Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Parlamentul trage obloanele

Ziarul de Vrancea
8 feb 2022 635 vizualizări

Deputații considerați scandalagii riscă să rămână fără mașini și personal, iar bannerele vor fi interzise în plen n USR și AUR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională noile prevederi n „Îl folosiți pe amărâtul acesta de disperat populist ca să limitați transparența”, a acuzat Dan Barna, cu referire la George Simion

​Deputații au adoptat ieri, modificările propuse la Regulamentul Camerei, în urma agresiunii liderului AUR George Simion, la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. Noile reguli interzic gesturile agresive și violența verbală dar și desfășurarea de bannere în sala de plen. De asemenea, transmisiile în direct din plen sau comisii vor fi limitate la perimetrul din care face parte parlamentarul care filmează. La capitolul sancțiuni, deputații scandalagii vor fi evacuați din sală, li se poate diminua indemnizația cu până la 50% pentru cel mult 6 luni iar în cazul abaterilor repetate riscă să rămână fără mașini și fără personal.

Dezbaterea a fost plină de acuzații, jigniri și certuri. La final, s-au înregistrat 202 voturi “pentru” adoptarea proiectului.

Fostul președinte al USR Dan Barna a anunțat că USR va ataca la CCR “acele prevederi care limitează transparența lucrărilor în Parlamentul României”. El a arătat că, sub pretextul legitim că violența trebuie oprită, de fapt se aduce o limitare a libertății de exprimare. “Problema aceasta în care întregul grup este responsabil poate mai trebuie discutată”, a afirmat el. “Ce legătură are banner-ul cu folosirea violenței, care ne doare pe toți? E clar că îl folosiți pe amărâtul acesta de disperat populist ca sa limitați transparența”, a mai spus Barna.

Și AUR a anunțat că va ataca noul Regulament. “AUR va ataca în totalitate această hotărâre neconstituțională și e profund dezgustat de felul în care pentru un singur om care a greșit vor să taxeze întregi grupuri. Asta îmi aduce aminte de regimuri totalitare. Nu e posibil așa ceva”, a afirmat George Simion.

Arhiepiscopul Tomisului îl ridică în slăvi pe Vladimir Putin

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a afirmat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menționat că atât Putin, cât și Medvedev sunt ctitori și “noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”.

“Și de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea și e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o și o spun, fără frică și fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea. IPJ Teodosie a adăugat: “Și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”.

Câteva ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că Teodosie are dreptul să se exprime liber pe orice temă, dar strict personal și nu în numele Bisericii Ortodoxe Române. El a precizat că reacția survine în urma “cererilor de poziționare a Patriarhiei Române față de recentele afirmații apologetic-admirative față de președintele Vladimir Putin ale arhiepiscopului Teodosie”. “În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane”, a transmis Bănescu.Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că “BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”.

Drulă a sesizat CNCD după ce un deputat AUR l-a numit „nazist” pe Ovidiu Ganț

Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după scenele de discriminare la adresa colegului deputat Ovidiu Ganț. „Violența, rasismul, xenofobia nu au ce căuta în Parlamentul României. E inacceptabil ca Ovidiu Ganț să fie atacat în această manieră incalificabilă. Condamn în cei mai duri termeni scenele pe care le vedem în ceea ce ar trebui să fie un forum de dezbatere democratică și civilizată - Legislativul acestei țări”, a declarat Cătălin Drulă, printr-un comunicat de presă al USR.

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaților, că deputatul Ciprian Titi Stoica de la AUR l-a numit „nazist” în ședința comisiei de Regulament și a anunțat că va sesiza Parchetul în acest caz.

Ulterior, deputatul Ciprian Titi Stoica și-a explicat, în plenul Camerei Deputaților, afirmația, insistând în eroare. El a afirmat că “Forumul Democrat German este continuatorul de drept al grupului etnic german care a fost condamnat de Tribunalul de la Nurenberg și considerat nazist”.

USR: Comisia juridică din Senat a refuzat să voteze legea prin care violatorii minorilor nu mai scapă de închisoare

USR a transmis,ieri, că propunerea legislativă care stabilește limita de vârstă sub care un act sexual cu un minor este încadrat automat la viol nu a fost votată de Comisia juridică din Senat. “Președinta Comisiei, Iulia Scântei, a închis ședința înainte ca votul să aibă loc, deoarece plecau în delegație și au invocat lipsa cvorumului”, a transmis USR.

“România are deja două condamnări la CEDO pentru că justiția română a considerat că violul unei fetițe de 11 ani poate fi încadrat la infracțiunea de act sexual cu un minor. Raportul Inspecției judiciare din 2021 arată că este necesară o reglementare legislativă care să aducă claritate în practica instanțelor românești. La nivel uman și societal, este absurd să considerăm ca firesc actul sexual dintre un adult și un copil și să acceptăm pedepse cu suspendare pentru acei infractori. România trebuie să își protejeze copiii de prădătorii sexuali și să îi trimită la închisoare cu executare”, a declarat Monica Berescu, deputat de Iași si co-inițiator al legii.

