Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O companie rusească sponsorizează Liga Militarilor Profesioniști din România

Ziarul de Vrancea
6 iul 2019 1236 vizualizări

“Ce se întâmplă dacă începe o campanie media despre pensiile «nesimțite» ale militarilor profesioniști și tăierea lor? Vine Lukoil și cu Putin și dau o mână de ajutor”, se întreabă un expert în politici de securitate națională

O ofertă promoțională la carburanți a scos la iveală una dintre vulnerabilitățile sistemului de apărare românesc. Compania rusească Lukoil, partenerul asociației Liga Militarilor Profesioniști, le-a oferit militarilor români 5.000 de carduri pentru a beneficia de reduceri, dezvăluie Newsweek.ro

În grupul online al asociației Liga Militarilor Profesioniști (LMP) a fost postat recent un anunț prin care militarii profesioniști erau informați că au sosit cardurile de la compania Lukoil prin intermediul cărora vor obține prețuri mai mici la pompă pentru membri organizației militare.

„S-au primit din partea firmei Lukoil 3000 de carduri LMP-Lukoil. În luna mai primele 2000 de carduri s-au epuizat în două săptămâni. Pentru obținerea cardului, membrii LMP se vor adresa reprezentanților zonali ai Ligii. Vă reamintim că Lukoil este partener al Ligii Militarilor Profesioniști. Cardul de loialitate Club Lukoil Partener este acceptat în toată rețeaua de benzinării Lukoil, prezentarea și folosirea acestuia înainte de orice tranzacție aducând utilizatorului următoarele beneficii: discount la achiziția de carburant începând cu primul litru alimentat.”, se arată în anunț.

Căpitanul Valentin Oțelea este unul dintre cei care distribuie cardurile militarilor profesioniști. Întrebat de Newsweek România dacă nu consideră că folosirea acestor carduri de către militari români reprezintă o vulnerabilitate, căpitanul Oțelea a spus că nu s-a ocupat el de contract și a îndrumat jurnaliștii către site-ul organizației. Dar nimeni nu răspunde la numărul de telefon de pe site-ul organizației, au constatat ziariștii de la newsweek.ro.

Expertul în politici de securitate națională Marian Zulean consideră că această promoție comercială ar trebui să fie un semnal de alarmă în actual context al războiului hibrid purtat de Federația Rusă cu Occidentul. “Aș recomanda Raportul Comisiei Europene din iunie a.c. sau cartea lui Lucas, «Joc dublu», pentru a trage un semnal de alarmă. Ce se întâmplă dacă începe o campanie media despre pensiile «nesimțite» ale militarilor profesioniști și tăierea lor? Vine Lukoil și cu Putin și dau o mână de ajutor”, a spus Marian Zulean.

Adolescentul din Oradea, care s-a spânzurat după Bac, a luat peste 9 la examen

Absolventul unui liceu din Oradea, care s-a spânzurat a doua zi după ce susținuse Bacalaureatul, a obținut la examen media 9,25, ocupând locul al 29-lea dintr-un total de 119 candidați din liceul pe care îl terminase. Potrivit site-ului pe care Ministerului Educației Naționale a publicat, ieri, rezultatele la Bacalaureat, adolescentul, care a absolvit Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, a obținut nota 9,1 la Limba și literatura română, 9,85 la Istorie și 8,8 la Geografie, media finală fiind 9,25. Astfel, cu acest rezultat, tânărul a ocupat locul 29 la nivel liceului la care a studiat, din cei 119 candidați care au susținut examenul de Bacalaureat.

Surse din cadrul sistemului de învățământ din Bihor au declarat, ieri, corespondentului Mediafax, că adolescentul, care era din localitatea Alparea, și a avut rezultate bune și în anii liceului, excela la limbi străine, în special la limba chineză, fiind admis la o universitate din China. Tânărul a fost înmormântat, ieri, în localitatea natală. El a fost găsit spânzurat de crengile unui copac pe o stradă din oraș, la o zi după ce susținuse examenul de Bacalaureat.

