Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nutriționist român: “Cel mai puternic antioxidant este glutationul”

Ziarul de Vrancea
25 sep 2022 601 vizualizări

Care sunt alimentele ce stimulează producția de glutation

Din dorința de a ne pregăti organismul pentru sezonul rece încercăm de multe ori soluții extreme, de la cocktail-uri de vitamine la diete de detoxifiere, cele mai multe dintre aceste metode fiind total ineficiente, unele riscând chiar să ne spolieze organismul de vitamine și de minerale extrem de importante, în special în această perioadă, spune nutriționistul dietetician Adina Rusu.

Ea a declarat că, oricât de mult ne-am dori, nu există o soluție miraculoasă pentru a ne întări sistemul imunitar în așteptarea sezonului rece, soluția ideală și de durată fiind adoptarea unui stil de viață sănătos. În opinia sa, renunțarea la fumat, evitarea excesului de alcool, menținerea unei greutăți corporale optime, evitarea sedentarismului și, nu în ultimul rând, adoptarea unei alimentații echilibrate reprezintă bazele pentru o bună funcționare a organismului.

“De la coacăze la broccoli, de la ardeiul gras la ouă, de la usturoi la pătrunjel, primul ajutor pentru sistemul imunitar vine din alimentație. Alimentele conțin o multitudine de molecule care intervin pentru a întări și pentru a stimula buna funcționare a sistemului imunitar, dar dintre acestea, cu siguranță, cea mai mare eficiență o au antioxidanții, compuși capabili să contracareze stresul oxidativ, procesul care duce la formarea radicalilor liberi și care este implicat în numeroase patologii”, a precizat nutriționistul.

Acidul ascorbic, un alt antioxidant important

Cel mai puternic antioxidant pe care corpul nostru îl are pentru a se apăra de agresiunile externe, ne spune Adina Rusu, este glutationul.

“Glutationul este un compus alcătuit din trei aminoacizi (glicină, glutamat și cisteină), cu funcție hepatoprotectoare, ce apără ficatul de efectele proceselor oxidative. Glutationul este produs de corpul nostru, dar unii dintre precursorii săi îi putem găsi în alimente, cum ar fi cruciferele (în special broccoli), avocado, sparanghelul, spanacul, merele. De asemenea, toate alimentele bogate în seleniu (cum ar fi peștele gras, gălbenușul de ou, laptele și carnea) și în sulforafan (usturoiul, ceapa și cruciferele) stimulează producția endogenă de glutation”, a explicat Adina Rusu.

În opinia sa, un alt antioxidant important pentru imunitate este acidul ascorbic sau vitamina C, compus pe care îl găsim în alimente precum ardeiul iute, ardeiul gras, coacăzele negre, pătrunjelul, rucola, kiwi, precum și citrice și crucifere (broccoli, varza, conopida). Vitamina E sau tocoferolul, compus prezent în uleiurile vegetale și în special în uleiul de măsline extravirgin, avocado, fructele uscate, semințele oleaginoase și cerealele integrale, este, de asemenea, un aliat excelent pentru sistemul imunitar. Alți doi antioxidanți importanți sunt vitamina D și beta-carotenul, precursor al vitaminei A. Principala sursă pentru vitamina D o reprezintă razele solare, în timp ce la nivel alimentar acest compus este prezent în uleiul de ficat de cod, în peștele gras (macrou, sardine, ton și somon), crustacee, gălbenuș de ou, brânzeturi și unt. Beta-carotenul este prezent în uleiul de ficat de cod, ficat, ardei iute, fructe și legume galben-portocalii (de exemplu în morcov și în dovleac), în broccoli și în varza verde.

