MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pe cine ar alege Elena Lasconi între Ilie Bolojan şi Maia Sandu
Șefa USR nu crede că Nicușor Dan va intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Liderul USR Elena Lasconi a fost întrebată, sâmbătă, la Prima TV, ce flori ar alege dintre crini şi trandafiri. „Bolojani”, a răspuns Elena Lasconi, în contextul în care a anunţat că e dispusă să se retragă din cursa prezidenţială şi să-l sprijine pe Ilie Bolojan pentru Palatul Cotroceni. Însă liderii coaliţiei de guvernare au declinat oferta şi îl susţin în continuare pe Crin Antonescu, care-şi va depune candidatura duminică la prânz.
Ulterior, candidata USR la alegerile prezidenţiale din toamnă a fost pusă să aleagă între preşedintele României Ilie Bolojan şi Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova. ”Maia Sandu, dar nu va vrea să candideze. Dar staţi un pic. Maia Sandu a demonstrat că e pro-europeană, a demonstrat ce politică externă a făcut. Pe domnul Bolojan îl vedem doar de câteva săptămâni”, a răspuns Elena Lasconi.
Întrebată dacă Maia Sandu va candida pentru preşedinţia României peste cinci ani, când îşi va fi terminat mandatul la Chişinău, Elena Lasconi a răspuns: ”Nu ştiu, m-aş bucura”.
Joi, Elena Lasconi a anunţat că e dispusă să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale în situaţia în care coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR îl va susţine pe Ilie Bolojan în locul lui Crin Antonescu. Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit cu o altă propunere: Elena Lasconi să-l susţină pe Crin Antonescu pentru Cotroceni, Ciolacu să demisioneze de la Palatul Victoria, iar după alegerile prezidenţiale USR să intre la guvernare alături de alt prim-ministru. De la Bruxelles, preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a anunţat că va respecta protocolul pe care l-a semnat coaliţia de guvernare, aceasta având un candidat la alegerile prezidenţiale în persoana lui Crin Antonescu. Duminică la amiază Crin Antonescu este aşteptat să-şi depună oficial candidatura la alegerile prezidenţiale.
„Turul doi se câştigă cu PSD, cu PNL”
Preşedintele USR a mai afirmat sâmbătă că nu ştie dacă primarul Capitalei, Nicuşor Dan, este un candidat antisistem, explicând: ”Nu am stat să îi fac radiografia”. Ea crede că şansele lui Nicuşor Dan, în cazul în care va ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale, să câştige împotriva unui candidat izolaţionist sunt foarte mici. Elena Lasconi consideră că turul doi al alegerilor pentru Preşedinţia României se câştigă cu PSD şi cu PNL şi că este nevoie de un candidat care să fie susţinut de social-democraţi, de PNL, USR şi UDMR. ”Eu îl stimez foarte mult şi îl respect pe Nicuşor şi de asta l-am şi susţinut la Primăria Capitalei. Eu nu aş vrea să vorbesc despre asta. Încă o dată, toată lumea se gândeşte la turul întâi. Hai să ne gândim cine ar câştiga în turul doi. Şi mai gândiţi-vă la încă un lucru. Eu am fost votată şi le mulţumesc, vă mulţumesc tuturor care aţi făcut lucrul acesta, am fost votată şi de români din mediul rural, de multe femei şi nu cred că el va primi aceste voturi. Deci cred că şansele să câştige împotriva unui izolaţionist sunt foarte foarte mici”, a afirmat Lasconi.
Ea nu crede că Nicuşor Dan va ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
”Da, dar nu cred că va ajunge. Pentru că şi el, din punct de vedere al sondajelor, este în scădere. Dar nu vreau acum să mă apuc să vin cu supoziţii. Noi ştim foarte clar că turul doi se câştigă cu PSD, cu PNL şi e nevoie de un candidat care să fie susţinut de PSD, de PNL şi de USR şi de UDMR, de toată lumea pentru că e o luptă crâncenă anul acesta. Haideţi să nu ne mai jucăm cu asta. Eu cred că el este îndreptăţit. Poate să candideze, cum poate să candideze orice cetăţean român, nu am o problemă cu asta, dar noi l-am susţinut să facă treabă la Primăria Capitalei, l-am susţinut cu referendumul acela”, a mai transmis preşedintele USR.
„Georgescu este din sistemul putred, din securiştii de pe vremea lui Ceauşescu”
Elena Lasconi consideră că, dacă ar fi consecvenţi, judecătorii Curţii Constituţionale nu ar trebui să îl lase pe Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidenţiale dar a precizat că societatea este inflamată şi ea înţelege frustrările oamenilor. La remarca potrivit căreia se aseamănă cu Călin Georgescu, amândoi fiind antisistem, liderul USR a replicat: ”Păi nu, nu mă asemăn deloc, sunt chiar total diferită de acest candidat şi cred că nu există o jignire mai mare decât asta”.
