Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 40.000 de persoane au venit din Italia după 23 februarie

Ziarul de Vrancea
9 mar 2020 568 vizualizări

Alți peste 2.500 de chinezi au intrat în țară în aceeași perioadă

Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetățeni chinezi au intrat în țară din China și zonele administrative ale acestei țări, au anunțat ieri oficialii Poliției de Frontieră. “Din 23 februarie, un număr 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 sunt români și peste 3.000 italieni, au intrat în România”, a declarat Ioan Buda, șeful Poliției de Frontieră. El a precizat că cetățenilor români nu li se interzice intrarea în țară, chiar dacă vin din zone afectate de COVID-19, iar în cazul acestora sunt luate măsurile de izolare sau carantinare, după caz, prevăzute de deciziile autorităților române.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a precizat că cei care au intrat în țară au fost verificați nu doar la punctele de trecere a frontierei, ci și în teren, în zonele despre care au declarat că sunt punctele de destinație.

Record de confirmări într-o zi

Opt noi cazuri de coronavirus au fost diagnosticate ieri în București, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Anterior, Primarul Capitalei Gabriela Firea anunțase încă 3 persoane cu test pozitiv de coronavirus în București, acestea fiind fiul, nora și nepotul bărbatului de 60 de ani deja diagnosticat, care a fost internat inițial la Spitalul “Dimitrie Gerota”. Cei trei sunt internați la Spitalul „Victor Babeș“ din Capitală. Este pentru prima dată când într-o singură zi sunt confirmate atât de multe cazuri.

Medic: Probabilitate zero de infecție dacă doar treci pe stradă pe lângă un bolnav

Contactul prelungit cu o persoană infectată cu coronavirus crește probabilitatea de a fi infectat, deoarece crește numărul de viruși inoculați, în timp ce, dacă doar treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea de a lua virusul este practic zero, afirmă Radu Lupescu, medic român stabilit în Franța. 80% dintre cazurile de infecție cu coronavirus nu necesită de fapt trecerea pe la spital, fiind “benigne”, mai spune medicul. În ceea ce privește mortalitatea din cauza coronavirusului, cele mai afectate sunt persoanele în vârstă - peste 70 și 80 de ani - în cazul cărora rata de mortalitate este aproape dublă față de cea provocată de gripă.

Cel mai important sfat al medicului Radu Lupescu este “să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele aceste crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”.

Notă: De menționat că virusul este unul nou, iar medicii specialiști în boli infecțioase și epidemiologii subliniază că informațiile despre el sunt în dinamică și se pot schimba de la o zi la alta deoarece el este în faza de cercetare de început. De asemenea, există și informații potrivit cărora virusul poate suferi modificări pe măsură ce se răspândește, în condițiile în care nu există un vaccin împotriva lui și nici un tratament, ci doar medicamente care tratează simptomele infecției - cele mai frecvente fiind febra și tusea.

Profesorii vor fi plătiți integral în martie

Ministerul Educației a făcut, ieri, noi precizări privind închiderea școlilor, într-o videoconferință cu inspectorii școlari generali. Reprezentanții ministerului le-au spus inspectorilor că se prelungește cu o săptămână, după reînceperea cursurilor, calendarul privind înscrierea în clasa pregătitoare. De asemenea, profesorii pot ține cursuri pe platforme online sau pe grupurile de whatsapp ale elevilor. Ministerul Educației le-a mai spus inspectorilor că juriștii caută temeiuri juridice pentru ca această activitate să fie considerată sau nu activitate de predare. Cei care vin la școală în perioada în care școlile sunt închise sunt angajații care aparțin personalului didactic auxiliar și nedidactic. Profesorii nu sunt obligați să dea pe la școală.

În cazul în care la consiliul profesoral sunt programate ședințe de acordare a gradațiilor de merit, atunci acestea vor avea loc în mod normal. Profesorii vor fi plătiți normal pentru luna martie, salariile vor fi primite integral.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat ulterior că sunt suspendate, până în 22 martie, și toate activitățile extrașcolare, dar și programul afterschool, precizând că înscrierile pentru clasa pregătitoare se vor putea realiza, în această perioadă, online. Aproximativ trei milioane de elevi sunt afectați de măsurile luate de autorități.

Simulările pentru Evaluarea Națională, examenul de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior, iar înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor. Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie. De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice.

Virusul rezistă zile întregi pe suprafețe

Virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala coronavirus, poate supraviețui în aer timp de cel puțin 30 de minute și să se propage până la 4,5 metri, cu alte cuvinte, mai departe decât “distanța de securitate” recomandată de autoritățile sanitare din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat de oamenii de știință chinezi.

