Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste jumătate dintre români ar fi ajutat deja refugiați ucraineni

Ziarul de Vrancea
14 mar 2022 843 vizualizări

Cel puțin așa arată concluziile unui sondaj de opinie n numai 55% dintre conaționali consideră că românii ar fi ajutați de țările vecine într-un context similar cu cel al Ucrainei, arată un sonda

Aproximativ 52% dintre români declară că s-au implicat în acțiuni de susținere și întrajutorare a refugiaților ucraineni, iar 61% spun că intenționează să se implice, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Conform cercetării, opt din zece respondenți declară că au realizat acțiuni caritabile în ultimul an, în particular tinerii și persoanele cu venit mediu și mare. Când vine vorba despre modul în care s-au implicat, peste jumătate (55%) au declarat că au ajutat prin donarea de haine, produse sanitare, alimente neperisabile și alte produse esențiale, iar 43% au ajutat prin completarea formularului de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit.

Ajutorul românilor s-a îndreptat și spre donarea de bani pentru cauze umanitare (38%) și ajutorarea persoanelor defavorizate din comunitate (31%). Pe ultimele locuri se află voluntariatul în cadrul unui ONG (13%) și activismul politic/social (8%). Bugetul anual alocat de persoanele care aleg să doneze bani este de 453 de lei. Bugetul alocat este ridicat în rândul persoanelor active cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, dar și în rândul persoanelor cu venituri mari.

Conform studiului, alimentele (72%), serviciile de cazare (70%) și asistența medicală (55%) sunt categoriile de asistență considerate a fi cele mai importante pentru refugiații din Ucraina. În mai mare măsură persoanele peste 55 de ani consideră că aceste tipuri de asistență sunt importante.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani consideră într-o măsură semnificativ mai mare că persoanele refugiate au nevoie de servicii de traducere (35%), comparativ cu total eșantion (18%). În plus, doar 13% dintre respondenți consideră că refugiații din Ucraina au nevoie de asistență financiară, într-o măsură mai ridicată persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Circa 81% dintre persoanele intervievate consideră că România a fost proactivă în ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, iar 74% consideră că țările vecine Ucrainei au oferit ajutorul necesar acestora. De altfel, un procent de 55% dintre respondenți consideră că țările vecine României ne-ar ajuta într-un context similar.

Tinerii, mai optimiști privind viitorul Ucrainei

Totodată, 6 din 10 români spun că și-ar oferi locuința pentru cazarea refugiaților dacă ar avea spațiul necesar, iar 57% declară că ar fi dispuși să își ofere timpul în mod voluntar pentru a ajuta situația refugiaților din Ucraina. Datele studiului relevă că persoanele cu vârsta peste 55 de ani declară într-o măsură mai mică faptul că au simțit o presiune socială pentru a ajuta situația refugiaților din Ucraina.

Persoanele între 45 și 55 de ani declară într-o măsură semnificativ mai mare faptul că România a fost proactivă în ceea ce privește ajutorul oferit refugiaților din Ucraina. Persoanele între 35 și 44 de ani ar fi dispuse într-o măsură semnificativ mai mare să își ofere timpul în mod voluntar pentru a ajuta în situația refugiaților din Ucraina. Aceeași categorie de respondenți consideră că țările vecine României ne-ar oferi suportul într-un context similar.

Întrebați fiind dacă au auzit de ONG-uri care în prezent desfășoară o serie de acțiuni pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, 80% dintre respondenții studiului declară că au auzit de astfel de ONG-uri dintre care, în topul celor menționate, se numără Crucea Roșie, Unicef și Salvați Copiii.

Studiu Reveal Marketing Research și-a propus, de asemenea, să evalueze nivelul de optimism și siguranță cu privire la viitorul României, dar și al Ucrainei, în contextul actual. Astfel, aproape jumătate dintre respondenți (45%) se declară pesimiști cu privire la viitorul și siguranța României.

Nivelul optimismului se plasează la 21%, cu un nivel mai ridicat în rândul bărbaților (25% vs 16% femei) și în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (25%).

În ceea ce privește situația Ucrainei, peste jumătate dintre respondenți (55%) se declară pesimiști cu privire la viitorul și siguranța Ucrainei, în special persoanele cu vârste peste 55 de ani (63%). Optimiști cu privire la viitorul și siguranța Ucrainei sunt doar 13%, cu precădere tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (18%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat online în perioada 7 - 10 martie 2022, pe un eșantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18Â, din mediul urban și rural. Mărimea eșantionului a fost de 1.004 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este Â/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Rafila spune că eliminarea restricțiilor s-a decis peste capul lui

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu pentru RFI, că a propus ridicarea etapizată a restricțiilor, însă “s-a considerat că nu mai e cazul. „Nu este nici un fel de problemă. Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”, a spus Rafila. “În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a fost de acord în Guvern cu ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor, ministrul Sănătății a precizat că “eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale”.