”El este din sistem, dar este din sistemul ăla putred, din ăia care îl iubeau pe Ceauşescu, din securiştii de pe vremea lui Ceauşescu, ăia sunt”, a continuat preşedintele USR.
Lasconi a fost întrebată dacă are dovezi în legătură cu cele afirmate. ”Păi da, dar deja au început să ni le arate pe la televizor, cu tot felul de foşti generali, de rezervişti aşa mai departe. Nu trebuie să vin eu. Nu mai cereţi dovezi, vă rog frumos, pentru că asta am auzit anul trecut tot timpul. Dar dovezi, doamna Lasconi, dovezi? Vedeţi că dacă îşi făceau treaba, lucrurile ar fi putut să stea cu totul şi cu totul altfel, iar acest individ să nu fi intrat deloc în turul doi”, a declarat Elena Lasconi.
Ea a fost întrebată dacă ea crede că Rusia şi-a infiltrat oameni la vârful statului român. ”Eu vreau să văd dovezi. Se presupune acum, se fac nişte conexiuni din toate anchetele pe care le vedem la televizor, dar nu exclud această posibilitate, doar că nu am dovezi în acest sens. Dar putea să mă ducă mintea să mă gândesc la faptul că Rusia încearcă să se infiltreze în alegerile din România pentru că deja o făcuseră cu Republica Moldova, cu fraţii noştri şi cu surorile noastre, şi în Georgia. Adică erau evidente influenţele ruseşti chiar şi în Statele Unite. Pe modelul ăsta ar fi trebuit să se anuleze toate alegerile, înţelegeţi? Dar vreau şi eu dovezi mai puternice şi cred că aşteaptă mulţi români lucrul acesta, să vadă mai multe dovezi. Ce dovezi aveau în momentul în care au luat această decizie judecătorii Curţii Constituţionale? Asta îi interesează pe români pentru că, din păcate, oamenii, sunt mulţi români pro-europeni care sunt atât de scârbiţi că nu o să mai meargă la vot. Şi avem o problemă”, a mai afirmat Lasconi.
Ea a adăugat că dacă nu vor fi aduse dovezi, atunci ”vom avea o figură foarte proastă şi s-ar putea să avem mai puţini oameni care să meargă la vot decât anul trecut şi din ăştia să fie foarte mulţi care să fie de partea izolaţioniştilor”. Întrebată dacă se aşteaptă să candideze Cristela Georgescu, Elena Lasconi a răspuns: ”Eu mă aştept la orice. România a arătat că se poate întâmpla orice, mai puţin să întinereşti”.
Ea consideră că oricine ar fi candidatul suveraniştilor, acesta este favorit să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lasconi crede că sistemul l-a dus pe Călin Georgescu la 40% din intenţia de vot a românilor. ”Ei l-au umflat la 40%. Sistemul. Adică guvernul, dacă veneau imediat cu nişte anchete serioase, eu am văzut că erau nişte informaţii de la SRI că ştiau de vreo câţiva ani de nişte conturi, de nişte chestii de-ale lui Georgescu. Păi, nu au transmis mai departe în toţi anii ăştia? Mie mi-e greu să cred”, a afirmat Lasconi.
„Efectul Trump” – Românii se înghesuie să doneze pentru armata Ucrainei
Radu Hossu, voluntarul român în Ucraina decorat de preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat că a lansat, în urmă cu aproape o săptămână, o campanie de strângere de fonduri pentru armata ucraineană, relatează ziare.com.
Potrivit lui Hossu, până sâmbătă dimineaţă, 8 martie, s-au strâns peste 100.000 de euro, bani donaţi de aproape 2.000 de români, cărora le mulţumeşte pentru „sacrificul financiar” făcut pentru oameni pe care nu-i cunosc şi nu-i vor cunoaşte niciodată, însă „despre care ştiu că-şi apără nu doar teritoriul, ci şi valorile noastre comune”.
„Aş vrea să vă mulţumesc tuturor celor care aţi făcut acest sacrificiu financiar pentru oameni pe care nu-i cunoaşteţi şi pe care nu o să-i cunoaşteţi niciodată, însă despre care ştiţi că-şi apără nu doar teritoriul suveran al statului lor, ci şi familiile şi valorile noastre comune. Însă şi mai mult de atât, sunt luptătorii care apără Europa de hoarda barbarică a lui Vladimir Putin”, afirmă Radu Hossu pe Facebook, preluat de ziare.com.