La rândul său, deputatul Oana Țoiu a precizat că peste 100.000 de români au depus semnături la Parlament cerând tuturor partidelor o lege care protejează copiii, nu agresorii. “Cer președintei Iulia Scântei și Comisiei juridice din Senat să publice lista celor 7 senatori care au plecat înainte de a discuta și vota acest punct de pe ordinea de zi. Prezența parlamentarilor la ședințe este informație de interes public”, a precizat Oana Țoiu.

Potrivit USR, peste 500 de pedofili, găsiți vinovați prin hotărâri definitive, își execută pedepsele în libertate în România. Alte mii și le-au ispășit deja, tot fără a executa o zi de închisoare.

Copil de doi ani, grav rănit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc

Un copil în vârstă de doi ani a fost grav rănit, după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din municipiul Botoșani. El a ajuns pe pervazul geamului după ce s-a urcat pe un corp de mobilă și s-a sprijinit în plasa de protecție împotriva insectelor, care s-a deschis, prăbușindu-se de la aproximativ șase metri.

“Un copil de doi ani a ajuns la spital în stare foarte gravă după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din municipiul Botoșani. Când s-a produs evenimentul, în locuință se mai aflau trei adulți. Într-un moment de neatenție, băiețelul a ajuns pe pervazul geamului, după ce s-au urcat pe un corp de mobilă și s-a sprijinit în plasa de protecție împotriva insectelor, care s-a deschis. Micuțul a căzut în gol de la aproximativ șase metri înălțime”, a transmis ISU Botoșani.

La fața locului a ajuns imediat echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD. Victima a fost preluată și transportată la Spitalul de Pediatrie din Botoșani pentru evaluare. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul.

Iași: Doi copii de 3 și 4 ani, în stare gravă după un incendiu

Doi copii de 3 și 4 ani din județul Iași au fost salvați, ieri, dintr-un incendiu care le-a cuprins locuința. ISU Iași a intervenit la un incendiu produs la o casă în localitatea Vladomira, comuna Trifești. “Până la sosirea forțelor de intervenție doi copii, cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani, au fost salvați de către localnici. Aceștia sunt conștienți, au arsuri de grd II la nivelul feței, toracelui și membrelor superioare și inferioare. Au fost preluați de către echipajele medicale și vor fi transportați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași”, a transmis ISU Iași.

Ulterior, medicii au anunțat că cei doi copii au suferit arsuri pe cea mai mare parte a corpului. Starea lor este gravă, iar prognosticul medicilor este unul rezervat. “Au fost aduși în UPU doi pacienți, în vârsta de trei și patru ani, cu arsuri prin flacără. La o primă evaluare, pacientul cu o suprafață de 60 la sută se află în sala de operație, celălalt are estimată o suprafață de 45 la sută. Pacienții sunt grav, cu prognostic rezervat având în vedere vârsta și suprafața”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași.

Copiii erau singuri acasă când s-a produs incendiul, mama lor fiind plecată cu treburi la Iași. Cei doi micuți au fost lăsați în grija surorii lor mai mari, aceasta suferind arsuri minore, pe doi la sută din suprafața corpului.

Mama gemenilor căzuți de la etajul 10, decăzută din drepturile părintești

Mama gemenilor care au decedat, în luna august a anului trecut, după ce au căzut de la etajul al zecelea al unui bloc din Ploiești a fost decăzută, miercuri, din drepturile părintești, femeia mai având un băiețel.

Judecătoria Ploiești a admis acțiunea introdusă de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova care a solicitat în instanță decăderea din drepturile părintești a femeii care mai are un băiețel în vârstă de circa șase ani. Astfel, instanța a dispus decăderea în totalitate din exercițiul drepturilor părintești, iar drepturile și obligațiile părintești față de minor și bunurile sale se vor exercita de către tatăl copilului. Decizia nu este definitivă.

Mama celor doi copii este cercetată pentru ucidere din culpă, a anunțat anterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.

“Din probele administrate în cauză până în prezent a rezultat că la data de 11.08.2021, minorii în vârstă de doi ani, fiind lăsați nesupravegheați de către mama lor, s-au urcat pe un corp de mobilier din apropierea ferestrei dormitorului și s-au precipitat de la etajul 10 al imobilului unde locuiau, rezultând decesul acestora”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

GCS: 176 de decese la pacienți COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore

Un număr de 176 de decese la pacienți infectați cu noul coronavirus - 91 bărbați și 85 femei - au fost raportate în ultimele 24 de ore, dintre care cinci anterioare intervalului de referință, a informat, ieri, Grupul de Comunicare Strategică.

Este vorba despre pacienți infectați cu noul coronavirus internați în spitalele din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și din București. Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Brăila și Mureș în luna ianuarie.

Dintre cele 176 de decese, patru au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 11 la categoria 50-59 de ani, 24 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 67 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 70 la peste 80 de ani. Conform GCS, 171 dintre decese au fost la pacienți care au prezentat comorbidități, iar cinci pacienți nu au prezentat comorbidități.

Din totalul de 176 de pacienți decedați, 142 au fost nevaccinați și 34 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între 50 și 59 ani sau peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Până ieri, 61.092 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.