Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O întâlnire secretă între Constantinescu și Iliescu ar fi pecetluit soarta războiului din Iugoslavia

Ziarul de Vrancea
17 dec 2022 522 vizualizări

Fostul lider CDR a povestit cum l-a convins pe Ion Iliescu să se abțină de la votul în Parlament pe tema dreptului de survol al avioanelor NATO

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a precizat, sâmbătă, că, dacă ar fi din nou pus în această situație, ar acorda drept de survol avioanelor NATO către Iugoslavia, în ciuda oricăror împotriviri. El a arătat că acest drept de survol a încheiat, practic, războiul intern din fosta Iugoslavie. Emil Constantinescu a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă ar face același lucru, în cazul în care ar fi din nou în postura de a acaorda drept de survol avioanelor NATO către Iugislavia.

“Categoric, același lucru. L-aș acorda și, nu numai că l-aș acorda, am hotărât și atunci, să mențin această hotărâre chiar împotriva tuturor (...) După ce am acordat, în calitate de președinte și comandant al Armatei, a trebuit să fac apel la Parlament. A fost un moment dramatic, pentru că ședința Parlamentului care trebuia să voteze acordarea survolului NATO s-a ținut în timp ce mă deplasam ca invitat, ca reprezentant al României, la aniversarea a 50 de ani de la formarea NATO, la summitul de la Washington. Și nu oricum mă deplasam. României îi fusese acordată președinția întâlnirii NATO - parteneriat pentru pace care avea loc imediat după summit. Era un moment extrem de important, această președinție mai fusese acordată Poloniei la summitul de la Madrid”, a declarat Constantinescu.

Fostul șef al statului își amintește că era în drum spre Washington când a aflat rezultatul votului din Parlament. “Eram deasupra Oceanului Atlantic când mi s-a anunțat rezultatul, un vot zdrobitor în favoarea survolului. Ce s-a întâmplat înainte? Pentru că PSD a anunțat că este împotrivă și dusese o campanie virulentă. l-am invitat pe președintele Iliescu în bibliotecă, la o discuție între patru ochi. Aceasta se întâmpla în 1999, avuseseră loc câteva evenimente social-politice al căror rol era tocmai să împiedice această poziție a României față de SUA și respectarea parteneriatului pentru pace. Toate aveau obiectiv înlăturarea mea sau lichidarea dacă se poate spune așa. Vorbesc de Mineriada din 1999, cea din ianuarie, cea din februarie. Succesul lor ar fi însemnat România în haos, probabil, și dezintegrarea ei. Dacă mai avea loc o revoltă și restul de democrație s-ar fi prăbușit”, a precizat Constantinescu.

“Pe vremea aceea, când se spunea da, era da”

El a dezvăluit și ce i-a spus lui Ion Iliescu în întâlnirea privată din bibliotecă, pentru a-l convinge să se abțină de la votul din Parlament.

“I-am spus că eu nu o să mai candidez pentru un nou mandat. Asta era... decizia era a mea, dar nu se anunță astfel de decizii pentru că nu mai ai sprijin politic. Eu hotărâsem de la început că o să fac tot ce pot într-un mandat, de când am fost ales. Să am un singur mandat în care să fac toate reformele încât să nu mai poată să meargă înapoi. I-am spus președintelui Iliescu că nu mai candidez, dumneavoastră veți fi președintele României, dar ce veți face, credeți că lucrurile se mai pot întoarce înapoi, cu o Românie alături de Rusia, Iugoslavia, credeți că Iugoslavia mai are un viitor, credeți că viitorul poate fi alături de o Rusie revanșardă? Cred că în acest moment nu vă cer să votați pentru, fiindcă e greu să o faceți după campania care ați dus-o împotriva NATO și m-ați acuzat pe mine. Și vă propun următorul lucru, să vorbesc cu Stere Gulea, directorul televiziunii, să transmită în direct, să îl desemnați pe fosul ministru al Apărării, Puiu Pașcu să mă atace pe mine cât de violent poate, după care la vot să vă abțineți”, a rememorat Emil Constantinescu.

Fostul șef al statului mai spune că, în acele vremuri, cuvântul era respectat și a știut că se poate baza pe promisiunea făcută atunci de Ion Iliescu.

