Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pandemia pe o pantă descendentă, de la sfârșitul lui octombrie?

Ziarul de Vrancea
20 sep 2020 879 vizualizări

Scenariul a fost propus de ministrul Sănătății care se așteaptă ca numărul ridicat de cazuri generat de începerea școlii, sfârșitul concediilor și alegerile locale să scadă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Piatra-Neamț, că se așteaptă ca din a doua jumătate a lunii octombrie România să intre pe o pantă descendentă a numărului de cazuri de COVID-19. Ministrul Sănătății a precizat că pentru ca acest lucru să se întâmple, populația trebuie să respecte regulile de combatere și prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. “Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea școlilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activități are niște norme de aplicare și funcționare în vederea bunei desfășurări și cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menținem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea și o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoașă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine și acest început de școală. În măsura în care rămânem în același registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a precizat că o evaluare completă asupra efectelor redeschiderii școlilor va fi gata la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie.

Puțin peste 800 de noi cazuri după mai puține teste

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 113.589, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 808 persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 23 de decese, bilanțul ajungând la 4.458. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.240. Dintre acestea, 464 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.231.402 teste. Dintre acestea 6.348 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.264 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.084 la cerere.

Tătaru: Spitalul mobil de la Iași nu poate primi pacienți

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat ieri, la Piatra-Neamț, că spitalul modular suport COVID-19 construit la Lețcani - Iași cu fonduri de la consiliile județene din Neamț și Iași nu poate primi deocamdată pacienți.

Nelu Tătaru a explicat că unitatea nu este așezată structural, dar nici nu are toate avizele necesare funcționării. “Unitatea nu are nici o negație sau aviz de la ISU, nici de la Apele Române, nici de la Mediu. Am recomandat să înceapă o reevaluare la tot ce înseamnă avize de obținut. Am văzut și o neașezare structurală pe tot ce înseamnă spital COVID-19. Nu am găsit acolo așezarea fiecărui compartiment care să corespundă, că este boli infecțioase, că este terapie intensivă. Astăzi va fi o echipă comună medicină de urgență - terapie intensivă - DSP care va reorganiza în interior acest spital ca să putem să îi dăm coordonare și acea organizare de spital suport COVID-19. Spitalul de la Lețcani nu corespunde și nu vor intra bolnavi astăzi în acel spital. Reorganizarea structurală se poate face în 2-3 zile, din punctul meu de vedere. Dar avizele...inclusiv apa menajeră care pleacă din acest spital înseamnă un deșeu biologic. Acolo vom avea pacienți cu COVID-19. Până nu avem toate circuitele puse la punct și toate responsabilitățile asumate, inclusiv de acea apă menajeră - unde se duce - nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic”, a declarat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a adăugat că unitatea de la Lețcani figurează ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” - aflat în subordinea CJ Iași - spital care va trebui să asigure atât personal cât și funcționarea. “Un mananger de spital, când își asumă o secție exterioară, își evaluează personalul și dacă nu are acel personal, va face solicitare către Comitetul Național pentru Coordonarea Intervenției, pentru numărul de personal și ce specialități are nevoie. Sunt multe spitale în Iași care ar putea detașa acel personal. Noi, în măsura în care își fac necesarul, vom solicita acele detașări din alte județe. În interiorul județului, detașarea se face cu aprobarea DSP și a Comitetului Județean pentru Coordonarea Intervenției, din care face parte și Consiliul Județean - în subordinea căruia se află spitalul”, a precizat ministrul Sănătății.Nelu Tătaru a mai spus că marți va veni la unitatea din Lețcani și Inspecția de Stat din cadrul Ministerului Sănătății pentru a evalua ce avize există și cum au fost acordate. Pentru achiziția spitalului de la Lețcani - format din circa 100 de containere - Consiliul Județean Iași a alocat circa 10 milioane euro, iar Consiliul Județean Neamț a finanțat cu 3,2 milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că spitalul mobil de la Lețcani a primit autorizația de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a declarat că speră ca de la începutul lunii octombrie să poată interna în spitalul mobil primii pacienți infectați cu COVID-19.

Senatul a adoptat stimulentul de risc lunar pentru profesori de 2.000 lei

Senatul a adoptat luni, în calitate de prim for sesizat, inițiativa legislativă a PSD care prevede acordarea lunară a unor stimulente de risc pentru cadrele didactice, în valoare de 2.000 lei, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Au fost 85 voturi „pentru” adoptare, 25 „împotrivă” și 13 abțineri. Proiectul de lege este înregistrat în procedură de urgență în Parlament și urmează să primească votul decizional într-un plen al Camerei Deputaților. Propunere legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ pe întreaga durată a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19 a fost inițiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Cosmin Radu Preda și Alfred Simonis. „Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățămantul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar inflințate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19”, conform proiectului de lege. De asemenea, propunerea de lege a PSD prevede că în stimulentuI de risc acordat „nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contributiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, reglementata la titlul V «Contribuții sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”. Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că bugetul nu-și mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față și a făcut apel la toate forțele politice să nu sprijine în Parlament rapotul adoptat de comisiile de buget-finanțe, deoarece acest lucru va avea consecințe nefaste asupra economiei.

