Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orban vrea să cadă guvernul, dar să nu treacă moțiunea

Ziarul de Vrancea
18 ian 2020 1492 vizualizări

Premierul spune că liberalii nu vor vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, chiar dacă astfel s-ar deschide drumul spre alegerile anticipate n “O să mai avem ocazii, le mai oferim ocazia celor de la PSD să depună moțiuni de cenzură”, spune Orban

Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui nou Guvern, în cazul în care se va ajunge în situația declanșării alegerilor anticipate, a declarat, ieri, premierul Ludovic Orban. “Cu siguranță, dacă ajungem în situația declanșării procedurii de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern pentru a oferi șansa organizării alegerilor anticipate. Alegerile anticipate nu sunt un moft al nostru. Parlamentul actual reflectă votul din 2016, opțiunile actuale ale oamenilor sunt radical schimbate și asta nu spunem noi. Ne-au arătat alegerile din 2019, în care PSD, care câștigase alegerile cu 46,5% în decembrie 2016, a obținut 23%, PNL a câștigat alegerile pentru Parlamentul European, iar, ulterior, cu președintele Iohannis am câștigat alegerile prezidențiale la un scor zdrobitor, la raport de 2 la 1 voturi. Este clar că opțiunea oamenilor este modificată radical, Parlamentul trebuie să fie o oglindă fidelă a acestei opțiuni a cetățenilor, or Parlamentul actual este în contradicție totală cu opțiunile cetățenilor români”, a afirmat Orban, la Hotnews, întrebat ce se va întâmpla dacă moțiunea de cenzură anunțată de PSD va fi votată în Parlament.

PSD și UDMR “au împreună 227 sau 228 de voturi”

Potrivit prim-ministrului, “cu siguranță, niciun vot nu va veni de la parlamentarii PNL la următoarele învestiri”. “Continuăm să căutăm parteneri care să acționeze similar, care să nu voteze învestirea unui al doilea Guvern”, a precizat el. Orban a adăugat că, pentru ca Guvernul “să facă ceea ce așteaptă oamenii”, este necesar un suport parlamentar “adecvat”, “stabil”, “omogen”, care să permită adoptarea actelor normative inițiate de Executiv.

Premierul a completat că la moțiunea de cenzură care urmează să fie depusă de PSD parlamentarii PNL vor vota “împotrivă”. “Ei tot fac agitație, eu nu pot să înțeleg cum adună ei voturile, decât dacă îi va ajuta Ponta. Din arcul guvernamental, din consultările pe care le avem, nu vor vota. Practic, votează moțiunea PSD și UDMR. (...) Au împreună 227 sau 228 (de voturi - n.r.) în total, dar și aici să vedem câți dintre ei vor vota. Or, voturi externe nu pot să adune decât dacă Ponta votează moțiunea de cenzură”, a susținut Orban.

Întrebat cum se va declanșa procedura pentru alegerile anticipate în condițiile în care spune că moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă, premierul a răspuns: “O să mai avem ocazii, le mai oferim ocazia celor de la PSD să depună moțiuni de cenzură”. El a menționat că printre potențialele teme pe care PNL intenționează să-și asume răspunderea s-ar putea număra și desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție sau eliminarea pensiilor speciale. “E posibil. Analizăm acum să ne angajăm răspunderea pe desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pe modificarea Legii privind Statutul deputaților și senatorilor, care (...) a statuat indemnizațiile, pensiile speciale pentru parlamentari, ne angajăm răspunderea și desființăm pensiile parlamentarilor. Sunt curios cum vor reacționa parlamentarii, poate atunci vor fi și mai dornici să voteze o moțiune de cenzură ca să nu se adopte o astfel de modificare”, a spus Orban.

Premierul a afirmat că nu a evaluat niciodată până în prezent varianta de a-și da demisia din funcție, dacă moțiunea de cenzură anunțată de PSD nu va trece.