“Președintele s-a uitat la mine, după care a zis că da. Poți să fii de acord sau nu cu președintele Iliescu. Poți să fii să zicem de acord cu poziția, dar pe vremea aceea, când se spunea da, era da. A stat, s-a gândit, a zis da. Știam că era da. A doua zi m-am urcat în avion și președintele Iliescu s-a dus la Parlament. Au avut loc dezbaterile cu atacurile respective, după care s-a supus la vot și PSD s-a abținut, cu disciplină, toți s-au abținut. În acel moment nu se puneau la socoteală abținerile, astfel că a fost o majoritate zdrobitoare. Numai PRM a votat împotrivă, era un număr infim. Războiul din Iugoslavia exista. În momentul acela Miloșevici încă era, bombardamentele erau. Pentru NATO era o problemă să rezolve. Bineînțeles ce mi s-a transmis mie în avion, s-a transmis SUA și în momentul în care am ajuns, am fost primit, vă dați seama, pentru că asta însemna, în cercurile militare... se știa că războiul se va încheia. Pentru că Statul Major al armatei Iugoslave îi spusese lui Miloșevici, că în momentul în care România permite survolul... Și în momentul acela s-a încheiat războiul. Acesta a fost momentul de credibilitate al Parteneriatului Strategic. SUA și-au dat seama că au în România un aliat și că ceea ce spune și face”, a mai declarat Emil Constantinescu.

Acord pentru energia verde între România, Georgia, Ungaria și Azerbaidjan

 va fi construit un cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri

Un acord în domeniul energiei verzi, a fost semnat, sâmbătă, la București, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar și de președintele din Azerbaidjan. Documentul prevede realizarea unui cablu subteran de transport al energiei electrice. Potrivit autorităților române, în momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configurația actuală, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru. “Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud”, au transmis autoritățile.

Viena mai pune o singură condiție pentru aderarea României la Schengen

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, dă asigurări că “nimic nu va mai sta în calea extinderii spațiului Schengen”, dacă se vor lua măsuri, astfel încât în următoarele luni țara sa să constate o scădere a numărului solicitanților de azil. Veto-ul pe care Viena l-a spus aderării României și Bulgariei la Schengen a fost unul “de moment” și nu este “pentru totdeauna”, a declarat el într-un interviu citat de presa austriacă.

“Sunt încrezător că vom reuși să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spațiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înțelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenția austriacă de presă APA. În ceea ce privește cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), și ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susține că “ar exista o bază legală și ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru”.

Ministrul Alexander Schallenberg, care face parte din același partid conservator OeVP al cancelarului Karl Nehammer, nu consideră că Austria este izolată în cadrul UE prin controversatul său veto împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și susține pe deplin decizia guvernului federal. “Acesta este un proces de discuție complet normal”, se apără șeful diplomației de la Viena referindu-se la demersul de a bloca extinderea Schengen în cazul României și Bulgariei. Dacă Austria, ca stat aflat “în centrul continentului”, are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, “atunci ceva nu este în regulă”, a argumentat el. Austria este “înconjurată de state UE și de state Schengen, cu excepția Elveției și a Liechtensteinului”. În condițiile în care țara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, “este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin”. Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă “paneuropeană”, a explicat Alexander Schallenberg.

Pe de altă parte, Schallenberg a calificat drept “un nonsens total” informațiile din presă potrivit cărora problema ar fi fost ridicată de politicienii ÖVP doar din motive de politică internă. “Nu vrem să fim lăsați singuri cu această problemă”, a insistat el.

Orban: România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la București, că România ar trebui să fie primită în Schengen “cât mai curând”, decizia din cadrul JAI fiind “greșită”. Orban a transmis sprijinul țării sale în această chestiune. “Am venit la București după opt ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani și vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen”, a afirmat, sâmbătă, Viktor Orban, la București. Acesta apreciază că decizia din Consiliul JAI a fost greșită. “Decizia noastră a fost greșită în cadrul UE și această decizie greșită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi în avest subiect”, a ami transmis premierul din Ungaria.

Un bărbat suspectat că și-a violat nepoata de doar 9 ani, reținut de polițiști

Un bărbat de 67 de ani din județul Dolj, suspectat că și-a agresat sexual și violat nepoata de doar 9 ani, a fost reținut de polițiști. “În seara zilei de 16 decembrie a.c., ora 23.00, polițiștii Secției nr.1 Poliție Rurală Melinești au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 67 de ani, din comuna Coțofenii din Față, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol și agresiune sexuală”, a transmis, sâmbătă, IPJ Dolj.

Sursa citată a precizat că, vineri dimineață, polițiștii Secției nr.1 Poliție Rurală Melinești au fost sesizați cu privire la faptul că, o minoră de 9 ani, din comuna Coțofenii din Față, ar fi fost violată de bunicul patern. “La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii, iar în urma cercetărilor au stabilit că în noaptea de 13/14 decembrie a.c., bărbatul de 67 de ani, bunicul patern, la locuința acestuia din comuna Coțofenii din Față, ar fi exercitat acte de agresiune sexuală asupra nepoatei sale de 9 ani, în sensul că ar fi pipăit-o pe aceasta în zonele intime. În noaptea de 14/15 decembrie, în aceeași locuință, prin constrângere și profitând de imposibilitatea minorei de a se apăra, bărbatul ar fi exercitat acte specifice infracțiunii de viol, folosindu-se de deget”, au mai transmis polițiștii.

