MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pentagon Leaks: Cum ajută România armata Ucrainei
România are un rol la fel de important în războiul din Ucraina precum Polonia, arată documentele secrete scurse de la Pentagon care circulă pe internet încă de la începutul lunii martie, scrie Spotmedia. Oficialii români au refuzat constant să spună public în ce constă ajutorul oferit Kievul de către autoritățile de la București.
Documente militare și de informații cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenția de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informații, unii experți occidentali în securitate și oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA. Scena internațională a fost dinamitată de informațiile care ies la iveală după ce jurnaliștii din întreaga lume analizează documentele, inclusiv de Spotmedia, care arată că România, alături de alte state NATO, desfășoară acțiuni de strângere de date, pregătire militară și recuperare a soldaților ucraineni. Acestea sunt primele informații publice despre implicarea țării noastre în ostilitățile de la graniță, date pe care oficialii români au încercat mereu să le ascundă.
Însă informațiile clasificate ajunse în atenția publicului arată că, de fapt, contribuția României, în ceea ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni, e la fel de importantă precum cea a Poloniei.
De altfel, România și Polonia sunt cheia în ce privește antrenamentul strategic și de luptă al trupelor Kievului, potrivit informațiilor serviciilor secrete americane.
Potrivit unui raport secret al Pentagonului care a ajuns pe rețelele de socializare și consultat de Spotmedia, pe 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat mai multe operațiuni militare: recunoaștere aeriană în adâncime, instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei și instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei.
Operațiunile au avut loc și în următoarele două zile, ceea ce arată că România are mai degrabă un rol strategic în ceea ce privește ajutarea Kievului și nu este doar un donator de arme și echipament militar. În plus, țara noastră joacă un rol major în privința transferului de echipamente venite din Occident, monitorizarea informațională a frontului și pregătirea soldaților din țara vecină.
Armand Goșu: Suntem într-o zonă mlăștinoasă, cu jumătăți de adevăr
Analistul de politică externă Armand Goșu a afirmat că analiștii americani presupun că scurgerea de documente clasificate ale SUA a plecat din zona politică, nu din cea a intelligence-ului. Goșu a menționat că poate acest caz a plecat ca o scurgere de informații și a fost preluată apoi de intelligence-ul occidental, menționând că ne aflăm într-o zonă mlăștinoasă, cu jumătăți de adevăruri.
El a declarat, marți, la Prima News, că informațiile prezentate de presa americană nu ar fi lucruri noi pentru cei care urmăresc războiul din Ucraina. “Nu cred că informațiile au ieșit prin ofițeri de informații. Sunt niște fotografii. E vorba de cineva care a întins aceste rapoarte printate pe jos, în casă sau pe birou, și le-a fotografiat. În marginea acestor fotografii vedem câte un capsator, vedem diverse lucruri. E cineva care a avut acces la aceste printuri acasă, le-a fotografiat. Dacă ne uităm la informațiile care au fost puse în circulație de presa americană, care le-a analizat până acum, o să descoperim cu o oarecare satisfacție că nu e un lucru cu totul nou. Cei care urmăresc războiul au mai auzit informațiile astea acum o lună, acum șase săptămâni, acum trei săptămâni, acum două săptămâni. Foarte puține lucruri cu adevărat noi sunt aici. Analiștii americani presupun că e vorba de cineva din zona politică, nu din zona intelligence-ului care a fotografiat aceste rapoarte și le-a încărcat pe Discord, undeva sub 20 de oameni au avut acces în prima fază în acel grup. Asta se întâmpla la începutul lunii ianuarie. De acolo au trecut pe Telegram, au pus rușii mâna pe ele, au pus în circulație un document modificat. La 28 februarie și apoi la 2 martie, prima dată când avem confirmarea că încep să le pună în circulație”, a explicat Armand Goșu.