Studiul relevă că virusul poate “rezista zile întregi” pe suprafețele pe care cad stropi de respirație ale persoanelor infectate, ceea ce sporește riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafață și ulterior își atinge fața. Timpul în care virusul rezistă pe o suprafață depinde de factori precum temperatura, potrivit studiului. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supraviețui între două și trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia. Aceste descoperiri fac caduce sfaturile autorităților sanitare din întreaga lume, conform cărora oamenii trebuie să păstreze o “distanță sigură” de unul până la doi metri, a comentat cotidianul South China Morning Post.

DIICOT: 25 de persoane, reținute în dosarul hoților care jefuiau camioane aflate în mers

Procurorii DIICOT au reținut 25 de inculpați, membri ai unor grupuri infracționale specializate în comiterea de furturi din autocamioane aflate în mers, fapte săvârșite atât în România, cât și pe teritoriul altor state UE. În acest caz, anchetatorii au efectuat, luni, 73 de percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă cu Franța, în urma cărora au fost ridicate 100 de terminale mobile, 200 de parfumuri de diferite mărci (sigilate și alte produse cosmetice de diverse mărci), peste 300 de perechi de încălțăminte, aproximativ 400 de articole vestimentare noi, laptop-uri și ochelari de soare, 3 autoturisme de lux, 5 arme a căror deținere este supusă autorizării, utilaje tip motoferăstrău cu acumulatori, arme albe cu privire la care există indicii că ar fi putut fi folosite la comiterea unor infracțiuni, stații de emisie - recepție, precum și suma de aproximativ 20.000 lei.

Marți, cei 25 de inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

DIICOT susține că, în perioada 2016 - 2018, pe teritoriul României s-au constituit cinci grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice), atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene - Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda și Spania.

Procurorii au stabilit că, pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, suspecții foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul “van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice și dotate cu trapă (dotare absolut necesară cel puțin pentru autovehiculul care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor.

Participanții la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri, pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.

În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alte autovehicule se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din TIR, care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar. Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție.

România a depășit Cehia, în 2019, și a devenit a 13-a economie din UE

Din perspectiva evoluției PIB-ului nominal în 2019, România a înregistrat un nivel de peste 222 miliarde euro, depășind Cehia și poziționându-se pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene (fără Marea Britanie), reiese dintr-un raport realizat de Banca Transilvania (BT).

De precizat că Cehia are o populație de 10,6 milioane persoane, iar România de 19,5 milioane. Banca Transilvania subliniază faptul că România a depășit Grecia în 2017 și Portugalia în 2018.

“De asemenea, atragem atenția cu privire la faptul că PIB-ul nominal a crescut cu aproximativ 97 miliarde euro în deceniul anterior (2009-2019). Această evoluție a fost puternic influențată de reducerea economiei informale, în contextul dezvoltării rețelelor de comerț și fiscalizării mai active”, menționează raportul BT.

Poliție: 19 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Șeful Poliției Române anunță că au fost întocmite 19 dosare penale privind infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele unor persoane care, după ce au venit din zone de risc, nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu. Cele mai multe dosare au fost întocmite în județele Alba și Prahova. El a precizat că au fost depistate persoane care au declarat fals că nu au venit din zone de carantină sau care nu au ajuns la domiciliul declarat pentru a se autoizola. În toate aceste cazuri, polițiștii i-au anunțat pe specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică.

Dosar Belina: Un al doilea pilot confirmă că Dragnea se deplasa cu elicopterul pe insulă

Tribunalul București a continuat ieri audierile de martori în dosarul Belina, în care sunt judecați Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, și Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. În sala de judecată a fost chemat să dea declarații un pilot de elicopter de la o companie din Brașov, după ce la un termen anterior a fost audiat proprietarul acestei firme.

Pilotul a relatat că l-a dus de cinci-șase ori pe Dragnea cu elicopterul pe Insula Belina, iar la început a fost nevoit să aterizeze într-o “zonă sălbatică” cu vegetație înaltă. “L-am transportat pe insulă pe domnul Dragnea, dar și alte persoane, între care pot menționa pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier. Țineam legătura cu Adrian, au fost ocazii când plecam de la Băneasa și acolo nu intra oricine. Aceste zboruri au avut loc în 2016 - 2017, în campania electorală. Îl lăsăm pe domnul Dragnea pe insulă și dura o perioadă până când îl luam. Sigur nu făceam transport de agrement propriu, totul avea legătură cu Liviu Dragnea”, a declarat pilotul.

La termenele următoare urmează să fie audiați Vasile Dîncu și șefi din compania Tel Drum.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție în dosarul “Belina”, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Procurorii susțin că în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăți au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, companie controlată de Dragnea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.