Eurovision: Au fost desemnați cei 12 finaliști ai Selecției Naționale

Juriul Selecției Naționale a Eurovision Song Contest 2023 a ales sâmbătă 12 melodii din cele 84 care au fost înscrise în faza de preselecție a concursului.

Potrivit unui comunicat, finaliștii Selecției Naționale Eurovision România 2023 sunt: Adriana Moraru - Faralaes; Aledaida - Bla Bla Bla; AMIA - Puppet; Andrada Popa - No time for me; Andreea D Folclor Orchestra - Perinița mea; Deiona - Call on me; Erin Dăneț - Bad&cool; Maryliss - Hai Vino; Ocean Drive - Take you home; No Artist - Statues; Steven Roho x Gabriella x Formația Albatros - Lele; Theodor Andrei - D.G.T. (Off and on).

Pentru 11 februarie 2023, Televiziunea Română pregătește un spectacol al Selecției Naționale a Eurovision Song Contest, transmis în direct din studiourile SRTv și în cadrul căruia vor fi interpretate live cele 12 piese muzicale, arată sursa citată. Câștigătorul va fi desemnat exclusiv prin votul publicului, fiecare melodie urmând să fie votată pe durata difuzării acesteia.

Ocupantul primului loc și piesa interpretată vor reprezenta România la concursul muzical Eurovision 2023.

Ediția din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie, țară care va organiza evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanșat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena și va consta în două semifinale, transmise în direct pe 9 și 11 mai, și o finală, pe 13 mai 2023.

Polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a unei fete de 7 ani

Polițiștii de frontieră de la Moravița, județul Timiș, nu au permis ieșirea din țară, spre Serbia, a unei fete de 7 ani pentru care adulții care o însoțeau nu au putut prezenta documente necesare călătoriei, acest copil nefiind însoțit de părinți. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială Și Protecția Copilului Timiș au preluat-o pe fată. Incidentul a avut loc pe sensul de ieșire din țară, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, în județul Timiș. “Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat azi noapte, în jurul orei 04.20, pe sensul de ieșire din țară, într-un autoturism înmatriculat în Austria, un cetățean român minor pentru care însoțitorul nu avea toate actele necesare călătoriei. Astfel în mijlocul de transport se aflau patru persoane (un cetățean român - bona minorei, un cetățean croat și doi cetățeni sârbi) însoțite de un minor, cetățean român. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că minora, în vârstă de 7 ani, nu este însoțită de părinți, iar niciunul dintre însoțitori nu a putut prezenta declarație notarială din partea părinților și nici certificat de cazier judiciar”, transmite Poliția de Frontieră.

Polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea fetei din țară și au informat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș despre cazul acesteia. Astfel, reprezentanții DGASPC Timiș au preluat fata din Punctul de Trecere a Frontierei Moravița.

Poliția de Frontieră atrage atenția asupra condițiilor de călătorie în afara țării cu un minor. “Dacă minorul nu este însoțit de ambii părinți este nevoie declarația notarială a părintelui care nu îl însoțește la punctul de trecere a frontierei. Dacă este însoțit de o altă persoană decât părinții este nevoie de declarație notarială și cazier judiciar al persoanei cu care călătorește minorul”, precizează Poliția de Frontieră.

Un bărbat a murit după ce autoturismul pe care îl conducea s-a izbit de un TIR

Un bărbat a murit, sâmbătă după-amiază, după ce autoturismul pe care îl conducea pe DN 79A s-a ciocnit cu un TIR, la ieșirea din Chișineu Criș spre Vărșand, în județul Arad. Accidentul a avut loc sâmbătă după-amiază, pe DN79A. “Pe DN 79A, la ieșirea din orașul Chișineu Criș, spre Vărșand, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate un autoturism și un autotren. Șoferul autoturismului a decedat”, a transmis IPJ Arad.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs acest accident.

Proiect USR, adoptat: Abonamentele la sala de sport pentru angajați, deductibile pentru companii

Abonamentele la sală pentru angajați vor fi deductibile pentru companii, după ce Parlamentul adoptat o lege inițiată de USR, anunță partidul pe pagina de Facebook. Firmele din România vor putea oferi angajaților abonamente pentru sport și programe de recuperare medicală, iar aceste cheltuieli vor putea fi deduse, în limita a 400 de euro pe an/angajat, se mai arată în postare. “Legea adoptată de Parlament introduce, după modelul deducerilor pentru Pilonul III și pentru asigurările de sănătate, o nouă deducere: pentru sălile de sport și alte facilități sportive. Legea are drept scop ca românii să poată merge să facă sport și mișcare, să aibă un stil de viață mai sănătos”, a declarat Claudiu Nasui, deputat USR și fost ministru al Economiei. Legea urmează să fie promulgată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.