Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pacieții cu Covid-19, primiți în aproape toate spitalele

Ziarul de Vrancea
15 oct 2020 859 vizualizări

Unitățile medicale de faza a treia, spitalele județene și cele municipale trebuie să pregătească paturi pentru pacienți infectați, a anunțat ministrul Sănătății n ieri a fost raportat un nou record de pacienți aflați la terapie intensivă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, ieri, că spitalele de faza a treia, spitalele județene și cele municipale, care nu intră în tratamentul spitalelor COVID, vor fi nevoite să pregătească paturi pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. “Vorbim la nivel de fază 3, spitalele județene și cele municipale, care nu intră în tratamentul spitalelor COVID și care trebuie să își pregătească paturi pentru pacienții COVID. Săptămâna trecută am dat o circulară prin care se pregăteau 10% din capacitatea de paturi ATI pentru care se pregăteau circuite separate, în eventualitatea creșterii numărului de pacienți în Terapie Intensivă, iar astăzi s-a discutat și la nivel național despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele de faza trei, județene și municipale. Toate spitalele vor avea o rezervă și în funcție de evoluția din fiecare județ, în parte, ele vor fi ocupate. Vorbim de 10% din paturile totale. Circuitele sunt pentru spitalele pavilionare, având în vedere că spitalele mai noi asigură deja circuite interne. În acest moment se face o evaluare a capacității fiecărui spital”, a declarat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a precizat că toate cazurile asimptomatice și oligosimptomatice vor fi evaluate cu ajutorul angajaților de la DSU care va pune la dispoziție mijloace de transport.  “Tot ce înseamnă asimptomatic și oligosimptomatic va fi evaluat cu ajutorul colegilor de la DSU care pun la dispoziție mijloace de transport pentru a decongestiona prezența în UPU a celor asimptomatici, care veneau cu un test pozitiv, pentru evaluări”, a menționat Tătaru.

O nouă zi cu peste 4.000 de cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 4.013 noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 168.490. Cele mai multe cazuri noi sunt în București - 777, urmat de Cluj - 227, Iași - 200, Timiș - 175, Bacău - 150, Prahova - 137, Brașov-130, Sibiu - 129, Alba - 126, Mureș - 123, Suceava - 116, Galați - 114, Ilfov - 101. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat și 73 de decese, bilanțul fiind de 5.674. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.611. Dintre acestea, 721 erau internate la ATI, un nou record.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.770.481 de teste. Dintre acestea, 29.646 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.575 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.081 la cerere.CMR: Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale fără asigurarea protecției Colegiul Medicilor din România precizează că activitatea medicilor de familie se desfășoară conform contractelor de furnizare de servicii încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, astfel că nu se pot emite ordine directe către ei pentru a face servicii în afara acestor negocieri. “Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut. Echipamentul de protecție - chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare”, subliniază Colegiul Medicilor. Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că trebuie stabilite niște reguli un pic mai clare pentru medicii de familie în lupta acestora cu COVID-19 și chiar beneficiile pe care aceștia le-ar putea avea, precizând că este posibil ca medicii de familie să primească sporuri având în vedere că vor avea astfel un risc suplimentar.

Simulare: PSD pierde majoritatea în Parlament, PNL are nevoie de USR

Alegerile parlamentare din luna decembrie vor schimba componența actualului Legislativ, dar odată cu ea și majoritățile din cele două Camere. Dacă acum PSD are cei mai mulți parlamentari, lucrurile se vor schimba după data de 6 decembrie, rolurile urmând să fie inversate între PSD și PNL, potrivit unei simulări realizate de The Strategy Group. PNL ar urma să aibă 146 de parlamentari (101 deputați și 45 de senatori), în vreme ce PSD va scădea la un număr de doar 132 de parlamentari (92 deputați și 40 senatori – cu 44, respectiv cu 30 mai puțini decât în prezent), conform simulării realizate pe baza numărului de voturi ponderate la procentele de la alegerile locale și luând în calcul o prezență la vot de 38%. Printre partidele care vor mai intra în Parlament se numără USR cu 90 de parlamentari (62 deputați și 28 senatori), PMP cu 27 de parlamentari (19 deputați și 8 senatori), UDMR cu 25 de parlamentari (18 deputați și 7 senatori), dar și Pro România cu 28 de parlamentari (20 deputați și 8 senatori).  “Pentru a avea însă majoritate, PNL are nevoie de 233 de voturi în viitorul Parlament. Astfel, PNL are nevoie de încă 86 de parlamentari, care pot veni de la USR (cu 90 de parlamentari)”, precizează autorii simulării.The Strategy Group se prezintă ca fiind primul one stop shop politic din România concentrat pe consultanță politică, gestionarea crizelor și campanii politice.