Tânără prostituată din România ucisă brutal în Elveția

fata a fost înjunghiată de 26 de ori, dar a murit în urma loviturile primite în zona feței n principalul suspect își susține nevinovăția

Un lucrător la frontieră suspectat că ar fi ucis brutal, la sfârșitul anului 2016, o prostituată de 18 ani din România, care devenise de nerecunoscut și a fost identificată aproape un an mai târziu, va fi judecat în 2020 în fața Tribunalului penal din Doubs, în estul Franței, a anunțat sâmbătă parchetul.

Un judecător de instrucție din Besancon, care a emis luni ordinul de punere sub acuzare, consideră că are “suficiente dovezi pentru a-l trimite pe suspectul în vârstă de 32 de ani în fața tribunalului penal pentru omucidere intenționată”, a precizat procurorul Etienne Manteaux. El prevede desfășurarea unui proces în “cursul anului 2020”. Acest agent de securitate, tatăl unui copil, care locuia în Mouthe (estul Franței), aproape de frontiera cu Elveția, și lucra în apropiere de Lausanne (Elveția), “spune că este nevinovat și că nu a făcut decât să scape de cadavru”, a precizat magistratul. ADN-ul său a fost găsit pe victimă, Mihaela Miloiu, ucisă în Elveția.

Trupul ei gol a fost descoperit de către cherestegii pe 15 decembrie 2016 în pădurea din localitatea Frasnois, în Jura franceză, lângă granița cu Elveția. Corpul avea 26 de răni prin înjunghiere, dintre care niciuna nu a fost fatală. Potrivit autopsiei, decesul a fost cauzat de mai multe lovituri la nivelul feței, cu oase și dinți rupți. Victima era de nerecunoscut.

“Necunoscuta din Frasnois”

Pentru identificarea acesteia, Institutul de cercetare criminală al jandarmeriei naționale din Franța (IRCGN) a efectuat o reconstituire facială a tinerei pentru a stabili portretul său robot în 3D. Un apel la martori a fost distribuit pe scară largă în Europa. Anchetatorii elvețieni aveau în atenție la acea vreme o rețea de proxeneți români. Plasați sub ascultare telefonică, aceștia păreau să caute o tânără prostituată, dispărută între 29 și 30 noiembrie 2016. A fost făcută legătura între această dispariție, o carte de identitate pe numele Mihaela Miloiu găsită la Sullens (Elveția) și corpul descoperit.

La aproape un an de la moartea tinerei, cea care a fost supranumită “necunoscuta din Frasnois” a fost identificată datorită verificării ADN-ului ei cu cel al mamei sale, găsită în România.

Anchetatorii au mers apoi pe fir până la agentul de securitate, care pe 30 noiembrie 2016 s-a dus la spitalul Pontarlier, nu departe de locuința sa, pentru a primi îngrijiri la o mână. “El a recunoscut că a făcut sex cu victima și a explicat că apoi ar fi ucis-o niște indivizi”, a declarat procurorul. “Dar el nu a spus nimic, nici despre semnalmentele lor, nici despre vehiculul lor, nici despre arma folosită”, notează Manteaux, remarcând “multiplele sale versiuni”.