Un microbuz cu geamuri fumurii a băgat spaima în șoferii români

Postarea unui șofer care atrage atenția că a fost la un pas să fie jefuit pe Autostrada Sibiu–Deva a devenit virală pe Facebook, unde și alți șoferi au scris mesaje prin care arată că au fost în aceeași situație. Reprezentanții Poliției Sibiu și cei ai Poliției Hunedoara spun că nu au sesizări. “Aveți mare grijă la această mașină! Jefuiesc noaptea pe autostrada Deva – Sibiu, umblă cu lumini pe cap ca să nu le vezi fizionomia și au tupeu să intre peste tine în mașină când te odihnești. Era să o pățim și noi”, a scris pe Facebook un bărbat care spune că a sesizat și Poliția. El a postat și o fotografie cu mașina - un microbuz de culoare albă, cu geamuri fumurii, înmatriculat în străinătate, cu care ar circula doi bărbați.

Mesajul acestuia a fost distribuit de peste 2.800 de ori și a strâns zeci de comentarii, mai mulți șoferi scriind că au trecut prin situații similare.

“Eu am pățit la Mol (primul de la Deva la Sibiu) la ora 5,43 dimineața s-a deschis ușa pe dreapta, aveam musafiri. Norocul lor că aveam levierul în ladă. De atunci îl țin sub cap”, a scris un alt bărbat. “Vineri, pe la ora 20 și ceva, veneam către Sibiu și m-au depășit pe mine pe autostradă și m-au claxonat, după ce am trecut de prima parcare iar m-au depășit și claxonat. Inițial am crezut că este cineva care cunoaște firma, dar acum, văzând postarea, am înțeles ce era cu ei”, este mesajul unui alt internaut.

Reprezentanții Poliției Sibiu și cei ai Poliției Hunedoara, județele aflate în capetele autostrăzii Sibiu - Deva, au declarat, pentru Mediafax, că nu au avut plângeri sau sesizări privind furturi din mașini parcate în locurile speciale de pe autostradă.

Cele mai mediatizate cazuri de jafuri pe șosea sunt cele de la Sinești, județul Ialomița, unde se practica “înțepatul roților”. Șoferul ieșea din mașină pentru a pune roata de rezervă, iar în acest timp hoții acționau pentru a fura din mașină.

Un român care dormea într-o gară din Italia, bătut crunt și incendiat

Un cetățean român în vârstă de 42 de ani se află în stare foarte gravă la Spitalul de arși din Borgo Trento - Verona. Potrivit primelor informații difuzate de presa italiană, bărbatul a fost bătut cu cruzime de persoane necunoscute, care, ulterior, i-au dat foc victimei.

Românul, rănit și în stare de inconștiență, a fost găsit ieri dimineață, în jurul orei 7, în gara localității Villafranca di Verona, de către un mecanic de locomotivă, care a alertat autoritățile. Bărbatul a fost dus la spital, iar poliția a demarat o anchetă pentru a-i identifica pe agresori, pornind de la examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere instalate în gară. Potrivit publicației Corriere del Veneto, bărbatul e o persoană fără adăpost, care de mai multe zile dormea în gară, pe o bancă. “Persoana are probleme cu alcoolul și era în atenția serviciilor sociale, care i-au oferit de mai multe ori posibilitatea de a dormi în structuri adecvate, dar el a refuzat de fiecare dată”, scrie Corriere del Veneto. “Am aflat despre cazul românului bătut și ars. Am vorbit chiar acum cu primarul din localitate, știm numele românului, V., și că locuiește de mai mulți ani la Villafranca. A încercat de mai multe ori să-și găsească un loc de muncă, însă nu a avut o slujbă stabilă. Chiar în timpul mandatului meu de consilier, am încercat să-l ajut, însă e o persoană care nu acceptă ajutor, preferă să trăiască cu câțiva euro pe zi. Nu e o persoană agresivă”, a declarat pentru Hotnews.ro Cătălin Mustațea, fost consilier la primăria Villafranca di Verona și reprezentant al comunității de români.

