Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pensii speciale, scandal ordinar

Ziarul de Vrancea
20 iun 2020 900 vizualizări

Parlamentarii PSD și PNL, de o parte, și cei ai USR, de partea cealaltă, s-au certat în plen pe paternitatea impozitării/anulării privilegiilor pentru aleși n ultimii susțin că proiectul votat ieri a fost în mod intenționat viciat pentru a pica, ulterior, la CCR n șefa instanței supreme a lăsat de înțeles că va atacă impozitarea pensiilor speciale la Curtea Constituțională

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, ieri după-amiază, prevederea conform căreia pensiile speciale ale parlamentarilor ar urma să fie impozitate cu 85%. Concret, pensiile senatorilor și deputaților de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depășește această sumă, a decis plenul Parlamentului.

Peste 40 de parlamentari nu și-au exercitat votul cu privire la acest proiect, în timp ce 354 de deputați și senatori au votat “pentru”, iar un parlamentar s-a abținut.

Proiect cu “zurgălăi”

Dezbaterile pe acest proiect au fost unele tensionate, USR, pe de o parte și PNL și PSD, de cealaltă parte, acuzându-se reciproc de faptul că nu doresc reducerea cuantumului pensiilor parlamentarilor.

Astfel, aleșii USR au precizat că vor adoptarea proiectului depus de parlamentarii Uniunii privind eliminarea pensiilor speciale, nu impozitarea acestora, în timp ce PNL și PSD susțin că impozitarea cu 85% este soluția și îi acuză pe cei de la USR că le “tremură genunchii”.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, înaintea votului, că așteaptă demisia mai multor lideri politici, inclusiv pe cea a premierului Ludovic Orban și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în cazul în care CCR va considera neconstituțională legea, având în vedere că există în circuitul parlamentar un proiect de lege al USR cu acest subiect. “Ceea ce faceți dvs. astăzi prin această prevedere – pentru că nu apare nicăieri că ar fi o lege – este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu unde băgați un pachet de dinamită la temelia constituțională a acestei legi, asigurându-vă că respectiv Curtea Constituțională va respinge această lege”, le-a transmis Dan Barna senatorilor și deputaților. Acesta a arătat că judecătorii CCR au fost consecvenți în interpretarea conform căreia dacă există “suprapunere legislativă” situația este de neconstituționalitate.

“Soluția care ar fi existat și care ar fi putut fi aplicată, da, pentru deputați și senatori trebuie reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea aceasta, 396 de ieri (n.r. –miercuri). Practic, noi ieri am încheiat 396, acum îi mai agățăm niște zurgălăi pe care CCR o să-i observe și în felul acesta ne asigurăm încă de acum că tot demersul toată bucuria de ieri a cetățenilor se va întoarce de la Curea Constituțională. Fiecare demers prin care Curtea Constituțională are ocazia să respingă eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale nu face decât să crească frustrarea și revolta cetățenilor și să-i facă să înțeleagă că Parlamentul și clasa politică de fapt nu vrea soluționarea acestei probleme”, a mai afirmat Dan Barna.

“Eu zic la următoarea ședință să băgăm și «Fără penali în funcții publice», să vedem dacă e constituțională și o aștept și eu pe a dvs pe urmă”, a replicat ironic liderul PSD, Marcel Ciolacu. Afirmația acestuia a fost completată de către liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a catalogat afirmația lui Ciolacu drept o “idee bună”

Șefa instanței supreme, avocat al pensiilor speciale

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Corina Corbu, a transmis, ieri, un mesaj către reprezentanții celorlalte puteri ale statului în care acuză că autoritățile judiciare sunt frecvent făcute “vinovatul de serviciu”. “Prezentarea triumfalistă și, să-mi fie îngăduită aprecierea personală, populistă a unor subiecte de interes public nu ține loc de rezultate concrete în ceea ce privește corectarea unor disfuncții din societatea românească”, a transmis Corina Corbu, care cere date concrete cu privire la cuantumul din buget al pensiilor de serviciu ale magistraților, dar și să explice legislativul în ce altă țară tranșele de impozit progresiv cresc direct de la 10 la 85%.

Corina Corbu mai susține că “încercările de diminuare a garanțiilor de independență ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate și sunt prilejuri de coagulare a forțelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului”.