Potrivit acestuia, un nou raport ONU prezintă „cu dovezi sute de cazuri de violenţă sexuală împotriva civililor ucraineni de către barbarii lui Putin”.
„Violul a fost folosit sistematic (adică la scară largă, într-un mod ce indică punerea în aplicare a unui ordin sau plan de demoralizare şi subjugare a ucrainenilor) împotriva copiilor, femeilor şi bărbaţilor civili din Ucraina. În aceste zile, Trump, a sistat orice ajutor militar către Ucraina, orice ajutor umanitar către Ucraina, orice ajutor economic şi de informaţii esenţiale pentru supravieţuirea civililor din Ucraina. A civililor în primul rând”, afirmă Hossu.
Radu Hossu arată că în aceste zile civilii din Ucraina „mor sub bombardamentele teroriste ale ruşilor” împotriva blocurilor de locuinţe, infrastructurii critice civile. Voluntarul informează că de la momentul lansării campaniei, în 2 martie, şi până sâmbătă dimineaţă, se strânsese, din donaţiile a 1994 de români, suma de 111.670 de euro.
„Deci aproape 2.000 de români au donat pentru această campanie până acum. Aşa cum am spus prima dată, aşa repet şi acum: niciun ban nu va fi folosit pentru achiziţionarea de echipamente militare ofensive sau letale, ci pentru achiziţionarea de echipamente necesare salvării de vieţi, cum ar fi drone de recunoaştere, echipamente de bruiaj (Război Electronic) sau echipamente necesare bunei funcţionări a unităţilor militare pe care împreună le vom ajuta, prin creşterea şansei fiecărui militar de supravieţuire”, a explicat Radu Hossu.
Potrivit acestuia, prima unitate care va beneficia de o parte din această sumă este Regimentul Kraken, aflat sub comandamentul GUR al Generalului Kyrylo Budanov, care luptă „în cele mai grele locuri de pe frontul ucrainean”. Alte două unităţi care vor fi ajutate sunt două unităţi ale Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei, „luptători excepţionali, care duc la bun sfârşit printre cele mai periculoase misiuni de război” şi grupul de militari vorbitori de Limba Română, format din români şi cetăţeni ai Republicii Moldova, Romanian Battlegroup "Getica".
„Până acum pot considera, având experienţă în strângerea de fonduri pentru Forţele Armate ale Ucrainei, că aceasta este campania care a strâns cei mai mulţi bani într-un timp atât de scurt. Eu denumesc motivul ca fiind "Efectul Trump". Campania a fost observată şi în Ucraina şi ziarele de acolo au început să scrie despre ea şi despre românii care ajută. Astfel, am devenit cu toţii ambasadori ai României prin empatie, susţinere, implicare şi ajutor acordat celor care acum au nevoie uriaşă de el”, a mai spus Hossu, potrivit căruia campania continuă.
Stenograme din dosarul de trădare: „Să scoatem pe toți din instituțiile statului dacă o să i-o dea nasoală lui Călin Georgescu”
Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat de mai multe ori în discuțiile dintre persoanele anchetate de DIICOT în dosarul de trădare, conform referatului făcut de procurori.
Stenogramele publicate de Digi 24 arată că liderul Comandamentului „Vlad Țepeș”, Adrian Robertin Dinu, arestat preventiv între timp, amenința că „toți trădătorii” și „hoții ăștia” vor fi scoși „din instituțiile statului” dacă „o să i-o dea nasoală lui Călin Georgescu”.
Potrivit referatului făcut de procurori, Adrian Robertin Dinu a spus: „Toate instituțiile de forță vor avea o hârtie. Noi, ca să facem acea hârtie sau ca să-i dăm drumul, presupunem c-o avem și-i vom dadrumul, repet: la toate ambasadele, când veți primi voi, cei din exil, că v-am spus, înscrieți-vă pe Opus Nostrum, veți primi mesaj cu 3 zile înainte: veniți acasă! Poate chiar, uite, că dacă voi ați propus pe 18, că știți. Poate dintre voi știți, noi nu știm. Poate voi știți că ăștia pregătesc iar o altă glumă cu voi, să facă mișto de poporul român, și-atuncea o să i-o dea nasoală lui Călin Georgescu. Noi suntem de acord să nu i-o dea nasoală și dacă i-o dă nasoală, să scoatem pe toți din instituțiile statului. Pe toți trădătorii ăștia, pe toți hoții ăștia. Avem nevoie de voi. Uite cu 3 zile vă dăm mesaj, veniți acasă”.