Iași: Plângeri penale în urma pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva

Asociația Platforma Reset a informat, pe pagina de Facebook, că în cursul zilei de ieri au fost depuse două denunțuri cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu cu ocazia pelerinajului care a avut loc pe 14 octombrie, zi în care se prăznuiește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. “Prima sesizare vizează încălcarea de către autorități și organizatori ai Pelerinajului la Sfânta Parascheva a dispozițiilor Hotărârii 35/06.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, printre care se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate. În perimetrul respectiv, organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 metri între persoane”, se menționează în postarea de pe pagina de Facebook a Reset. Potrivit sursei citate, cea de-a doua sesizare a fost făcută forțelor de ordine care nu au respectat decizia CNSU.

“A doua sesizare îl vizează pe agentul care nu procedează la legitimarea a două persoane pe care le escortează apoi către raclă, cu încălcarea măsurii privind interzicerea accesului la raclă a persoanelor din afara Iașului. În dialogul dintre polițist și una dintre cele două persoane, este menționat un anume (...), care ar fi intermediat toată acțiunea. Înainte de toate, autoritățile trebuie să ofere lămuriri cu privire la identitatea polițistului și calitatea/funcția respectivului”, se menționează în postarea Reset. Sesizările au fost făcute la o zi de când creștinii ortodocși au sărbătorit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. După slujba liturgică, pelerini veniți din alte orașe sau zone ale țării au forțat porțile de acces în curtea mitropolitană și cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forțele de intervenție s-au retras, la raclă ajungând pentru câteva ore și persoanele venite din afara Iașiului. Astfel au fost ignorate măsurile Consiliului Național pentru Situații de Urgență prin care se stipulează ca participarea credincioșilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă. Racla a fost scoasă din catedrala mitropolitană în cursul dimineții de miercuri, la ora 6,30, și așezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei. În acest baldachin, credincioșii au putut să intre, să se roage, să se închine și să sărute moaștele Sfintei Cuvioase. Racla a fost reintrodusă în catedrala mitropolitană în cursul serii de miercuri, în jurul orei 22,00. Conform estimărilor jandarmilor, în cursul zilei de miercuri prin fața raclei au trecut peste 9.500 de credincioși.Numită în popor și Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei și a celor săraci. Ea a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit și ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

CEDO condamnă România pentru expulzarea unor pakistanezi suspectați de terorism

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ieri că România a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin expulzarea unor cetățeni pakistanezi cu drept legal de reședință. Prin urmare, România a fost condamnată să le plătească celor doi daune morale de câte 10.000 de euro și cheltuieli de judecată de 1365 de euro în total, pentru ambii.Instanța de la Strasbourg a decis cu majoritate că autoritățile române care i-au declarat indezirabili și i-au expulzat pe reclamanții din dosarul Muhammad și Muhammad contra României au încălcat articolul 1 din protocolul nr. 7 al Convenției, referitor la garanțiile procedurale privind expulzarea străinilor. CEDO a constatat că reclamanții au primit doar informații foarte generale privind caracteristicile legale ale acuzațiilor care li se aduceau și că dosarul nu menționa niciuna din acțiunile lor care se presupune că au periclitat securitatea națională a României. Ei nu au primit informații esențiale privind principalele etape ale procedurii sau posibilitatea de a accesa documente secrete din dosar, prin intermediul unui avocat autorizat să consulte astfel de documente. Adeel Muhammad, născut în 1993, și Ramzan Muammad, născut în 1984, sunt cetățeni pakistanezi cu reședința în Tehsil Karor (Pakistan), respectiv Dubai (Emiratele Arabe Unite). Primul a intrat în România în septembrie 2012, pe baza unei vize de studii; el a obținut o bursă la facultatea de științe economice a Universității Lucian Blaga din Sibiu. Conaționalul său a sosit în România în februarie 2009, cu o viză de studii pe termen lung, și a încheiat anul pregătitor, înainte de a urma aceeași facultate, tot cu bursă. În 4 decembrie 2012, Serviciul Român de Informații (SRI) a cerut Parchetului să ceară instanței să decidă dacă cei doi pakistanezi trebuie declarați indezirabili în România. În aceeași zi, procuratura a depus o cerere în acest sens, menționând că informațiile obținute de SRI constituie indicii serioase privind intenția celor doi de a se angaja în activități potențial periculoase pentru securitatea națională și înaintând instanței documentele secrete. În 6 decembrie, SRI a emis un comunicat de presă referitor la dosar, prezentând detalii și exemple ale activităților în sprijinul unui grup islamist afiliat ideologic la Al Qaeda, de care erau acuzați cei doi străini. Informațiile au fost preluate de mai multe ziare, care au publicat numele celor doi pakistanezi și detalii privind studiile lor universitare. Reclamanții au contestat decizia primei instanțe la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care le-a respins demersul, considerând că documentele secrete disponibile dovedesc că instanța inferioară a ținut cont în mod justificat de indiciile privind intențiile celor doi. ICCJ a menționat că, în conformitate cu legea, dacă decizia de a declara indezirabil un cetățean străin este motivată de rațiuni de siguranță națională, datele, informațiile și faptele pe care se bazează decizia judecătorului nu pot fi menționate în sentință. ICCJ a reținut că, prin intermediul translatorului, pakistanezii au putut afla motivul pentru care au fost citați în procedurile de expulzare. Cei doi cetățeni străini au părăsit teritoriul României pe 27 decembrie 2012.