Însă, subliniază Adina Rusu, pentru un răspuns imunitar echilibrat al organismului nu trebuie neglijate nici sursele alimentare de vitamine din complexul B, cum ar fi carnea și cerealele integrale, dar și leguminoasele, ouăle, peștele și lactatele. “Există și unele alimente al căror consum ar trebui limitat, deoarece pot declanșa un proces proinflamator care poate sta la baza unor patologii. Dintre acestea, amintim carbohidrații rafinați, produsele de panificație, produsele procesate, dulciurile ambalate și zahărul. De asemenea, pentru o bună imunitate ar trebui să se acorde o atenție deosebită și microbiotei intestinale. Probioticele și prebioticele sunt esențiale pentru starea de eubioză, pentru echilibrul microbiotei intestinale. Prin urmare, alimentația trebuie să includă și un aport optim de alimente fermentate, precum chefir sau iaurt sau chiar murături. În ceea ce privește prebioticele, fibre alimentare nedigerabile care hrănesc microorganismele benefice de la nivelul intestinului, acestea sunt prezente în alimente precum usturoiul, ceapa, prazul, bananele și grâul”, a arătat nutriționistul dietetician.

Aceasta a menționat că, pentru a avea un sistem imunitar echilibrat, este bine să includem în meniul zilnic o cantitate mare de legume proaspete și fructe, variate și cât mai colorate, cereale integrale, proteine de bună calitate și puține grăsimi, desigur, dintre cele benefice pentru organism.

Campanie România TV pentru „spălarea” lui Visarion Alexa

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar, după ce magistrații de la Tribunalul Bucurști au respins cererea procurorilor de arestare preventivă.

Astfel, instanța a respins ieri contestațiile formulate de procurori și de Visarion Alexa la hotărârea Judecătoriei Sectorului 6 prin care preotul era cercetat sub control judiciar pentru agresiunea sexuală a unei enoriașe.

În paralel, reținerea preotului Visarion Alexa a declanșat la România TV o adevărată campanie de apărare a prelatului și de acuzare a celei care l-a reclamat la poliție. Vârf de lance în victimizarea lui Visarion Alexa și denigrarea victimei sale a fost moderatorul Victor Ciutacu.

În cel puțin două emisiuni, pe 20 și 21 septembrie, în emisiunea „Punctul culminant”, acesta a chemat în studio numai bărbați, inclusiv doi politicieni, și a adus acuze grave la adresa femeii, a constestat moralitatea sa, a susținut că preotul a fost „executat” în cadrului unui „caz controversat”.

Doi avocați, un jurnalist cunoscut pentru pozițiile sale în apărarea mai multor infractori condamnați, un economist, un general de armată și un fost șef al SIE au participat activ la campania în care RTV atacat pe femeia care l-a reclamat pe Visarion Alexa pentru agresiune sexuală.

Victor Ciutacu a folosit în mod repetat cuvântul „miliția” cu referire la acțiunea polițiștilor, pentru a decredibiliza dosarul. Răzvan Savaliuc, în prima emisiunea, înainte ca Visarion Alexa să-și recunoască acțiunile, a insistat asupra faptului că, din moment ce „femeii nu i-a plăcut, de ce a venit și a doua oară?”.

Avocatul Adrian Cuculis a susținut că nu cunoaște nici un caz în care o femeie agresată sexuală să denunțe după „trei luni, șase, nouă luni”, cum s-a întâmplat în cazul Alexa, iar avocatului Tonel Pop i se pare ciudat că tânăra nu a plecat imediat, „instinctual”, în momentul în care a fost pipăită și „i s-a introdus ceva în zonele intime”.

Pe 17 septembrie, preotul Visarion Alexa a fost reținut de polițiști, la o lună după ce au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că preotul Visarion Alexa a agresat-o sexual. Femeia de 37 de ani a susținut că agresiunea ar fi avut loc în timpul spovedaniei, la biserica din Sectorul 6 unde este paroh Visarion Alexa. Ulterior, preotul a fost plasat sub control. Pe 22 septembrie, Visarion Alexa a recunoscut fapta așa cum apare în rechizitoriul procurorilor și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Prin urmare, Arhiepiscopia București a decis ca până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească să îl suspende pe preot.

Răspuns sfidător al ministrului Educației, întrebat despre acuzațiile de plagiat

Acuzat de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu nu răspunde concret, susținând că de fapt se dorește blocarea noilor legi ale educației.

„Principalul obiectiv e blocarea legilor educatiei”, a declarat luni ministrul, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat. El nu a făcut nicio altă referire la dezvăluirile PressOne care a scris că și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Plagiatul este doar un aspect al problemei descoperite în lucrarea științifică asumată de ministrul Cîmpeanu, mai scrie PressOne.

Acesta și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a fost descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă, scrie sursa citată.