În altă discuție, el a afirmat: „Pentru că cei vinovați trebuie să plătească, mai devreme sau mai târziu vor plăti. Toți! Clar! Sunteți 6 milioane care ați votat Călin Georgescu, 6 milioane ar trebui să fiți în România, în următoarea perioadă și să îi obligați pe toți care au furat, au trădat, care sunt impostori, care sunt antiromâni, să plece acasă. În primă instanță, repet, să plece acasă. Fără violență. Hârtiile le facem noi. Generalul Radu Theodoru, la 101 ani va declanșa acțiunea! Cu hârtia. Va merge cu hârtia la SRI, la SIE. Eu îl duc. O fac pe șoferul. Generalul Singaporea la fel. Alți generali și alți colonei care nu au miză”.
De ce a respins CCR primele contestaţii la candidatura lui Călin Georgescu și ce urmează
Curtea Constituţională a respins sâmbătă primele contestaţii faţă de candidatura lui Călin Georgescu. „Curtea nu a intrat pe fondul problemei, a analizat doar chestiunile procedurale. Decizia nu e nici măcar o victorie de etapă pentru Călin Georgescu, ci arată că cei care au depus contestaţiile s-au grăbit”, susţin surse din CCR pentru News.ro.
Trebuie aşteptată decizia Biroului Electoral Central (BEC) privind înregistrarea candidaturii. Abia apoi Curtea va putea analiza contestațiile pe fond și va putea pronunţa o hotărâre definitivă în cazul candidaturii lui Georgescu. Decizia nu poate veni mai târziu de finalul zilei de miercuri.
Călin Georgescu şi-a depus vineri candidatura la alegerile prezidenţiale, din postura de independent, la Biroul Electoral Central (BEC). În decurs de câteva ore, au fost depuse mai multe contestaţii atât la BEC, cât şi la CCR. Prin urmare, până duminică seară Biroul Electoral Central – instituţie electorală compusă din judecători şi din reprezentanţi ai partidelor politice – trebuie să decidă dacă acceptă sau respinge candidatura lui Călin Georgescu. BEC se va reuni duminică, de la ora 18.00, pentru a pronunţa o decizie.
Până sâmbătă la ora 16.00, BEC primise peste 1.200 de sesizări şi contestaţii privind candidatura lui Călin Georgescu. Indiferent dacă va fi sau nu favorabilă lui Călin Georgescu, decizia BEC va fi atacată la CCR. În cazul în care BEC va permite candidatura lui Georgescu, vor contesta cei care au făcut-o deja începând de vineri sau alte persoane. Dacă BEC îl va scoate din cursă pe Georgescu, decizia va fi contestată de Călin Georgescu însuşi.
Prin urmare, CCR va analiza noi contestaţii în cazul Georgescu. Însă, de această dată, CCR nu va bifa doar un control de procedură, ci va intra pe fondul problemei, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în toamna anului trecut, când CCR a respins candidatura Dianei Şoşoacă, pe motiv că „îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale”. Potrivit legii, CCR soluţionează contestaţiile în termen „de cel mult două zile de la înregistrare”.
Crin Antonescu a demisionat din partid: „Rămas bun, PNL”
Fostul lider liberal Crin Antonescu și-a anunţat duminică demisia din PNL, cu câteva ore înaintea înregistrării candidaturii la Preşedinţie din partea alianţei PNL-PSD-UDMR: ”Am trăit şi am făcut istorie. Azi, PNL îmi dă ultima misiune”, scrie Antonescu pe Facebook.
”Azi mi-am dat demisia din PNL, după 35 de ani. E straniu dar necesar. Azi mă simt ca în ianuarie 1990. Trebuie să apărăm ce avem mai de preţ, trebuie s-o luăm de la capăt. Am petrecut ani extraordinari, am trăit întâmplări, am cunoscut oameni. Am învăţat, am construit, am dus bătălii, am trăit nebănuite triumfuri şi dureroase înfrângeri. Am trăit şi am făcut istorie. Azi, PNL îmi dă ultima misiune”, a scris Antonescu.
El afirmă că trebuie să plece şi o face ”cu sufletul plin doar de cele bune: de recunoştinţă, de solidaritate, de speranţă”. „Rămas bun, PNL, rămas bun, cei mai frumoşi ani ai mei!”, afirmă fostul lider PNL.
El postează şi două fotografii, una din momentul intrării sale în PNL şi o alta actuală. Anunţul are loc în condiţiile în care, la ora 13.00, Crin Antonescu va merge la Biroul Electoral Central alături de liderii PSD, PN şi UDMR, pentru a-şi depune dosarul de înregistrare a candidaturii la alegerile prezidenţiale din 4 mai.