El a precizat că după evenimentele de la 11 septembrie 2001 a crescut numărul celor care au acces la aceste rapoarte. “Cel mai probabil scenariu ar fi ăla în care politicienii americani sau funcționari, dar nu de intelligence americani, undeva pe la Senat. De ce? Pentru că, după 11 septembrie, a crescut mult numărul celor care au acces la tipul ăsta de rapoarte. În același timp, eu nu văd că aceste rapoarte sunt pentru uzul militarilor sau pentru uzul decidenților, să spunem, de rang înalt. Pe alocuri pare o revista presei, e drept, bine făcută. Nu știm în momentul ăsta, că noi nu am văzut documentele. Noi doar citim ce ne scrie Washington Post sau New York Times despre ele. Nu îmi dau seama în ce măsură pun în dificultate sau amenință rețelele de intelligence americane din Rusia. Asta mi s-ar părea cel mai grav lucru. Rușii spun că asistăm la o mare, o uriașă operațiune de dezinformare și ar putea să fie și ceva de genul ăsta. Ne-am putea da seama în timp dacă de fapt e dezinformare sau e un eșec al serviciilor secrete americane”, a mai declarat analistul de politică externă.
Armand Goșu a menționat că sunt multe planuri în aceste documente scurse și nu știm ce anume se urmărește. “În același timp, sunt atât de sofisticate serviciile de inteligence occidentale că pot transforma o scurgere de informații, mică sau mare, nu știm. De fapt, marea problemă e că nu știu pe ce documente. Documentele pe care le avem sunt puse la dispoziție de canalele Telegram rusești. Ei le-au preluat, sunt modificate în Photoshop, spun experții. Presa americană, care a avut acces la aceste foldere, nu a pus în circulație documente. Poate că sunt, dar nu le-am găsit eu. (…) Nu știm de ce a pus în circulație să facă ce, să facă jocul Rusiei? Păi, de pildă, informația că Wagner încearcă să cumpere arme de la o țară NATO, de la Turcia, nu cred că avantajează Rusia. Să pună în circulație informații privind capacitatea foarte proastă a conducerii militare rusești de a face față iar nu ajută Rusia, să confirme faptul că de la Ministerul Apărării de la Moscova până la comandanți sau comandamente zonale sunt toate penetrate de agenți americani, iar nu e avantajul Rusiei. Sunt multe planuri aici și nu știm exact ce se urmărește”, a mai declarat Armand Goșu.
El a adăugată că în operațiuni de dezinformare, 99% din informație este corectă.
“În operațiuni de dezinformare, 99% din informație este corectă. Diferența o face unu la sută. În cazul nostru, trebuie să fim foarte atenți. Cam 90% din ce am citit, dar eu am citit ce mi-a dat presa americană sau presa rusă. Deci e deja cunoscut. E o diferență mică și acum e de văzut cum joacă și în favoarea cui. Îi ajută pe ucraineni? Le confirmă rușilor faptul că ucrainenii au pierderi mari sau că sunt foarte slabi militari, că nu au la dispoziție decât nouă batalioane, că se termină muniția, deci nu au de ce să se teamă rușii? Nu îmi dau seama exact. Suntem într-o zonă cu mult nisip, mlăștinoasă, servicii, jumătăți de adevăruri sau poate să fi plecat ca o scurgere de informații care să fi fost apoi preluată și utilizată de intelligence occidental, care se pricepe la tipul ăsta de operațiuni. Nu vă închipuiți că doar rușii se pricep la dezinformare și occidentalii sunt foarte buni ca să te convingă de ceva”, a mai completat Armand Goșu.
Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica în urma prescripției
n fostului ministru îi va fi însă confiscată suma de 3,4 milioane de euro
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, în care era acuzată că a primit primit echivalentul a aproape cinci milioane de dolari mită, după ce Curtea de Apel București a decis marți că procesul penal încetează, ca efect al împlinirii termenului de prescripție generală a răspunderii penale. Lui Udrea îi va fi confiscată însă suma de 3,4 milioane de euro. Decizia nu e definitivă.