Întrebat și dacă se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, după ridicarea restricțiilor, Alexandru Rafila afirmă că “o să urmărim cu atenție acest lucru, încă nu este suficient timp, avem doar o săptămână. Deja, în această săptămână, putem să avem primele estimări, pentru că trendul descendent a continuat, rămâne de văzut dacă acest trend va continua panta descendentă sau se va ajunge la o stabilizare. Eu sper ca prima variantă să fie cea cu care să ne confruntăm”.

Creșterea infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave, a mai spus ministrul Sănătății.

Cîțu: I-am spus clar lui Weber că nu există niciun fel de discuție despre o regândire a PNRR

Liderul PNL Florin Cîțu a declarat, ieri, după întâlnirea cu Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European, din Parlamentul European, că amândoi au spus foarte clar că România rămâne ancorată să facă toate reformele din PNRR și nu există niciun fel de discuție, la nivel european, despre o regândire a PNRR, în acest moment.

Despre declarațiile liderilor PSD privind necesitatea optimizării PNRR, în actualul context regional, Florin Cîțu a arătat că implementarea PNRR înseamnă bani pentru România. “Dacă implementăm PNRR, atunci binențeles că acei bani vor suplini alte cheltuieli și vom avea alte resurse. Deci, nu este vorba despre optimizarea PNRR, ci doar de implementarea PNRR și atunci vor veni acei bani în România și nu vom avea nevoie de alte resurse. Lucurile sunt foarte simple, sunt bani gratuiți pe care îi primește România prin PNRR”, a mai completat Cîțu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, luni, că este evident că PNRR o să treacă printr-un proces de optimizare, ținând cont de realitatea actuală, nu că își dorește PSD, sau nu își dorește PNL și a dat exemplul spitalelor, unde ministrul Rafila ar fi descoperit că 40% dintre ele nu au studii de fezabilitate.

Președintele Klaus Iohannis merge în Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis va merge, miercuri, în Republica Moldova, la Chișinău, unde se va întâlni cu președintele Maia Sandu, cu care va avea convorbiri oficiale și declarații de presă comune, au precizat surse oficiale pentru News. ro. Vizita președintelui Klaus Iohannis vine în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina. Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale și declarații de presă comune.

La sfârșitul lunii februarie, Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, ca urmare a agresiunii ruse la adresa Ucrainei. Președintele Klaus Iohannis transmitea, atunci, că a avut o discuție cu președintele Maia Sandu și i-a reconfirmat “sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova și cetățenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră.

Legal, românii nu pot deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a transmis, ieri, despre posibilitatea adopției copiilor ucraineni, orfani, refugiați în România și aflați în grija instituțiilor statului român, că legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii să poată deveni părinții acestor copii.

Ministrul arată că, de la începutul crizei umanitare, în România au intrat pe la punctele de trecere a frontierei 460 de copii proveniți din centrele de plasament din Ucraina, din care, în prezent mai sunt în sistemul de protecție specială din România 168 copii.

Ea menționează că acei copii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie.

“Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens”, afirmă Firea.

Ministrul menționează că “legislația în domeniul protecției copilului este foarte clară și apără interesele minorului înainte de toate. “Obligația noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, declară Firea.

Aproximativ 19 milioane de puieți forestieri vor fi plantați de Romsilva

Aproximativ 19 milioane de puieți forestieri vor fi plantați de Romsilva în cadrul campaniei de împăduriri din această primăvară, o parte în timpul Lunii Plantării Arborilor, care are loc între 15 martie și 15 aprilie.

Potrivit Romsilva, în cadrul Lunii Plantării Arborilor, care are loc anual între 15 martie și 15 aprilie, sunt organizate lucrări de împădurire, acțiuni de popularizare și educare în domeniul silvic, iar Regia Națională a Pădurilor - Romsilva pune la dispoziția celor interesați puieții forestieri necesari acțiunilor de împădurire sau asigură sprijinul logistic pentru acțiunile voluntarilor implicați în astfel de lucrări.

Luna Plantării Arborilor este organizată în fiecare an și se suprapune parțial cu campania de împăduriri de primăvară. “Pe fondul condițiilor meteorologice favorabile, campania de împăduriri de primăvară a debutat la nivelul mai multor direcții silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva încă din luna februarie și va continua și după 15 aprilie, data oficială pentru încheierea Lunii Plantării Arborilor, până la finalizarea lucrărilor din programul campaniei. În campania de împăduriri din această primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 19 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii, regenerând 10.244 hectare fond forestier de stat, din care 7.127 hectare vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 prin regenerare artificială, prin lucrări de împădurire”, arată sursa citată.