Mai multe sortimente de crenvurști retrase de la vânzare din magazinele din România

Mai multe sortimente de crenvurști Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din țară, furnizorul solicitând rechemarea voluntară a produselor după depistarea bacteriei Listeria Monocytogenes.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), furnizorul Nordic Import Export a recurs la rechemarea voluntară a mai multor tipuri de crenvurști Wudy vândute în România. Este vorba de crenvurști Wudy clasic, la diferite gramaje, crenvurști din pui și curcan, crevurști premium cu brânză/clasic, crenvurști grill, crenvurști hot dog Pavo. “Această decizie a fost luată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauție, retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurști Wudy din toate punctele de vânzare din România pentru loturile și sortimentele menționate”, au arătat reprezentanții firmei.

Clienții care au cumpărat unul dintre aceste produse sunt rugați să nu îl consume și să-l returneze la Serviciul clienți din magazinul de la care l-au achiziționat, urmând să li se restituie contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară.

Peste 9.500 de ucraineni au intrat duminică în România

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că, duminică, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată țara, 90.850 de persoane, dintre care 9.594 de cetățeni ucraineni, în scădere cu 7,6% față de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis luni, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, aproximativ 191.800 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.600 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 2.417.749 de cetățeni ucraineni.

Unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România, prins când lua șpagă

Șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Marian Gașpar, este acuzat de luare de mită. Medicul ar fi fost prins în flagrant, în timp ce lua 1.000 de euro, biroul său fiind percheziționat în cursul zilei de luni. Medicul a fost dus la audieri.

El este unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardiologi din Timișoara, iar din 2003 este șef de secție la Institutul de Boli Cardiovasculare.

Cum ar arăta zona ta dacă ar fi lovită de o bombă nucleară

Cu președintele rus Vladimir Putin punând din nou războiul nuclear pe masă, “Nuclear Secrecy„ a creat un simulator care reproduce care ar fi daunele în cazul în care o bombă nucleară ar fi detonată în locul în care ne aflăm. Utilizatorii pot arunca bombe atomice oriunde pentru a testa raza de acțiune și daunele care ar putea fi provocate de Armaghedonul nuclear.

Harta nucleară, creată de Nuclear Secrecy, arată ce s-ar întâmpla dacă Rusia decide ca cel de-al treilea Război Mondial să fie unul nuclear.

Pe hartă este trasată o rază de minge de foc, daune prin explozie, daune termice și ușoare. Cea mai mare bombă proiectată vreodată de URSS este puțin probabil să fie folosită, dar rachetele actuale deținute de ruși, Topol (2SS-25), ar provoca destul de multe daune.

Bărbat salvat de medicii după ce a băut jumătate de litru de antigel

Un bărbat în vârstă de 49 de ani din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce a băut aproximativ 500 de mililitri de antigel în scop suicidar. Medicii ieșeni de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, împreună cu cei de la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” au reușit să îi salveze viața, în astfel de cazuri de intoxicație fiind nevoie de o intervenție cât mai rapidă.

Bărbatul a ajuns la UPU în cursul nopții de vineri, iar familia sa a povestit medicilor că a vrut să se sinucidă. Medicii din UPU l-au tratat pentru intoxicație cu etilenglicol, au fost prelevate probe pentru analize care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală, iar ulterior a fost transferat la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” pentru tratament.

„Colegii noștri din UPU ne-au contactat și ne-am mobilizat împreună cu cei de la Anestezie și Terapie Intensivă și Ambulanță, astfel că 20 de minute era pacientul era deja în ATI și în jumătate de oră era începută ședința de hemodializă. Acum este conștient, detubat, cu recuperare aproape completă a statusului funcțional, sperăm că va recupera și funcția renală. Are nevoie în continuare de supraveghere medicală”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.

Ședințele de hemodializă au fost efectuate în trei zile consecutive, iar bărbatul se află acum internat în Secția de Nefrologie. Medicii spun că a contat rapiditatea cu care s-a intervenit în acest caz, fiind necesară o colaborare strânsă între specialiști și unități medicale. Bărbatul va beneficia și de consiliere psihologică pentru a se stabili care au fost cauzele care l-au determinat să recurgă la acest gest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.