”În temeiul art.396 alin.1, 6 rap. la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a din Codul de procedură penală cu aplic. art.5 din Codul penal, încetează procesul penal față de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA (date), cu privire la infracțiunile de trafic de influență, prev. de art.291 alin.1 Cod penal, rap. la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000 și spălarea banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002 (actualmente încriminată prin art.49 alin.1 lit.b din Legea nr.129/2019), ca efect al împlinirii termenului de prescripție generală a răspunderii penale”, a decis instanța.
Magistrații au dispus însă confiscarea specială a sumei de 3,4 milioane de euro de la fostul ministru. “Menține măsura asiguratorie a popririi luată față de inculpata Udrea Elena-Gabriela prin ordonanța din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție și măsura sechestrului asigurator instituită față de aceeași inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel București, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, până la concurența sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR de la data executării măsurii) în vederea executării măsurii de siguranță a confiscării speciale”, se arată în minuta instanței.
Totodată, magistrații au mai hotărât încetarea procesului penal față de Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.
Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menținerea contractului între Hidrolectrica și firma acestuia.
Patriarhia nu ar spune “nu” sărbătoririi Paștelui pe rit nou
Soluționarea posibilității sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină rămâne una de unitate inter-bisericească, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Reacția oficialului BOR survine exprimării în spațiul public de către "mai mulți intelectuali creștini, real și onest implicați în viața Bisericii", a unei propuneri legată de discutarea la nivel sinodal "pe marginea problemei sărbătoririi Paștelui la o dată comună în toată lumea creștină". "Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare. Soluționarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox", precizează Vasile Bănescu.
El menționează că aceste discuții s-au purtat "frecvent și intens" de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut. "Așa cum se știe, BOR a adoptat calendarul îndreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia). Ceea ce ridică, desigur, o întrebare: în ce constă concret valoarea fidelității față de un calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas în urmă cu 13 zile)? Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană", arată Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei afirmă că "rațiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat în mod firesc calendarul corectat au decis totuși (în 1927) să sărbătorească în continuare (doar) Paștele împreună cu celelalte Biserici refractare la această îndreptare calendaristică a fost și este încă păstrarea unității ortodoxe în jurul celei mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului".
"Este vorba despre o foarte veche discuție, ale cărei rădăcini coboară chiar înainte de secolul IV, când a avut loc primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325) și care implică în mod normal un acord general. Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paștilor sunt următoarele: 1. Paștele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului); 2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară (20 martie); 3. Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocțiul de primăvară cade duminica, Paștele creștin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paștele iudaic, dar nici înaintea acestuia", mai precizează Vasile Bănescu.
Meteorologii anunță cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai
Meteorologii au anunțat marți prognoza pentru următoarele patru săptămâni, incluzînd sărbătorile de Paște, precum și vacanța de 1 Mai.
Astfel, în săptămâna 10.04.2023 – 17.04.2023, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice, nordvestice, dar și local deficitar în cele sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 17.04.2023 – 24.04.2023, temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în extremitatea de sud și de sud-vest a țării, precum și la munte iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar și local deficitare în nord-vestul țării, iar în rest se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval.
În săptămâna 24.04.2023 – 01.05.2023, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile sud-vestice, precum și în cele nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 01.05.2023 – 08.05.2023, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Seif cu 500.000 euro, furat dintr-un apartament din București
Politiștii din Capitală au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, în județul Dâmbovița, într-un dosar în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, după ce mai multe persoane necunoscute ar fi pătruns într-un apartament din Sectorul 6 și au sustras un seif care conține circa 500.000 euro. „În urma perchezițiilor au fost identificate 2 persoane bănuite de săvârșirea faptei, urmând ca acestea să fie conduse la audieri în vederea dispunerii măsurilor legale. Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”, mai arată comunicatul de presă al Poliției Capitalei.
Sursa citată mai precizează că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
România va cumpăra avioane F35
România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, a decis marți în ședință membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Aceștia au aprobat, ieri, concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.
În cadrul ședinței CSAT, potrivit Administrației Prezidențiale, a fost analizată și dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiția esențială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.
Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță, potrivit CSAT.