Pe de altă parte, și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat, ieri, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. “De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, a scris ministrul Apărării, pe pagina sa de Facebook.

Propagandist rus, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție

 și soția fostului ofițer SRI Daniel Dragomir a fost condamnată definitiv, dar cu suspendare

Fostul locotenent colonel SRI Daniel Dragomir, a fost condamnat ieri definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție de magistrații Curții de Apel București, potrivit sentinței publice.

Dragomir este acuzat de DNA că, pe vremea când era ofițer activ al SRI, l-ar fi pus în gardă pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcția de securitate economică și ar fi primit în schimbul protecției oferite o mită de aproape jumătate de milion de euro. După ce DNA l-a inculpat, Dragomir a început o campanie asiduă împotriva justiției, fiind unul dintre protagoniștii audierilor din Comisia SRI din Parlament în care PSD a încercat să dovedească presupusele abuzuri din Justiție. Daniel Dragomir a participat la zeci de emisiuni ale unor televiziuni apropiate de PSD și de mari condamnați de corupție în care a denunțat așa-zisele abuzuri împotriva sa. Mai mult, Dragomir a fondat și un partid care a militat pentru Roexit – ieșirea României din UE, el fiind promovat intens de Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului. În acest dosar a fost condamnată la închisoare cu suspendare și soția fostului ofițer SRI.

Rămas fără majoritare în Parlament

Igor Dodon o roagă pe Maia Sandu să revină la guvernare

Coaliția pro-rusă de guvernare din Republica Moldova, formată din PSRM (Partidul Socialist, controlat de președintele Igor Dodon) și PDM (condus de ex-premierul Pavel Filip) a pierdut majoritatea parlamentară după ce deputata Efrosinia Grețu a trecut în opoziție, potrivit Radio Chișinău. Cu această ultimă dezertare, coaliția care sprijină guvernul Ion Chicu a ajuns la 50 de parlamentari, majoritatea necesară pentru trecerea legilor fiind de 51 de deputați. Rămas fără o majoritate parlamentară stabilă într-un moment de criză sanitară majoră, dublată de o criză economică tot mai dură, președintele Igor Dodon a făcut un apel la responsabilitate pe Facebook și a anunțat că e dispus să primească în guvern partidele de opoziție conduse de Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (DA).

“Eu sunt în egală măsura gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o alta formula guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare si economice”, a scris Dodon pe Facebook, semn al panicii instalate la Administrația Prezidențială. De notat că tocmai Dodon și partidul său a dat jos guvernul condus de Maia Sandu în urmă cu câteva luni, miza fiind atunci controlul procuraturii din Moldova.

Mai mult, Dodon anunță în aceeași postare pe Facebook că ar putea susține declanșarea alegerilor anticipate, soluție cerută de Maia Sandu: “Sunt de acord ca avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai putin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul”.

Coronavirus: Număr ridicat de noi cazuri

Alte 320 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 23.080 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. La terapie intensivă erau internați 178 de pacienți. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.308 au fost declarate vindecate și externate. Președintele Klaus Iohannis a făcut ieri apel la români să se ferească în continuare de coronavirus, prin purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor, arătând că acest virus “nu pleacă în concediu sau în vacanță”. “Dragi români, feriți-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple și foarte importante”, a spus șeful statului, indicând purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor. El a subliniat că nu se dorește reimpunerea măsurilor de restricție, dar este îngrijorat de creșterea numărului de cazuri.

Covid-19 a ajuns la Antena 1

Filmările pentru emisiunea “Te cunosc de undeva!” de la Antena 1 au fost suspendate după o anchetă epidemiologică, a transmis televiziunea într-un comunicat. Conform informării, Antena 1 a luat toate măsurile impuse de lege pentru stoparea răspândirii virusului SARS-CoV2 și siguranța angajaților și a colaboratorilor. A fost realizată o anchetă epidemiologică, au fost testate și trimise în izolare persoanele care au avut un contact direct. Filmările pentru “Te cunosc de undeva!” urmează a fi reluate după perioada de carantinare. “În ceea ce privește informațiile vehiculate cu privire la Antena Stars, menționăm faptul că emisia postului continuă la fel ca și până acum. Au fost luate și în acest caz toate măsurile de dezinfecție, distanțare și protecție, pentru ca producțiile să se poată desfășura în continuare în condiții de siguranță”, se arată în comunicatul televiziunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.