Ponta: E un blat între PNL și PSD

Președintele Pro România, Victor Ponta spune că cel mai bine ar fi ca președinții de consilii județene să fie aleși dintre consilierii județeni, “ca să nu mai facem baroni”, pentru că altfel baronii PSD sunt înlocuiți de baronii PNL, și că în buget nu sunt bani pentru alegerile în două tururi pentru primari.  “Încă din luna noiembrie am discutat toți din Parlament, cu excepția PSD care a spus foarte clar că este contra. Că facem alegeri pentru primari din două tururi și că președinții de consilii județene trebuie să se aleagă dintre consilieri ca să nu mai facem baroni. Că cel care se alege direct înțelege că este stăpânul județului și o să îi înlocuim pe baronii PSD cu baronii PNL. Toată lumea a fost de acord, în frunte cu PNL. Au trecut două luni, ba chiar am și spus atunci, dacă vreți să faceți aceste modificări faceți-le în noiembrie sau decembrie pentri că este o decizie a Curții Constituționale care spune că în ultimele 6 luni nu mai poți să modifici legislația. Domnul Orban a zis da,da, după care a spus că nu mai poate, că a semnat cu UDMR, ne-a dus cu vorba. Am întâlnit mulți politicieni vrăjitori, dar domnul Orban e campion la dus cu vorba pe toată lumea. A trecut luna Decembrie, acum trece și ianuarie și au anunțat că s-au hotărât cu două tururi. Îi păcălesc pe cei de la UDMR. Nu mor eu de grija UDMR, dar nu îmi amintesc de o altă înțelegere scrisă care să fie încălcată în două luni în politică. Puteau să producă alegerea în două tururi a primarilor și președinții de consilii județene dintre consilieri prin ordonanță de urgență care ordonanță nu putea fi atacată de PSD. Și totuși nu au făcut așa”, a declarat Ponta.

El spune că în cazul în care moțiunea PSD ar trece, nu s-ar aplica legea, iar bani pentru alegerea primarilor în două tururi nu sunt în buget. Ponta mai spune că actualul guvern ar putea avea soarta guvernului Cioloș care și-a pierdut popularitatea în doar câteva luni. “Dacă nu fac alegeri anticipate, dacă îi prinde 1 septembrie la guvernare fără alegeri, când nu vor da banii nici la pensii, nici salariile la profesori, nici alocațiile probabil, e foarte posibil să aibă soarta guvernului Ciloș. În ianuarie era foarte popular și în decembrie, catastrofă totală. Probabil că asta se va întâmpla și cu domnul Orban și guvernul lui, dacă nu fac alegeri anticipate”, a spus Ponta. Liderul Pro România a adăugat că “PSD a pus proști”, iar același lucru face și PNL. “PSD a pus prosti, pune și PNL, PSD a pus pile, pune și PNL pile. PSD a împărțit la Teleorman și la Neamț funcții. PNL împarte cu PMP și cu ALDE pe care îi face broaște și atunci normal că dezamăgirea e foarte mare. Și prin sistemul de vot încearcă să nu lase competiția pe stânga Pro România și pe dreapta USR. E un blat între PNL și PSD”, a declarat Ponta.

Cioloș: Fuziunea USR-PLUS nu se poate produce mai devreme de un an

Liderul PLUS Dacian Cioloș susține că fuziunea dintre USR-PUS trebuie să aibă loc cât mai repede, adăugând că tehnic vorbind aceasta nu se poate produce în mai puțin de un an, pentru că urmează două rânduri de alegeri. El a mai spus că PLUS are aproape 18.000 de membri și atinge un tip de electorat pe care USR nu l-a atins. “Mai repede de un an, din punct de vedere juridic, fuziunea nu avem cum să o organizăm, pentru că urmează două rânduri de alegeri. Deci o putem face după parlamentare. Atenția noastră trebuie focalizată pe pregătirea acestor campanii, nu pe fuziune și împărțire de funcții”, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă susținută sâmbătă seara la Iași. El a adăugat că încă din toamna trecută, liderii PLUS au vorbit despre necesitatea acestui proiect.

“Multă lume întreabă de ce s-a mai făcut un partid când exista USR-ul. Păi pentru că noi avem aproape 18.000 de membri, atingem un tip de electorat pe care USR nu l-a atins. Am adus un plus acestui proiect, am atras oameni care până acum au stat deoparte. E important să construim împreună”, a afirmat Dacian Cioloș.

Liviu Dragnea, lăsat fără permisie

Avocatul fostului lider PSD Liviu Dragnea reclamă că acestuia nu i-a fost acordată o permisie, fără o motivare anume, deși e un drept de care beneficiază conform legii. “Nu este o solicitare neapărat făcută de cineva. E un drept care se acordă conform legii. Permisia este tocmai prevăzută de lege astfel încât persoanele care se află în privare de libertate să aibă posibilitatea să mențină relațiile cu familia. Problema care s-a pus în ceea ce-l privește pe domnul Dragnea, care lucrează în cadrul penitenciarului, acestuia nu i-a fost acordată permisia, fără o motivare anume”, a declarat avocata Flavia Teodosiu sâmbătă, la Antena 3.

