Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 770 de copii diagnosticați cu COVID-19, în ultima săptămână

Ziarul de Vrancea
1 oct 2020 1048 vizualizări

La terapie Intensivă, din peste 555 de cazuri, doar 176 de pacienți sunt intubați, spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că, din evaluările autorităților, în ultima săptămână s-au înregistrat “în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani și 495 de copii care sunt între 10 și 19 ani” și care au fost infectați cu noul coronavirus.  Nelu Tătaru a fost întrebat, ieri, la Digi 24, dacă să ne așteptăm să ajungem la 3.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. “Nu ne așteptăm să ajungem la 3.000 de infectări pe zi. Am avut o lună destul de grea, cu numeroase reveniri la normalitate: deschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor, revenirea din concedii, începerea școlii, campania electorală, alegeri locale. Iar toate aceste activități au în spatele lor niște ordine de ministru care prevăd niște norme de aplicare în vederea funcționării acestor activități. Faptul că nu se respectă acele norme, avem o transmitere în comunitate și avem în același timp și o creștere a numărului de cazuri noi. Noi gestionăm această lună. Sunt cele două săptămâni de când a început școala, campania electorală, aglomerații”, a explicat ministrul.  El a precizat că în ultima săptămână peste 770 de copii au fost diagnosticați cu COVID-19.  “Copiii, adolescenții nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre în ultima săptămână avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani și 495 de copii care sunt între 10 și 19 ani. Vedem că avem cazuri care ajung și la 2.000 în contextul în care avem persoane de anumită vârstă, iar decesele le vedem ca și manifestare la cei cu comorbidități în general. Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la școală sunt cele mai reglementate și cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la școală, cu ce sunt așteptați copiii când ies de la școală, cum pleacă copiii de la școală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun. Sunt niște reguli, trebuie doar respectate”, a menționat Nelu Tătaru.

Tătaru: În toate spitalele sunt locuri pentru pacienții COVID-19

Ministrul Sănătății a mai declarat că în toate spitalele sunt locuri pentru pacienții COVID-19, iar în prezent la Terapie Intensivă sunt internate 555 de cazuri, iar dintre acestea “avem doar 176 de pacienți intubați”. “În toate spitalele sunt locuri. Gestionarea numărului de locuri și a pacienților revin medicului curant. Un pacient asimptomatic beneficiază de un consult și de o evaluare în 48 de ore. Decizia medicului curant este de a-l trimite în izolare la domiciliu până la 14 zile cu un aviz de la DSP. În condițiile în care decide medicul curant că merge peste 48 de ore, se emite o altă decizie de către DSP de izolare în spital cu tratament. La fel evoluția pacientului, tot medicul curant este cel care decide momentul externării”, a explicat ministrul Sănătății.  El a menționat că la secțiile de Terapie Intensivă sunt peste 555 de cazuri în prezent, iar 176 de pacienți sunt intubați.  “Ceilalți sunt în diverse grade de insuficiență respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel medicul curant decizând dacă el rămâne în paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau e trecut, sunt trecuți pe terapie intermediară, cu sursă suplimentară de oxigen. Evaluarea și dirijarea acestor pacienți este apanajul evoluției pacientului și apoi al deciziei medicului curant. Au fost perioade când a trebuit să dirijăm pacienți din Terapie Intensivă din București care erau supraaglomerate către județele limitrofe sau județe mai la distanță care beneficiau de paturi libere și beneficiază în continuare”, a mai afirmat Nelu Tătaru. El a menționat că există 1.050 de paturi de Terapie Intensivă pentru patologia COVID-19.

Aproape 2,5 milioane de teste

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 129.658, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 2,086 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Până ieri, 4.862 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 37 în ultimele 24 de ore. Toate decesele înregistrate în ultima zi sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.617. Dintre acestea, 557 erau internate la ATI.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.445.488 de teste. Dintre acestea 25.797 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.991 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.806 la cerere.

Nouă din zece români consideră că schimbările climatice sunt reale

Aproximativ 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, procentajul fiind similar cu cel înregistrat în 2019, semn că românii continuă să se preocupe și în acest an de realitatea schimbărilor climatice, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). “Față de ediția anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepția românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează”, susțin autorii cercetării. Astfel, în prezent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale față de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (^8 pp față de 2019); topirea ghețarilor 15% (-1 pp); valurile de căldură 14% (-3 pp); incendiile de vegetație 9% (-5 pp); inundațiile 8% (^2 pp). “Românii continuă să fie conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea și economia să fie mai bine pregătite în fața riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale - care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esențial în protecția financiară a oamenilor și a companiilor în fața unor astfel de riscuri”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR. Studiul mai relevă și faptul că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deșeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziția electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinței (72%). Sondajul IRES-UNSAR privind Evoluția percepției consumatorilor privind asigurările de locuințe și noile riscuri generate de schimbările climatice a fost realizat pe un eșantion format din 1.181 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2020, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Barna: Să anulăm alegerile în toată România. Dacă tot ne batem joc, să o facem până la capăt