Subofițer român decedat în Kosovo

Plutonierul-adjutant Gabi-Victor Roman, în vârstă de 43 de ani, aflat în misiune în Kosovo, a decedat, luni, 14 martie, din cauza unor afecțiuni medicale, anunță MApN. “În dimineața de 14 martie, subofițerul a acuzat stări de rău, însoțite de amețeli, fiind internat de urgență într-un spital din Priștina. Cu toate eforturile echipei de medici, subofițerul a decedat în seara aceleiași zile, cauza decesului fiind o embolie pulmonară acută. Plutonierul adjutant Gabi-Victor Roman se afla în teatrul de operații Kosovo, din luna iulie 2021, într-o misiune în cadrul KFOR, pe care urma să o finalizeze în luna aprilie a acestui an”, precizează MApN. Militarul, în vârstă de 43 de ani, era angajat în M.Ap.N. din anul 2000, fiind veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan. Era căsătorit și avea un copil.

Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane care sunt contractate. El a precizat că acestea vor ajunge la fiecare direcție de sănătate publică din țară, iar apoi la fiecare primărie și eventual la medicii de familie pentru a fi distribuite populației. “Este o hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul, adică Antibiotice Iași, le va transporta la sediul fiecărei Direcții de Sănătate Publică. Dar lucrul acesta va fi cel mai simplu. Lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu și atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale încât prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, aceste pastile să ajungă la primării și de acolo la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție încât ele să ajungă direct la beneficiar”, a declarat Alexandru Rafila.

El a reamintit că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei care pot depăși beneficiile, chiar și în cazul unei expuneri la radiații. “Trebuie să înțeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește, de altfel, și la nivelul Institutului de Sănătate Publică, cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei care pot să depășească beneficiile, chiar în cazul unei expuneri la radiații”, a afirmat ministrul Sănătății.

Tânăr de 29 de ani, decapitat în urma unui accident de muncă

Un tânăr de 29 de ani a murit, ieri, după un accident care a avut loc pe un șantier din municipiul Lugoj, județul Timiș. Bărbatul a fost decapitat de o grindă care s-a prăbușit, după ce sistemul de prindere s-a rupt, în timp ce aceasta era transportată cu o macara.

La fața locului au ajuns echipele de prim-ajutor, însă acestea au constatat doar decesul bărbatului. Polițiștii și procurorii au deschis o anchetă, urmând ca și ITM să cerceteze cazul.

Bărbat, anchetat după ce a băgat patru pui de câine într-o plasă și i-a aruncat în tomberon

Un bărbat din județul Sibiu este cercetat penal după ce a târât un câine pe stradă, iar pe puii acestuia îi băgase într-o plasă, pusă apoi la tomberon.

Potrivit polițiștilor, o femeie din Mediaș a sesizat polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sibiu cu privire la faptul că, pe strada Morii din localitatea Ighișul Nou, un bărbat târăște un câine și transportă mai mulți pui de câine într-o plasă. “În urma intervenției rapide a polițiștilor din cadrul Biroului de Ordine Publică Mediaș, s-a reușit identificarea persoanei în cauză. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 34 de ani, din localitatea Ighișul Nou, în curtea imobilului unde domiciliază bărbatul, într-o plasă aflată într-un tomberon, fiind găsiți abandonați patru pui de câine, având 1-2 zile de la naștere. În urma cercetărilor efectuate de către polițiști, s-a stabilit că bărbatul, după ce ar fi târât câinele pe stradă, l-a predat unui adăpost de animale”, a transmis Poliția Sibiu.

Cercetările au fost preluate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sibiu, medicul veterinar din cadrul biroului examinând cele cinci animale (câinele femelă și cei patru pui) și întocmind fișele de observație clinică.

Câinele și puii au fost adoptați de femeia care a sesizat polițiștii.

În cauză, s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru maltratarea și schingiuirea animalelor, respectiv despărțirea puilor de mamă până la vârsta de opt săptămâni de viață.

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția unui lot din A7

CNAIR a desemnat, marți, câștigătorul contractului pentru construcția lotului 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, respectiv Asocierea SC CONI SRL (lider de asociere) – TRACE GROUP HOLD PLC.

Durata de execuție a contractului este de 20 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor ofertata conform factorului de evaluare este de 10 ani.

Lungimea acestui tronson este de 28,35 km, și include construcția a 20 poduri.

“Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații si respectiv după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”, a transmis CNAIR.

Ministrul Transproturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că lucrarea va fi finanțată prin PNRR.

“Asocierea româno-bulgară are la dispoziție 20 de luni, după semnarea contractului, pentru a construi cei 28,35 de km ai Lotului 2, cuprins între localitățile Mizil și Pietroasele”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook.

Grindeanu a precizat că, săptămâna trecută (7 martie 2022) au fost desemnați constructorii lotului 3 al autostrăzii Ploiești – Buzău (Pietroasele – Municipiul Buzău) cu o lungime de 13,9 km, iar în scurt timp urmează să fie anunțat câștigătorul lotului 1 (Dumbrava- Mizil) în lungime de 21 km.

Autostrada Ploiești-Buzău, cu o lungime de 63,25 de km, este primul tronson al A7.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.