Elena Băsescu candidează la Camera Deputaților pe lista PMP

Fostul europarlamentar Elena Băsescu, fata cea mică a fostului președinte al României Traian Băsescu, va candida la alegerile parlamentare pe lista Partidului Mișcarea Populară Constanța, urmând să se regăsească pe primul loc la Camera Deputaților. La București lista PMP la Camera Deputaților este deschisă de liderul partidului Eugen Tomac, iar la Senat de către Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe și ex consilier prezidențial al fostului șef al statului Traian Băsescu. Cap de listă la Timișoara este Mihail Neamțu, iar cunoscutul fotbalist Dorinel Munteanu deschide lista senatorilor PMP din județul Cluj.Elena Băsescu a fost europarlamentar între 2009 și 2014.

Fostul trezorier al PSD, condamnat la cinci ani de închisoare

Deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în primă instanță, pentru infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și pentru cea de delapidare. În acest dosar, el a fost acuzat că a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-și cumpăra un imobil. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat pe Mircea Drăghici la patru ani de detenție pentru săvârșirea infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și la trei ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, în urma contopirii celor două pedepse urmând ca acesta să execute cinci ani de închisoare. Decizia poate fi contestată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. În luna februarie a acestui an, Mircea Drăghici a demisionat din PSD, invocând “problemele cu ecouri publice din trecut”, precum și starea de sănătate.

Zegrean: Desfășurarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, la mâna președintelui

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat că alegerile parlamentare se vor desfășura pe 6 decembrie doar dacă președintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, ca urmare a încetării mandatului senatorilor și deputaților aleși în anul 2016, și dacă Parlamentul nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinului. Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, arătând în document că hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deși emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, își încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituționalitate, respectiv legea adoptată de Parlament. “Legea încă nu a intrat în vigoare. Este la președinte, președintele are la dispoziție 10 zile pentru promulgare sau mai are la dispoziție să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, se schimbă totul, totul se resetează. Dacă președintele ține legea 10 zile și în data de 24 octombrie trimite legea în Parlament, Parlamentul se poate mobiliza să o adopte foarte repede și atunci președintele nu mai are decât 10 zile la dispoziție din nou să o publice. Deci, e cam la mâna președintelui toată povestea”, a explicat Augustin Zegrean. Actul normativ adoptat de Parlament prevede, printre altele, că “data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

Timiș: Un medic s-a împușcat în cap

Un medic care profesa la un spital din Timișoara s-a sinucis, miercuri seara, cu o armă pe care o deținea legal. Surse din cadrul Poliției Timiș au declarat că bărbatul, de 61 de ani, a fost găsit decedat, împușcat în cap, în locuința sa din zona Pieței 700 din Timișoara, de către soția sa, care a apelat imediat poliția. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele și condițiile în care s-a produs tragedia.

Înainte să piardă mandatul, un primar și-a scutit de impozite rudele și prietenii

La cinci zile după ce a pierdut alegerile locale din 27 septembrie, primarul PSD din comuna botoșăneană Dimăcheni, Ștefan Cojocariu, a convocat o ședință de Consiliu Local (CL) extraordinară în care a acordat 35 de titluri de cetățeni de onoare unor apropiați de-ai săi, pe care ulterior i-a scutit de la plata taxelor și impozitelor locale, transmite Monitorul de Botoșani.

Primarul a luat această decizie în ciuda faptului că secretarul Consiliului Local, Mihaela Chiriac, l-a avertizat că nu are cadrul legal pentru a face atâția cetățeni de onoare, deoarece nu există un regulament propriu al CL Dimăcheni în care să fie menționate condițiile de acordare și de retragere a acestor titluri. Avertismentul apare notat în procesul verbal al ședinței de consiliu local în care a fost adoptată hotărârea inițiată chiar de primar. Dimăcheni este comuna cea mai săracă din județ, dar și cea în care funcționarii publici din primărie au cele mai mari venituri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.