Un bărbat a murit după ce a fost lovit de o trotinetă electrică

Inspectoratul Județean de Poliție Buzău a deschis o anchetă după ce un bărbat de 71 de ani a murit la scurt timp după ce a fost lovit de o trotinetă electrică în Parcul Crâng din municipiul Buzău. Potrivit IPJ Buzău, bărbatul, fost cadru didactic, pensionat, se plimba sâmbătă pe una dintre aleile parcului, când s-a angajat în traversarea aleii și a fost lovit de o trotinetă electrică care era condusă pe pista special amenajată de un bărbat de 53 de ani din Buzău. În urma impactului, pensionarul a căzut la pământ și s-a lovit cu capul de asfalt. Un alt buzoian care îl însoțea pe bărbatul de 53 de ani ce se plimba cu trotineta a sunat imediat la 112 și a solicitat ajutorul unei ambulanțe care a venit la scurt timp și l-a preluat pe bărbatul rănit. Acesta a fost dus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, unde a fost supus unor investigații medicale, iar medicii au luat decizia de a-l transporta la un spital de specialitate pentru tratament neurochirurgical. Cu câteva minute înainte de a fi urcat în ambulanță bărbatul de 71 de ani a început să se simtă rău și a decedat.Polițiștii au deschis dosar penal, iar bărbatul care conducea trotineta va fi cercetat pentru ucidere din culpă.

Directoarea unei școli, trei ani închisoare cu executare pentru luare de mită

Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școala nr. 150 din Capitală, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani închisoare cu executare pentru luare de mită, ea fiind acuzată că a primit suma de 137.236 de lei de la reprezentantul unei firme care executa lucrări de reparații și reabilitare a școlii. Instanța a mai dispus confiscarea de la directoare a sumei de 30.000 lei, ea având de restituit și suma de 5.000 lei către martora Nicoleta Elena Diaconescu.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Conform DNA, în perioada septembrie – octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor) un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societatea respectivă, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

Procurorii susțin că directoarea a primit suma pretinsă în mai multe tranșe.

Denunțătoarea din acest dosar le-a relatat procurorilor că, în luna septembrie 2019, a fost chemată de directoare în biroul de la școală, care i-a spus că ea „nu face nimic gratis”. Ulterior, în februarie 2020, directoarea i-ar fi dat un ultimatum denunțătoarei, iar pe 14 aprilie, Carmen Elena Zanfir a fost prinsă de procurori în sediul școlii, în momentul în care primea o tranșă de 21.000 euro.

Una dintre mesele de șah ale lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la licitație de la 350 de euro

Una dintre mesele de șah din fosta colecție Nicolae Ceaușescu este scoasă la vânzare în cadrul Licitației de Design de Interior din 1 octombrie la un preț de pornire de 350 de euro, anunță Artmark. Masa de șah este una de dimensiuni monumentale, folosită de Nicolae Ceaușescu în timpul dialogurilor sale de lucru. Cu un preț de pornire de doar 350 de euro, masa de șah, dotată cu două postamente sculptate, a fost confecționată într-un atelier românesc, probabil la Arad, din lemn de esențe diverse, adăugându-i-se două sertare masive la centură. Masa de șah din colecția Nicolae Ceaușescu se regăsește între cele aproximativ 300 de obiecte decorative de colecție care vor fi scoate la vânzare în Licitația de Design de Interior. Printre acestea se fac remarcate garniturile pentru salon, colecția de sticle Galle, Daum Nancy ori Murano, paravanelele Rococo sau pictate pe piele de Cordoba, lămpile extravagante Mid Century Modern, ceasuri Ormolu de șemineu sau vasele din materiale rare.

Vaslui: Femeie de 82 de ani, ucisă și aruncată într-o toaletă dezafectată

O femeie în vârstă de 82 de ani din comuna vasluiană Berezeni a fost ucisă, duminică seara, cadavrul său fiind găsit tranșat într-o toaletă dezafectată. Potrivit anchetatorilor, principalul suspect este un bărbat de 61 de ani, cunoscut cu afecțiuni psihice, care era rudă cu bătrâna. “Duminică seara, la numărul de urgență 112 s-a primit un apel prin care s-a anunțat faptul că femeia nu a mai fost văzută. La fața locului s-a deplasat patrula de la Secția 5 Poliția Rurală, care a găsit a găsit femeia într-o construcție dezafectată. S-a constituit o echipă complexă de cercetare, fiind sesizat Parchetul deoarece există suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni contra vieții”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Bogdan Gheorghiță. Cadavrul femeii a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. AGERPRES

Cum va fi vremea în Moldova în ultima săptămână din septembrie și prima din octombrie

Vremea va rămâne caldă pe parcursul următoarelor zile în cea mai mare parte a teritoriului, însă începând din weekend-ul următor tendința va fi de răcire, iar ploi însemnat cantitativ se vor semnala după data de 25 septembrie, arată prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 21 septembrie - 4 octombrie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În Moldova, vremea va fi caldă până în jurul datei de 26 septembrie, chiar călduroasă în sudul regiunii, cu o medie regională a valorilor maxime cuprinsă între 26 și 29 de grade. După această dată este prognozată o răcire semnificativă, astfel la finalul lunii septembrie, se vor atinge maxime în jur de 18 grade. În primele zile din octombrie temperaturile maxime vor fi ușor mai ridicate, spre o medie de 20 - 22 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 10 grade în primele zile, însă ulterior vor fi mai ridicate, iar la finalul primei săptămâni, media acestora va atinge 14 - 15 grade, cu mult peste regimul multianual. În a doua săptămână scăderea de temperatură se va resimți și în regimul nocturn, astfel media regională a minimelor va ajunge la 9 - 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 26 - 29 septembrie, când și cantitățile de apă vor fi izolat mai însemnate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.