Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Numirea procurorilor șefi aprinde fitilul între PNL și USR

Ziarul de Vrancea
20 feb 2020 965 vizualizări

Iohannis a semnat cu “plăcere” decretele de numire ale viitorilor șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT n avizul negativ al CSM i s-a părut superficial, a explicat șeful statului n USR îi amintește președintelui că în urmă cu un an invoca avizul CSM pentru a respinge propunerile PSD n Orban se declară mâhnit de reacțiile “partenerilor” din USR

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretele pentru numirea procurorilor șefi. Astfel, Gabriela Scutea a fost numită la Parchetul General, Nicu Bologa la DNA și Elena Giorgiana Hosu la DIICOT. Cei trei vor avea mandate de trei ani la conducerea parchetelor.

Gabriela Scutea și Giorgiana Hosuu au avut avize negative din partea CSM, Nicu Bologa fiind avizat pozitiv. Avizul CSM este consultativ.

Ulterior, președintele a precizat că propunerile ministrului Justiției i s-au părut corecte, în timp ce avizul CSM i s-a părut parțial superficial, precizând însă că a ținut cont de acesta. Șeful statului a adăugat că i-a făcut “plăcere” să facă cele trei numiri. În opinia sa, evaluarea ministrului Justiției cu privire la cei trei candidați a fost corectă.

“De ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții?”

Uniunea Salvați România a anunțat, printr-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi. “Într-o Românie normală, procurorii-șefi nu pot fi numiți fără avizul CSM. Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori-șefi, fără aviz CSM. Ministrul Justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții. Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiția și pentru democrația noastră”, a scris USR.

“Simt că m-am luptat degeaba în comisia Iordache”

Ulterior, vicepreședintele USR Stelian Ion a afirmat că numirile în funcțiile de procurori șefi făcute de șeful statului “încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV și reprezintă o gravă greșeală”. “Pot fi cei mai buni și cei mai competenți procurori din România, nu contest lucrul ăsta și nu fac nicio apreciere în acest sens. Problema este că în ultimii ani de zile am tot vorbit despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiția, de a controla justiția, de a-și numi procurori de rang înalt și lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp și am spus că trebuie să ieșim din acest cerc vicios și să adoptăm o procedură corectă”, spune el. “Eu personal simt că m-am luptat degeaba în Comisia Iordache și în toate acele intervenții în plen pentru că ajungem exact la această situație”, a mai susținut vicepreședintele USR.

Orban: Critici nedrepte

Și premierul Ludovic Orban a fost întrebat ieri despre numirile făcute de președinte la conducerea parchetelor. El a precizat că și Laura Codruța Kovesi a avut avizul negativ al CSM și când a fost numită procuror general, și când a fost numită la șefia DNA. “Consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și fără partizanat”, a spus Orban. El a adăugat că, deși nu a fost implicat în procedura de numire a șefilor marilor parchete, are încredere că “cei numiți își vor face treaba”.

Întrebat ieri, dacă îi mai consideră pe cei de la USR parteneri, având în vedere atacurile din ultima vreme, Ludovic Orban a spus: “Mă mâhnește atitudinea pe care o au în ultima perioadă. Nu am răspuns, nu voi răspunde în niciun fel acestor atitudiuni pe care nu le consider normale, cu atât mai mult cu cât partenerii de la USR știu foarte bine că gândirea pe care o avem este aceea de a avea un proiect comun de guvernare și nu cred că face bine pentru coeziunea forțelor democratice pro democrație, pro orientare euro-atlantică clară a României, nu cred că face bine această atitudine care practic îi plasează umăr la umăr lângă PSD”.

El spune că multe critici lansate de USR la adresa PNL nu au legătură cu realitatea. “Le-am solicitat colegilor mei să nu răspundă la nicun fel de atac, să furnizeze informațiile obiective, din păcate multe critici nu au nicio legătură cu realitatea, sunt critici nedrepte în raport cu raport cu ceea ce am făcut pentru că în mod evident din punctul nostru de vedere sunt parteneri dezirabili dacă nu se mențin pe această linie, care după părerea mea nici nu le face bine”, a mai precizat Orban.