Co-președintele USR Dan Barna a declarat, ieri, întrebat despre strategia PSD de a cere anularea alegerilor în Capitală, că la modul serios se îndoiește că o astfel de cerere va fi acceptată. “Dar e păcat să anulăm alegerile doar pe București, cred că ar trebui pe toată România. Dacă tot ne batem joc, să o facem până la capăt”, a spus Barna, ironic. Referitor la imaginile prezentate în legătură cu Sectorul 1, Barna a afirmat că “se încearcă să se pună presiune pe Biroul Electoral de la Sectorul 1 și pe președintele său pentru că, urmând să se ia o decizie, s-au gândit că poate îi sperie cu aceste amenințări ridicole și cu aceste «dezvăluiri» absolut caraghioase”. “PSD a pierdut alegerile la București, la Sectorul 1 primarul Tudorache, refuzând să-și accepte înfrângerea, a încercat să fraudeze alegerile, a fost prins, au fost prinși încercând să fraudeze alegerile, cu tot acel teanc de procese verbale în alb, cu tot acel atelier de manufactură electorală, cu tot acel atelier de falsificat procese verbale, și atunci în disperare de cauză s-au gândit hai să inventăm o minciună mai mare, că poate prostim și speriem populația și de data aceasta. După 30 de ani de prosteală PSD, au mai încercat și au mai jucat o carte disperată”, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, Dan Barna. El a susținut că reprezentanții PSD au încercat să “prostească” bucureștenii că “niște imagini banale, firești, din activitatea Biroului Electoral de la Sectorul 1 sunt dovada unui complot absurd și imaginar”.cBarna a afirmat că s-a încercat acreditarea ideii că imaginile erau de miercuri seară, când Biroul era închis și “niște USR-iști au venit magic, pe horn, cu niște chei false, prostind jandarmii, o minciună ordinară”. El a precizat că imaginile sunt de luni, când BES 1 era în plină activitate. El a spus că o altă minciună este că “USR ar fi furat sacii”.c”Domnul care manipulează sacii, care ia sacii și iese cu ei pe ușă, este șoferul lui Tudorache. Persoana respectviă este personal tehnic al Biroului Electoral, el este în viața de zi cu zi angajat al Primăriei Sectorului 1, este șofer al dlui Tudorache, și el este cel care a ieșit cu sacii în mână, la dispoziția președintelui de secție. Colegii mei prezenți acolo sunt candidați la pozițiile de consilieri la Sectorul 1 și în această calitate, conform legii, au fost invitați de președintele de secție să asiste, ca observatori, la preluarea sacilor și ducerea lor în biroul de alături, unde au fost deschiși”, a detaliat Dan Barna. Barna a susținut că nu crede că nu au funcționat camerele video: “Cum adică să nu funcționeze camerele? E ca și cum am spune că STS-ul nu și-a făcut datoria. Și sunt convins că acele camere funcționează. (...) Colegii mei au fost acolo perfect legal, perfect legitim, nu că vezi Doamne hai să ne uităm și noi la niște saci”.

Profesorii care refuză cursurile online ar putea fi concediați

Pentru prima dată de la debutul pandemiei, Inspectoratul Școlar București amenință cu desfacerea contractului de muncă cadrele didactice care refuză să predea online, scrie EuropaFM.ro. Inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă învățătorii și profesorii folosesc platformele educaționale puse la dispoziție gratuit de Google și Microsoft, scrie publicația citată. Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București: „Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice”.

„Nuclearele” Antena 3 și România TV: “Au fraudat jurnalismul”

Organizația ActiveWatch a cerut ieri Consiliului Național al Audiovizualului să analizeze în regim de urgență „nuclearele” detonate recent de posturile Antena 3 și România TV, comentând că există „indicii temeinice că cele două televiziuni au fraudat, în formă continuată și agravantă, jurnalismul, bunul simț și interesul public”. Astfel, reprezentanții organizației nonguvernamentale fac trimitere la imaginile care ar fi arătat fraudarea alegerilor de la Sectorul 1 în favoarea candidatului USR PLUS Clotilde Armand. Mesajul este însoțit de clarificările aduse de Biroul electoral al sectorului 1, în care se arată că persoanele surprinse în imaginile despre presupusa fraudare a scrutinului, cele care cărau sacii cu voturi, sunt angajate ale instituțiilor implicate în procesul electoral.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.