SRI vorbesc despre extremismul etnic din Transilvania

Deputatul USR Lucian Viziteu, membru în comisia de control a activității SRI și vicepreședinte al Camerei Deputaților, afirmă că “majoritatea pesedistă refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul etnic din Transilvania”. “Dacă aceste informații ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relațiile politice dintre PSD și UDMR. În ultimii ani, PSD și ALDE au făcut numeroase concesii UDMR și chiar au promovat sau susținut prin artificii parlamentare inițiative legislative care încalcă Constituția României. Au făcut acest lucru pentru a-și asigura sprijinul în Parlament”, susține Viziteu. Parlamentarul USR arată că rapoartele din 2015, 2016, 2017 și 2018 nu sunt aprobate de Legislativ nici acum, așa cum cerea legea. “Dacă raportul SRI este votat, el devine public, or pesediștii fix asta au încercat să împiedice”, afirmă Viziteu. El susține că rapoartele publice din anii precedenți vorbesc despre amenințarea reprezentată de extremismul etnic din Transilvania. Raportul din 2013 vorbește chiar despre implicarea și incitarea venită din partea unor actori externi, inclusiv din partea unor actori statali, adaugă el. “Interesele minorităților naționale au fost, în continuare, afectate de preocupările unor oficiali/diplomați din statele limitrofe pentru implicarea comunităților congenere din țara noastră în susținerea propriilor interese”, se arată în raportul SRI din 2013, conform deputatului USR. Tot de aici, adaugă el, aflăm că “În vederea racordării la demersurile autonomiste ale liderilor maghiari, activismul extensiilor autohtone ale structurilor extremiste ungare a continuat să exploateze momentele cu semnificație simbolică pentru congenerii din Transilvania, în sensul promovării în rândul tineretului maghiar a conceptelor revizioniste și cultului unor personalități maghiare controversate”. Sursa citată menționează că raportul SRI din 2014 atenționează că există “riscul declanșării de manifestări violente, asociate interferențelor cu zona naționalist-extremistă maghiară și a acțiunilor unor persoane/grupuri cu comportament agresiv”. Tot în acest document se arată că extremiștii maghiari se folosesc de conceptul “secuiesc” pentru a promova “idei autonomiste”, spune el.

INS: La 1 ianuarie 2020, în România erau 4,138 milioane copii

La 1 ianuarie 2020, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,138 milioane - în scădere cu 42.000 comparativ cu anul anterior - reprezentând 18,7% din populație, potrivit datelor statistice puse la dispoziție cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Ponderea băieților în segmentul de populație mai mică de 18 ani a fost, în ultimii ani, superioară (51,4%), comparativ cu cea a fetelor de aceeași vârstă. Raportul a fost de 1.056 băieți la 1.000 fete. La 1 ianuarie 2020, în mediul urban aveau domiciliul 52,6% din numărul copiilor sub 18 ani, aceștia reprezentând 17,4% din totalul populației urbane. În mediul rural, minorii au reprezentat 20,3% din totalul populației rurale. În profil teritorial, cea mai mare pondere a copiilor de 0-18 ani s-a înregistrat în regiunea Nord–Est (20,7% din populația totală a regiunii), iar cea mai scăzută în Sud-Vest Oltenia (17,1%). Pe județe, ponderea cea mai mare a copiilor sub 18 ani în populație după domiciliu a fost în județele Suceava (22,3%), Iași (21,4%) și Bistrița-Năsăud (21,1%). La polul opus, se află județele Vâlcea, Hunedoara, Brăila cu o pondere de 16,2% a minorilor în totalul populației cu domiciliul în județ. În anul 2019, s-au născut 188.130 copii. În anul 2019, rata de fertilitate a scăzut față de anii anteriori, ajungând la 35,3 născuți-vii la 1.000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani).

Vremea se va încălzi treptat din 5 iunie, dar instabilitatea atmosferică rămâne ridicată

Vremea se va încălzi treptat din 5 iunie, dar instabilitatea atmosferică rămâne ridicată în următoarele două săptămâni, reiese din prognoza publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1 - 14 iunie. În Moldova, în primele trei zile vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru începutul lunii iunie, media maximelor termice urmând a se situa între 15 și 20 de grade. Ulterior se va încălzi treptat, iar această tendință se va menține până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, atunci când se estimează că temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 28 - 29 de grade. Din data de 08 iunie, temperatura aerului va scădea ușor, spre medii ale maximelor de 26 - 27 de grade. Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 9 grade în prima dimineață, spre 6 grade în dimineața zilei de 03 iunie, apoi în creștere, spre valori de 14 - 15 grade. Probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Român, fost membru al Legiunii Străine, arestat în Franța sub suspiciunea de omor

Poliția judiciară franceză a arestat la 27 mai un fost membru al Legiunii Străine de naționalitate română, sub suspiciunea că a comis un omor, transmite duminică portalul francez CNews.fr. Căutat de justiție în România, bărbatul își găsise refugiu în Franța într-o casă rurală din departamentul Seine-et-Marne. Pentru arestarea lui au fost mobilizate Brigăzile de cercetare și intervenție din Creil și Lille. Individul de 45 de ani era căutat din autoritățile române, fiind suspectat de omucidere cu armă de foc, comisă la 9 martie în Bacău. El era cunoscut și de serviciile de poliție române pentru amenințări și extorcări de fonduri prin violență. În 21 mai, România semnalase Franței posibila prezență a unui individ urmărit de poliția română în Hexagon. Anchetatorii poliției judiciare din Creil l-au localizat într-o casă din Creil. Intervenția a avut loc a doua zi după emiterea mandatului de reținere european. La percheziție, poliția a confiscat peste 30.000 de euro, trei telefoane mobile și o armă de calibru de 9 mm, similară celei utilizate în crima din România. Individul a fost prezentat Curții de apel din Amiens și încarcerat în așteptarea extrădării sale.

Meteorologii avertizează: 2020 va fi an de foc în România

Anul 2020 va fi unul de foc, avertizează directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. La nivel mondial, primele luni au fost cele mai călduroase din ultimii 141 de ani.

Ianuarie și aprilie au fost pe primul loc, iar februarie și martie pe locul doi ca fiind cele mai călduroase luni, a explicat Elena Mateescu la Digi24. “Și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, cu abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsus. De abia în luna mai, în țara noastră va fi o lună mai răcoroasă, o vom încheia ca fiind o lună mai rece comparativ cu ce ar fi normal. Vara 2020 cum arată și primele estimări la nivel mondial, este posibil să se alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. În România, 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo”, a precizat Mateescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.