La Villafranca di Verona locuiește o comunitate bine integrată de români, formată din aproape 2.000 de cetățeni înscriși la Evidența Populației.

Un actor român a murit la vârsta de 40 de ani

Marian Rădulescu, actor al Teatrului Excelsior, a murit sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, a anunțat ieri instituția de spectacole. „Teatrul Excelsior își exprimă profundul regret și transmite condoleanțe familiei îndoliate”, se arată într-un comunicat remis News.ro. Rădulescu a fost un actor al Teatrului Excelsior din 2001, când a absovit Facultatea de Arte (Actorie) a Universității Hyperion, la clasa profesorilor Ion Lucian și Victor Radovici. A jucat, între altele, în spectacolele „Cocoșelul neascultător”, de Ion Lucian, „Fetița cu chibrituri”, după H.C. Andersen, „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, și „O noapte furtunoasă”, după I.L. Caragiale, „Ninigra și Aligru”, după Nina Cassian, „Prostia omenească”, după Ion Creangă, și „Ora veselă… cu tâlc”, de Ciprian Cojenel. În 2011, la inaugurarea noului sediu al Teatrului Excelsior, Marian Rădulescu a jucat în cele două spectacole pregătite pentru acest eveniment: „Vrăjitorul din Oz”, după Lyman Frank Baum, și „Snoave cu măști”, de Ion Lucian. În ultimele stagiuni a avut roluri importante atât în spectacolele pentru copii, cât și în spectacolele dedicate adolescenților, fiind apreciat de tinerii regizori cu care a lucrat, dar și de spectatori. Înmormântarea va avea loc marți, la Moreni.

Peste 40 de fapte de trafic și consum de droguri, depistate la Festivalul Neversea

Peste 40 de fapte de trafic și consum de droguri au fost depistate în cele patru zile ale Festivalului Neversea, care a avut loc pe o plajă din Constanța. Jandarmii și polițiștii au aplicat în această perioadă 12 amenzi în valoare totală de 1.300 de lei pentru consum de alcool, provocare și participare la scandal.

Garda de Coastă a avut nouă intervenții pe mare în perioada festivalului pentru îndepărtarea unor ambarcațiuni din zona de restricție navală. Intervențiile au fost făcute cu o șalupă de supraveghere și control portuar și o ambarcațiune de abordaj, control și salvare. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Ugență Dobrogea al județului Constanța a intervenit medical în 1.572 de cazuri, iar 28 persoane au fost transportate la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, duminică seară, un bărbat de 34 de ani a murit la Festivalul Neversea, în cauza fiind întocmit un dosar de cercetare penală. Pe parcursul celor patru zile de festival, polițiștii de combatere a criminalității organizate au constatat 43 de infracțiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Cele mai multe dintre faptele depistate au vizat deținerea de droguri în vederea consumului propriu. Festivalul s-a desfășurat pe o plajă din Constanța, el debutând joi după amiază și încheindu-se luni dimineață.

PNL începe procedura de modificare a modului în care funcționează CCR

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, spune că PNL a luat decizia să inițieze procedura de modificare a modului în care funcționează Curtea Constituțională, obiectivul final fiind un proiect de lege pentru organizarea și funcționarea instituției.

Orban a declarat, ieri, că în cadrul Biroului Executiv Național a fost stabilit un grup de lucru care să facă o analiză comparativă a modului în care funcționează curțile constituționale în alte țări europene și să identifice deficiențele majore care sunt generate de textele constituționale și de legea de funcționare a Curții Constituționale.

“Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituției și de asemenea un nou proiect de lege de organizare și funcționare a Curții Constituționale. Sigur că vizăm mai multe aspecte de la modalitatea de desemnare a judecătorilor Curții Constituționale, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul Curții Constituționale, posibilitatea introducerii de majorități calificate la anumite decizii. De asemenea, vrem să identificăm limitele în deciziile pe care pot să le ia Curtea Constituțională și o serie de alte aspecte care au ca obiectiv să punem Curtea Constituțională în slujba de democrației, în slujba cetățeanului, să împiedică apariția unor decizii ale Curții Constituționale care să fie luate în sprijinul unor grupe de interese și împotriva prevederilor constituționale”, a explicat Ludovic Orban.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic va reveni la normal pentru această perioadă din calendar în majoritatea regiunilor, valorile termice maxime urmând să oscileze, la un moment dat, între 29 și 32 de grade, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 8 - 21 iulie, publicată ieri.

În Moldova, pe fondul răcoririi vremii din intervalul 8 - 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade, iar între 12 și 17 iulie va oscila în jurul valorii de 25 de grade. În intervalul 18 - 21 iulie, vremea se va încălzi, până la valori maxime, în medie, de 30 de grade. Media temperaturilor minime va urma o evoluție aproape similară, astfel încât cea mai scăzută medie, de 11 grade, se va înregistra în intervalul 10 - 13 iulie, iar valorile mai ridicate, spre 15 - 16 grade, se vor semnala la începutul și la sfârșitul intervalului celor două săptămâni. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalul 13 - 16 iulie.

Legea care dă puteri sporite polițiștilor, atacată de PNL și USR la CCR

Controversata lege propusă de ministrul Carmen Dan și de deputatul Florin Iordache și care dă puteri sporite polițiștilor a fost atacată ieri de PNL și USR la Curtea Constituțională. Cele două partide spun că motivul pentru care Carmen Dan a impus acest proiect este încercarea de a acoperi prin noi articole de lege ilegalitățile comise de jandarmi la mitingul din 10 august, când protestatari pașnici au fost loviți în cap cu instrumente ilegale, deși nu reprezentau niciun pericol pentru forțele de ordine. “Folosirea violenței în raport cu cetățeanul devine mai arbitrară și mai ușor de justificat, fiind dificil să mai fie tras la răspundere un reprezentat al forțelor de ordine care folosește forța în mod disproporționat”, spun reprezentanții PNL și USR.

Legea a fost respinsă și în trecut de CCR, ea fiind practic redepusă și împinsă prin Parlament de majoritatea. “Motivul pentru care ministrul Carmen Dan a ținut cu orice preț să impună acest proiect, în speranța de a scăpa de remaniere, este încercarea de a acoperi prin noi articole de lege ilegalitățile comise de jandarmii din subordinea sa la represiunea din 10 august, când protestatari pașnici au fost loviți în cap cu instrumente ilegale, deși nu prezentau niciun pericol pentru forțele de ordine. În ciuda dovezilor evidente în acest sens, Carmen Dan nu a stabilit sancțiuni pentru cei vinovați și a prezentat doar câteva cuvinte irelevante dintr-un raport pe care ulterior l-a secretizat, refuzând să îl prezinte procurorilor și opiniei publice”, spune deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Avocat: Pot să vă confirm că Elena Udrea este în România

Avocatul Veronel Rădulescu, a declarat, ieri, că Elena Udrea este în România, decizia de a veni în țară fiind mai veche și nu are legătură cu hotărârea Curții Constituționale. “Pot să vă confirm că Elena Udrea este în țară”, a spus avocatul. Acesta a precizat că Udrea a renunțat la solicitarea de azil în Costa Rica și va face în următoarele zile precizări cu privire la deciziile sale și cu privire la ce va face în continuare.

Antena 3 a prezentat ieri imagini cu logodnicul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, în brațe cu fetița de câteva luni a cuplului. Elena Udrea a plecat din Costa Rica, duminică, împreună cu mama și fiica sa și au aterizat pe aeroportul din Frankfurt. Deocamdată, nu se cunosc detalii despre modul în care a intrat în țară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.