Lui Liviu Dragnea - încarcerat la Penitenciarul Rahova unde execută o condamnare de trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman - i-a fost refuzat acest drept, în ciuda faptului că a primit din partea garajului unde lucrează toate meritele aferente, a precizat avocata sa. “Nimeni nu cere ca Liviu Dragnea să fie favorizat în cadrul penitenciarului, dar nici defavorizat”, a adăugat Flavia Teodosiu.

Liviu Dragnea, aflat în detenție din 27 mai 2019, a mai beneficiat de o permisie de 24 de ore în preajma zilei sale de naștere, în luna octombrie, la acel moment ministrul Justiției solicitând explicații de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Instituția a precizat că permisia a fost acordată “regulamentar”.

UDMR vrea anticipate, dar nu concomitent cu alegerile locale

Reprezentanții UDMR anunță că formațiunea politică susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate, însă dorește ca acestea să nu se desfășoare concomitent cu alegerile locale, ci cu o săptămână înainte. “Suntem pregătiți să mergem oricând în fața alegătorilor noștri. Dacă este necesar, putem cere încrederea comunității noastre chiar mâine. Prin urmare, recomandăm ca alegerile anticipate să fie înainte de cele locale. Astfel ar trebui să avem alegeri parlamentare anticipate în 14 iunie, iar alegeri locale în 21 iunie”, au anunțat reprezentanții UDMR sâmbătă după amiază, la finalul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali care a avut loc la Cluj.

Oficialii formațiunii maghiare justifică susținerea pentru alegerile anticipate arătând că „acest pas este necesar deoarece actualul Guvern nu are majoritate în Parlament și poate guverna prin Ordonanțe de Urgență și asumarea răspunderii”.  „Alegerile parlamentare anticipate nu numai că oferă țării o jumătate de an de câștig, ci și oportunitatea de a începe să ne dezvoltăm fără întârziere, deoarece din 2012 suntem într-o continuă criză guvernamentală, 9 guverne s-au perindat la conducerea țării de la căderea Guvernului Ungureanu”, arată reprezentanții UDMR.

Consul onorific al Serbiei, implicat într-un incident în Capitală

Un consul onorific al Serbiei a fost implicat într-un incident sîmbătă noaptea, în Capitală, după ce nu a oprit la semnalele polițiștilor, lovind mașina acestora. Autoturismul său a fost urmărit apoi în trafic și oprit, dovedindu-se că bărbatul consumase alcool. Un polițist a fost rănit, fiind dus la spital. “La ora 00:30, în zona Pipera, agenți de poliție din cadrul Brigăzii Rutiere, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au efectuat semnal regulamentar de oprire față de un conducător auto. Acesta a refuzat să oprească și și-a continuat deplasarea pe Șos. Pipera. S-a procedat la urmărirea acestuia, polițiștii solicitând sprijinul colegilor din zonă . Un echipaj aflat în traseul conducătorului auto a efectuat semnal de oprire autovehiculul, însă acesta nu a oprit și a lovit autospeciala de poliție. S-a continuat urmarirea autovehiculul, a fost oprit, iar conducătorul auto și ocupanții au imobilizați”, anunță Poliția Capitalei. Conform polițiștilor, a fost identificat bărbatul care se afla la volan, care are 42 de ani și este cetățean străin. Surse din anchetă afirmă că este vorba despre un consul onorific al Serbiei și că acesta ar avea cetățenie elvețiană. Conform Poliției, Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind 0,34 mg alcool pur in aerul expirat. În autovehicul se mai aflau 3 pasageri. În urma acestui eveniment, unul dintre polițiști a fost transportat la spital.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.