Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pe ce loc se află România în topul celor mai puternice state din lume

Ziarul de Vrancea
19 aug 2024 933 vizualizări

SUA continuă să domine clasamentul, dar prezența Rusiei și Chinei a crescut semnificativ în ultimul an

Ce face o țară să fie puternică: o armată puternică, o economie solidă, un grad înalt de digitalizare sau de inovare? Niciuna în mod singular, ci câte puțin din fiecare, susțin spaniolii de la Elcano Royal Institute, care calculează un indice agregat ce include mai mulți parametri - puterea economică, cea militară dar și „soft presence”, care cuprinde dezvoltarea culturală, turistică, sportivă sau pe cea științifică.

Potrivit raportului elaborat în 2024, Statele Unite și China continuă să conducă topul celor mai puternice țări din lume, după ce în urmă cu câțiva ani Regatul Unit al Marii Britanii fusese o perioadă ocupantul celui de-al doilea loc. România ocupă locul 50, în urcare cu o poziție față de ediția anterioară, arată datele Raportului.

Țările aflate în pozițiile de vârf ale clasamentului global al prezenței își mențin sau întăresc pozițiile. Statele Unite ale Americii se află în fruntea listei cu o valoare a indicelui prezenței globale de 3.122 de puncte. China, aflată pe al doilea loc, e încă departe ca punctaj: 1.941 puncte. Apoi vin Germania (879 puncte), Marea Britanie (834) Japonia (802) și Rusia (724 puncte).

Cea mai recentă ediție a Elcano Global Presence Index arată o accelerare a re-globalizării după un recul intervenit în timpul pandemiei de COVID-19, recul la care au contribuit tensiunile economice globale și războiul din Ucraina.

Spre deosebire de anii precedenți, globalizarea post-pandemică a căpătat un caracter mai dur, cu un accent mai mare pe dimensiunea militară, în timp ce dimensiunea soft power a scăzut. Comparativ cu anul precedent, prezența globală a Rusiei, Chinei și Indiei a crescut semnificativ, în timp ce cea a SUA și a marilor țări europene a scăzut.

În ultimii ani, valoarea adăugată de prezența globală a țărilor din așa-numitul Sud Global a crescut, în timp ce cea a țărilor din Nordul Global a stagnat sau chiar a scăzut. În ciuda acestei creșteri, decalajul dintre cele două grupări rămâne considerabil, comparabil cu cel de la mijlocul anilor 1990.

Este important de menționat că, cu datele avute în vedere pentru această ediție, redresarea turismului internațional nu este încă reflectată, limitând semnificativ creșterea dimensiunii soft. Cu toate acestea, între 2022 și 2023, toate țările au înregistrat o creștere a numărului de turiști primiți, cu excepția Chinei, Ucrainei și Camerunului, deși cifrele sunt încă sub nivelurile pre-pandemie.

În primele 20 de poziții din clasamentul global al prezenței din 2023 există trei schimbări semnificative în comparație cu anul precedent.

Rusia, țara cu cele mai multe trupe dislocate în afara granițelor sale

„În primul rând, Rusia urcă cu o poziție, ajungând pe locul al șaselea, depășind Franța; în al doilea rând, India câștigă două poziții, în timp ce Coreea de Sud și Italia scad o poziție. De asemenea, atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite avansează cu două și, respectiv, o poziție, lăsând Singapore să scadă cu două poziții.

În termeni absoluți, Rusia este țara care își crește cel mai mult prezența globală față de 2022, datorită creșterii semnificative a prezenței sale militare cu numărul de trupe dislocate în Ucraina – Rusia este acum țara cu cele mai multe trupe dislocate în afara granițelor sale.

A doua cea mai mare creștere a prezenței în ultimul an este în China, deși amploarea este considerabil mai mică decât în anii precedenți. Și țările exportatoare de energie își sporesc prezența semnificativ, dat fiind contextul inflaționist actual.

Dintre țările europene, lăsând deoparte Norvegia, Spania este țara europeană cu cea mai mare creștere a prezenței globale, urmată de Țările de Jos și Polonia. În schimb, SUA au înregistrat cea mai mare scădere a prezenței comparativ cu 2022, urmate, deși la o distanță mult mai mare, de Japonia, Germania, Marea Britanie și Franța.