Costel Alexe anunță că vor fi plantate “de la zero” 2.500 de păduri noi

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, că vor fi plantate “de la zero” 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate și vor fi completate 7.000 de păduri tinere, în cadrul celei mai mari campaniii de împădurire din România din ultimul deceniu. Peste 50 de milioane de puieți au fost pregătiți pentru programul din acest an. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat, la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), planul celei mai mari campanii de împădurire din România realizată în ultimul deceniu, numită “Românii plantează: o pădure cât o țară!”.

“Astăzi, peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naționale a Pădurilor - ROMSILVA și sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieți plantați în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieți pe zi”, a declaratCostel Alexe.

Cele 13.000 de șantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt în toate județele țării. Numărul cel mai mare de puieți va ajunge în județele Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița, Argeș și Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste județe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantați între 1 milion și 6,6 milioane de puieți.

Cât privește numărul cel mai mare de șantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în județele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureș (440 șantiere), Sibiu (1.210 șantiere) și Bistrița (peste 600 șantiere).

Alte patru decese din cauza gripei

Autoritățile au confirmat alte patru decese cauzate de gripă, fiind vorba despre femei cu vârste între 41 și 79 de ani, din București și din județele Iași și Neamț. Numărul total al deceselor cauzate de gripă în acest sezon se ridică astfel la 44. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), o femeie de 41 de ani din județul Iași, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, a murit în 14 februarie. Ea nu era cunoscută cu alte afecțiuni și nu era vaccinată anti-gripal. O altă femeie, în vârstă de 79 de ani, din județul Neamț, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, a murit în 18 februarie. Tot în 18 februarie a murit o femeie de 64 de ani, din municipiul București, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Ea avea și alte afecțiuni și nu era vaccinată anti-gripal. De asemenea, o femeie de 43 de ani, din județul Iași, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinata anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, a murit în 16 februarie.

O asistentă medicală de la UPU a făcut atac cerebral în timpul serviciului

O asistentă medicală în vârstă de 42 de ani, de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a făcut, ieri, un atac vascular cerebral în timpul serviciului. Ea a primit îngrijiri medicale din partea colegilor săi. Ulterior, femeia a fost transporată cu un elicopter SMURD la Spitalul Universitar din București. Asistenta medicală este conștientă, dar are deficit motor și de vorbire.

Doi elevi din Giurgiu au furat cataloagele școlare și le-au dat foc pentru că luaseră note mici

Doi minori cu vârste de 12, respectiv 16 ani, din comuna Ogrezeni, județul Giurgiu, sunt cercetați pentru furt calificat după ce au pătruns pe timpul nopții în incinta școlii unde învățau, au sustras mai multe cataloage școlare și le-au dat foc pentru că luaseră note mici. “Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Mihăilești au fost sesizați de către un cadru didactic cu privire la faptul că în noaptea de 18 spre 19 februarie, persoane necunoscute au pătruns în incinta unei școli din comuna Ogrezeni de unde au sustras mai multe cataloage școlare. Polițiștii ajunși la fața locului au demarat cercetările și au constatat faptul că persoanele au pătruns în incinta școlii prin forțarea unei ferestre după care, dintr-un dulap care se afla în cancelaria subunității școlare au sustras patru cataloage și patru condici de prezență a cadrelor didactice”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de IPJ Giurgiu. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au identificat persoanele în cauză ca fiind doi minori cu vârste de 16, respectiv 12 ani, din comună, elevi la acea școală. Ei au motivat organelor de cercetare că au luat cataloagele și condicile pentru că “aveau note mici”, după care le-ar fi dat foc pe un teren din localitate.

Cei doi sunt cercetați pentru furt calificat, iar dosarul va fi prezentat unității de parchet, urmând a fi dispuse măsurile legale față de aceștia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.