Medicul Adrian Marinescu, despre variola maimuţei: Nu e un pericol mare

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Marinescu, explică faptul că, şi în anii trecuţi, în Europa, inclusiv în România, au fost cazuri de variola maimuţei (mpox). Acesta arată că avertizările primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această boală trebuie să îi facă pe oameni să fie prudenţi, fără a se gândi la o nouă pandemie. ”Aş spune că nu e un pericol mare, nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie sau va fi o situaţie grea. Doar că gândirea prudentă trebuie să existe. Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 - primul caz a fost tot în Congo - de ce discutăm mai mult acum? Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare. Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? Și, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă. Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, a afirmat Adrian Marinescu, duminică, la Antena 3.

El a explicat că, la debut, boala seamănă, din punctul de vedere al simptomatologiei, cu o răceală sau cu gripa, dar ulterior apare o erupţie, sub formă de vezicule, de obicei, mai ales în zona organelor genitale.  Medicul a explicat că transmiterea acestei boli ”nu se face cu uşurinţă”.

”Transmiterea prin tuse şi strănut se face extrem de greu, doar un contact care să fie extrem de prelungit, însă un contact direct cu o persoană care e bolnavă clar poate să ducă la boală. Cei mai mulţi, într-adevăr, au forme uşoare şi nu se întâmplă nimic, doar că, din păcate, sunt şi complicaţii”, a precizat Marinescu.

Conform lui Adrian Marinescu, şi în anii trecuţi au fost cazuri de boală, inclusiv în România. ”Cazuri de variola maimuţei am avut (în Europa – n.r.) şi anii trecuţi, aici discutăm, într-adevăr, de o variantă pe care o putem numi nouă, 1B, nu înseamnă că e diferită faţă de ce era înainte. Am avut cazuri izolate inclusiv în România şi în anii care au trecut, dar au fost extrem de rare. Problema se pune nu că e un caz în Suedia, dacă în Europa vom avea mai multe cazuri, aşa cum se întâmplă apropo de dinamica din Africa. Eu cred că nu se va întâmpla asta şi că măsurile pe care le putem lua acum, inclusiv vaccinarea, ar trebui să ne ajute în mod eficient”, a spus Adrian Marinescu.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat, vineri, nivelul de risc pentru mpox, de la ”scăzut” la ”moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia.

Tinerii din Europa citesc mai mult decât persoanele în vârstă

românii sunt codași la lectură în Uniunea Europeană

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani s-au dovedit a fi cel mai numeros public cititor din ţările UE. Acest lucru este dovedit de datele publicate de Agenția europeană de statistică „Eurostat”. 60% dintre tineri au declarat că au citit cel puțin o carte în ultimele 12 luni.

Interesul pentru lectură a fost manifestat de 53% dintre europenii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 de ani, iar la categoria celor de peste 65 de ani, 47% au deschis o carte în ultimul an.

Cel mai mare număr pasionați de lectură a fost constatat în Luxemburg (75,2% dintre locuitori au petrecut timp citind o carte cel puțin o dată în ultimele 12 luni), Danemarca (72,1%) și Estonia (70,7%). Cele mai mici rate sunt în România (29,5%), Cipru (33,1%) și Italia (35,4%). Lectura este popularizată activ în țările UE. De exemplu, o bibliotecă din orașul bulgar Varna livrează acum cărți cititorilor cu bicicleta, iar într-o stație de metrou din București a fost deschisă în trecut o minibibliotecă de tip autoservire.

Buzău: Un mort și patru răniţi, doi în stare gravă,  în urma unui accident pe DN2

Cinci persoane au fost rănite într-un accident rutier produs, luni dimineaţă, pe DN2-E85, în afara localităţii Potârnicheşti din judeţul Buzău. Unul dintre răniţi, şoferul de 19 ani al autovehiculului implicat, a decedat.

Conform IPJ Buzău, tânărul aflat la volanul autoturismului care s-a răsturnat pe DN2-E85  după ce a pierdut controlul direcţiei a decedat. Celelalte patru persoane aflate în autoturism au vârste între 14 şi 45 de ani. Purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, a precizat că la spital au fost transportate patru victime. Două dintre acestea se află în stare gravă: una este in comă şi o alta a suferit un traumatism cranio-cerebral sever.

Iaşi - Un incendiu la un autoturism aflat într-o curte s-a extins şi la casă

Un incendiu izbucnit la un autoturism aflat într-o curte din ocalitatea Voineşti, judeţul Iaşi, s-a extins şi la casa din imediata apropiere. Proprietara, o femeie de 80 de ani, a făcut atac de panică, fiindu-i acordat ajutor medical la faţa locului.

”Incendiu produs la un autoturism, care arde într-o curte, in sat/com. Voineşti. Intervine Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi cu o autospecială de intervenţie şi stingere cu apă şi spumă”, au anunţat iniţial reprezentanţii ISU Iaşi.

Ulterior, au transmis că, până la sosirea forţelor de intervenţie, incendiul s-a propagat şi la casa de locuit, fiind suplimentate forţele de intervenţie cu două autospeciale de intervenţie şi stingere şi o ambulanţă de prim-ajutor calificat.

Incendiul a fost localizat. Autoturismul a ars în proporţie de 90%, iar la casă se manifesta în două dormitoare şi în pod, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi.

Timiş: Un bărbat a murit după ce a intrat în apele râului Timiş pentru a-şi salva fetiţa

Un bărbat de 35 de ani a murit, duminică seară, după ce a intrat în apele râului Timiş, între localităţile Giroc şi Urseni, pentru a-şi salva fiica în vârstă de şase ani. Cei doi au fost scoşi la mal de alte persoane, iar bărbatului i s-a făcut manevre de resuscitare, fără rezultat însă. Fetiţa a fost transportată la spital.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş a anunţat că, duminică seară, poliţiştii Secţiei 1 Rurale Timişoara au fost sesizaţi cu privire la faptul că două persoane s-ar fi înecat în râul Timiş. Ajunşi la locul indicat, pe malul Timişului, între Giroc şi Urseni, aceştia au stabilit că o fetiţă de 6 ani ar fi intrat în apă şi dădea semne că se îneacă, iar tatăl acesteia, în vârstă de 35 de ani, a intrat după ea. ”Din nefericire nu au ieşit la mal, ulterior fiind aduşi la mal de către alţi cetăţeni. În urma manevrelor de resuscitare, la ora 18:00 a fost declarat decesul în cazul bărbatului, fetiţa fiind transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis IPJ Timiş

O minoră de 13 ani din Gorj ar fi fost lăsată însărcinată de fostul preot dintr-o localitate vecină

O elevă de la Școala Gimnazială din Slivilești, județul Gorj, ar fi fost lăsată însărcinată de fostul preot dintr-o localitate învecinată, scrie Gorj Online.

Preotul a slujit până acum câțiva ani în Parohia Ohaba din comună Bolboși. Fostul preot a divorțat de soție și și-a pierdut dreptul de a mai sluji în biserică, astfel că acum ar fi doar cântăreț bisericesc. Mama fetei susține că fiica ei minoră ar fi rămas gravidă cu fostul preot, acesta ademenind-o în mașina sa, unde ar fi întreținut cu aceasta relații sexuale. Astfel, ea a rămas gravidă, cu bărbatul în vârstă de 47 de ani.

Primarul Comunei Slivilești a sunat la poliție sesizând sâmbătă seara cele spuse de mamă, iar în cauză s-a deschis dosar penal pentru Adrian Florin Mastan pentru viol săvârșit asupra unui minor. „La data de 17 august 2024, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Motru au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, din comuna Slivilești, cu privire la faptul că o minoră, în vârstă de 13 ani, din localitate, ar putea fi însărcinată. Din primele verificări efectuate de polițiști, a reieșit faptul că, în urmă cu aproximativ două luni, minora ar fi întreținut raporturi sexuale cu un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din comuna Bolboși și ar fi rămas însărcinată. Fata în vârstă de 13 ani, urmează să fie transportată la Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea examinării medico-legale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol săvârșit asupra unui minor”, a transmis IPJ Gorj.După ce primarul l-a reclamat la poliție, fostul preot s-ar fi dus la locuința primarului și a amenințat că îl omoară. Fata a fost dusă la serviciul de medicină legală iar sarcina a fost confirmată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.